Klima
Dette er aldri blitt gjort før
Kunstig intelligens (KI) og ny teknologi skal gi mer effektiv brøyting og mindre bruk av salt i årene fremover.
lørdag 00:50 TV 2
Bellonas program på COP28
FNs Klimatoppmøte – COP28 i Dubai er i gang og vi er på plass med Bellona-paviljongen i Blue Zone. Se Bellonas COP-program her. Bellonas team på COP23 Cathrine Ringstad, Senior Advisor CCSMats Rongved, Advisor CCSSunniva Furset, Communications AdvisorLina Strandvåg Nagell, Senior...
fredag 15:34 Miljøstiftelsen Bellona
Industri-bauta begynner i Bellona
– Det er med stor glede jeg kan informere om at Stein Lier-Hansen – nåværende administrerende direktør i Norsk Industri – vil bli engasjert av Bellona fra 1. januar neste år, sier Bellona-stifter Frederic Hauge. Toppsjefen i NHOs største og mektigste forening,...
fredag 14:05 Miljøstiftelsen Bellona
– Alle kommuner, la dere inspirere
Lillestrøm kommune har lokalt Bionova-fond og Voss herad sørget for at bøndene deres fikk betalt for å gå inn på klimakalkulatoren. Sigrid Hjørnegård ber andre kommuner om å la seg inspirere.
fredag 09:33 $ Bondebladet
Bruk og kast, eller plast?
Det beste for miljøet er å droppe juletreet. Men klimaforskere mener at det er viktig å hygge seg i jula og oppfordrer heller til å gå ned i størrelse.
torsdag 17:33 TV 2
Et syltynt håp kan bli avgjort på et møterom i Dubai
Det kan bli lyspunktet i en mørk tid, men ungdommen er tvilende.
torsdag 13:25 TV 2
Kan kutte 10 prosent av utslippene
Ved å ta i bruk CCS på sokkelen kan Norges CO2 -utslipp reduseres med 10 prosent  innen 2030. Det er en av konklusjonene i rapporten «Blå strøm -norsk sokkel» som ble lansert på Bellonaforum i dag. Rapporten, som er en forstudie for gasskraftverk med CCS –...
onsdag 13:46 Miljøstiftelsen Bellona
Ladestasjoner: Vil unngå dette
SANDNES : Om seks år skal alle nye lastebiler, og enda flere busser, være elektriske. Høyre mener regjeringen er for treig, og vil få fart på arbeidet.
onsdag 10:51 TV 2
SVs bilpolitiske bomskudd
Bilistene med dårligst råd tvinges til å droppe de tryggeste veiene, fritidsaktiviteter for barna og nødvendig service og vedlikehold på bilen på grunn av dyrtiden.
onsdag 08:07 rbnett.no
Unik naturprosjekt: - Første gang vi gjør dette i Trondheim
For første gang skal ei ødelagt myr i Trondheim bli myr igjen. – Det er veldig spennende, sier Liv S. Nilsen i Klima- og miljøenheten.
tirsdag 19:16 Adresseavisen
Snipp, snapp, snute for atomeventyret
–Snipp, snapp snute, der var atomkrafteventyret ute – i alle fall for de neste 20 årene i Norge, sa Bellona-stifter Frederic Hauge i paneldebatt hos NHO i går. Anledningen var framleggelsen av rapporten «Har kjernekraft en framtid i Norge» som Rystad Energy har laget for Norsk...
tirsdag 28. november Miljøstiftelsen Bellona
Alarm: Norskehavet varmere - og surere
Selv 2000 meter ned i Norskehavet merkes menneskenes CO₂-utslipp. - Overraskende. Men havet tar opp rundt 25 prosent av mengden karbondioksid som vi slipper ut i lufta årlig, som gjør havet surere, ifølge norske forskere.
mandag 27. november Dagbladet
– Sats på det som fungerer
Bellona er ikke overrasket over at drivstoffbransjen ønsker å forsvare «klimaløsningen» de har solgt oss i årevis – det overrasker mer hvis de faktisk tror på sine egne påstander om biodieselens klimanytte. Heldigvis er Bellona, EFO og Nelfo enige med Drivkraft...
mandag 27. november Miljøstiftelsen Bellona
Tippet over togradersmålet
I slutten av forrige uke passerte verden to grader global oppvarming. Dette er første gang vi ser så høye tall. Norsk forsker er bekymret for tempoet.
søndag 26. november Dagbladet
Klimasamarbeid med internasjonale film- og tv-aktører 
Det britiske filmakademiet BAFTA, Netflix, New York Times og Smithsonian-institusjonen er blant deltakerne på Bellona-paviljongen på klimatoppmøtet COP28 i Dubai. – Vi er avhengig av å nå ut med løsningene på klimakrisen. God storytelling blir helt avgjørende...
lørdag 25. november Miljøstiftelsen Bellona
Vi kaster ikke offentlige midler ut av vinduet
I Trøndelag og Orkland har vi noen av verdens beste forutsetninger for å kunne få til en bærekraftig og konkurransedyktig produksjon av batterier.
lørdag 25. november Adresseavisen
Verdens største er løs
Etter godt over 30 år i dvale, er verdens største isfjell på vei til å smelte ut i havet.
fredag 24. november Dagbladet
Klimatruet black metal-stjerne: – Alkoholen må tøyles
Satyricons Sigurd Wongraven er bekymret for hva fremtidens vær vil ha å si for verdens vinproduksjon.
torsdag 23. november TV 2
Vi kommer ikke unna at noen folk trenger en bil i hverdagen
(Åpen for alle elsere) Å skape unødvendige motsetninger mellom gode klimatiltak er den virkelige fellen.
onsdag 22. november Adresseavisen
Cicero bidrar gjerne til en felles database for utslipp fra mat
Cicero gjør ikke egne beregninger av utslipp fra mat. Derimot kvalitetssikrer vi og bruker utslippsdata fra andre organisasjoner som for eksempel Nibio.
onsdag 22. november $ Bondebladet
Klimautvalg mener bøndene bør få slippe ut mest i 2050
Skal Norge nå Parisavtale-målet, må utslippene i 2050 være kuttet 95 prosent. Klimautvalg mener jordbruket bør få 75 prosent av utslippene som da er tillatt.
tirsdag 21. november $ Bondebladet
Klimabløffen
Denne kronikken ble publisert på nrk.no i går: Diesel laget av slakteavfall eller planter høres ut som en god idé. Det er det ikke. «Det er nesten ikke mulig å satse mer på elektrifisering av biler,» sa daværende klima- og miljøminister Espen Barth Eide...
tirsdag 21. november Miljøstiftelsen Bellona
– Vi henger så langt etter at det er til å grine av
Mandag kveld har mange samlet seg for å oppfordre til umiddelbare klimatiltak både i Trondheim kommune, nasjonalt og internasjonalt.
mandag 20. november Adresseavisen
Gikk riktig vei i flere tiår – så begynte noe å skje
Vannkvaliteten har blitt dårligere flere steder siden 2010. Summen av menneskelige inngrep kveler livet i elvene, sier forsker.
mandag 20. november TV 2
Seniorrådgiver for bærekraftig landbruk
Vil du være med på å utvikle banebrytende klima- og miljøløsninger som en del av Norges mest innovative miljøorganisasjon? Miljøstiftelsen Bellona søker nå etter en seniorrådgiver som brenner for å skape nye løsninger for landbruket, har...
mandag 20. november Miljøstiftelsen Bellona
Lavtrofisk havbruk viktig for framtiden
Bellona-rådgiver og marinbiolog Michele Legernes var til stede på Aqua Vitae-konferansenom viktigheten v lavtrofisk havbruk.
mandag 20. november Miljøstiftelsen Bellona
Bondelaget uenig i premiss om kjøttkutt
Bondelaget er uenig i at redusert kjøttkonsum bør være en driver for skjerpede klimakutt i jordbruket fram til 2050.
mandag 20. november $ Bondebladet
Vi inviterer gjerne Cicero til samarbeid om tallgrunnlaget for klimautslipp fra norsk svineproduksjon
Cicero sin matvaretabell må, dersom den skal brukes av det offentlige, oppdateres og følge med utviklingen i norsk landbruk og hos norske miljømyndigheter.
mandag 20. november Bondebladet
Nå når El Niño toppen
mandag 20. november Dagbladet
«Klimabombe» i Russland: Danske forskere advarer om alvorlig mangel på kunnskap
Minister nekter å la klimaforskere samarbeide med Russland, til tross for advarsler om at vi akutt mangler kunnskap om «det 21. århundres atombombe»: permafrosten i Sibir.
søndag 19. november ABC Nyheter
Russlands planer i Arktis
«Arktis er den delen av jorden hvor menneskelig aktivitet har størst påvirkning. Arktis er også et av jodens mest mineralrike områder. Russland eier en fjerdedel av dette området og planlegger nå å øke utvinning av mineraler herfra. Miljøhensyn er ikke...
søndag 19. november Miljøstiftelsen Bellona
Ida (25) kjempar for klimaet ved å knuse kråkebollar på havbotnen
Unge sitt klimaengasjement har ikkje vore så lågt på fem år. Men slik er det ikkje for Ida – ho ser at det ho gjer, nyttar.
lørdag 18. november NRK P3
Slik kan andre land unngå å gå i den norske elbil-fella
(Åpen for alle) Det massive søkelyset på elbiler i Norge kommer på bekostning av infrastruktur og et miljø som kan imøtekomme behovene til syklende og gående. Andre land kan unngå denne fellen ved å se på det store bildet.
lørdag 18. november Adresseavisen
Statens klimainntekter må øremerkes tiltak i industrien
Regjeringen har uten forvarsel gjort en radikal endring i et av de viktigste rammevilkårene for prosessindustrien – med innføring og økning av kvoteprisgulvet. Bellona mener staten må bruke sine økte klimainntekter fra dette på klimatiltak i industrien. I Europa må...
fredag 17. november Miljøstiftelsen Bellona
37 års miljø- og klimakamp
Gjennom snart fire tiår har Bellona vært en pioner og spydspiss i norsk og internasjonalt miljø- og klimaarbeid. Vi har tatt et dypdykk i historiske bilder, nyhetsartikler og rapporter og laget en oversikt over hvordan arbeidet i organisasjonen har utviklet seg. Den stolte historien Bellonas...
fredag 17. november Miljøstiftelsen Bellona
Her kommer vinteren
Vinterhalvåret er i gang. Med gradestokken på vei ned er gjerne strømregningen på tur opp. Da er det synd at Regjeringen fortsatt bare utreder energieffektivisering. Energieffektivisering er alltid smart, men ekstra motiverende i den kalde, fine tida som Jokke synger om.
fredag 17. november Avisa Nordland
Samisk kunnskap som grunnstein i fremtidens naturforvaltning
De enorme utfordringene som klimaendringer og tap av biologisk mangfold representerer, krever nye løsninger og bedre miljøforvaltning. Naturavtalen åpner for at dette kan skje nå, og samisk naturkunnskap kan være en nøkkel for å berge naturen for fremtidige generasjoner.
torsdag 16. november Avisa Nordland
Grønn betong fra Bodø bidrar til det grønne skiftet
Betong er verdens mest anvendelige og brukte materiale og skaper fantastiske konstruksjoner og byggverk. Som kan stå i tusen år.Betong er formbart, sterkt, og tåler bortimot alt. Det er rett og slett et underbart materiale,som er helt nødvendig for å bygge fremtidens trygge og...
onsdag 15. november Avisa Nordland
Aurora (24): - Jeg har fått reaksjoner, hovedsakelig fra menn
(Åpen for alle) Jeg har valgt å være åpen med mitt valg å ikke få barn. Det er et tabubelagt tema som ofte skaper reaksjoner, spesielt fra menn. Men i et åpent og moderne samfunn bør det være rom for å ta egne valg, skriver Aurora Amundsen (24) i dette...
onsdag 15. november Adresseavisen
Sjømat er et klimavennlig protein
Norske oppdrettsselskaper dominerer nok en gang i listen over bærekraftige proteinprodusenter. Hvilket husdyrhold innen industriell matproduksjon er mest bærekraftig? Vi snakker bærekraft som favner klimaavtrykk, miljøavtrykk, dyrevelferd, ferskvannsforbruk, antibiotikabruk, sosiale...
onsdag 15. november Avisa Nordland
Det er ikke nødvendig med utbygging av fornybar energi og energisparing
Klimaaktivistene begynte for flere tiår siden å dra med seg mediene i en årelang skremselskampanje om at alpinsporten må legges ned fordi det ikke vil være snø igjen, selv i Alpene. Som all annen klimaalarmisme har dette vært uvitenskapelig sludder. VG kunne opplyse at...
onsdag 15. november Avisa Nordland
Fronter internasjonal kampanje mot Støre
PARIS : Først ble Norge beskyldt for å være krigsprofitør. Nå henges statsminister Jonas Gahr Støre og Norge ut internajonalt, nok en gang.
tirsdag 14. november TV 2
På denne lista er Trondheim blant de beste i verden
Trondheim er på verdenstoppen i klimaomstilling. I en ny rangering er Trondheim en av to norske byer på A-lista.
tirsdag 14. november Adresseavisen
Her kan skisesongen bli 50 dager kortere
- Ikke lenger en selvfølge at anleggene kan åpne før jul og holde åpent helt til påske, sier forsker.
fredag 10. november TV 2
Kjøttavgift ikke på menyen
Den svenske landsbygdministeren avslo kutt i kjøttproduksjon umiddelbart etter at anbefalingen kom, og går i stedet inn for å øke produksjonen. Hvorfor har ikke jærbuen Geir Pollestad gjort det samme?
fredag 10. november $ Bondebladet
– Fire grunner til klima-optimisme
BRUSSEL : Til tross for en mørk verden, er det én ting utenriksminister Espen Barth Eide ser positivt på.
torsdag 9. november TV 2
– Forferdelig dumt å erstatte fjernvarme med strøm til oppvarming
Et kjempehopp i CO₂-avgifta gjør at søpla di kan havne i Sverige for å bli brent der. SV vil løse det med enda ei avgift.
torsdag 9. november Adresseavisen
- Borres og sprenges i nær hver ås og knaus
Oslofjorden skal reddes, sier regjeringen. Samtidig bygger kommunene ned strandsonen, som igjen ødelegger Oslofjorden enda mer.
torsdag 9. november Dagbladet
En slags anmeldelse av Hadia Tajiks nye klimabok – og hva jeg savner i den
Jeg har aldri oppfatta Hadia Tajik som særlig opptatt av klima- og miljøspørsmål. Dette skriver også Tajik selv om i den nye boka «Drømmer for min datter».
tirsdag 7. november ABC Nyheter
Vil stoppe fjord-døden
Skjeberg-bonden Dag Molteberg sleit jordene sine. Hver høst forsvant store mengder jord - og nitrogen - ned i elva - og så ut i Oslofjorden. Bonden dro, ganske skeptisk, på et kurs om en ny type jordbruk.
mandag 6. november Dagbladet
Vi nordmenn er blant verstingene. Det kler oss ikke
Vi nordmenn kaster tonnevis av klær. Vi er blant verstingene i klassen. Det kler oss ikke som enkeltmennesker, ei heller som en miljøvennlig nasjon.
fredag 3. november Adresseavisen
Måper av det hun får i posten
Etter at TV 2s værmelder Eli Kari Gjengedal skrev en klima-analyse til tv2.no, lot ikke tilbakemeldingene vente på seg. Les analysen her.
fredag 3. november TV 2
En knallhard dom
–Dette er en knallhard dom over en feilet norsk klimapolitikk. Det er seks år til 2030, og Norge burde være i stand til å levere utslippskutt på opp mot ti prosent årlig. I stedet er fasiten under én prosent. Ikke rart Støre ikke får taletid i FN, med disse...
fredag 3. november Miljøstiftelsen Bellona
– Usant at vi bruker globale tall om nasjonale forhold
Cicero tilbakeviser kritikken fra Norsvin-forsker om at senterets klimagassoversikt over matvarer villeder forbrukere og det offentlige.
torsdag 2. november $ Bondebladet
Norsvin ut mot Ciceros utslippstall
Norske utslippstall for svinekjøtt er halvparten så høye som i Ciceros matvaretabell. Også utslippstallene for laks, som Norsvin setter opp mot svinekjøtt, varierer.
torsdag 2. november $ Bondebladet
Ekstremvær slår inn over Europa
Ekstremværet Ciaran har allerede tatt liv. Britiske myndigheter advarer mot tornadoer. KLM har kansellert alle fly til og fra Amsterdam fra tidlig ettermiddag.
torsdag 2. november TV 2
Vil være med og renvaske betongens rykte
Sylteosen Betong har gjort betydelige investeringer for å kunne produsere betong med mindre klimagassutslipp. Nå ønsker de at kundene vil bruke betongen.
torsdag 2. november rbnett.no
Motivet er å selge mer strøm og tjene mer penger
(Åpen for alle lesere) Det bakenforliggende motivet fra kraftprodusentene og utbyggere, er ønsket om å produsere mer strøm, og dermed ofte ødelegge mer natur, for å tjene mer penger.
tirsdag 31. oktober Adresseavisen
- Vi håper at vi kan åpne den før sommeren
En brukollaps i Gudbrandsdalen har lammet mye av togtilbudet i Trøndelag. Mandag ble den ødelagte brua heist på land.
mandag 30. oktober Adresseavisen
– Manglar politikk, ikkje planar
Klimautvalet ber om full stopp i oljeleitinga, og ei plan for utfasing av petroleumsvirksemda. Miljøbevegelsen er ikkje særleg optimistisk.
fredag 27. oktober TV 2
Vil ha ned kjøttspisinga
Klimautvalget 2050 har lagt fram sin rapport, og mener det bør spises mindre kjøtt framover. – Det er ikke et mål at flere skal slutte helt å spise kjøtt, men utslipp fra matproduksjon kan reduseres dersom det blir enklere å redusere kjøttkonsumet slik at forbruk...
fredag 27. oktober $ Bondebladet
– Et solid klima-arbeid
– Hvis denne rapporten legges til grunn vil norsk klimapolitikk endelig bevege seg i riktig retning. Klimautvalget har gjort et solid stykke arbeid. Anbefalingene deres treffer en rekke viktige punkter for omstillingen vi skal gjennom, sier fagsjef Christian Eriksen i Bellona. Klimautvalget, som ble satt ned...
fredag 27. oktober Miljøstiftelsen Bellona
Norsk kjøtt mer klimavennlig i ny studie
Ny rapport viser at klimagassutslippene i norske husdyrproduksjoner er langt lavere enn kjøttet vi importerer. Samtidig er variasjonene store mellom de norske produksjonene.
fredag 27. oktober $ Bondebladet
Mener Bodø har unik mulighet: – Kan bli først i verden
Miljøstiftelsen mener Bodø og Salten har potensial til å bli en av verdens første nullutslippsregioner.
fredag 27. oktober $ Avisa Nordland
Tajik mener Vestre burde vært klimaminister
Hadia Tajik (Ap) har ingen tro på Støre-regjeringens metode for å nå klimamålene. Hun vil ta klimapolitikken fra Andreas Bjelland Eriksen, og gi ansvaret til Jan Christian Vestre.
onsdag 25. oktober TV 2
– Verken ambisiøst nok eller kraftfullt nok
– Ingen norske statsbudsjett har lagt opp til en utvikling som bringer Norge i tråd med klimamålene for 2030. Heller ikke for 2024, sa Bellonas fagsjef Christian Eriksen da han møtte Stortingets energi- og miljøkomite. Denne uka arrangerte komiteen høring om regjeringens...
onsdag 25. oktober Miljøstiftelsen Bellona
Uenige om hvor politikken må endres for å nå klimamålene
Småbrukarlaget og MDG mener jordbrukspolitikken må omlegges i favør lønnsom beitebruk og planteproduksjon, om klimaomstillingen skal lykkes. Bondelagets nestleder vil heller styrke kanaliseringspolitikken.
onsdag 25. oktober $ Bondebladet
– Et teknologisk gjennombrudd
Bellona-stifter Frederic Hauge klippet den røde snora da verdens første anlegg for produksjon av hydrogen fra naturgass med CO2 fangst ble åpnet mandag denne uka.
tirsdag 24. oktober Miljøstiftelsen Bellona
Prins Harry og Meghan Markle tok privatfly etter klimakonferanse
Prins Harry (39) og Meghan (42), hertuginnen av Sussex fløy til en karibisk øy i et privatfly bare noen dager etter å ha deltatt på en konferanse om klimaendringenes innvirkning på mental helse.
mandag 23. oktober ABC Nyheter
Villere klima gjør det tøffere for små kommuner
Hold deg oppdatert med Midt-Norges og Trondheims største regionavis. Vi gir deg alltid de siste nyhetene innen innenriks, utenriks, sport og kultur.
søndag 22. oktober Adresseavisen
– Backpackerne var de første bærekraft-turistene
Opplevelsen som ryggsekkturist inspirerte canadiske Bruce Poon Tip til å starte G Adventures, gruppetur-operatøren for budsjettbevisste eventyrere, tidlig på 90-tallet. En ting ligger fast: Turismen må komme lokalsamfunnet til gode.
søndag 22. oktober ABC Nyheter
Over halvparten av passasjerene forsvant: – Jeg tar heller bussen
Dovrebanen mister over 1200 reisende hver eneste dag. Men også på Rørosbanen og Nordlandsbanen melder SJ Norge om passasjersvikt.
lørdag 21. oktober Adresseavisen
– Vi må finne veien ut av bio-blindsporet
Med årets «grønne bok» forsterker Regjeringen satsingen på biodrivstoff som klimaløsning i veitrafikken, og tar med det nok et steg i gal retning. Bellona mener det må bli slutt på bio-overtro og myter om forbrenningsmotorens fortreffelighet. Tiden er overmoden for...
fredag 20. oktober Miljøstiftelsen Bellona
Bioøkonomiske løsninger på klimakrisen
– Selv om klimakampen ser verre ut nå, enn for 10 år siden, så er det flere av løsningene som ser bedre ut, sa Frederic Hauge da han gjestet Vitensenteret Campus Ås for å snakke om hvordan vi kan ivareta menneskets behov og samtidig ivareta tålegrensen til naturen og...
fredag 20. oktober Miljøstiftelsen Bellona
Ny rapport: Dette skjer hvis bilavgiftene økes
Oslo Economics er ikke i tvil.
fredag 20. oktober TV 2
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL