Finnmark
– Fluestanga bør jo selvsagt få følge av en elvebåt!
Foreslår å lage et kunstverk av en elvebåt laget av jernskrot fra den gamle brua.
22:15 Ságat
Har ventet i to år på å hente lillesøster Anna (5) hjem – nå er hentedatoen klar
Etter at koronapandemien og innreiseforbud i Thailand satte en stopper for adopsjoner, kan familien på Senja endelig få hente lillesøster Anna hjem til Norge.
22:04 NRK
Alternativ julegateåpning: Julenissen skal rundt Lakselv med hest og brannbil
– Det blir bra. Jeg tror det blir en positiv ting i disse tider, sier Gro Anette Andresen.
21:00 Ságat
Fikk gjennomslag også i kommunestyret: – Viktig veiskille for å bli en ja-kommune
Kommunestyret bifalt Høyres forslag om at saker som behandles etter jordloven med negativt utfall i administrasjonen, de skal videre til politisk behandling i kommunen.
20:10 Ságat
Se Nordnytt 19:45
Se Nordnytt 19:45
19:17 NRK
Foreslår å endre lakseførende strekninger i Tana
Fylkesmannen vil endre strekninger i Tanavassdragets der man mener laksen vandrer – såkalte anadrome strekninger. Dette er nå ute på høring.
19:00 Ságat
Wizz Air ville ikke lande på grunn av dårlig vær – en vanlig vinterdag mener flyplassen
Forrige lørdag snudde Wizz Airs fly da det skulle lande i Tromsø. Landingsforholdene var for dårlige, sier de. Det er driftslederen på flyplassen uenig i.
18:31 NRK
«Alle tilreisende besøker baren og restauranten. Cirka 50 prosent har sett utstillinga. Turiststrømmen øker, men vi har også avdekket noen problemer.»
På 1960-tallet utviklet vennskapsforeningene Sovjetunionen – Norge, og søsterforeninga i Norge, ideen om en sovjetisk turiststasjon i Boris Gleb. Kort tid etterpå ble grensa åpnet for turister. En artikkelserie av Dimitrij Jermolajev fra Statsarkivet i Murmansk viser hvordan...
18:00 Sør-Varanger Avis
TROMS OG FINNMARK

Krangler om ett ord
Hvis man ikke skriver «utvikling», betyr det at man er imot utvikling og ønsker Finnmark som et museum? Ja, mener Nordkalottfolket og Arbeiderpartiet. Hvis man skriver «utvikling», betyr det at man ønsker gruver og vindmøller på vidder og i utmark? Ja, mener NSR.
17:40 Ságat
Pårørende til demenssyke fortviler: – Det blir en tung jul
Pårørende mener at deres kjære med demens har blitt sykere på grunn av tiltakene under koronapandemien, ifølge en fersk undersøkelse.
16:59 NRK
Nervepirrende debatt
FeFo-styrets debatt om Karasjok var nervepirrende. Ikke fordi utfallet var uklart på forhånd, men fordi det var klare og uforsonlige fronter. Uenigheten sto i om ting i kommisjonens utredning gir grunn til behandling i utmarksdomstolen.
16:55 Ságat
«Nesejenta» rett rundt hjørnet
Nye «Nesejenta», skroget som trillet under slep i mars, er snart klar for levering. – Gleder oss veldig, sier reder August Fjeldskår fra Lindesnes.
15:59 Kyst og Fjord
Penger til utslippsfrie hurtigbåter
Troms og Finnmark fylkeskommune har sammen med Vestland, Nordland og Trøndelag fått tildelt 55,9 millioner kroner fra Miljødirektoratet til å utvikle framtidens miljøvennlige hurtigbåter. I ei pressemelding skriver fylkeskommunen at regjeringa prioriterer utvikling av...
15:17 Sør-Varanger Avis
Avlyser medlemsmøtet
Norges Småkvalfangerlag avlyser medlemsmøtet den 11. desember, etter styreleder Ole Mindor Myklebusts plutselige bortgang.
15:15 Kyst og Fjord
Reagerer på at ikke ordfører tilbakeviste påstandene om korrupsjon
Hans Magnus Thunestvedt (TLP) er overhodet ikke fornøyd med svarene fungerende ordfører ga, da Jon Nikolaisens korrupsjonspåstander mot ham ble tema i kommunestyret tirsdag.
15:15 Ságat
Havøysund-fiskebruk vil etablere seg i Barentsburg
Det russiskeide selskapet Arctic Resource Norge AS ønsker å starte kjøp av krabbe og fisk i den russiske bosetningen Barentsburg på Svalbard.
15:00 Kyst og Fjord
Fylkesmannen: – Kommunen har brutt barnevernsloven
Fylkesmannen i Troms og Finnmark har funnet ut at barnevernet i Sør-Varanger ikke undersøker bekymringsmeldinger godt nok. Fylkesmannen har gjennomført tilsyn med barneverntjenesten i Sør-Varanger. De har undersøkt om barnevernundersøkelser «blir utført i...
14:50 Sør-Varanger Avis
MS Lofoten blir skoleskip
Hurtigruteskipet MS Lofoten, som i 56 år har seilt mellom Bergen og Kirkenes, skal fra høsten 2021 utdanne nye sjøfolk. MS Lofoten blir skoleskip for
14:49 Sør-Varanger Avis
Stopp i Nikel gir styrking av Svanhovds forskningsmiljø
I romjula stoppes smelteovnene i Nikel. Omtrent 800 ansatte ved verket blir uten jobb, mens vi i Norge imøteser en framtid uten svovelholdig røyk. På NIBIO Svanhovd satses det for å dokumentere følgene av at smelteovnene slukkes. – Når smelteverket legger ned, har vi en...
14:21 Sør-Varanger Avis
Berger Vestre Jakobselv skole
Mye tyder på at elever og ansatte ved Vestre Jakobselv flytter inn i det nyrenoverte oppvekstsenteret, med vissheten om at politikerne ikke vil legge ned skolen i bygda.
14:00 Ságat
- Er det noe vi trenger, så er det unge folk som satser
Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen sier det er helt naturlig at de forsøker å finne en løsning for David Ingilæ (18) som mistet sjarken i brann.
13:43 Kyst og Fjord
Stort kystvaktskip til kai
Vi medgir at de hadde rett, våre lesere som ringte oss og sa at nå la et veldig stort kystvaktskip til kai. KV Jarl har en lengde på 91 og en bredde på 22 meter. Opprinnelig het skipet Boa Jarl, og tilhørte BOA offshore AS. Skipet ble levert fra Noryard Fosen i 2015, og er […] ...
torsdag 13:19 Sør-Varanger Avis
Leder: Rettferdigheten seira i Karasjok
FeFo som forvalter må underkaste seg folkets vilje, og ikke omvendt som nå
torsdag 12:40 Ságat
Samarbeider om urfolkskunnskap og håndverkspraksis
Prosjektet «Stories of Making: Across The Ocean, over The Mountain» undersøker urfolks kunnskap og håndverkspraksis mellom Sápmi og Norge, New Zealand og utover.
torsdag 12:00 Ságat
To nye lokale bøker kommer, og humorbok er utsolgt
2020 ser ut til å bli et godt lokalt bokår. Både Magne Hovden og Ingeborg Arvola har gitt ut ny bok i høst. Kommunepsykologens humorbok er utsolgt og flere lokale bøker blir garantert å finne under juletreet. «Hekser og fuglekikkere» er navnet på Magne Hovdens...
torsdag 11:59 Sør-Varanger Avis
«Harmonisk sameksistens til havs»
Konflikter mellom næringsaktører som vil benytte samme havareal får stor oppmerksomhet. Nå presenteres løsninger som kan bygge opp om god sameksistens mellom havnæringene, melder Senter for hav og Arktisløsninger. 
torsdag 11:47 Kyst og Fjord
Leserinnlegg: Industrien – det nye hatobjektet
Industrien. Ordet formelig spyttes ut. Med all den forakt som det er mulig å uttrykke. Oljeindustrien. Oppdrettsindustrien. Gruveindustrien. Og siste skuddet på stammen – vindkraftindustrien.
torsdag 11:36 Ságat
Hardt rammet, men investerer likevel
– Vi investerer for fremtiden. Det eneste som er leit, er at vi ikke er flere på jobb, sier sier Øyvind Sollie, daglig leder ved Snowhotel Kirkenes. – Vi er hardt rammet, ja, men vi har penger på bok og investerer videre fordi vi vet at krisen vil snu, sier han. Og uten å...
torsdag 11:08 Sør-Varanger Avis
Øker isproduksjonen
På grunn av økt aktivitet i fiskeriene i Nordkapp er det et større behov for å få levert is. Selskapet Gjesvær Service AS legger nå opp til stor økning i isproduksjonen.
torsdag 11:00 Ságat
Norges Fiskarlag mener de tok saken på tilstrekkelig alvor
I en pressemelding kommenterer i dag Fiskarlaget saken der et landsstyremedlem har trådt midlertidig tilbake som følge av varsel om seksuell trakassering.
torsdag 10:54 Kyst og Fjord
Avhender 13 fiskerihavner
Lyst på en fiskerihavn til 1000 kroner i Troms og Finnmark? Nå har du sjansen. Kystverket tar imot henvendelser fram til 19. desember.
torsdag 10:47 Kyst og Fjord
Leserinnlegg: Bærekraftig og rettferdig fiskeripolitikk
Riksrevisjonen har avlevert en meget kritisk rapport hvor de har undersøkt kvotesystemet i kyst- og havfisket.
torsdag 10:03 Ságat
Studer kvensk om du vil være sikra jobb
– Hiv dere på! Det er budskapet fra Merethe Eidstø til unge i alle aldre som er på jakt etter en utdanning med gode utsikter til jobb. Og det er studium i kvensk hun snakker om.
torsdag 09:47 NRK
TROMS OG FINNMARK

Landsstyremedlem trekker seg
Et av medlemmene i Fiskarlagets landsstyre trekker seg midlertidig på grunn av anklager om seksuell trakassering av en ansatt.
torsdag 09:45 Kyst og Fjord
Vil gi 100 mill til fiskeriene
Senterpartiet vil sette av 100 millioner kroner i et statlig fond for oppbygging av fiskeindustri i nord. Det går frem av partiets alternative statsbudsjett, som legges fram i dag.
torsdag 09:43 Kyst og Fjord
Døra på gløtt for David
Fiskeriministeren setter døra på gløtt for David Ingilæ (18) fra Kjøllefjord, som fikk sjarken ødelagt av brann.
torsdag 09:19 Kyst og Fjord
Leserinnlegg: Et modig folk
Sametingets plenum skal behandle Sametingsmelding om likestilling, Sábme jállu, i desember. Dette er en viktig melding som mange har ventet på.
torsdag 09:05 Ságat
Leserinnlegg: Finnmark fortjener bedre enn regjeringens «distriktspolitikk»
Statsråder fra regjeringen utgått av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre er samkjørt i en retorikk som uttrykker at «det går så det griner i distriktene» i Norge.
torsdag 09:03 Ságat
Lite reinkalver i Pasvik-siidaen
Nylig var det reinsamling i Øvre-Pasvik. Den harde vinteren med store mengder snø og skare har resultert i færre kalver. – Vi regner med en kalveprosent på 55 i beste fall når vi er ferdige med merking og slakt og får oversikt, sier leder for reinbeitedistrikt 5A/C, Egil...
torsdag 08:50 Ságat
Brev fra de 280 taperne i kvotemeldingen
Åpent brev til myndighetene: I sin iver etter å få flyttet sjarkkvoter over på båter over 21 meter har myndighetene bevisst eller ubevisst oversett konsekvensene for de 280 båtene med kvote fra gruppen under 11 meter og båt over 11 meter.
torsdag 07:58 Kyst og Fjord
Effektive termometre på kaia
Da Råfisklaget begynte å dele ut temperaturmålere til fiskere og fiskekjøpere, ble antall fiskemottak som tilbød is på kaia nesten fordoblet. Det fordobler også holdbarheten.
torsdag 07:36 Kyst og Fjord
Karoline (28) vil ha mildere koronatiltak i nord: – Feil at vi som har lav smitte skal straffes
Ingen fylker i Norge har hatt færre koronatilfeller enn Nordland. Nå vil to av tre nordlendinger ha lokale smittevernregler i stedet for nasjonale.
torsdag 07:22 NRK
– Kvinner fra rusmiljøet trenger et trygt sted å dra til
Kvinner fra rusmiljøet vil ha kjønnsdelt behandling. Nå starter de egne kvinnegrupper. I dag finnes det nesten ikke rusomsorg rettet mot kvinner.
torsdag 07:20 NRK
- Stor forskjell på folk i Bugøyfjord
Arne Persen er forundra og forbanna over at en vei i Bugøyfjord får navn etter ei slekt mens en annen nektes.
torsdag 06:05 Ságat
Kartverket vil ha ny skrivemåte for flere stedsnavn i Sør-Varanger. Det vil ikke Hans Hatle og den ortodokse kirka.
«Trifontunnelen» skal bli «Trifantunnelen», «Trifonhula» skal bli «Trifanhula», «Skafferhullet» skal bli «Skafferholet». Hans Hatle mener kommunen må protestere mot navneendringene. Det er Kartverket som har vedtatt ny skrivemåte for...
torsdag 06:00 Sør-Varanger Avis
Korona fikk polarforskerne til å tenke nytt: – Det blir en lang, men spennende tur
Selve forskningen tar egentlig bare ti dager. Likevel må polarforskerne sitte i karantene i to uker, for så å reise med båt i syv uker.
onsdag 21:48 NRK
Mener kommunene tvinges til å bryte loven
Øst-Finnmarkrådet mener en del mindre kommuner tvinges til å bryte loven angående loven om offentlig anskaffelse.
onsdag 21:30 Ságat
Coronatester koster dyrt for bedrifter
For Reijo Talvidie på Näätämön Rakennuspuu oy (AS) koster påkrevde coronatester for jobbing i Norge rundt 8000 kroner i måneden.
onsdag 20:35 Ságat
Bedrifter gir mer blaffen i miljøet på grunn av koronapandemien
I fjor mente «alle» virksomheter i Nord-Norge at det var viktig å bidra til et bærekraftig miljø. Nå ser det ut til at koronapandemien har gått utover miljøengasjementet.
onsdag 20:16 NRK
Leserinnlegg: FeFos selektive bruk av kilder er skremmende og inngir ikke tillit
Inntrykk etter FeFos styremøte og debatt om eiendomsretten til Karasjok.
onsdag 19:57 Ságat
Se Nordnytt med Gunnar Grindstein
Se Nordnytt 19:45
onsdag 19:55 NRK
Feide trakasseringssak under teppet
Istedenfor å anmelde grove forhold knyttet til en kvinnelig ansatt, valgte ledelsen i Norges Fiskarlag heller å inngå en avtale som feide en sak om seksuell trakassering under teppet.
onsdag 19:51 Kyst og Fjord
Spylte reirene til kritisk truet fugl – nekter å vedta boten
Hammerfest kommune må møte i retten etter at brannvesenet forsøkte å fjerne fuglereir fra taket på biblioteket i byen. Offeret var den kritisk truede krykkja.
onsdag 19:27 NRK
Coronaendring i sameloven: Listeforslag til sametingsvalget kan samles inn elektronisk
Pandemien kan gjøre det vanskelig å fysisk samle inn underskrifter på listeforslag til sametingsvalget.
onsdag 19:00 Ságat
FeFo støtter Finnmarkskommisjonen om Karasjok
FeFo-styret støtter Finnmarkskommisjonens konklusjon om at rettighetene tilhører befolkningen i Karasjok. Styreleder Máret Guhttor brukte sin dobbeltstemme, og avhendingssaken går dermed videre til Sametinget og Fylkestinget.
onsdag 16:05 Ságat
Se hvem som søkte: Elleve søkere på formannskapssekretær
Det er sju damer og fire menn som har søkt på stillingen som formannskapssekretær på rådhuset i Porsanger kommune.
onsdag 16:00 Ságat
Fefo anerkjenner Karasjok-folkets rettigheter
Finnmarkseiendommens styre godkjenner Finnmarkskommisjonens konklusjon med minst mulig margin, men saken er langt fra avgjort, mener professor i rettsvitenskap.
onsdag 15:54 NRK
Splid i FeFo-styret om utmarka i Karasjok – direktøren nedstemt
Til styremøtet onsdag, som behandlet Finnmarkskommisjonens rapport om Karasjok kommune, hadde FeFo-direktør Jan Olli innstilt på at rapporten skulle ankes inn for Utmarksdomstolen. Med styreleder Máret Guhttors dobbeltstemme ble direktørens forslag nedstemt. Dermed ble det ingen...
onsdag 15:51 Sør-Varanger Avis
TROMS OG FINNMARK

Fefo anerkjenner Karasjok-folkets rettigheter
Finnmarkseiendommens styre godkjenner Finnmarkskommisjonens konklusjon med minst mulig margin, men saken er langt fra avgjort, mener professor i rettsvitenskap.
onsdag 15:15 NRK
– Partnervold rammer blindt
– Vi har beboere fra alle samfunnslag, sier miljøterapeut ved Norasenteret i anledning åpning av utstillingen om partnervold, «Fra krenkelse til håp». Utstillingen, et samarbeid mellom Kirkens Bymisjon og Norasenteret, inneholder mange sterke og hjerteskjærende historier om...
onsdag 15:00 Sør-Varanger Avis
Ghana: Røykt, saltet og soltørket fisk er rik på næringsstoffer
På fiskemarkedene i Ghana selges fisken enten røykt, saltet eller soltørket. Nå viser en ny studie at denne fisken er rik på mange viktige næringsstoffer, og det overrasket forskerne.
onsdag 14:53 Kyst og Fjord
Hardt ut mot havbasert vindkraft
– Havbasert vindkraft er ei av de store utfordringane framover
onsdag 14:41 Kyst og Fjord
Alle ønsker forutsigbarhet for driftsgrunnlag og inntekt
onsdag 14:17 Kyst og Fjord
Forskere fant plastsøppel på Norges dypeste dyp
Forskere fra Havforskningsinstituttet og Universitetet i Tromsø (UIT) fant i sommer plastsøppel på flere tusen meters dyp i Molloydypet i Framstredet. Molloydypet ligger mellom Svalbard og Grønland. Forskergruppen skulle opprinnelig finne marint materiale som kan bli til verdifulle...
onsdag 14:06 Sør-Varanger Avis
Nesseby kan ha tapt penger på svindelen i Tana kommune
Nesseby kommune kan også ha blitt rammet av svindelen som nå er i ferd med å bli avdekket i Tana kommune.
onsdag 14:00 Ságat
Kurt Wikan med forslag som ble nedstemt i FeFo-styret
I dag behandler FeFo-styret saken om FeFo skal godkjenne Finnmarkskommisjonens rapport om Karasjok. Rapporten sier at befolkningen i Karasjok selv skal forvalte utmarka i kommunen, og at den følgelig ikke lengre skal være en del av Finnmarkseiendommen. I styremøtet la Kurt Wikan fram forslag om...
onsdag 13:49 Sør-Varanger Avis
Storelva og Tromstun skole vant fylkesfinalen i Klassequizen
Test dine kunnskaper i vår egen lille Klassequiz!
onsdag 13:46 NRK
Lokal geologi forteller om istid
Lokal geologi kan fortelle mye om klodens tilstand for opp til 2,5 milliarder år siden. Et prosjekt, som hentet inn 3,6 kilometer med borkjerner, blant annet flere steder på Kolahalvøya, i 2007, har ført til publisering av sju vitenskapelige artikler bare i år. Blant funnene i...
onsdag 13:33 Sør-Varanger Avis
GSV varsler sprengningsøvelse torsdag
Garnisonen i Sør-Varanger (GSV) skal torsdag denne uke gjennomføre sprengningsøvelser i det vestre skytefeltet. – Mellom klokken 08 og klokken 14 skal vi sette av flere markørladninger på vestsiden av E6 i Høybuktmoen skyte- og øvingsfelt, forteller...
onsdag 13:25 Sør-Varanger Avis
Leder: Forvaltningen av Lakselva
Fullstendig galskap å utvide laksefisket til 15. september
onsdag 13:25 Ságat
Kystvakten frykter at viktige riggdata går tapt
Sommeren 2020 bisto KV Svalbard med å hente inn de fire riggene som ble satt ut nord av Svalbard. Som følge av brann om bord på USCGC Healy, er de tre resterende riggene fortsatt ikke hentet inn. Dersom disse ikke blir tatt opp i løpet av kort tid, risikerer man at viktig data går tapt.
onsdag 13:18 Kyst og Fjord
- Sikker død for fossile motorer
Freddy Kristiansen fra Båtsfjord er neste mann ut med el-sjark. Men om litt vil resten av kystfiskerne komme etter. Båtprodusent Erik Ianssen i Selfa tror nemlig fossildrevne sjarker er historie om bare to år.
onsdag 12:33 Kyst og Fjord
Bok nummer elleve om nordnorske sagn
Roald Larsen har gitt ut ellevte bok i serien Levende sagntradisjon fra Nord-Norge. Boka har han kalt Mørke og makter mellom himmel og jord. Hovedvekten av boka handler om det fraflyttede fiskeværet Kjelvik på Magerøya, men det er også en historie fra Kirkenes/Vadsø i boka, en...
onsdag 12:32 Sør-Varanger Avis
Pakket med utstyr
Her ser du Bømlos nyeste speedsjark. For to uker siden kunne Erlend Svendsen overta flunkende ny «Severin» fra verftet på Lindesnes.
onsdag 12:22 Kyst og Fjord
Ønsker et større jafs av Kina
Norsk skalldyrnæring øker aktiviteten i Kina og har fått Sjømatrådet med på å øke innsatsen mot verdens største skalldyrmarked.
onsdag 12:09 Kyst og Fjord
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

TROMS OG FINNMARK

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL