Myanmar
802 drept i Myanmar siden kuppet
802 mennesker har blitt drept av sikkerhetsstyrker i Myanmar siden militærjuntaen tok over makten i landet i februar, hevder observatørgruppa Assistance Association for Political Prisoners (AAPP). Ifølge observatørene er det reelle antall døde er trolig mye høyere, melder...
06:36 NRK
Gransking avviser valfusk i Myanmar
Uavhengige valobservatørar slår fast at resultata frå haustens val i Myanmar representerer folkeviljen, og avviser påstanden til militærjuntaen om valfusk.
mandag 18:03 NRK
Seks drepne i kampar i Myanmar
Ei opprørsgruppe som har tatt til våpen mot militærjuntaen i Myanmar, seier seks av medlemmane deira er drepne i kampar vest i landet. Myanmar har vore prega av demonstrasjonar og omfattande uro etter at militæret avsette den valde sivile leiaren Aung San Suu Kul i eit kupp 1. februar....
søndag 20:04 NRK
Sivil forsvarsstyrke i Myanmar sier seks opprørere er drept av militæret
Seks opprørere har blitt drept i Myanmar etter kamper mellom opprørere og sikkerhetsstyrker, ifølge en sivil forsvarsstyrke.
søndag 12:26 ABC Nyheter
Kamper i by vest i Myanmar
I Myanmar er det meldt om kraftige kamper i en by i delstaten Chin vest i landet, der væpnede grupper gjør motstand mot militærregimet. Både USAs og Storbritannias ambassader i Myanmar ga lørdag uttrykk for dyp bekymring over situasjonen i området. Juntaen som tok makten i et...
lørdag 21:57 NRK
Journalist løslatt i Myanmar
Den japanske journalisten Yuki Kitazumi er løslatt fra fengsel i Myanmar og sendt ut av landet. Japans utenriksminister Toshimitsu Motegi bekreftet fredag at journalisten var på vei hjem, skriver NTB. Kitazumi har vært siktet for spredning av falske nyheter og anklaget for å ha...
fredag 11:21 NRK
Myanmar erklærer unntakstilstand
Myanmars junta har erklært unntakstilstand i en by i delstaten Chin, etter å ha anklaget «bevæpnede terrorister» for å ha angrepet en politistasjon og en bank, melder Reuters. Fredag meldes det om en opptrapping av sammenstøt mellom militæret og opprørsgrupper...
fredag 07:08 NRK
Journalist dømt til 3 år i Myanmar
Journalisten Min Nyo er dømt til tre års fengsel i Myanmar for sin dekning av protestene mot statskuppet som har preget landet i over tre måneder. Min Nyo fra Democratic Voice of Burma (DVB) var den første journalisten til å bli arrestert av de militære etter kuppet 1. februar....
torsdag 17:54 NRK
VERDEN

