Litteratur
Et gripende farvel ved havet
– En verden i krise gir Elisabeth Strout anledning til å bore videre inn i konfliktene som hjemsøker enhver familie – om det nå er sorgen etter å ha mistet noen, eller frykten for at man skal miste kontakten med barna når det er blitt voksne og skal leve sine egne liv,...
08:53 NRK
Avis: Agatha Christie-bøker er omskrevet
Endringer er gjort i en rekke bøker av Agatha Christie, ifølge The Telegraph. Formålet har vært å fjerne støtende formuleringer.
søndag 16:04 ABC Nyheter
Fort lest og fort glemt – Bokanmeldelse: Ingrid Berglund: «En skygge på min grav»
Det tar aldri skikkelig fyr i denne krimhistorien.
torsdag 16:20 VG
Norges «hemmelige» feelgood-dronning til topps: Selger aller mest
Katrine Wessel Aas (52) går i dag helt til topps på den norske boklista – og siste bok i serien om familien Winther fra Trondheim selger akkurat nå mer enn Jojo Moyes nye bok.
onsdag 15:52 VG
Jon Fosse nominert til amerikansk pris
Jon Fosse er nominert til den amerikanske kritikerprisen National Book Critics Circle Award for «Eit nytt namn. Septologien VI-VII», melder NTB. På engelsk har romanen fått tittelen «A New Name», og den er oversatt av Damion Searls. Prisen deles ut natt til fredag norsk tid. Samme...
onsdag 15:17 NRK
Hvorfor lese Lewis?
Dagen er en kirkelig og partipolitisk uavhengig dagsavis. På dagen.no finner du nyheter, reportasjer og meningsstoff med en kristen stemme som avslører, inspirerer og utfordrer.
tirsdag 19:26 $ Dagen
Fengslende! Bokanmeldelse: Cecilie Enger: «Ett minutts stillhet»
Det er en glede å følge Cecilie Enger, nå med en bevegende roman med mennesker vi tror på og en historie som fengsler.
lørdag 18. mars VG
Dramatisk øysommer
– Det er en stund siden jeg sist leste en norsk politi­roman med såpass interesse og glede, skriver Leif Ekle om «Hitra» av Samuel Bjørk.
fredag 17. mars NRK
KULTUR

Tarjei Vesaas' Debutantpris til M. Seppola Simonsen
M. Seppola Simonsens kvenske diktsamling «Hjerteskog // Syđänmettä» er vinner av Tarjei Vesaas' Debutantpris for 2023. – Det fremstår som vesentlig når et skjønnlitterært verk tar opp i seg dette språket, ikke bare for å verne, men for å skape...
fredag 17. mars NRK
Ikke en seier for romankunsten – Bokanmeldelse: Salman Rushdie: «Seiersbyen»
Salman Rushdie er et ikon for retten til å skrive hva man vil om hva som helst, men selv ikke ikoner lykkes hver gang.
torsdag 16. mars VG
Salman Rushdie æresmedlem i den norske PEN-klubben
Den britiske forfatteren Salman Rushdie er utnevnt til æresmedlem i Norsk PEN. – Da Rushdie ble angrepet med kniv 12. august i fjor gjorde det et dypt inntrykk på mange av oss, også oss i Norsk PEN. I dag framstår det viktigere en noensinne å slå ring om litteraturen og...
onsdag 15. mars NRK
Salman Rushdie etter angrepet: – Dyp forbindelse til det litterære Norge
Etter knivangrepet i fjor sommer, har Salman Rushdie (75) slitt veldig med å skrive. Denne uken kommer hans nye bok på norsk – samtidig som han blir utnevnt til æresmedlem av Norsk PEN.
onsdag 15. mars VG
Grotesk god! Bokanmeldelse: Maren Uthaug: «11%»
I Maren Uthaugs fremtidsroman har kvinnene tatt over all makt. Kun 11 % menn får leve – i egne avlssentre.
onsdag 15. mars VG
Sterkt psykologisk portrett
Peter F. Strassegger har skrevet to ungdomsromaner. I 2020 kom romanen Aleksander den store ut og fikk gode kritikker. Boka ble nominert til Nordisk råds litteraturpris og Uprisen. Årets bok heter Kvil i fred og tar utgangspunkt i samme tematikk som Aleksander den store. I begge bøkene bor...
onsdag 15. mars Barnebokkritikk.no
Vigdis Hjort nominert til Bookerprisen
Den engelske oversettelsen av Vigdis Hjorths roman «Er mor død» er nominert til The International Booker Prize. Det er Charlotte Barslund som har oversatt boka «Is Mother Dead». Prisen er en av de mest prestisjetunge, litterære utmerkelsene i den engelskspråklige verden....
tirsdag 14. mars NRK
Hvor alle kæmper om opmærksomheden
SUBJEKTET: Hvordan skal kunsten skille sig ud i en tid hvor det kunstneriske virke er kommet til at ligne det moderne arbejdsliv med dets konstante krav om kommunikation, netværk og synlighed? Fremtræden og iscenesættelse er blevet vigtigere end indhold. Kan vi i dag egentlig genopdage vores...
tirsdag 14. mars Ny Tid
Vigdis Hjorth kan vinne Bookerprisen som første norske forfatter
Som tredje norske forfatter gjennom tidene, er Vigdis Hjorth nominert til den prestisjetunge internasjonale Bookerprisen.
tirsdag 14. mars VG
Slåss for sine favoritter
Denne uken skal en lytterjury kåre fjorårets beste roman. Da blir det intenst. Hør nye episoder hver dag i NRK Radio.
tirsdag 14. mars NRK
Stjerneforfatter avlyser norgesbesøk: – For syk til å reise
Jojo Moyes (53) er den forfatteren som har solgt mest bøker i Norge de 14 siste årene, og denne uken skulle hun besøke Oslo for første gang på seks år.
mandag 13. mars VG
Det ondes problem
– Denne psykologiske thrilleren viser at Romy Hausmanns infernalske debut ikke var en slump, skriver litteraturkritiker Ola Hegdal om «Perfect Day».
mandag 13. mars NRK
Nobelprisvinner i litteratur er død
Den japanske forfatteren Kenzaburo Oe er død, opplyser hans forlegger til Kyodo, som Reuters siterer. Den 88 år gamle forfatteren ble tildelt den prestisjetunge prisen i 1994. Begrunnelsen var at Oe «med poetisk kraft skaper en imaginær verden, der liv og myte fortlettes til et rystende...
mandag 13. mars NRK
Unge Høgre-politikarar uroa for kanselleringskultur – vil oppheve sensur av norsk klassikar
Romanen Albertine frå 1886 er framleis formelt beslaglagd, men blir lesen i skulen. Forskingsbibliotekar ser ikkje behovet for å oppheve det sovande forbodet.
lørdag 11. mars ABC Nyheter
Dansk dynamitt! Bokanmeldelse: Thomas Bagger: «Mannen i tre deler»
Danske Thomas Bagger er en krimforfatter av beste merke, og krimboken «Mannen i tre deler» er spennende, grotesk og svært velskrevet.
lørdag 11. mars VG
Riverton-nominerte: Her er de fem beste krimbøkene i 2022
Fjorårets beste krimbok skal snart kåres – og her er de fem nominerte bøkene til Norges største krimpris, Rivertonprisen.
torsdag 9. mars VG
Fra despoti til anarki og tilbake til despoti
RUSSLAND: Mikhail Sjisjkin har lenge pekt på at Russland, til forskjell fra Tyskland, aldri har tatt noe oppgjør med sin totalitære fortid.
torsdag 9. mars Ny Tid
Til den som ønsker å forstå denne krisen
UKRAINA: NY TIDs faste kommentator, John Y. Jones, gir oss her i dette essayet (via Jacques Baud) en oversikt over styrkeforhold, Ukrainakrigens progresjon, propagandatrusselen, russernes intensjoner og vestlige reaksjoner, nazi-anklagene og løgnkampanjer.
torsdag 9. mars Ny Tid
Eldre og nyere tyranner
DESPOTER: De totalitære regimene i det 20. århundre forårsaket katastrofer og forbrytelser av helt andre dimensjoner enn samtlige førmoderne tyranner kunne ha tenkt seg. Men hva kvalifiserer makthavere gjennom århundrene til å bli tyranner?
torsdag 9. mars Ny Tid
Wilhelm Reichs aktualitet
MONOGRAFI: Reich hadde betydelig innflytelse på norske intellektuelle. Men han ble kastet ut av både kommunistpartiet og International Psychoanalytical Association – og døde i amerikansk fengsel bare 60 år gammel.
torsdag 9. mars Ny Tid
Politisk biologi
BEGÆR: Om det mellemkønnede subjekt og den revolutionære utålmodighed. En modstand muliggjort af den ‘potentia gaudendi’, den reserve af uhæmmet ‘nydelsespotens’, som udgør begærsfilosofiens grundantagelse fra Reich til Deleuze og Guattari....
torsdag 9. mars Ny Tid
Forfattere vil ha kontrakt mot sensur av bøker
En rekke forfattere foreslår nå å kontraktfeste retten til å hindre at litterære verk blir sensurert uten forfatterens samtykke.
torsdag 9. mars ABC Nyheter
Tidstrøbbel og tankefloker
I pressemeldingen fra forlaget beskrives Klokker og bananer som en barnebok som passer like godt for voksne. Det kan hende det er omvendt. 
onsdag 8. mars Barnebokkritikk.no
Shakar starter lesesirkelpodkast
Forfatter Zeshan Shakar skal lage bokklubb i podkastformat sammen med kollegaene Yohan Shanmugaratnam og Maria Navarro Skaranger. – Mange av de jeg omgås leser ikke bøker, sier den prisbelønte forfatteren til Bok365. – Jeg sitter med masse tanker og følelser fra bøker...
tirsdag 7. mars NRK
Fra april vil bibliotekarene bare jobbe til fem
Ledelsen og Bibliotekarforbundets tillitsvalgte ved Deichman har ikke klart å bli enige om ny arbeidstidsavtale. Etter 1. april vil bibliotekarene derfor kun jobbe innenfor ordinær arbeidstid, altså fra 7 til 17.
tirsdag 7. mars Bok og Bibliotek
KULTUR

Avslører hvorfor han skriver så dårlige «dikt»
I samlingen Dopamin sier en av landets mest leste instapoeter det rett ut. Endelig!
tirsdag 7. mars Natt & Dag
Fortellingenes og fantasiens forfatter
Forfatter Jan Kjærstad fyller 70 år i dag. Gratulerer med stordagen!
mandag 6. mars VG
Hongkong-forlegger har sonet lang straff for Xi-biografi
Yao Wentian var i 2013 i ferd med å utgi en biografi om Kinas mektige leder Xi Jinping. Det straffet seg. Nå er 83-åringen løslatt etter nesten ti år i fengsel.
mandag 6. mars ABC Nyheter
Sjå bildeserie frå UKM på Terminalen
Søndag var det duka for UKM på Terminalen i Ålesund.
søndag 5. mars Sunnmørsposten
Søkt og spekulativt! Bokanmeldelse: Romy Hausmann: «Perfect Day»
Tyske Romy Hausmann hadde kjempesuksess med «Elskede barn». Årets utgivelse må derimot sies å være en gedigen skuffelse.
søndag 5. mars VG
Dramatiske kutt i Nasjonalbiblioteket
− Vi kommer til å få de største kuttene Nasjonalbiblioteket har hatt i moderne tid, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre til Forskerforum.
fredag 3. mars Bok og Bibliotek
Innviklede heksekunster
Det blir mørkt, vondt og vanskelig i Sigbjørn Mostues nyeste roman, Hex. Å være innestengt i hodet på et menneske i krise er intenst, spennende, og nokså håpløst.
fredag 3. mars Barnebokkritikk.no
Diktbok om rasisme vinner pris
Lyrikkboken «Kvit, norsk mann» er tildelt kritikerprisen. I boken skriver forfatter Brynjulf Jung Tjønn om hvordan det er å vokse opp som adoptert odelsgutt i Norge. Kritikerlaget roser Tjønn for måten han skriver om utenforskap på.
torsdag 2. mars NRK
Kalt klovn og surmus – nå er VGs bokanmelder Sindre Hovdenakk årets litteraturkritiker
Sindre Hovdenakk (58) har prydet VGs sider som bokanmelder med skarp penn i 19 år. Nå er han kåret til årets litteraturkritiker 2023.
torsdag 2. mars VG
Onkel Skrue og ytringsfrihet
Dagen er en kirkelig og partipolitisk uavhengig dagsavis. På dagen.no finner du nyheter, reportasjer og meningsstoff med en kristen stemme som avslører, inspirerer og utfordrer.
onsdag 1. mars $ Dagen
Hundrevis av «robotbøker»: – Jeg ler av dette
Kunstig intelligens truer forfatteryrke, mener fagforening. Men norske forfattere lar seg ikke skremme.
onsdag 1. mars TV 2
Et fenomen! Bokanmeldelse: Thomas Korsgaard: «Hvis det skulle komme et menneske»
Thomas Korsgaard (28) er blitt et fenomen i Danmark – og hans trilogi om gutten Tue har tatt leserne med storm.
tirsdag 28. februar VG
Bibliotekenes debattdilemma
Ett av fem folkebibliotek synes rollen som uavhengig debattarena er problematisk. Det viser en fersk spørreundersøkelse utført av Norsk Bibliotekforening.
tirsdag 28. februar Bok og Bibliotek
Hvor skrekkelig kan det være?
Barnelitteraturen er den viktigste litteraturen, fordi den skal skape morgendagens voksenlesere. Vi kan ikke redusere den til noe vi bruker for å vise barna våre en fin og korrekt verden.
tirsdag 28. februar Barnebokkritikk.no
Frykter sensur-trend: – Latterlig
Endre Lund Eriksen har selv opplevd at noen har prøvd å sensurere bøkene hans.
mandag 27. februar $ Avisa Nordland
Haha, lykke til
Det er bedre å pensjonere James Bond enn å oppdatere ham.
mandag 27. februar Dagbladet
»Jeg føler mig som en soldat«
INTERVIEW. Krigen vil skabe forandringer, som vi endnu knapt er i stand til at forstå, siger den ukrainske forfatter Oksana Zabuzjko.
mandag 27. februar Vagant
James Bond-bøkene renses
I forbindelse med en nyutgivelse av Ian Flemings bøker om James Bond har såkalte sensitivitetslesere gått gjennom serien og fjernet krenkende ord og setninger. Det er 70 år siden den første boken «Casino Royal» ble utgitt i 1953, som gir anledning til å gi ut...
mandag 27. februar NRK
De har det beste resultatet i hele landsdelen – ble feiret i stor stil
Her blir klasse 6B på Kanebogen skole ble feiret på Kanebogen senter. De har lest 178.912 sider i 2022, det er mer enn alle de andre klassene i fylket.
mandag 27. februar Harstad Tidende
Roald Dahl truet forleggerne med «kjempestor krokodille» om de endret bøkene hans
Roald Dahl uttalte seg selv krystallklart om hva som ville skje dersom forlaget endret språket i bøkene hans.
mandag 27. februar VG
Bøker om James Bond renses for krenkende språk
Såkalte sensitivitetslesere har gått gjennom Ian Flemings bøker om James Bond, som nå gis ut på nytt. Krenkende ord og setninger er fjernet i de nye utgavene.
mandag 27. februar $ Dagen
Tømmer hyllene for Disney-tegneserier
Klassiske Onkel Skrue-tegneserier har blitt revet vekk fra hyllene av samlere etter nyhetene om at Disney ikke vil utgi dem. – Da folk fikk med seg nyheten så ble det tomt på en dag, forteller Ole Ottosen. Han er tegneserieansvarlig ved Outland i Kristiansand. Kjeden er Norges største...
søndag 26. februar NRK
Russland og ugjerningenes historie
ESSAY. Den russiske kulturen er ute av stand til å snakke om lidelsene som nasjonen har påført andre.
lørdag 25. februar Vagant
Livet bak kulissene til 20 tsarer gjennom 300 år
Unge, umodne menn som tsarer og moralsk upålitelige keiserinner. Forfatter Simon Montefiore strør om seg med kinaputter og fenghetter i historien om «Dynastiet Romanov.»
lørdag 25. februar $ Dagen
Bokhandlere tømmes for truet tegneserie: – «Skrue McDuck» har gått i taket
«Alle» vil sikre seg Onkel Skrue-klassikeren etter at det ble kjent at flere Andeby-historier skal ut av produksjon – angivelig på grunn av støtende innhold. Samler Ruben Olsrud mener tiltaket er overilt.
lørdag 25. februar VG
KULTUR

Forlag vil gi ut Roald Dahl-bøker i to versjoner
Kritikken av endringene i Roald Dahls barnebøker gjør at det britiske forlaget Puffin velger å gi ut både de reviderte tekstene og originalutgavene.
fredag 24. februar $ Dagen
Jenny Klinge: Nei til «krenkekorrektur»
Sensurerande «krenkekorrektur» i litteratur og kunst kan bli interessant dersom vi tek for oss folkeeventyra. Men sjølvsagt må vi aldri godta dette.
fredag 24. februar $ Dagen
Forlag gir ut Roald Dahls bøker også i original drakt
Kritikken rundt endringene i Roald Dahls barnebøker gjør at det britiske forlaget Puffin velger å gi ut både de reviderte tekstene og originalutgavene. Reaksjonene på endringene som ble gjort for å gjøre bøkene mer oppdatert og mindre støtende, har...
fredag 24. februar NRK
Hvorfor er tjukk et vondt ord?
Tenk tilbake på de tjukke karakterene du har lest om oppigjennom.
fredag 24. februar VG
Avgått skoleminister kunne ikke navngi tre bøker i Bibelen
Den tidligere svenske skoleministeren Lina Axelsson Kihlblom trodde at juleevangeliet var en bok i Bibelen.
fredag 24. februar $ Dagen
Vestens tragiske tenkemåte 
ESTETIKK: I Kiøsteruds økofilosofiske tekst blir ‘skjønnheten’ en gåte like mye som en løsning, et spørsmål like mye som et svar. Er det mulig å finne en skjønnhet på naturens egne premisser – en skjønnhet du ikke kan eie?
torsdag 23. februar Ny Tid
Mer våpen vil forlenge krigen
UKRAINA: Det er mye som tyder på at krigen i Ukraina har vært provosert frem og ønsket av USA og NATO. Massemediene har blitt til effektive ideologiske institusjoner som utfører en systemstøttende propagandafunksjon.
torsdag 23. februar Ny Tid
Tom Egeland kontaktet forlaget: – Bjørn Beltø dør med meg, og han forblir albino
Først himlet han med øynene over Roald Dahl-endringene. Så ble det fullt alvor for Tom Egeland – som nå sikrer seg en formell avtale med sitt forlag.
torsdag 23. februar VG
John Irvings store finale! Bokanmeldelse: «Den siste stolheisen»
Forfatter John Irving har selv antydet at dette er hans siste store roman.
torsdag 23. februar VG
Arvola og Nedrejord nominert til Nordisk råds litteraturpris
«Kniven i ilden» av Ingeborg Arvola og «Forbryter og straff» av Kathrine Nedrejord er de to norske kandidatene som er nominert til den høythengende Nordisk råds litteraturpris. I fjor gikk Ingeborg Arvola helt til topps i kampen om Brageprisen i kategorien for beste...
torsdag 23. februar NRK
Ingeborg Arvola nominert til Nordisk råds litteraturpris
Ingeborg Arvola og Kathrine Nedrejord er de norske forfatterne som i år kjemper om Nordens mest høythengende litteraturpris.
torsdag 23. februar VG
Diskusjonen om språkbruk bare pirker i overflaten
Det er revnende likegyldig om du velger å kalle Augustus Gloop i «Charlie og sjokoladefabrikken», enorm istedenfor tjukk.
torsdag 23. februar Sunnmørsposten
Flere norske forfattere kontakter egne forlag i frykt for sensur
Fjerning av det som nå anses som støtende innhold i Roald Dahls bøker har skapt uro blant norske forfattere. Nå sikrer flere seg mot endringer.
torsdag 23. februar $ Dagen
Dahl må snurre i graven
La Matilda lese Kipling og Conrad. Men også forfatteren ville kvitte seg med sin slavehær av pygmeer.
torsdag 23. februar Dagbladet
Forfattere vil beskytte bøkene sine mot sensur
Flere norske forfattere er urolige for at bøkene deres kan bli redigert i ettertid, og flere sikrer seg mot endringer, skriver NTB. – Jeg har allerede sendt brev til forlaget mitt og fått dem til å bekrefte at mine verk ikke skal kunne sensureres, sier Tore Renberg til Klassekampen....
torsdag 23. februar NRK
Flere norske forfattere vil beskytte bøkene sine mot sensur
Fjerning av det som nå anses som støtende innhold i Roald Dahls bøker har skapt uro blant norske forfattere. Nå sikrer flere seg mot endringer.
torsdag 23. februar ABC Nyheter
Den moralske kollapsens nulltime
INTERVJU. En roman kan virkelig trenge gjennom alt, sier den russiske forfatteren Sergej Lebedev. Også fortidens glemsel.
torsdag 23. februar Vagant
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

KULTUR

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL