

I Norge har man psykiatriambulanse i Stavanger og Bergen, og tilbudet med psykiatriambulanser blir stadig mer vanlig i Europa.


Når politi og ambulansepersonell rykker ut handler det ofte om psykiatri. Flere steder i Skandinavia har det derfor kommet egne psykiatriambulanser. Nå kommer forskningsresultatene.


Forskning
SSB-rapporten om ulikhet – igjen
Rapporten heter «Økonomisk ulikhet i Norge i det 21. århundre», og i mediene og av politikere ble den fremstilt som en fasit. Jeg har ikke registrert at forskerne har korrigert dette bildet.
Steinar Juel
Publisert: 26. mai 2022
Magne...


St. Olavs hospital prøver ut ny radarteknologi for måling av puls og pustefrekvens.

Når Dagros raper slipper hun ut klimagassen metan som har rundt 25 ganger sterkere drivhuseffekt enn samme mengde co2.
Men nå er hun med på et forskningsprosjekt der hun får en spesiell rødalge fra Portugal i foret. Forskerne tror det kan redusere metan-rapingen med 20 til 30...

Det nye funnet kan være resultatet av hittil ukjente fysiske krefter i universet.

Svenske forskere har oppdaget en forbløffende egenskap hos planter.
VITENSKAP
En studie av tre kommuner i Vestland viser hvorfor kommunene sliter med å holde på befolkningen, og hva de må gjøre for å få flere tilflyttere.

Ingrid Wulvik slet i flere år med smerter i hender og føtter. Så lærte hun metoden som endret livet hennes: - Det er superviktig at folk vet om dette, sier hun.
Fremtidens dyrehold er et viktig stikkord for Cecilie Marie Mejdell og de andre forskerne som undersøker ulike måter å holde ku og kalv sammen på.

– Eg kan ikkje fortelje deg kor forbløffa vi vart! seier forskar Anna-Lisa Paul.

– Ikke noe annet enn det vi i vesten gjør i dag, sier Espen Lippert ved Forsvarets Forskningsinstitutt.


Realiteten er at dette er en oppkonstruert krise som kunne vært løst uten økt pengebruk og uten den dramatikk og uro dette har utløst i forsknings-Norge.

Ni millioner mennesker døde av ulike typer forurensing i 2019, ifølge en ny studie. Antall dødsfall knyttet til uren luft har økt kraftig de siste tiårene.

– Vi har holdt på i 30 år, det har aldri vært så dramatiske kutt som nå. Det sier nobelprisvinnerne Edvard og May-Britt Moser om regjeringens forskningskutt.

Denne uken drar kronprins Haakon, Vegard Ulvang og flere forskere ut på ekspedisjon gjennom islandskapet på Grønland.


Borten Moes håndtering er ubegripelig.


– I en tid hvor alle andre satser på kunnskap går den norske regjeringen ut og konkluderer med at det er her det er klokest å kutte. Støre bør på banen og redegjøre for hva som er hans tanke med dette, sier Svein Stølen.


Styret har tillit til administrerende direktør Mari Sundli Tveit og ser fram til et godt samarbeid med administrasjonen i Forskningsrådet fremover, sier styreleder Kristin Halvorsen.

Fram til februar i år var det bare registrert 212 coronadødsfall i millionbyen Hongkong. Siden har coronaviruset krevd mer enn 9000 menneskeliv.

– Hva er det du egentlig vil ha fra universitetene dine? spør Curt Rice.


Forskningsrådets direktør Mari Sundli Tveit presenterer en liste overfor det nye styret for å møte kravene til å gå i balanse.


En sjelden snegleart ble i nærheten av Saltstraumen i Bodø. Dette er det første bekreftede funnet av arten på svært lenge.


Konservative og liberalister faller kanskje utenfor våre begreper om ønsket mangfold?


– Om dette hadde skjedd i Ungarn eller Polen, hadde nok både EU og Noreg kome med kritikk av at ein statsråd sparkar styret for Forskingsrådet, seier jussprofessor Hans Petter Graver. – Eg synest den samanlikninga er mild sagt søkt, seier forskings- og høgare...

Koser du deg med kaffe, kanskje litt for ofte? Ikke les videre.
Regjeringen har kastet hele styret i Forskningsrådet. Inn i det nye styret kommer Tine-sjef Gunnar Hovland og tidligere finansminister Kristin Halvorsen.

Koser du deg med kaffe, kanskje litt for ofte? Ikke les videre.


Styret har fulgt denne praksisen på bestilling fra departementet og i det vi har oppfattet som full forståelse og aksept for måten dette er gjort på. Vi registrerer at det nå er et kursskifte på dette området.
Måten kaffen brygges på har noe å si for kolesterolet. Det har også noe å si hvilket kjønn du har, ifølge en ny undersøkelse fra Universitetet i Tromsø.


Byggingen av havforskningssenteret Ocean Space bør utsettes til senest 2025, foreslås det i revidert nasjonalbudsjett. Ap i Trøndelag krever møte med partiledelsen.

Norge må forske på kjernefysikk og -kjemi, sier forskningsminister Ola Borten Moe. Han gir 25 millioner kroner til atomforskning.
VITENSKAP


Medisinsprofessor Ludvig Magne Sollid er vinner at UiOs forskningspris for 2022. Førsteamanuensis Sofie Høgestøl ved Det juridiske fakultet er tildelt UiOs formidlingspris.


Andelen mødre som fullammer barnet sitt når det er seks måneder, er halvert i løpet av fire år, ifølge Folkehelseinstituttet.


Noe er underlig i SSB. Jeg håper det jeg antyder, ikke stemmer, og at det finnes gode faglige begrunnelser, skriver Steinar Juel.

SV er ikke fornøyd med regjeringens satsing på havvind. De mener blant annet at oljeselskapene burde pålegges å bygge ut flytende havvind.


Ti prosent av alle registrerte studenter går nå på et fleksibelt studietilbud, i stedet for et campusbasert studium, viser en ny rapport.

Norske universiteter og høgskoler brukte i fjor 988,9 millioner kroner på konsulenttjenester. Det er en vekst på 20 prosent fra året før, viser nye tall.

Amerikanske forskere har undersøkt alkoholrelatert dødelighet under coronaviruspandemien. Resultatene gir god grunn til bekymring.

En ny studie gjør et dypdykk i «faget kjedsomhet». Funnene vil kanskje overraske deg?

Resultatet kan gi forskere et klarere syn på hvordan Parkinsons fungerer, og kan i beste fall føre til måter å stoppe sykdommen på.


Bare innrøm det, har du også prøvd dette?
- Hunder er først og frem enkeltindivider, sier forsker Elinor Karlsson.

Forskningen bekrefter nå det hver hundeeier veldig godt vet: Nemlig at hver hund er forskjellig – med helt egne individuelle trekk.


Den uønskede fremmedarten havnespy kom trolig til Norge som blindpassasjerer for flere år siden, tror forskere. De venter mer spredning i sommer.


Developing the Covid-19 vaccines that now protect us, was an endeavour embarked upon well before society went into its first lockdown. This highlights the importance of basic long-term research, but we see that such research is under threat.

Naturlig immunitet etter covid-19 synes å beskytte langt bedre enn fryktet. På sikt kan dette bety at mange vil slippe å ta nye coronavaksiner, håper norske helsetopper.


Hamnespy kom truleg til Noreg som blindpassasjer på eit skip år tilbake. – Vi trur han spreier seg meir i sommar. Det er deprimerande å sjå, seier forskar.


Søkerne på teknologi- og ingeniørstudier går ned, mens behovet etter kompetansen skyter i været.

NAVs nye tiltak for å bedre ME-pasienters hverdag gir overraskende funn i et pågående forskningsprosjekt.

Norge utnytter ikke flyktningenes ressurser godt nok, og de blir isteden passive mottakere, ifølge et internasjonalt forskningsprosjekt.
Øyet kan utlevere irriterende mye om oss. Legestudent Sara Nøland forteller hva og hvordan.




En norsk studie finner nå sammenheng mellom opplevelser i livet og utviklingen av den nevrologiske sykdommen Multippel sklerose (MS). For Marianne (47) er kunnskapen avgjørende. - Godt å vite at det ikke er «min skyld».


Professor i medisinsk etikk Jan Helge Solbakk, økonomiprofessor Bård Harstad og filosofiprofessor Øystein Linneboe ble i dag tildelt Advanced grants for etablerte forskere fra Det europeiske forskningsrådet.
VITENSKAP

Det er nettdebattantene med liten evne til å håndtere informasjonsstrømmen som er mest bekymret for falske nyheter, mener forskere i ny bok.


Pus vil ut, du åpner døra, den går ut og blir borte. Etter en stund kommer den tilbake, men vi vet lite om hvor den går. Ikke særlig langt, viser ny forskning.


Nye forskningsbevis om farlige komplikasjoner etter coronavirussykdom.

Trenger du coronavaksine dersom du allerede har hatt covid-19? En studie av hele den svenske befolkningen gir nye, solide svar. - Gledelig, konkluderer Espen Rostrup Nakstad.


Dersom de britiske forskerne klarer å bevise at bakteriene også leder til prostatakreft, kan det potensielt årlig redde tusenvis fra krefttypen.

Barn syns ofte det er feil at griser behandles annerledes enn hunder, viser en ny studie.

Havet vil stige mest på Sørlandet, i Rogaland og på Vestlandet. Det vil også stige en god del i Lofoten og Finnmark.


Forskning
Forskere kan gjerne stemme Rødt, hvis de er modige nok
Kristin Clemet om forskere og familiepolitikken.
Kristin Clemet
Publisert: 19. april 2022
«Nå møter jeg mine egne forskningsfunn i døra», skrev Kjersti Thorbjørnsrud...

Ville du ha fortalt det til venner og bekjente hvis du eller en av dine nærmeste var i ferd med å utvikle demens? For mange er svaret nei. Hva er det som gjør det så vanskelig å snakke om demens?
Dagens oppvarming av drivhus med naturgass gir høye klimagassutslipp. Nå kan ny og mer klimavennlig teknologi ta over, men høye strømpriser er et av flere hindre.


Har coronapandemien lært oss hvordan vi best skal takle en ny, farlig virusvariant eller en helt ny pandemi? Ekspertene er slett ikke så sikre på det.

Nesen blir større og haken blir mindre når du tar bilder av deg selv med mobilen.

Ny forskning avslører hvor lenge du bruker på å gjøre ditt fornødne.

Tok hjemmekontor kvelertak på sexlysten? Eller fyrte isolasjonen opp følelsene for kjæresten? Nå har flere tusen europeere fortalt om samlivet under coronapandemien.

Ifølge legende skal de rødhårete kjempene i Nord-Amerika ha vært kannibaler, og ha blitt utryddet av den nordlige Paiute-stammen.