Myanmar-poet var i avhør – returnert død med organer fjernet
Ifølge familien til dikteren Khet Thi ble han arrestert og brakt inn til forhør lørdag. Da de fikk beskjed om å møte ham på sykehuset, var han død. Kona hevder hans indre organer var fjernet.
onsdag 12. mai VG
39 arresterte i Myanmar
Sikkerhetsstyrker i Myanmar har arrestert 39 mennesker mistenkt for å ha stått bak eksplosjoner og brannstiftelse. De arresterte er også anklaget for å få militærtrening sammen med en rebellgruppe, ifølge Reuters.
onsdag 12. mai NRK
Sendt død hjem. Noe manglet
Myanmar-dikteren Khet Thi skal ha blitt torturert og drept av militærjuntaen. Etter hans død skal han ha blitt sendt hjem uten organer, sier kona.
tirsdag 11. mai Dagbladet
Sier opposisjonen er terrorister
Myanmars junta kaller opposisjonens skyggeregjering for terrorister. Samme karakteristikk får den såkalte «Folkets forsvarsstyrke», som skyggeregjeringen har opprettet for å konfrontere sikkerhetsstyrkene. 700 er drept etter militærkuppet 1. februar.
søndag 9. mai NRK
Tusenvis av lærere suspendert
Over 8000 lærere i Myanmar skal ha blitt suspendert fordi de nekter å jobbe for militærregjeringen. Blant dem som er rammet, er professorer og forelesere. Mange lærere har sluttet seg til bevegelsen for sivil ulydighet i protest mot militærkuppet 1. februar.
lørdag 8. mai NRK
Vil ha våpenboikott mot Myanmar
Over 200 internasjonale organisasjoner, deriblant Amnesty International og Human Rights Watch, oppfordrer verden til å innføre en våpenboikott mot Myanmar. Det vil ha en felles erklæring om dette i FNs sikkerhetsråd, melder Reuters.
torsdag 6. mai NRK
Japansk journalist siktet i Myanmar
Den japansk journalisten Yuki Kitazumi er blitt siktet av regimet i Myanmar for spredning av falske nyheter. Han er den første utenlandske journalisten som er blitt siktet i Myanmar etter militærkuppet 1. februar, ifølge nyhetsbyrået AFP. Til sammen er rundt 50 journalister for tiden...
tirsdag 4. mai NRK
Fem drept i sammenstøt i Myanmar
Minst fem demonstranter skal være drept under demonstrasjoner mot militærjuntaen i Myanmar søndag, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen AAPP. Minst 759 mennesker har mistet livet i demonstrasjonene mot militærkuppet 1. februar i år, ifølge organisasjonen.
søndag 2. mai NRK
Etter at Aye forlot Norge, havnet datteren i livsfare
I vår måtte Aye Aye Mon ta sitt livs tøffeste valg.
lørdag 1. mai NRK
Får fortsatt ikke møte advokatene
Myanmars avsatte politiske leder Aung San Suu Kyi får fremdeles ikke møte sine advokater. Suu Kyi har sittet tre måneder isolert i husarrest etter at hun ble pågrepet i militærkuppet 1. februar. Det har vært voldsomme demonstrasjoner mens hun har vært i isolasjon, og...
lørdag 1. mai NRK
Halve Myanmar risikerer fattigdom
Politisk uro og bråk etter kuppet i Myanmar kan reversere flere år med fremgang i landet og doble antall mennesker som lever i fattigdom. Det viser en ny rapport fra FNs-utviklingsprogram (UNDP). Rapporten anslår at 25 millioner mennesker i Myanmar vil leve i fattigdom i 2022.
fredag 30. april NRK
Flybaser i Myanmar angrepet
Lokale medier i Myanmar rapporterer om angrep mot to flybaser i landet, med blant annet raketter. Gjerningspersonene er ukjent ifølge mediene. Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet, som militæret så langt ikke har bekreftet, melder TT.
torsdag 29. april NRK
Angrep mot militærbase i Myanmar
En etnisk opprørsgruppe i Myanmar hevder å ha angrepet og tatt kontroll over en militærbase øst i landet, nær grensen til Thailand. Kampene brøt ut ved 5-tiden tirsdag morgen lokal tid, nær Salaween-elva.
tirsdag 27. april NRK
Rettssaka utsett på nytt
Militærjuntaen i Myanmar har på nytt utsett rettssaka mot Aung San Suu Kyi, som vart styrta under militærkuppet i februar. Ho er sikta for fleire lovbrot, mellom anna korrupsjon og ulovleg import. Ho har vore i husarrest sidan militærkuppet.
mandag 26. april NRK
Asiatiske land krever slutt på volden i Myanmar
Lederne for flere sørøstasiatiske land krever umiddelbar stans i volden i Myanmar etter et toppmøte med den myanmarske juntalederen.
lørdag 24. april ABC Nyheter
Krev slutt på valden i Myanmar
Leiarane for fleire søraustasiatiske land krev at valden i Myanmar tek slutt med ein gong, etter eit toppmøte med den myanmarske juntaleiaren. Møtet var i Indonesia laurdag, og president Joko Widodo fortalde om krava som vert stilt til Myanmar.
lørdag 24. april NRK
Juntaleiaren på besøk i Indonesia
Leiaren for militærjuntaen i Myanmar, Min Aung Hlaing, har reist til Indonesia for å ha krisesamtalar med leiarar for fleire asiatiske land. Besøket i Indonesia er den fyrste utanlandsreisa til Hlaing sidan militærkuppet i Myanmar 1. februar.
lørdag 24. april NRK
250.000 på flukt i Myanmar
Sidan millitæret tok makta i Myanmar har kring 250.000 personar blitt drivne frå heimane sine. Det opplyser FNs spesialutsending til landet. Minst 738 personar er drepne sidan kuppet 1. februar, ifølgje ei lokal observatørgruppe.
onsdag 21. april NRK
EU-sanksjoner mot Myanmar
EU innfører sanskjoner mot ti tjenestemenn i Myanmar og to konserner knyttet til militærjuntaen, melder AFP. Flere hundre personer skal være drept under demonstrasjoner mot juntaen, som kuppa makta i landet 1. februar.
mandag 19. april NRK
Telenor og Yara leier fasjonable lokaler på militær-eid tomt i Myanmar
De to norske selskapene har lokaler i kontor- og forretningsbygget Sule Square i Yangon. Telenor visste hvem tomte-eieren er da avtalen ble inngått, men har valgt å ignorere rådene i en rapport til FNs menneskerettsråd. Yara varsler nye undersøkelser og sier leieavtalen kan bli sagt opp.
mandag 19. april ABC Nyheter
Journalist pågrepet i Myanmar
En japansk frilans journalist ble søndag kveld pågrepet i Yangon i Mynamar. Japanske myndigheter sier de jobber med å få ham løslatt. Ifølge BBC forteller vitner at journalisten ble pågrepet i sitt hjem. Han har også blitt pågrepet tidligere i sammenheng med...
mandag 19. april NRK
Myanmar-opposisjon vil på krisemøte
Opposisjonen i Myanmar ber sørasiatiske ledere om å gi dem en plass ved bordet på krisemøtet neste uke. Opposisjonen har samlet seg i en skyggeregjering under navnet Den nasjonale enhetsregjering. Gruppen består hovedsakelig av folk fra Suu Kyis parti.
søndag 18. april NRK
Militærjuntaen i Myanmar løslater australsk eksredaktør og over 23.000 andre
Men få av de 3147 arresterte i forbindelse med anti-kupp-demonstrasjonene er blant de løslatte, melder Reuters.
lørdag 17. april VG
Rød protest mot kuppmakerne i Myanmar
Demokratiforkjempere skvetter rødmaling i Yangons gater i protest mot militærjuntaens blodige voldsbruk. VGs kilder forteller om økende terror og dødsfrykt.
onsdag 7. april VG
Opprørsgrupper vender seg mot militærjuntaen i Myanmar
Ti av Myanmars største opprørsgrupper fordømmer militærjuntaen og slutter opp om demokratibevegelsen. Lørdag fortsatte voldsbruken mot demonstranter.
lørdag 3. april VG
ASIA

Ine Eriksen Søreide om barnedrap i Myanmar: – Helt uakseptabelt
Torsdag meldte Redd Barna at over 40 barn skal være drept i Myanmar siden militærkuppet for to måneder siden. Det opprører utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
fredag 2. april VG
Redd Barna: Over 40 barn drept i Myanmar siden kuppet
Nøyaktig to måneder etter kuppet i Myanmar, rapporterer Redd Barna at minst 43 barn har blitt drept av militærjuntaen.
fredag 2. april VG
Biden om drap på demonstranter i Myanmar: – Det er grusomt
Lørdag ble minst 114 personer drept i Myanmar – blant dem flere barn. Søndag skal sikkerhetsstyrkene ha åpnet ild i begravelsen til én av dem.
mandag 29. mars VG
«En skrekkens dag» i Myanmar: – De dreper oss som fugler
Flere medier melder at Myanmar lørdag har lagt bak seg den dødeligste dagen siden militærkuppet 1. februar. Samtidig har juntaen feiret De væpnede styrkers dag med en stor militærparade.
lørdag 27. mars VG
Nye blodige demonstrasjoner i Myanmar. Slik ble Telenor fanget i en demokratikamp
BEIRUT Med krypterte apper, skjult identitet og hemmelige chattegrupper, forsøker demonstrantene i Myanmar å unngå å bli arrestert. Midt oppi dette står Telenor, som nå har måttet kuttet mobildatanettet for 16 millioner kunder.
lørdag 27. mars VG
Militærjuntaen advarer demonstranter om fare for å bli skutt i hodet
Minst 320 er så langt drept i demonstrasjonene i Myanmar. I palmehelgen skal de nok engang ut i gatene. Nå advarer militæret om at de kan bli skutt.
fredag 26. mars VG
Angriper Myanmar-ambulanser: – Førstehjelpsarbeidere må gå under jorden
Frivillige helsearbeidere i Myanmar risikerer livet for å redde skadde demonstranter. – Vi er siktemål for soldatene, sier ambulansesjåfør William (24) til VG.
tirsdag 23. mars VG
Blodbadet i Myanmar
Kritikerne av statskuppet i Myanmar utsettes for brutale overgrep av militærregimet.
onsdag 17. mars VG
Myanmar-demonstranter til VG: – Vi hater militærregimet
Den blodigste dagen siden militærkuppet i Myanmar stopper ikke demokratiforkjemperne. – Vi kjemper til døden, sier LBGTQ-medlemmer til VG.
tirsdag 16. mars VG
Kvinner går foran i demonstrasjoner verden over
Kvinnedagen blir markert over hele verden, og flere pågående demonstrasjoner fikk ny tematikk.
mandag 8. mars VG
Stanset militæret – med kvinneklær
Demonstrasjonene mot militæret i Myanmar fortsetter, over en måned etter at juntaen tok til makten. Nå gir gammel overtro muligheter for demonstrantene.
mandag 8. mars VG
Kvinnene fronter Myanmar-opprøret: «Angel» (19) skutt og drept
Unge kvinner fra Generasjon Z leder motstandskampen mot militærregimet i Myanmar. Etter sin død har Kyal «Angel» Sin (19) blitt et symbol.
lørdag 6. mars VG
Brutale scener fra Myanmar: – De skyter for å drepe
1300 demonstranter skal totalt være pågrepet. Flere journalister er fengslet og bare onsdag er 38 drept.
onsdag 3. mars VG
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

VERDEN

ASIA

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL