Troms og Finnmark
Fra en liten idé til 30 år med Pasvikturist
I 1990 etablerte eggprodusent Arne Wikan firmaet Pasvikturist. Bedriften skulle i år feire sitt 30- års jubileum med stil, men så kom koronapandemien. – I 1990 så vi På Solvang gård at driften med eggproduksjon ikke kom til å vare. Lysten til å starte med turisme...
56min Sør-Varanger Avis
Far tiltalt for å ha svindlet NAV: – Fikk utbetalt barnetrygd for sønn på 28 år
En mann må i februar møte i retten etter at han angivelig skal ha mottatt barnetrygd for sin sønn i hele 10 år etter at sønnen fylte 18 år.
57min Ságat
Smitteverntiltak også i julen – men du kan ha inntil ti gjester på julaften
(NTB-Ole Henrik Tvedten): Regjeringen opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil fem gjester til over nyttår, men åpner for unntak på inntil ti
17:55 Sør-Varanger Avis
Åpner for omregulering av industriområdet
Fungerende ordfører åpner for å legge stengsler for tungindustrien på industriområdet med omregulering, men for Øfas sitt nye anlegg betyr det lite. – Jeg kommenterte plasseringen av det nye anlegget i generalforsamlingen, men det  ble ingen debatt. Jeg ble informert...
17:54 Sør-Varanger Avis
Umiddelbar respons etter dramatisk trafikkulykke – her kommer flere sikkerhetstiltak på plass
BARDU: Et nytt rekkverk på 15 meter er allerede kommet på plass. Nå vurderer også Troms og Finnmark fylkeskommune flere trafikksikkerhetstiltak i området det et eldre ektepar kjørte av Altevannsveien og havnet i Barduelva.
16:40 Nye Troms
Klager på vedtak etter uenighet om habilitet
Jon Nikolaisen (Sp) leverer lovlighetsklage etter habilitetsbråket som oppsto da formannskapet forrige uke delte ut covid-19-midler fra næringsfondet. Får han medhold i klagen kan det bety ny behandling.
16:35 Ságat
Leder: En egen samisk utmarkslov
Sametinget vil få et alvorlig forklaringsproblem om man skroter forslaget
15:56 Ságat
Vil ha oppretta et samisk senter mot vold og overgrep
Samefolkets Parti og Nordkalottfolket fremmet forslag på plenumsmøtet.
15:45 Ságat
TROMS OG FINNMARK

Rivinga av brubæringa startet
Etter at betongen er fjernet fjernes selve brubjelken på gamle Tana bru del for del i fire meters lengder.
15:28 Ságat
Pettersen stilte opp med midler i siste liten, og sikret kjøp av Vertshuset
Sten Rune Pettersen har tro på Vertshus-prosjektet til Aina Borch og Sinikka Sihvo. Når de to kvinnene manglet kapital, stilte han opp på særdeles kort varsel.
15:02 Ságat
21 millioner kroner til nye bedrifter i Nikel
Nornickel har satt av vel 21 millioner kroner til etablering av nye arbeidsplasser i Nikel. Pengene skal gå til elleve oppstartsbedrifter. Norilsk Nickel eier smelteverket i Nikel. Det skal legges ned like før nyttår. Eierselskapet har lovt at «ingen skal få sparken». Ett av...
14:59 Sør-Varanger Avis
Han forlenger ferskfiskordningen ut året
Fisket på ferskfiskordningen fortsetter ut året. Det melder Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.
14:58 Kyst og Fjord
SV var også med på fiberforliket
I vår reportasje om fiber til distriktene forleden fikk vi ikke med at også SV var med i budsjettforliket med Ap og Sp i 2018. Det resulterte altså i at kommunen bevilget 40 millioner kroner til fiberutbygging i distriktene. The post SV var også med på fiberforliket appeared first on SVA.
14:35 Sør-Varanger Avis
Ber Miljødirektoratet si nei til mer deponering av avfall på Stormoen
BALSFJORD: Naturvernforbundet ber Miljødirektoratet avslå Perpetuum sin søknad om dispensasjon for deponering av avfall fra nedlagte deponier og brannavfall på Stormoen.
14:12 Nye Troms
Mener ferskfiskdebatten kuppes
Frank Kristiansen og Ørjan Nergaard i Båtsfjord mener debatten rundt ferskfiskordningen er i ferd med å kuppes av utenforstående. 
14:05 Kyst og Fjord
Havpanelet med Erna Solberg skal skape 12 millioner nye jobber
De 14 landene i det såkalte Havpanelet, med Erna i spissen, har laget en ny handlingsplan for å ta vare på og utnytte ressursene i verdens hav, målet er 12 millioner nye jobber, seks ganger mer mat og klimakutt.
13:48 Kyst og Fjord
Finnmarksløpet endelig på pallen
Hundeløpet har blitt fast post på statsbudsjettet.
13:42 Ságat
Smitteverntiltak også i julen – og «nissen bør ikke kysse mor»
Regjeringen opprettholder anbefalingen om at man kan ha inntil fem gjester til over nyttår, men åpner for unntak på to av dagene til inntil ti gjester. Høie kom med anbefalinger til «nissen».
13:28 Nye Troms
Tre flere enn på samme tid i fjor har mista livet i trafikken i fylket
MÅLSELV: Ved utgangen av november i 2019 hadde tre personer mista livet på veien i Troms og Finnmark. På samme tid i år er antallet fordobla.
13:12 Nye Troms
Stolt-Nielsen-kjøp på Tømmerneset – se de solgte eiendommene i november
46 eiendommer ble omsatt i Sør-Varanger kommune sist måned. Andel av Sundelinveien 2 (Gnr 23, bnr 465) er overdradd fra Renate Mikalsen til Geir Sabbasen (02.11.2020) Neidenveien 2188 (Gnr 13, bnr 1, fnr 56) er solgt for kr 770.000 fra Jo Atle Fredriksen og Rose Jee Sook Pedersen til Gunnar-Andreas...
12:57 Sør-Varanger Avis
Årets siste åpne møte i kommisjonen
Sannhets- og forsoningskommisjonen inviterer til åpent møte torsdag i Tromsø.
12:15 Ságat
Leserinnlegg: Hvordan kan vi best skape vekst og en positiv utvikling i nord
La oss diskutere innholdet i melding og hvordan vi best kan skape vekst og en positiv utvikling i nord.
12:13 Ságat
Fire spesiallærere kuttes – erstattes av data og større elevgrupper
Sør-Varanger-skolen må i neste års budsjett kutte 2.5 millioner kroner i undervisningen for elever med spesielle behov. Både kommunalsjefen og rektor ved
12:11 Sør-Varanger Avis
Sånn skal flere få viktig pandemi-info: Deler koronaråd på 14 ulike språk
BARDU: De norske frivilligsentralene gjør sitt for å spre viktig informasjon om den pågående pandemien. Nå deles informasjon og råd om koronaviruset på 14 ulike språk på frivilligsentralenes nettsted.
12:10 Nye Troms
Leserinnlegg: Julen som blir annerledes
2020 har vært et vanskelig år for oss alle. Spesielt for de mange som bor alene, som bor på sykehjem eller som er pårørende til en demenssyk hjemme eller på sykehjem. For dem har bortfall av tilbud og fravær av aktiviteter og møter med andre, gjort dagene...
11:38 Ságat
Kronikk: I krisetid er den viktige kulturskolen enda viktigere for barn og unge
Kulturskolen utgjør en forskjell for barn og unge. Derfor har det vært godt å se den omfattende innsatsen som er gjort for å holde tilbudet i gang. For en del elever er kulturskoletilbudet endog den eneste aktiviteten som gir dem sosial omgang med andre enn egen familie.
11:33 Ságat
Kunstner er så lei av kommunens vedlikehold at han vil rive sitt eget kunstverk
Mannen bak Hammerfests isbjørnportal mener den har forfalt så mye at den ikke kan reddes, og dermed bør fjernes. Rådmannen mener de har gjort sitt beste for å fremheve kunsten.
11:26 NRK
Formannskapet lukket svindelorientering
Børre Steinar Børresen (V) mente det er viktig at innbyggerne ikke får en følelse av at opplysninger skjules.
11:10 Ságat
Kronikk: Tenn lys og håp i verden!
Jula er barmhjertighetens og gavmildhetens tid. Også denne jula kan du og jeg gjøre noe for det globale fellesskapet, slik vi gjør hver jul. La oss sammen gi en gave digitalt, spesielt i dette anderledesåret.
10:48 Ságat
– Fiskeripolitikk for å avfolke kysten
10:38 Kyst og Fjord
– Enorme mengder makrell på vandring
Makrellen har flyttet seg fra farvann ved Island og Grønland til nordlige deler av Norskehavet. – I dette området har det aldri tidligere vært observert så mye makrell, sier ressursforsker Leif Nøttestad ved Havforskingsinstituttet.
10:16 Kyst og Fjord
Får ny innkjørsel til Sponga gravlund etter en tre år lang prosess
SETERMOEN: Det har vært en lang prosess for Bardu menighet med å få en ny innkjørsel til Sponga gravlund. Nå skal en ny innkjørsel være på plass før året er omme.
10:04 Nye Troms
Kongekrabbekvoten øker med 280 tonn til neste år
Totalkvoten for hannkrabber er satt til 1810 tonn i 2021. Dette er en økning på 280 tonn fra 2020.
10:02 Kyst og Fjord
TROMS OG FINNMARK

Budsjettavtale: Frp-smell på bistand og kvoteflyktninger
Fremskrittspartiet kan feire dype avgiftskutt, men fikk ikke gjort noe med antallet kvoteflyktninger Norge skal ta imot i 2021. Også bistandsnivået består.
10:01 Nye Troms
Leserinnlegg: Å skape usikkerhet igjen… 
Da er årets budsjettbehandling igjen i gang. Atter en gang presenteres en kuttliste langt som et vondt år. Atter en gang presenteres en kuttliste som påvirker de svakeste og de minste i kommunen.
10:00 Ságat
Formannskapet i Målselv si tildeling av covid-19-midler
«Det er etter dette vår oppfatning ikkje tvil om at reiseliv er den næringa som er hardast ramma, særlig her nord og som skulle fangast opp av denne ekstratildelinga.»
09:45 Nye Troms
Rødgrønn enighet om at ungene skal flyttes
Posisjonspartiene ga tirsdag klare signaler om hvordan de stiller seg til Ájanas barnehage.
09:30 Ságat
Enighet om statsbudsjett gir penger til ny Strømmen bru
Etter forhandlinger mellom Frp og regjeringspartiene er det blitt enighet om neste års statsbudsjett. Her er det nå funnet plass til å gi 42 millioner til ny Strømmen bru. Totalt er det avsatt 75 millioner til arbeidet med ny bru, i følge tall fra Frp sentralt. I tillegg er det for...
09:21 Sør-Varanger Avis
Eiendomsoverganger i november
Se hvilke eiendommer som har skiftet eiere i november 2020. Her finner du en oversikt fra kommunene Porsanger, Karasjok, Nesseby, Tana, Kautokeino, Nordkapp, Lebesby og Kåfjord.
09:00 Ságat
Optimist på tørrfiskens vegne
Sjømatutsending i Italia, Trym Eidem Gundersen, ser flere positive tegn på at tørrfiskeksporten til Italia vil ta seg opp litt frem i tid. Det kom frem da Sjømatrådet nylig arrangerte tørrfisk-webinar for italiensk og norsk tørrfisknæring.  Så langt i...
08:37 Kyst og Fjord
Kystrederiene glade for videreføring av tilskuddsordningen for sjøfolk
Regjeringen la i går frem det endelige statsbudsjettet for 2021. Det var for maritim næring spesielt knyttet spenning til regjeringens forslag om å kutte i nettolønnsordningen for sjøfolk.
08:32 Kyst og Fjord
Flertall for domstolsreformen
Frp og regjeringspartiene har sikret flertall for den omstridte domstolsreformen. Avtalen innebærer også en budsjettøkning på 40 millioner ekstra kroner.
08:31 Nye Troms
Forenkler arbeidet på brua
ProNav Screen Matrix (PSM) er et alt-i-ett system for skjermstyring av samtlige systemer om bord på en eller flere storskjermer. Du betjener alle tilkoblede kilder (radar, ekkolodd, kamerasystem osv.) med en mus/keyboard. 
08:21 Kyst og Fjord
Oppfordrer folk i Midt-Troms til å være mer fysisk aktive i desember: Inviterer til Ordførerens tur i mørketida
MÅLSELV: Ordfører Bengt-Magne Luneng inviterer til en koronatilpasset og litt annerledes tur førstkommende torsdag. Ordførerens tur går til Tømmertjønna i Øverbygd.
08:00 Nye Troms
Ett år siden Fagereng-tragedien: Dette håper de å lære av hendelsen
Onsdag er det ett år siden fire livløse personer ble funnet i sjøen ved Fagereng i Tromsø. Snart kommer det nye retningslinjer for hvordan man ivaretar sårbare flyktninger.
07:05 NRK
Det straffet seg å satse med ny båt
Reglene om bruk av leiefartøy i åpen gruppe gjorde at Joanna Thesen fikk nei til å bruke leiefartøy da motoren i nybåten havarerte midt i skreifisket sist vinter. Hadde det vært gammelbåten som ble rammet av uhell, ville derimot alt vært greit.
07:00 Kyst og Fjord
Sametinget slapp kutt
Tirsdag kveld ble de tre regjeringspartiene og FrP enig om en budsjettavtale.
06:58 Ságat
Ungdom i arbeid er nøkkelen til verdiskaping i Troms og Finnmark
«De unge er framtiden, og selv i en landsdel full av olje, gass, fisk og nordlys, er de vår aller viktigste ressurs. Nå trenger de jobbhåp og troen på at de virkelig er verdifulle i arbeidslivet og lokalsamfunnene i nord.»
06:50 Nye Troms
Vil ikke ha biler i skolegården
FAU ved Lakselv ungdomsskole hadde arbeidsmøte i september der det ble vedtatt en del forslag og ønsker. En av ideene er å sperre all ferdsel inne i skolegården fra parkeringsplassen ved ballbingen og inn til blant annet treningsstudio.
06:40 Ságat
I oktober avviste et enstemmig sameting forslagene: – Nå fremmer de forslagene på nytt
Nordkalottfolket vil ha all statens tidligere grunn i Finnmark underlagt FeFo, og de ønsker en egen utmarkslov. Ingen andre på Sametinget støtter dette.
06:20 Ságat
– Jeg savner jo at noen beklager
Men HOOK-lederen finner ingen grunn til å beklage overfor Dervola.
06:10 Ságat
Vurderer tiltak mot Scandic
Formannskapet i Nordkapp ga tirsdag kommunedirektøren i oppgave å vurdere hvilke tiltak som skal igangsettes for å få slutt på det man mener er ulovlig innkreving av parkeringsavgift på Nordkapplatået.
06:00 Ságat
Bedre beredskap, takk 
De som har sett serien 113 på NRK vet at sekundene og minuttene er avgjørende når situasjonen er akutt. Derfor er det alvorlig at regjeringen ikke kan fortelle om de nye redningshelikoptrene faktisk kan lande ved de fleste av sykehusene våre.
tirsdag 22:20 Nye Troms
Disse gravlyktene er blitt et stort problem – men det finnes en enkel løsning
BARDU: Gravlykter som havner ute på jordene og i matfatet til storfe er blitt et stort problem – ikke bare i Bardu. Løsningen er å sette lysene inni større lykter ved gravstedene.
tirsdag 21:45 Nye Troms
Kjempedugnad i Tana ga flott julegate
Aldri har julegatebelysninga i Tanabru vært så flott takket være en fantastisk dugnadsinnsats, og en ukuelig ståpåvilje fra tre damer.
tirsdag 21:35 Ságat
Vidkunn og andre historieinteresserte har nå fått tilgang til ei lokalhistorisk gullgruve: 100 år etter er langt fra allting glemt
MÅLSELV: Tirsdag ble folketellinga for 1920 gjort digitalt tilgjengelig for allmennheten. Slikt blir det sammenfall av tidlig julaften og sein 17. mai for Vidkunn Haugli og andre lokalhistorienerder. LOKALHISTORIE
tirsdag 19:45 Nye Troms
Duodjiavtale til 7,35 millioner
Sametinget og avtalepartene Sámiid Duodji og Duojáriid Ealáhussearvi er enige om en ny næringsavtale for duodji 2021. Denne uke skal plenum godkjenne avtalen.
tirsdag 19:20 Ságat
Selger tester mot «dødsdop» – politiet advarer mot falsk trygghet
På internett og via Snapchat kan du kjøpe utstyr for å analysere narkotiske stoffer hjemme. Politiet mener det kan gi brukere en falsk trygghetsfølelse.
tirsdag 19:06 NRK
TROMS OG FINNMARK

– Svindelomfanget er mye større enn vi først trodde
Politiet har bedt politikere og administrasjon holde tyst av hensyn til etterforskningen.
tirsdag 18:30 Ságat
– Nå må vi ha så mye åpenhet som mulig
– De som har sittet med makta den aktuelle perioden må selv gjøre sine vurderinger, mener Fred Johnsen (Sp).
tirsdag 18:28 Ságat
Kvinner som føder jenter får beskjed om å skynde seg å få et nytt barn
Sametingsrepresentant Karen Anette Anti tar et oppgjør med manglende likestilling i reindrifta.
tirsdag 18:15 Ságat
Naboene til nyskolen med innsigelser på arbeidet som gjøres
BARDU: Flere innkjørsler stenges og flyttes i forbindelse med skolebygginga på Setermoen. Det er ikke alle like fornøyd med.
tirsdag 17:45 Nye Troms
Brukte snus – mistenkt for kjøring i narkorus
Ståle Henriksen fra Luftjok i Tana er positiv til at politiet har kontroller der de sjekker sjåfører som er påvirket. Men han synes det er drøyt å bli tauet inn til blodprøve for snusbruk.
tirsdag 17:10 Ságat
Grunneierne i elvedalen mobiliserer: Vil be om ekstraordinært årsmøte før jul
Grunneierforeningas innspill om å forskyve laksefiskesesongen i elva til 15. september neste år er langt fra avgjort i direktoratet. Nå vil grunneierne be om et ekstraordinært årsmøte før jul for å gi sitt innspill til saken.
tirsdag 16:10 Ságat
Nytt datasystem bidro til at politiske møter og sakspapirer for møter ikke ble offentliggjort: – Ingen unnskyldning, sier offentlighetsekspert
BALSFJORD: Forrige uke var det formannskapsmøte i Balsfjord – uten at dette var offentligjort. Det er heller ikke sakspapirene til morgendagens møte.
tirsdag 15:45 Nye Troms
Øfas om protestene: – En ny runde setter sorteringsanlegget i fare
– Vi har kjøpt tomt, gjort grunnundersøkelser og satt i gang prosjektet fordi vi fikk samtykke fra våre eiere, er styreleder i Øfas sitt svar på protestene mot ny gjenbruksstasjon i sentrum. Med eierne sikter han til kommunene i Øst-Finnmark, som eier hver sin andel av...
tirsdag 15:40 Sør-Varanger Avis
Regjeringen deler ut 112 millioner til fem grønne fiskefartøyprosjekt
Regjeringen vil ha fart på grønn omstilling i skipsfarten, inkludert fiskeflåten. Nå har Innovasjon Norge godkjent de første 112 millioner til lån og tilskudd til 5 ulike prosjekter.
tirsdag 15:30 Kyst og Fjord
– Den billigste livsforsikringen du har
Adventstiden er i gang, og høytiden for brann har også startet.
tirsdag 14:44 Ságat
Fett nok i Jarfjord
Reinen til Østre Sør-Varanger Reinbeitedistrikt 1-2-3 i Jarfjord-området i den gamle Pasvik-siidaen til skoltene har det tydeligvis svært godt, ut fra fettlaget på skrottene.
tirsdag 14:40 Ságat
Trafikkproblemer i Heggelia løst
MÅLSELV: Et vogntog stod fast i Rustabakken på E6 i Heggelia nå i ettermiddag. Men har kommet seg videre fra stedet.
tirsdag 14:26 Nye Troms
Trafikkproblemer i Heggelia
MÅLSELV: Et vogntog står fast i Rustabakken på E6 i Heggelia.
tirsdag 14:25 Nye Troms
Viking Øksnes avlyser hvitfiskproduksjonen til vinteren
Koronaepidemien gjør at Viking Øksnes velger å avstå fra å produsere hvitfisk til vinteren. I stedet vil de produsere laks, og leie ut arbeidskraft til sine nabobedrifter i kommunen.
tirsdag 14:18 Kyst og Fjord
Mener han ble presset av politiet under rekonstruksjonen
Den tiltalte mannen i drapssaken i Lakselv sa under sitt avhør at han følte seg presset av politiet under rekonstruksjonen som ble gjort et par uker etter drapet i desember i fjor.
tirsdag 13:54 Ságat
Leder: Vekst for kysten og innlandet
Altfor lenge har distriktene, særlig i nord, vært en passiv råvareleverandør
tirsdag 13:45 Ságat
Blir hjemme fra alle internasjonale konkurranser
MÅLSELV: Tirsdag bestemte skiforbundet at de norske langrennsløperne ikke blir med på de siste verdenscuprennene før jul eller nyttårshelgas Tour de Ski. Det betyr kun nasjonale konkurranser til langt utpå nyåret for Erik Valnes og co.
tirsdag 13:24 Nye Troms
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

TROMS OG FINNMARK

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL