Tsjekkia
Norge har lavest smittetrykk i EU og EØS: – Oppløftende
Ingen land i EU og EØS har så lavt corona-smittetrykk som Norge. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad advarer likevel mot at vi kan få en ny smittebølge.
tirsdag 13. oktober VG
Europa strammer inn av frykt for en ny coronabølge
I flere europeiske land blir coronarestriksjonene nå skjerpet. Det skjer på grunn av frykt for en ny smittebølge etter økt reising i sommerferien.
fredag 7. august VG
Påbud om munnbind i stadig flere europeiske land
Stadig flere land innfører påbud om bruk av munnbind i butikker, banker, postkontor og på andre offentlige steder. Blant disse er England, Østerrike og Belgia.
fredag 24. juli VG
Ekssoldat på rømmen med tam puma overga seg
En tidligere polsk soldat og hans tamme puma har overgitt seg til politiet etter tre dager på rømmen. Store politistyrker har vært i aksjon for å finne Afghanistan-veteranen og det store kattedyret. Denne typen farlige dyr er ulovlig å ha som kjæledyr i Polen, og mannen ble...
mandag 13. juli Aldri mer
Maskepåbud i Tyskland: – Jeg liker det ikke, for jeg kan ikke se folks fjes
LEIPZIG Munnbind er nå påbudt i delstaten Sachsen i Tyskland, og det til tross for at coronasmitten har flatet ut.
tirsdag 21. april VG
Stenger grensene i ett år
Tsjekkias president Milos Zeman opplyser at landet vil holde sine grenser stengt, og at reiser til utlandet vil være forbudt i et helt år. Forbudet ble innført midt i mars og forlenges «for å hindre en ny smittebølge forårsaket av reisende til land hvor epidemien fortsatt...
mandag 20. april Aldri mer
Disse landene letter varsomt på restriksjonene
Ikke bare Norge planlegger snart å lette på noen av restriksjonene som skal hindre spredning av coronaviruset. Også andre land løsner forsiktig på grepet.
søndag 12. april VG
EU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger
EU-domstolen fastslår at Polen, Ungarn og Tsjekkia brøt EU-traktatene da de nektet å ta imot asylsøkere som skulle fordeles mellom de ulike EU-landene.
torsdag 2. april VG
VERDEN

NRKs kommentatorer får ikke reise til verdenscuprenn
NRK-kommentatorene Ola Lunde og Andreas Stabrun Smith dekker denne ukens verdenscuprenn i skiskyting i Nove Mesto hjemmefra grunnet virusfrykt.
onsdag 4. mars $ Aftenposten
NRKs kommentatorer får ikke reise til verdenscuprenn
NRK-kommentatorene Ola Lunde og Andreas Stabrun Smith dekker denne ukens verdenscuprenn i skiskyting i Nove Mesto hjemmefra grunnet virusfrykt.
onsdag 4. mars $ Aftenposten
Flere personer skutt og drept på sykehus i Tsjekkia – gjerningsperson på flukt
Flere mennesker er drept i en skyteepisode på et sykehus i Tsjekkia, opplyser myndighetene, ifølge flere medier.
10. desember 2019 $ Aftenposten
Minst seks drept i skyting på sykehus i Tsjekkia
Minst seks personer ble drept og to er skadet i en skyteepisode på universitetssykehuset i Ostrava. – En ekstraordinær situasjon, sier Terje Engelund ved den norske ambassaden i Tsjekkia.
10. desember 2019 VG
Tsjekkias statsminister overlevede mistillit tross enorme enorme demonstrasjoner
Den korrupsjonsanklagede statsministeren Andrej Babis blir sittende etter at et mistillitsforslag mot ham ble nedstemt natt til torsdag.
27. juni 2019 $ Aftenposten
Demonstrasjon mot Tsjekkias statsminister beskrives som den største på 30 år
Over 200.000 mennesker møtte søndag opp i Tsjekkias hovedstad Praha med krav om at statsminister Andrej Babis må gå av.
24. juni 2019 $ Aftenposten
Europa ruster opp, mens Norge nøler
ANALYSE: Ordrebøkene til den tyske stridsvognprodusenten Krauss-Maffei Wegmann (KMW) er i ferd med å fylles opp. De stadige utsettelsene på norsk side av beslutningen om kjøp av nye stridsvogner til Hæren kan dermed føre til at Norge havner bakerst i køen, mens resten av...
29. november 2018 Aldri mer
Ingrid lever pensjonistdrømmen
Drømmer du om å tilbringe pensjonisttilværelsen i sol, varme og et eksotisk miljø? Stadig flere nordmenn legger planer for et liv i utlandet når de blir eldre. Men gjør hjemmeleksen før du flytter. Dette bør du vite før du pakker kofferten.
3. september 2018 VG
Uro i hjertet av Europa
PRAHA For 50 år siden i dag bråvåknet Tsjekkoslovakia. 250 000 soldater og pansrede kjøretøy invaderte for å forsvare sosialismen, slik Bresjnev-doktrinen foreskrev.
21. august 2018 VG
Uro i hjertet av Europa
PRAHA For 50 år siden i dag bråvåknet Tsjekkoslovakia. 250 000 soldater og pansrede kjøretøy invaderte for å forsvare sosialismen, slik Bresjnev-doktrinen foreskrev.
21. august 2018 VG
Gjensyn med Praha´68
PRAHA For femti år siden rullet sovjetiske tanks over Václavplassen og knuste en fredelig reformbevegelse. I dag invaderer turister den vakre og historiske tsjekkiske hovedstaden.
17. august 2018 VG
Gjensyn med Praha´68
PRAHA For femti år siden rullet sovjetiske tanks over Václavplassen og knuste en fredelig reformbevegelse. I dag invaderer turister den vakre og historiske tsjekkiske hovedstaden.
17. august 2018 VG
Tørken gir behov for import av fôr. Det øker faren for sykdommer som salmonella.
Veterinærinstituttet advarer:
12. juli 2018 $ Aftenposten
Trenger vaktskifte
Dersom helgens utfall av første runde i det tsjekkiske presidentvalget blir resultatet også etter andre og avgjørende duell, kan landet de neste fem årene bli ledet av «Tsjekkias Trump» og «Tsjekkias Berlusconi»:
15. januar 2018 VG
Trenger vaktskifte
Dersom helgens utfall av første runde i det tsjekkiske presidentvalget blir resultatet også etter andre og avgjørende duell, kan landet de neste fem årene bli ledet av «Tsjekkias Trump» og «Tsjekkias Berlusconi»:
15. januar 2018 VG
Tsjekkias statsminister til EU: «Vi vil ikke ha noen flyktninger»
«Kommisjonen kan trekke vedtaket når som helst. Vi må forhandle om dette og tilby ulike modeller, som å bevare grensen eller hjelpe til i andre land. Men vi vil ikke ha noen flyktninger», sa Babis i et intervju med den tsjekkiske avisen Pravo, gjengitt av telegrambyrået Reuters. ...
20. desember 2017 Frieord
«Tsjekkias Trump» sikret klar valgseier
Den styrtrike populisten Andrej Babis og hans ANO-bevegelse har sikret en overbevisende valgseier i Tsjekkia. Partiet fikk rett under 30 prosent av stemmene.
21. oktober 2017 VG
Konservativ politikk mer populær i Europa – 47 prosent til PiS i Polen
Det polske nasjonalkonservative partiet PiS (Rett og rettferd) har aldri hatt en større oppslutning enn i dag. Over 47 prosent, nesten halvparten av velgerne i Polen, sier de støtter partiet. Partiet har stengt grensene for islamsk terrorisme, velferdsflyktninger som ikke ønsker å jobbe...
15. oktober 2017 Frieord
Tsjekkisk president: «Europeere bør få lov til å forsvare seg med våpen»
Den ærverdige statsmannen – en veteran fra Prahavåren i 1968, mot det gamle kommunistregimet, samt Fløyelsrevolusjonen i 1989, som endelig fikk slutt på det – kom med kommentarene under en tale til parlamentet til Europarådet, et forum for europeiske myndigheter som ble...
13. oktober 2017 Frieord
Norge med i europeisk cyber-program
Norge går inn i NATOs militære kompetansesenter for cyberforsvar i Tallinn i Estland. Av OLE DAG KVAMME / oledag@aldrimer.no – Senteret har ingen operativ funksjon eller etterretningsfunksjon. I første rekke handler dette om å være tettere på kompetanse- og fagutviklingen...
29. september 2017 Aldri mer
Polen trosser EUs dom – nekter å ta imot asylsøkere
Forrige uke besluttet EU-domstolen at den europeiske unionen har rett til å tvinge medlemsland til å ta imot et bestemt antall asylsøkere fra den tredje verden. Slovakia og Ungarn ønsket at EU-domstolen skulle avvise Europarådets beslutning om tvangskvoter, men domstolen avslo dette...
13. september 2017 Frieord
De vet at i Norge stjeler vi barn
Barnevernets rykte utenfor Norge ble veldig klart for meg en kveld på byen i Praha. Og det er alt annet enn godt.
25. juli 2017 VG
Dette bildet går verden rundt
Den 16 år gamle speideren konfronterte en nynazist som deltok i en demonstrasjon i den tsjekkiske byen Brno mandag. – Flere unge må stå opp mot fascisme, sier hun til BBC.
5. mai 2017 VG
Massedemonstrasjoner mot norsk barnevern i 19 land
Flere tusen mennesker demonstrerte mot norsk barnevern i Romania lørdag. Denne måneden holdes det nitten demonstrasjoner mot norske ambassader på tre kontinenter i forbindelse med en omstridt barnevernssak.
9. januar 2016 VG
Full strid om barnevernssak: Vil ikke lenger feire høytidsdag i Tsjekkia med Norges ambassadør
Ambassadør Siri Ellen Sletner er ute av det gode selskap i Tsjekkia. Årsaken er at et tsjekkisk foreldrepar ble fratatt omsorgen for sine to gutter i 2011.
8. oktober 2015 VG
EUROPA

Gjemte seg på do under massakre: – Jeg var så redd, så redd
UHERSKY BROD I to timer gjemte Petr Gabriel gjemte seg på toalettet. På utsiden, i restauranten, satt massedrapsmannen sammen med de åtte menneskene han hadde skutt og drept.
25. februar 2015 VG
Mann gjemte seg på do under Tsjekkia-massakre - overlevde
UHERSKY BROD Mens gjerningsmannen gikk rundt i restauranten med to våpen og drepte gjestene én etter én, klarte en mann å gjemme seg på toalettet. Der satt han i over en halv time, mens drapsmannen ventet utenfor.
25. februar 2015 VG
Får ikke vite hvorfor «John Smith» havnet i snøfonnen
Han ble funnet i en snøfonn i Norge med kutt og blåmerker. Nå har politiet henlagt undersøkelses-saken omkring den mystiske «John Smith», som viste seg å være fra Tsjekkia.
20. august 2014 VG
«John Smith»: - Jobbet med politiavsløring
Mannen med hukommelsestap sier han er livredd for det han ikke vet, og ønsker å starte et nytt liv langt borte fra Tsjekkia.
15. april 2014 VG
Tattoo-Franz kan bli president i Tsjekkia
Dette er kandidaten som ser seg nødt til å presisere at presidentvalget i Tsjekkia ikke er en skjønnhetskonkurranse.
11. januar 2013 VG
Tsjekkia: To pågrepet for salg av forgiftet sprit
Tsjekkisk politi har arrestert to menn som er mistenkt for å stå bak hjemmebrent med høyt innhold av tresprit. Minst 25 personer har den siste måneden mistet livet av den forgiftede spriten.
25. september 2012 VG
Norsk overlege: Spritskandalen i Tsjekkia er ute av kontroll
Tsjekkisk hjemmebrent og giftige vesker har hittil krevd 25 menneskeliv. Norske Knut Erik Hovda har vært i landet og er svært bekymret for situasjonen.
17. september 2012 VG
Totalforbud mot brennevin i Tsjekkia
Tsjekkia har innført midlertidig totalforbud mot brennevin etter at 19 personer har dødd av metanolforgiftning.
15. september 2012 VG
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

VERDEN

EUROPA

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL