

Depresjoner og redusert livskvalitet er to bivirkninger som kan følge i kjølvannet av at menn tar kunstig kjønnshormon.

Fredag fremmet Høyre et forslag i Stortinget der de ber regjeringen sikre finansieringen av Senteret for ekstremismeforskning (C-REX) etter 2026.
Hvis du finner disse bør du kontakte politi eller brannvesen.


Til alle tider har mennesker kunnet se opp mot himmelen og bli betatt av de utallige lysene fra universet. Nå mener forskere det kun er snakk om to tiår før fenomenet blir usynlig.


Forskere har avdekket flere tusen år gamle mulige byllepestofre i Storbritannia.


En «digital bro» mellom hjernen og ryggmargen har gitt den nederlandske mannen bevegelse i beina.


Forskere ved Karolinska Institutet kobler kjent sykdom til utvikling av multippel sklerose.

Et internasjonalt tidsskrift har de seneste årene blitt kritisert for å opptre useriøst. Nå føler bodøværing og professor Jon Øyvind Odland seg lurt av tidsskriftet, ifølge fagbladet Forskerforum.
VITENSKAP

24. mai kom USS Gerald R. Ford, verdens største krigsskip til Norge. I nyhetsbildet diskuterer man Putins røde linje angående konflikten i Ukraina og i dag fyller Nobels fredsprisvinner, Dr. Henry Kissinger 100 år.


Lava-elver på flere hundre kilometer damper svoveldioksid rett ut i den ekstremt giftige atmosfæren.


Barn av foreldre med høyere utdanning har bedre søvnvaner enn barn av foreldre som bare har grunnskolen, viser dansk forskning.


Elon Musks hjerneimplantatselskap Neuralink har fått godkjennelse fra USAs legemiddeltilsyn FDA til sine første kliniske tester på mennesker.


I en dansk studie er det forsket på forskjellen på hjertestarerne Zoll og Lifepak.


Jo Cameron (75) føler ingen smerte, stress eller frykt. Hennes gener kan være nøkkelen til bedre medisiner.

Ultraprosessert mat kan øke risikoen for kreft med 50 prosent, ifølge norsk studie.

Den største endringen i alkoholvanene er at kvinner over 60 år nå drikker nesten like mye som menn, viser forskningen ved UNN.


Forskere undersøkte trenden ved over 1972 innsjøer og reservoarer verden over. Trenden var alarmerende.


Ny forskning hevder at menneskehetens første smask skjedde 1000 år tidligere enn først antatt.
Kanskje nøkkelen til mange av morgendagens medisiner ligger fysisk nærmere enn du tror.


Torskebestanden på Sør- og Østlandet kan ha gått tilbake med så mye som 80 prosent, ifølge Havforskningsinstituttet. Større og flere bevaringsområder kan være redningen.
Den første fullskala digitale 3D-modellen av Titanic vekker oppsikt.


Forskere er bekymret for at New York synker under sin egen tyngde.


Retningslinjene var utdatert. Fagfolk mener fysisk aktivitet bør inn i retningslinjer for behandling av depresjon. Men det er usikkert om Helsedirektoratet vil lage nye retningslinjer. – Veldig problematisk, sier ekspert.


For ti år siden var matematikk og naturvitenskap nesten dobbelt så stort som teknologi. I 2022 gikk teknologi forbi.
Det er en kjent sak at alle monner drar. I årets Krafttak mot kreft har alt fra kronerulling til milliongaver bidratt til at vi til nå har samlet inn nærmere 40 millioner kroner. Det er veldig godt nytt for fremtidens kreftpasienter!

NTNU Vitenskapsmuseet viser helt nye og ukjente sider av våre nærmeste slektninger.


Store værballonger ble sendt 21 kilometer opp i lufta for å ta opp lyder fra jordas stratosfære. Mikrofonene fanget opp noen uventede lyder.


Forskere i Italia har funnet en sammenheng mellom fedme hos guttebarn og framtidig risiko for lav sædkvalitet. De etterlyser bedre oppfølging av vekt hos barn.


Forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land skal oppgraderes med et nybygg til rundt 2 milliarder kroner som skal stå klar i 2030.
Overlege Jan Øyvind Holm forklarer hvorfor alle menn har denne produksjonsfeilen.


En stor isbre på Grønland smelter bort med tidevannet. Er dette en trend, kan det få store konsekvenser for havnivået.

Forskere ved UiT har oppdaget en ny vulkan på havdypet i Barentshavet. Det gir ny innsikt til vitenskapen om jordkloden.


I jakten på ny rikdom risikerer Arbeiderpartiet å ødelegge livet i havet.
VITENSKAP


Forsker Øystein Rekdal kan ha funnet en løsning på en av de største utfordringene innen dagens kreftbehandling.
New York : Forsker Øystein Rekdals molekyl ødelegger kreftceller og fungerer også som vaksine. Middelet kan redde hundretusenvis av mennesker, tror amerikansk nobelprisvinner.
FN-organisasjon slår et slag for å spise mat fra dyr. Rapporten treffer midt i den norske debatten, mener professor.


Publikum som kommer først til ulykker med alvorlige personskader blir anbefalt å starte førstehjelp mens de venter på profesjonell helsehjelp. Er dette med på å gi økt overlevelse hos pasientene?


Nytt legemiddel kan være begynnelsen på slutten for sykdommen, mener forsker.


– Det vi ser, er at det ikke virker som om disse forstyrrelsene er så alvorlige at kvinnene har oppsøkt helsehjelp, sier forsker.
For første gang har en robot stått for deler av befruktningen av et menneske. Norske eksperter kaller det banebrytende.


Regjeringa kan bli pressa av Stortinget til å stoppa flytting av statlege arbeidsplassar ut frå andre store byar enn Oslo. Éin representant frå Finnmark kan avgjera saka, men krev noko i gjengjeld.


Verktøyet kan forstå hva folk tenker bare ved å tolke målinger av hjerneaktivitet. – Spennende og skremmende, mener norsk professor.


Nå kommer flere nye studier som endelig bringer godt nytt om demens.


På sikt kan forskningen bety at leger får mulighet til å starte behandling på et betydelig tidligere stadium enn i dag.


Havnespyet som truer norskekysten er blitt en internasjonal snakkis. Nå håper Bergen og Oslo havner å ha funnet en løsning som kan bremse den raske spredningen.
Mandag morgen fikk Forsvaret Operative Hovedkvarter (FOH) beskjed om at en svensk rakett var landet i Norge, men fortsatt har ikke UD fått noen formell beskjed eller beklagelse fra svenske myndigheter.

Mandag styrtet en ni meter lang og 1,6 tonn tung svensk forskningsrakett i Målselv ved en feil. Luftfartstilsynet sier til Folkebladet at de generelt ser alvorlig på uautorisert aktivitet på norsk jord og at de ikke har fått beskjed om hendelsen.


Forskere tror de har funnet ut hva som faktisk skjer når produksjonen av pigment stopper, og hårstrå blir grå. Har de rett, er det håp om å unngå grått hår.

En ny studie avdekker urovekkende funn om issmelting på Grønland og i Antarktis.


It is time to invest in ageing and dementia research, researches from UiO and University of Copenhagen state in a comment on the Nasjonalforeningen Award on Dementia Research 2023.

Tore Marvin Undeland (78) har fått æresmedalje fra en europeisk forskningsorganisasjon.


«Doggystyle» har ingen effekt, «cowgirl» øker sjansen. Dette er den beste sexstillingen om du skal hjelpe kvinnen til orgasme, ifølge forskning.
Det er ulike faktorer som påvirker om kvinner og menn blir våryre. - Funnene overrasker oss.
På Svalbard kjemper forskerne mot tiden for å skaffe verdifull informasjon om klimaendringene.
På Svalbard kjemper forskerne mot tiden for å skaffe verdifull informasjon om klimaendringene. Da de boret etter isprøver fra en isbre på 1100 meter over havet, fikk de sjokk.


Lovbrudd og smugling av narkotika gjør at Kystvakten er avhengig av stadig mer avansert verktøy for å gjøre jobben sin.

Japan forbereder seg på å skyte ned en nordkoreansk spionsatellitt dersom den skulle falle ned på japansk territorium under oppskyting.


Finansieringen av Senter for ekstremismeforskning (C-REX) ved UiO, tar slutt i februar 2026. I et brev til forsknings- og utdanningsminister Ola Borten Moe, gjør senterledelsen det klart at hvis det ikke kommer tydelige signaler om videre finansiering, må de starte avviklingsprosessen neste...
VITENSKAP


Det gikk ikke som planlagt da SpaceX endelig fikk prøvefly verdens største rakett torsdag. Kort tid etter oppskyting eksploderte raketten.

Sølvi Bjørnerås (53) blir en av Norges pensjonstapere når hun går av som 67-åring. – Forskjellene mellom folk øker, advarer pensjonsforsker.


Hamnespy er no funne nord for Sognefjorden for første gang.


Norsk ungdom har aldri trent mer enn de gjør i dag. Mer enn åtte av ti ungdommer trener én eller flere ganger ukentlig.

– Det er en rekord vi ikke er stolte av, sier nasjonalparkforvalter.

Kvinner får dårligere helsehjelp enn menn i Norge. Trondheim kan bli en foregangskommune på likestilling i helse, hvis vi er villige til å satse.


Andelen kvinner innen naturvitenskapelig forskning økte fra 30 til 33 prosent fra 2013 til 2021. Lavest er andelen kvinnelige professorer, med 21 prosent.

Ifølge Folkehelsemeldingen haster det å jevne ut de økende sosiale forskjellene innen helse. Befolkningsbaserte helseundersøkelser blir trukket frem som et viktig verktøy i arbeidet. Men ingen finansieringsordninger støtter innsamling av data. Kan det være en forglemmelse?
Mye av basiskunnskapen man har fra dyreforsøk er basert på hanndyr. Det får konsekvenser for kvinner.

En rykende fersk studie fra Sverige avslører at man effektivt kan senke blodtrykket - uten å øke medisindosen.


Amerikanske forskere hevder de har funnet en metode som kan avsløre Parkinsons sykdom før symptomene oppstår, noe som åpner muligheten for tidligere behandling.


Forskerne gjorde et overraskende funn da de så nærmere på hvordan overvekt og fedme påvirker risikoen for å utvikle bukspyttkjertelkreft.

Klatrer og huleentusiast Beatriz Flamini har kommet ut av den 70 meter dype hulen hun har bodd i det siste halvannet året.
En spansk ekstremidrettsutøver har kommet tilbake til omverdenen etter å ha tilbrakt 500 dager uten menneskelig kontakt i en hule.
Romsatelitt med norske komponenter drar på en åtte år lang ferd fredag. Nå skal de se om det finnes liv på den gassfylte kjempen.


16 forskingsgrupper på Universitetet i Oslo er tildelt 1,5 millionar kroner i såkornmidlar frå Veksthuset for verdiskaping. Forskarane skal bruke pengane til å vidareutvikle eigne idear med mål om at forskinga skal bli teken i bruk.

En lekkasje på havbunnen kan være et varsel på et massivt jordskjelv.