

Smørsnegl og månefisk er noe av det som er observert langs kysten vår i fjor. I tillegg til noen litt vanskelige maneter.


Et av verdens største korallrev trues av et sykdomsutbrudd av ukjent opphav. Nå håper forskere at en ny løsning kan bli redningen.
Kreftregisteret mener det er mye hver enkelt av oss kan gjøre for å forebygge kreft.
Forskingsresultat og tillit34022268Korleis ein legg opp ein forskingsstudie, kan ha svært stor betydning for resultatet og for sjansen til å oppdage uheldige sider ved det ein forskar på, skriv Martinus Løvik. ...
Mat-bevegelse tror dyrere mat vil føre til at nordmenn kaster mindre. - Vi har vært bortskjemte.


Under pandemien ble skolebarn frarøvet over en tredel av et års læring. – Det tapte er fortsatt ikke tatt igjen, advarer forskere i en ny studie.


Forskere har endelig kommet til et gjennombrudd i en lang og ubesvart gåte i Zimbabwe.

Regjeringen ønsker flere desentraliserte utdanningstilbud og må derfor kompensere bedre for de ekstrakostnadene som følger med. Politikerne har muligheten når regjeringen legger fram forslag til ny finansieringsmodell for universiteter og høgskoler.
Med en hjernechip klarte en pasient med ALS å «snakke» igjen. Resultatene imponerer norske eksperter.


Med alderen svekkes muskelstyrke, lungekapasitet og fysikk. Hvis du var rund rundt midjen for 30 år siden, er det økt risiko for at forfallet kommer tidligere.


Ifølge en dansk studie tar kvinner oftere initiativ til skilsmisse, men det er ikke nødvendigvis fordi mannen er «sløv», forklarer forsker.
Amerikanske forskere mener hjerneimplantater kan hjelpe pasienter uten taleevne å snakke med nesten normalt hastighet.


Den 2300 år gamle mumien bød på litt av en overraskelse.


Programmet «Demenskoret» har vist at musikk er et lovende behandlingsalternativ for personer med demens. Nå skal Ullevål sykehus forske på dette.
Målet er å avle fram griser som er sunnere, mer lønnsomme og som smaker bedre.
Hva er det egentlig som gjør at noen kuer produserer mer metan enn andre? NMBU-forsker Angela Schwarm leter etter svar, men finner langt oftere nye spørsmål.
– Vi opplever i liten grad å bli mistrodd, men det blir påpekt enkelte ganger, sier direktør Per Berg i Nortura.
Anne Cathrine Whist har ikke opplevd at Tine blir mistrodd fordi de betaler for forskning.

Godt gjemt på baksiden av et bygg i Havnegata finner du inngangen til veterinærinstituttet. Her jobbes det kontinuerlig for å sørge for at blant annet maten du får i deg er trygg å spise.
Dersom forskning er finansiert av kjøtt- og meieribransjen, er det mange som ikke tror på den, erfarer Nina Kristiansen, som har vært redaktør for forskning.no i 15 år. Hun mener hun sitter med løsningen.

Forskere mener de kan vise til en sammenheng hos menn med mindre penis, og det å eie en sportsbil.


Alternativ elektrodeplassering ga høyere overlevelse etter ytterligere defibrillering av pasienter med refraktær ventrikkelflimmer.


Ny norsk forskning utfordrer forestillingen om at religiøse får flere barn. Tvert imot mener forskerne at det å stifte familie gjør folk mer religiøse.


Verdens lengstlevende virveldyr venter til den er over 100 år gammel før den har sex første gang. Så hvorfor er ikke haien utryddet ennå?


Kinesiske forskere konkluderer med at noen spesifikke sukkerholdige drikkevarer øker risikoen for hårtap.


Skanning med laser fra fly viser at det er tett med mayaruiner i et utilgjengelig skogområde.
OSLO/SKIEN: Musikkterapeut Jelena Golubovic har ledet et kor i Grenland. Nå er hun pianist i Demenskoret på NRK. – Det er fascinerende å se hvordan musikk gjør det mulig å nå fram til mennesker det ikke er lett å få kontakt med, sier 39-åringen, som for...


Det handler ikke bare om å holde seg unna vinduene, ifølge en ny studie.

Ny forskning viser hvordan en skilsmisse reelt påvirker livet til norske kvinner og menn - både mentalt og fysisk. Det er særlig en feil mange gjør etter bruddet.
Hva er det egentlig som gjør at noen kuer produserer mer metan enn andre? NMBU-forsker Angela Schwarm leter etter svar, men finner langt oftere nye spørsmål.

Deler av Grønland er nå varmere enn de har vært de siste 1000 åra. Temperaturene har allerede økt med 1,5 grader siden 1900-tallet, ifølge ny forskning.
For å begrense importen av protein til norske produksjonsdyr, ser forsker Alemayehu Kidane ved NMBU på effekten av å optimalisere norsk fôrkorn.

På Tiktok kan du få både underholdning, kunnskap og treningstips. Men mange av videoene kan i verste fall være skadelig for unge.
Delfiner sliter med å høre hverandre på grunn av menneskeskapt bakgrunnsstøy, ifølge ny forskning. Det kan få dramatiske konsekvenser.
Delfinene Delta og Reese trener på samarbeidsøvelser, men støy i vannet gjør jobben vanskelig.

Etter 49 dager nådde Hedvig Hjertaker fra Bergen Sydpolen natt til søndag. Med sine 28 år er hun den yngste kvinnen som har klart det alene.


Britiske forskere mener å kunne se en psykologisk kobling mellom opplevd penisstrørrelse og ønske om luksusbil.

Det er snart 250 doktorgrader på skryteveggen til Hunt i Levanger.

Det sveitsiske selskapet Climeworks sier de har fjernet CO2 fra luften og lagret det permanent i bakken – på vegne av andre selskap og bedrifter.

Hege Kristin Gjertsen ved Institutt for vernepleie ved UiT i Harstad har fått opprykk til professor.
Innlandet Bondelag mener nye nordiske kostholdsråd må forankres i et bredt og faglig godt grunnlag. Hittil er kun klimaaspektet vektlagt, og animalsk produksjon er vurdert negativt.

Slektsforskning førte til sjokkfunn.

Oljegiganten Exxons egne forskere visste om effekten av menneskeskapte klimaendringer allerede på 1970-tallet, ifølge en ny studie. Utad fortsatte selskapet likevel å skape tvil om klimaendringene helt inntil for få år siden.
I prosjektet skal Norsvin jobbe med vitrifisering av embryo. – En veldig rask frysingsmetode som må brukes for griseembryoer, forklarer Reina Jochems
Nibio starter opp arbeid med et nytt nasjonalt program for jordovervåking. Instituttet mener programmet vil kunne gi Norge en internasjonal posisjon på området.

Sukkerholdig drikke gir en høyere risiko for hårtap hos menn. Det er konklusjonen i en studie på 1082 menn mellom 18 og 45 år.

NTNU driver med mye forskning som kan misbrukes av fiendtlige makter. Derfor har utenriksministeren har invitert seg til NTNU.
I forsøksfjøset til NMBU står Europas eneste hester med luke i magen. Det gir forskere og studenter enestående muligheter til å fordype seg i hestens fordøyelse.


– Kanskje teknologikompetanse skal inn i utdanningsløpet allerede fra barnehagen av, sa næringsminister Jan Christian Vestre på Kontaktkonferansen i går.

Det har vært et stridsspørsmål blant UNN-leger om alvorlig deprimerte personer bør behandles med legemiddelet ketamin. Nå skal Andreas Wahl Blomkvist forske på det.
Drapet på svenskekongen Karl XII, som falt i Halden, kan være oppklart etter over 304 år.


Ny dansk studie viser at alkoholinntak hos gravide øker barnas risiko for en rekke sykdommer.


– Dere må ikke se på meg som et problem fordi jeg vil ha ned kostnadene. Vi må heller se hvordan vi sammen kan jobbe for å bygge til lavere kostnader, sa Ola Borten Moe da han holdt sin innledning av Kontaktkonferansen for forskning og høyere utdanning.
Nibio starter opp arbeid med et nytt nasjonalt program for jordovervåking. Instituttet mener programmet vil kunne gi Norge en internasjonal posisjon på området.


Forsøket på å skyte opp den første raketten i bane fra britisk jord mislyktes. Årsaken er at det oppsto en uregelmessighet, ifølge forskerne.


– Det gikk tusen tanker gjennom hodet mitt da jeg begynte å forstå hva jeg hørte, forteller forsker Saskia Cathrin Tyarks.
MIDT-TELEMARK: Gjennom utretteleg arbeid i 30 år har Ole Bjørn Darrud bygd opp ein slektsbase over kring 24 000 personar i midtre Telemark. Ei gåve frå svigermor resulterte i at han fekk ein ny hobby.


Arkeologer ser nå hvordan et landskap av fjorder, sund og øyer trakk til seg menneskene i eldre steinalder. Få andre steder i Europa er så egnet til å studere steinalderfolks liv og forsvinning.


Veksthuset for verdiskaping, dScience – Senter for data- og beregningsvitskap, UiO:Livsvitskap og UiO:Energi og miljø er no nesten heilt samlokaliserte i Forskingsparken i Oslo.


Selv hvis 1,5-gradersmålet i Parisavtalen nås, kan halvparten av verdens isbreer være historie innen slutten av århundret, viser ny forskning.

Bildene fra Tour de Ski i sommerprakt sjokkerer. Innen sju år skal trønderne halvere utslippene for å redde klimaet. Er det mulig?


Flere land i Europa har opplevd varmerekorder i løpet av årets første dager. Norsk klimaforsker er ikke overrasket og ser samme trend i Norge.


Walter Cunningham, den siste blant de tre astronautene som var med på den første bemannede romferden i Apollo-programmet, er død. Det opplyser Nasa.
SKIEN: Kommunen har fått en invitasjon fra Kreftforeningen: Støtt innsamlingsaksjonen «Krafttak mot kreft 2023».


Om få år er det planlagt et havvind-felt i havområdet Utsira nord. Derfor skal bunnen studeres før havturbinene kommer på plass.
I prosjektet skal Norsvin jobbe med vitrifisering av embryo. – En veldig rask frysingsmetode som må brukes for griseembryoer, forklarer Reina Jochems


Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), lover en «total makeover» av kunnskapssektoren i 2023.


Det finst ikkje eit tak for kor mykje tare ein skal tråle i Noreg i dag. Det meiner fleire trugar framtidas økosystem i havet.


Det er viktig å ta medisin riktig. Men det gjør ikke de fleste av oss, og legene er de verste.


En ny simulator lar deg teste ut hvordan asteroidenedslag forskjellige steder på jorden ser ut. Og det er ikke noe særlig.


Mange «vorser» for å gjøre kvelden billigere. Ofte kan det få motsatt effekt, forteller forsker.
Forskning har avdekket at det er giftsopper i nær halvparten av hveten i Europa. I Norge kan soppene påvirke langt flere kornslag.


Dersom folk hadde latt seg inspirere bitte litt av Monty Pythons Ministry of Silly Walks da sketsjen kom, ville folkehelsa vært bedre i dag, mener forskere. De har sjekket saken i labben.


Prinsesse Märtha Louises forlovede, Durek Verrett, deler et nytt bilde på sosiale medier. Her forteller han stolt om sine, for mange, ukjente norske aner.

Ola Borten Moe har vært statsråd for forskning og høyere utdanning i vel ett år. Det har ikke vært et fredelig år.