Klima
Klimaet kan reddes. Den dårlige nyheten er at det er opp til politikerne
Den gode nyheten er at vi fortsatt kan klare klimamålene våre. Den dårlige er at vi er avhengige av politikerne for å få det til.
19:35 Adresseavisen
Raser mot Europa: - Har fått nok!
Representanter fra Ghana bønnfaller Europa om å ta grep om klesindustrien. De trenger hjelp til å håndtere all ubrukelig tekstil vi eksporterer til et av Vest-Afrikas største bruktmarkeder.
13:40 Dagbladet
- Farlig for vår sikkerhet
Om ikke verdens ledere klarer å innfri klimakutt-målene, blir verden et enda farligere sted å være, ifølge Nato-sjef Jens Stoltenberg, som i fjor fikk klima inn på Natos agenda.
lørdag 16:43 Dagbladet
Frykter aggressiv kjøttetende bakterie i norske fjorder
Vi ser dem ikke, men de er svært aggressive. I sommer kan en fryktet bakterie bli et problem.
lørdag 07:50 TV 2
Stoltenberg oppfordret til å ta en klimajobb
Jens Stoltenberg avviser ikke at han kan tenke seg en jobb med klima som fagfelt når han er ferdig som Nato-sjef.
fredag 14:45 ABC Nyheter
– Jeg spiser kjøttmiddag fem-seks ganger i uka
Kjøttforbruket må ned dersom vi skal nå klimamålene. Det slår Miljødirektoratet fast i en ny rapport. Men trøndere er glade i kjøttmiddagen.
fredag 14:19 Adresseavisen
Regningen for vindprosjektet i Nordsjøen kan ende på 23 milliarder
Havvindprosjektet Sørlige Nordsjø II kan komme til å koste skattebetalerne 23 milliarder kroner, bekrefter partiene som er enige om vilkårene for utbyggingen.
fredag 09:52 ABC Nyheter
Barth Eide: – Rapporten er både optimistisk og ærlig
Med dagens politikk er vi ikke i nærheten av å nå klimamålene, men i en ny rapport viser Miljødirektoratet hvordan de mener Norge likevel kan klare det.
fredag 09:37 ABC Nyheter
Miljødirektoratet mener Norge kan nå klimamålene – lanserer 85 tiltak
– Det er tid for mobilisering, sier miljødirektør Ellen Hambro. I en ny rapport peker Miljødirektoratet på 85 tiltak som kan gjøre at Norge når klimamålene.
fredag 09:07 ABC Nyheter
Slik vil klimatiltakene påvirke din hverdag
Miljødirektoratet har satt sammen en rekke klimatiltak som skal gjøre det mulig å nå Norges klimamål. Det kan du som innbygger få merke.
fredag 08:59 TV 2
Store deler av planeten blir ubeboelig
Selv kunst- og kunnskapsinstitusjonene er uvillige til å fire på kravet om nytt og stort. NTNU tømmer Dragvoll og bygger nytt campus på Gløshaugen. Trondheim Kunstmuseum og Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums skal få nytt museumsbygg på Leuthenhaven.
torsdag 17:56 Adresseavisen
Frykter for de ansattes sikkerhet
Bellona er bekymret for sikkerheten til de ansatte ved gassanlegget på Melkøya. Petroleumstilsynet vurderer å sette i gang gransking etter lekkasjen onsdag, skriver NRK.  Rekken av alvorlige og uønskede hendelser på Equinors LNG- anlegg på Melkøya, utenfor...
torsdag 14:56 Miljøstiftelsen Bellona
Kommer til Norge for å kjøle seg ned
Mens deler av Europa preges av ekstremvarme og tørke, er Norge i ferd med å bli et reisemål for de som vil vekk fra varmen. Men klimakonsekvensene er tydelige også hos oss, understreker klima- og miljøministeren.
søndag 28. mai TV 2
Tatt av vannmassene
Flom og kraftig regnfall har herjet i Spania denne uken. Torsdag filmet et øyevitne i Murcia dette.
lørdag 27. mai TV 2
– Det beste du kan gjøre for insektene, er å la være å rake så mye og unngå å klippe plenen din til enhver tid
– Du gjør insektene en tjeneste hvis du lar være å rake så mye og unngår å klippe plenen din for ofte, sier insektbok-forfatter som har funnet 500 insektarter i egen hage.
lørdag 27. mai Adresseavisen
Ukens tips: Slik tar du vare på insektene i hagen din
– Du gjør insektene en tjeneste hvis du lar være å rake så mye og unngår å klippe plenen din for ofte, sier insektbok-forfatter som har funnet 500 insektarter i egen hage.
lørdag 27. mai rbnett.no
Sveriges ambassadør: – Folket vil ikkje ha noka grense
Ein stor hyllest til nordisk fellesskap. Det var gjennomgangsmelodien i ein paneldebatt i Aulaen onsdag som markerte avslutninga på forskingssatsinga UiO:Norden.
fredag 26. mai Universitetet i Oslo
– Vi skal nå klimamålene i 2030.
Statsminister Jonas Gahr Støre hevder i VG at Norge skal nå sine klimamål innen 2030, til tross for ekspertenes tvil. Bellona-leder Frederic Hauge sier han er glad for at Støre forsvarer klimamålene, men at forutsetningene er vanskelige. VG har blitt med statsministeren ut på...
onsdag 24. mai Miljøstiftelsen Bellona
Ny utgave av Environment and Rights
Bellona-magasinet som er ulovlig i Russland, utgis nå fra Vilnius etter at våre modige medarbeidere ved krigens utbrudd flyttet fra hjemlandet for å kunne fortsette sitt arbeid for miljø og klima. Magasinet har vært utgitt i Russland siden 2002, og redaktøren skriver i sitt...
onsdag 24. mai Miljøstiftelsen Bellona
Norske værdata kan redde liv
Bedre og tidligere varsling har ført til at færre dør som følge av ekstremvær. Klimaendringene gjør det ekstra viktig å utvikle gode varslingssystemer.
tirsdag 23. mai Adresseavisen
Åtte anbefalinger til regjeringens CCS-politikk
I dag fikk næringsminister Jan Christian Vestre overlevert åtte klare anbefalinger til regjeringens arbeid med karbonfangst-politikk av Bellonas teamleder for CCS Eivind Berstad, klimadirektør Geir Henriksen i Eramet Norway og klimadirektør Liv Rathe i Norsk Hydro. Sammen med 16 andre...
tirsdag 23. mai Miljøstiftelsen Bellona
Nordmenn er mer skeptiske til klimaendringene enn andre land
En undersøkelse­ gjort av faktisk.no viser at mange nordmenn i motsetning til andre land har god samvittighet for klimaendringene i verden.
mandag 22. mai TV 2
Ut mot salg av torvblokker
Biolog og suksessforfatter Anne Sverdrup-Thygeson reagerer på salg av torv på hagesentre. Hun får støtte fra miljøorganisasjonen Sabima, som ber regjeringen sette foten ned for mer uttak.
mandag 22. mai Dagbladet
Nordsjøen må ryddes opp
Hundrevis av plattformer, tusenvis av brønner og titusenvis av kilometer med rørledninger må ryddes opp i Nordsjøen i årene som kommer. Regelverket sier at alt som er ute av drift skal bort, men realiteten er en annen, skriver NRK. Frederic Hauge i Bellona sier til NRK Helgemorgen at...
mandag 22. mai Miljøstiftelsen Bellona
Hvorfor redusere utslipp når målene nås uten?
Hvorfor skal man redusere CO2 utslippene med 55% når man oppnår målene uten å redusere utslippene? Økning i global gj.sn. temperatur siden preindustriell tid: 1,2 grader (noen sier 1,06 grader). Med en trend på 0,02 grader per år i målingene nå, dvs. om 7...
fredag 19. mai Avisa Nordland
Alarm: Kloden tipper snart 1,5 grader
I årevis har politikerne jobbet for at kloden ikke skulle bli mer enn 1,5 grader varmere, sammenliknet med førindustriell tid. Snart er vi der.
torsdag 18. mai Dagbladet
Ny rapport: Slår alarm
Den globale oppvarmingen vil trolig midlertidig passere grensen på 1,5 grader i løpet av de neste fem årene, ifølge en ny FN-rapport.
onsdag 17. mai TV 2
Hva skal vi gjøre med krona vår?
Vi må akselerere omleggingen av norsk økonomi. Først når vi virkelig viser at vi har en gjennomførbar plan for en bærekraftig omlegging, vil det internasjonale kapitalmarkedet ta oss på alvor. Først da vil markedet få tilbake troen på krona.
mandag 15. mai ABC Nyheter
Vil klimatrettheten vinne lokalvalget?
Dagsaktuelle kriser og tematikker overskygger stadig de store systemskiftene vi trenger for å møte klima- og naturkrisen. Selv i statsfinansierte medier som NRK oppleves en slags tretthet i forhold til de vanskelige problemstillingene. Snart vil medienes fokus rettes mot lokalvalget.
mandag 15. mai ABC Nyheter
El Hierro mest bærekraftig
Hvilken er den mest bærekraftige Kanari-øya? Lille El Hierro.
mandag 15. mai ABC Nyheter
- Den mest dramatiske av alle klimaendringer
Om du tenker at årets lange og kalde vinter viser at klimaendringene ikke er så farlig, er det bare å ta en titt på havet. Det blir varmere fra år til år - og fjoråret slo igjen nye rekorder.
søndag 14. mai Dagbladet
MDG-vedtak: Oljefondet skal investeres i klimaløsninger
Oljefondet må brukes til å investere i klimaløsninger og til å kompensere land som rammes hardt av klimaendringene, har MDG vedtatt.
fredag 12. mai ABC Nyheter
Kjemiker: – Styr unna!
TV 2 HJELPER DEG: Derfor smelter disse to krone-isene ulikt.
fredag 12. mai TV 2
Australske skogbranner kan ha trigget «La Niña»
Enorme mengder røyk fra skogbrannene i Australia i 2019 og 2020, kan ha bidratt til utbruddet av det sjeldne værfenomentet, «La Niña».
torsdag 11. mai TV 2
Viktig jobb for framtida og for klima
Både skogeigar og klimaet tener på at skogen ikkje vert hogge for tidleg.
torsdag 11. mai rbnett.no
Slapp av, ingen skal forby kjøtt
Kjøttdebatten raser igjen. Den lukter svidd.
onsdag 10. mai Adresseavisen
Varsler brutal hetesommer
Det ligger an til å bli en brennhet sommer i Sør-Europa. Klimaanalytiker advarer nå nordmenn som har tenkt seg sørover.
onsdag 10. mai Dagbladet
Når målet alt i 2025 – her ser du grunnen
Elektrifiseringen av ferjene gir store utslippskutt i Møre og Romsdal. Bare i fjor ble utslippene fra ferjene redusert med 12.000 tonn CO₂. Møre og Romsdal fylke vil innen samferdselssektoren nå klimamålene i Paris-avtalen allerede i 2025.
onsdag 10. mai rbnett.no
Hurtigruten Norge: Nytt hybridskip i rute langs norskekysten
Hurtigruten Norge har brukt 300 millioner kroner på å oppgraderte MS Kong Harald til et moderne hybridskip. Selskapet bruker samlet over én milliard kroner på miljøoppgradering av alle sine syv skip i kystruten.
onsdag 10. mai ABC Nyheter
Vi kan ikke bare verne fjell
Kan denne planen gjøre at Trondheim når målene i naturavtalen?
onsdag 10. mai Adresseavisen
- Ute av kontroll
Klimaorganisasjonen Kayrros slår alarm om metanutslipp. - Vi vet hvem som gjør det og det må bli slått ned på.
onsdag 10. mai Dagbladet
– Å ta langhelg og fly en gang i måneden, er definitivt «overkill»
Truls Opdal (24) og Thomas Lestum (24) er på Værnes, klar til å sjekke inn og gå på flyet.
tirsdag 9. mai Adresseavisen
Her vil de ikke lenger få kjøtt
Ville du jublet for kjøttforbud i barnehagen? Her er fire myter og fakta om kjøtt som du kan tygge litt på.
tirsdag 9. mai Adresseavisen
Oppnevnt i ekspertgruppe
Stortinget har nylig vedtatt et samfunnsoppdrag om bærekraftig fôr. Oppdraget skal gi viktige bidrag til de målene Norge har satt for klima, miljø, matproduksjon, sysselsetting og verdiskaping. Bellonas Joakim Hauge er oppnevnt blant ekspertene som skal gi råd om utforming og...
tirsdag 9. mai Miljøstiftelsen Bellona
Hvordan stopper vi plastforsøpling fra havbruksnæringen
Omtrent alt utstyr som er i bruk i havbruksnæringen er laget av plast. Årlig genererer næringen 29.000 tonn plastavfall. Bellona har i samarbeid med Grieg Seafood, NTNU og NCE Seafood Innovation Cluster utviklet et nettkurs for ansatte i havbruksnæringen. – Vi har hatt fokus på...
tirsdag 9. mai Miljøstiftelsen Bellona
I mikroskopet ligger en celle som i løpet av få måneder kan mette mange tusen
Hold deg oppdatert med Midt-Norges og Trondheims største regionavis. Vi gir deg alltid de siste nyhetene innen innenriks, utenriks, sport og kultur.
søndag 7. mai Adresseavisen
Vil ikke kutte ut flyreiser for miljøet
Bare en av ti nordmenn tenker å redusere antall flyreiser av hensyn til klimaet. Like få dansker vil ta slikt hensyn til klimaet, mens to av ti svensker tenker på klimaet først og vil redusere antall personlige flyreiser, viser en ny undersøkelse.
søndag 7. mai ABC Nyheter
Slår alarm: Venter rekordras
Det er økende sannsynlighet for at det globale værfenomenet El Niño slår til i år. Konsekvensene kan bli enorme på en allerede rekordvarm klode.
fredag 5. mai Dagbladet
–Vekkelsen for kjernekraft kommer til å gå over
Bellona-stifter Frederic Hauge er skeptisk til det han betegner som den voldsomme vekkelsen for kjernekraft. Til avisa Sunnmørsposten sier han at han forstår godt interessen for kjernekraft. Men det er noe med hvordan vi bruker tiden fram til 2030 når oppgaven er å kutte utslipp med 55...
torsdag 4. mai Miljøstiftelsen Bellona
– Varme vi aldri har sett
BRUSSEL : Det er 60 prosents sjanse for at El Niño slår inn før slutten av juli, advarer FN. Det kan bety varmerekorder vi aldri tidligere har sett.
onsdag 3. mai TV 2
Vi er trygge sammen
Til tross for at utenriksministeren gjentatte ganger viste til hva Norge fikk til sammen med EU uten å være med i EU, er det nesten ikke mulig å tolke hennes årlige EØS-redegjørelse for Stortinget som noe annet enn et rungende ja til EU.
onsdag 3. mai ABC Nyheter
Han må gjøre det umulige mulig
Fortsatt taper naturen kampen mot de aller fleste samfunnshensyn, og nedbyggingsplanene er store. Hvis alle som holdt innlegg under innspillsmøtet om Norges oppfølging av naturavtalen mente det de sa, får miljøminister Espen Barth Eide en litt mindre umulig jobb med å bremse...
onsdag 3. mai ABC Nyheter
Aktivister ber om hjelp til å «forstyrre» OL i Paris i 2024
Sommeren 2024 skal det arrangeres OL i Paris. Aktivister ber folk melde seg «frivillig» for å sabotere lekene.
søndag 30. april ABC Nyheter
Elendig idé å bruke Finnmarks siste strøm til gassrør
Å satse 53 milliarder kroner (opp fra 35,5 milliarder i forrige rapport) ved å bruke kraft Finnmark ikke har til å produsere olje og gass EU ikke vil ha kan bli et historisk feilgrep, skriver Bellonas Eivind Berstad i denne kronikken som først ble publisert i Nordnorsk debatt i avisa...
fredag 28. april Miljøstiftelsen Bellona
Klare anbefalinger til regjeringens arbeid med karbonfangst-politikk
Pressemelding fra Bellona: 18 industriaktører med Norsk Hydro og Eramet i spissen har sammen med Miljøstiftelsen Bellona fremmet forslag til regjeringens arbeid med karbonfangst- og lagring. –Først og fremst er det er behov for offentlig støtte til å tette gapet mellom...
fredag 28. april Miljøstiftelsen Bellona
Hetebølge i Spania: – Det er dette vi har advart om
Forsker mener nordmenn egentlig ikke har forstått alvoret.
fredag 28. april TV 2
Lite nytt i ny grønn allianse
Norge og EU har lansert en grønn allianse med ambisjoner om forsterket samarbeid på klima, energi og industri. Statsminister Jonas Gahr Støre og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen signerte avtalen i Belgia mandag 24. april. – Avtalen er ikke–bindende og jeg sliter...
onsdag 26. april Miljøstiftelsen Bellona
Min bestefar var hvalfanger
Min bestefar var hvalfanger og jobbet som skytter. På det meste kunne han skyte over 15 blåhval i døgnet.
tirsdag 25. april rbnett.no
MSC Euribia:  Siste stortest før norske fjorder
MSC Euribia, som er MSC Cruises andre cruiseskip som seiler på flytende naturgass (LNG), har i løpet av en fire-dagers prøveperiode i Atlanterhavet gjennomført dypvannsintensive systemtester.
mandag 24. april ABC Nyheter
Raskere enn antatt: - Uten sidestykke
En ny studie avdekker urovekkende funn om issmelting på Grønland og i Antarktis.
mandag 24. april Dagbladet
Her kan de kastes i fengsel for å bruke for mye vann
Over hele kloden stålsetter man seg for El Niño. I Tunisia har man allerede streng rasjonering av vann i hovedstaden. Mange frykter framtiden.
søndag 23. april TV 2
Fikk inn flere hundre plagg: – Det har vært helt enormt
Da de åpnet dørene klokken 10:00 var det kø utenfor Egna.
lørdag 22. april $ Avisa Nordland
Fikk sjokk da de drillet i isen
På Svalbard kjemper forskerne mot tiden for å skaffe verdifull informasjon om klimaendringene.
lørdag 22. april TV 2
Borer etter isprøver på Svalbard: – Vi fikk sjokk
På Svalbard kjemper forskerne mot tiden for å skaffe verdifull informasjon om klimaendringene. Da de boret etter isprøver fra en isbre på 1100 meter over havet, fikk de sjokk.
lørdag 22. april TV 2
Dyster dom: - Slaget er tapt
Ifølge ny rapport er det nå for seint å forhindre smelting av isbreer og havnivåstigning.
lørdag 22. april Dagbladet
- En svinesti
Måneden derpå: Vårens inntog avdekker vinterens synd og moro etter femmila i Holmenkollen. Både arrangøren og Naturvernforbundet er skuffet.
fredag 21. april Dagbladet
Gigaprotest på London Marathon
Maratonløpere kan møte på hindringer både før og under årets storløp gjennom Londons gater.
fredag 21. april TV 2
Klimaendringene i Europa: – På vei inn i et ukjent landskap
Rekordvarme og tørke førte til at rekordmye is smeltet bort i Alpene i fjor.
torsdag 20. april ABC Nyheter
Europa fortsetter å kjøpe produkter fra Russlands skitneste selskaper
Da Russland invaderte Ukraina innførte EU tiltak for å redusere handelsforbindelsene med Russland. Ved å forby eller begrense import og eksport av forskjellige varer har eksportvolumet fra Russland til EU fra februar til desember i 2022 falt med 51 % – så det er fortsatt stort...
torsdag 20. april Miljøstiftelsen Bellona
Hæ? Skal oljeselskapene diktere prisen på klimatiltak?
En forkortet versjon av dette innlegget signert daglig leder i Bellona, Hallstein Havåg,  ble publisert på dn.no i går kveld og i Dagens Næringsliv i dag. DN vil ikke ha stortingspolitikere på vei inn på Equinor-sjefens kontor, men vil gjerne ha Equinor-sjefen på Klima-...
torsdag 20. april Miljøstiftelsen Bellona
Min Bellona-historie: Aleksandr Nikitin
– Jeg tror mitt tidligere liv som ubåtkaptein hjalp meg til å holde ut det innesperrede livet i fengselet.
onsdag 19. april Miljøstiftelsen Bellona
– Det kommer til å svi for mange
EU-parlamentet har stemt ja til klimareform og vil gjøre store kutt i klimautslipp.
tirsdag 18. april TV 2
– Uakseptabelt!
Den russiske riksadvokaten har i dag erklært at Miljøstiftelsen Bellona er uønsket i Russland. Den russiske riksadvokaten anklager Bellona for “å ha foretatt handlinger som undergraver den russiske økonomien, for å destabilisere den sosiopolitiske situasjonen i landet og...
tirsdag 18. april Miljøstiftelsen Bellona
Kommer til Trondheim: - Det sprer seg helt vilt internasjonalt
Verdensberømte «Little Amal» reiser verden rundt og tiltrekker seg folk over alt.
mandag 17. april Adresseavisen
– Blir tidenes byttefest!
Lørdag 22. april kommer den store klesbyttedagen til Molde for første gang.
mandag 17. april rbnett.no
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL