Troms og Finnmark
Hemmelig styreforslag overkjører Karasjok og provoserer: Helga advarer Finnmark Ap mot hastverk
– Når denne saken har vært kjent i ett år, bør man ta seg tid til å involvere partiorganisasjonen grundig. Ikke minst Karasjok Arbeiderparti, mener Tana-ordfører Helga Pedersen dagen før Finnmark Arbeiderparti skal ta stilling til et styreforslag som lokallagene...
56min Ságat
Fem smittet foreløpig: Forventer svar på 70 tester fredag ettermiddag
BARDU: Det hittil kommet inn fem positive tester på koronaviruset ved Setermoen leir. Fire av de er fra samme avdeling.
13:00 Nye Troms
Oppfordrer målselvingene til å være ekstra påpasselige
MÅLSELV: Målselv bistår Bardu i smittesporingsarbeidet etter smitteutbruddet i Setermoen leir. Kommunen har selv ingen nye tilfeller.
12:47 Nye Troms
Leder: Et nasjonalt samisk kulturløft
Minst 1 milliard kroner må på bordet, uten noe knussel
12:43 Ságat
Vil øke rognkjekskvoten
Norges Fiskarlag vil øke maksimalkvotene i fisket etter rognkjeks fra 5000 kg til 7000 kg utilvirket rogn.   
12:20 Kyst og Fjord
Ifjord Kafe og Camping vil ha åpent hele året
Ved Ifjord Kafe & Camping som ligger i krysset i Ifjord er det blitt gjort store endringer, særlig i kafeen. Kennet Fure som er sjefen her kan fortelle at det er blitt investert totalt vel 2 millioner i anlegget.
12:20 Ságat
Ønsker oppsamlingspose i nord
Norges Fiskarlag ber om en prøveordning med oppsamlingspose i rekefisket nord for 62°N. Det kan øke lønnsomheten, mener laget.
12:05 Kyst og Fjord
Ferskfiskordningen fortsetter
Nærings- og fiskeridepartementet opplyser at fisket på ferskfiskordningen fortsetter frem til 6. desember.
11:55 Ságat
TROMS OG FINNMARK

LEDER: Mest mulig trafikksikker vintervei, takk!
«For prisen for menneskeliv på norske veier må aldri måles i kroner og øre opp mot tiltakenes kostnad.»
11:30 Nye Troms
Samarbeid på tvers av nødetatene
På vår vei gjennom byen traff vi denne gjengen med uniformert personell utenfor brannstasjonen. – Ingen stor sak, det er bare slik vi møtes for å bli kjent med hverandre og hvilke muligheter som finnes om en situasjon skulle oppstå, smiler underbrannmester Morten Meslo. Mange...
11:19 Sør-Varanger Avis
Kolliderer med ferskfiskordninga
Ferskfiskordninga kolliderer med kysttorskevernet. Nå blir fiskeindustriens årvisse utfordringer med å holde folk i arbeid om høsten bare enda større.
11:02 Kyst og Fjord
Lars Klaus ble tildelt folkehelsepris
BALSFJORD: Lars Klaus Mosli liker å ha litt å gjøre, og har en finger med i spillet i stort og smått av aktiviteter som rører seg i Malangen. For det ble han på onsdag hedret med en pris.
10:50 Nye Troms
Gunnar Sætra overtar roret i Sør-Varanger Avis
Gunnar Sætra er ansatt som ny redaktør og daglig leder i Sør-Varanger Avis etter Ole-Tommy Pedersen. - Jeg er veldig fornøyd, sier styreleder Odd Øie.
10:38 Sør-Varanger Avis
Leserinnlegg: Jordutvisningsresolusjonen – Farskap og formål
Jeg takker Øyvind Ravna for invitasjon til seminar og svar på mitt innlegg «Øyvind Ravna som overdommer». Hans svar gir meg anledning til å belyse jordutvisningsresolusjon av 1775 nærmere.
10:35 Ságat
Presidentinnstilling klar: Nominerer Wilhelmsen og Sara
Det endelige valget foretas i Samepolitisk konferanse 14. november.
10:24 Ságat
Leserinnlegg: Etniske registre måtte forbys
Det som en hel verden hadde vært vitne til av grusomheter som følge av fokus på «rase» og etnisk tilhørighet, var bakgrunnen for at FN ble dannet. Gjennom internasjonalt samarbeid – og forbud mot etniske registre – ville man forhindre at grusomhetene fra andre...
10:11 Ságat
Arbeider videre med vannet
– Når vannkilden i Bærvika kan utnyttes kommersielt, så er jeg helt enig med ordfører Jan Olsen i at verdien av dette vannet også bør komme folk i kommunen til gode. Jeg er takknemlig for den velvilje jeg har blitt møtt med; både fra tidligere og...
10:00 Ságat
Vil etablere nettverk for torskeoppdrett
Arena Torsk / Cod Cluster etablerte vinteren 2020 et forprosjekt for å utrede muligheten for å reetablere torskeoppdrett som næring. Det påfølgende hovedprosjektet har bidratt til å få på plass et samarbeid med torskenettverket til Nofima, og sammen har nettverkene...
09:59 Kyst og Fjord
Årets KulturSápmi arrangeres digitalt
Møteplassen for kunst- og kulturfeltet i Sápmi ble i fjor arrangert for første gang i Kiruna. På grunn av coronapandemien vil årets konferanse foregå digitalt.
09:00 Ságat
Dette sier justisministeren om Setermoen som hovedbase for politiet
BARDU: Justis- og beredskapsminister Monica Mæland bekrefter at satsingen og oppbyggingen av Setermoen som hovedbase for politiet i Midt-Troms er underveis.
08:46 Nye Troms
Leserinnlegg: Hvem er urfolk ifølge FN?
Det som Regjeringen i Norge omtaler som urfolk, blir i FN systemet omtalt som «indigenous peoples». (Indigenous betyr innfødte.) Hva som kjennetegner de gruppene som FN omtaler som «indigenous peoples» informeres det om på FN sin hjemmeside.
08:30 Ságat
Forsvarsfight i Stortinget: Krav om mer folk, penger og reell helikopterløsning for Hæren på Bardufoss
Flertallspartiene Frp, Senterpartiet og Arbeiderpartiet krever flere folk – og dermed mer penger – for å støtte regjeringens forslag til ny forsvarsplan.
08:21 Nye Troms
Stolt av medlemmene
Konstituert styreleder Alf Erik Ulland fremhevet torsdag betydningen av fellesskapet og opplevelsen av samholdet i Fiskarlagsfamilien under sin åpningstale til årsmøtet i Fiskerlaget Sør.
07:49 Kyst og Fjord
Sokneprest fratatt ansvaret for konfirmantene etter omstridt preken: – Det er jo ydmykende
Sokneprest i Kautokeino Bjarne Gustad sa til konfirmantene at abort og homofili er synd. Nå blir han straffet av biskopen.
07:39 NRK
– Den beste medisinen mot rasisme
Biret Inga Kemi (32) fra Kautokeino er en av mange som har vært på frivillighetsreise i regi av Det Europeiske Solidaritetskorpset. Nå finnes ikke dette tilbudet lenger.
07:30 Ságat
Utfordrende med nye karanteneregler
De nye karantenereglene gir en del nye utfordringer for fiskeflåten. Blant annet er det krav om testing hvert tredje døgn for å få unntak fra innreisekarantene i arbeidstiden.
07:19 Kyst og Fjord
Ber FeFo-styret akseptere kommisjonens konklusjon
Formannskapet i Tana oppfordrer også FeFo til å gå i dialog med Karasjok kommune.
06:50 Ságat
Kjørte med 1,65 i promille
Mann i 40-årene er dømt for å ha kjørt bil med promille.
06:45 Ságat
Magga første styreleder i «nye» Sámi Giellagáldu
Styret til Sámi Giellagáldu er nå utnevnt, og styret har valgt leder og nestledere.
06:20 Ságat
God bok, men spinkel på viktige punkt
Hvordan kan ei bok være personlig og nær – og samtidig tørr og saklig? Morten Jentoft viser hvordan det kan gjøres. Unntaket er to punkt som framstilles
06:00 Sør-Varanger Avis
Snart får Andselv en splitter ny bygårdskafé
ANDSELV: Om en måneds tid flytter Pynt, HM Frisør og Theemas Thai Spa inn i de gamle Nav-lokalene. Samtidig skal en helt ny kafé se dagens lys.
06:00 Nye Troms
Ordføreren beklager: – Det er ikke slik vi skal møte gründere
BARDU: Ordfører Toralf Heimdal beklager at Tom André Johnsen ikke har fått realisert det han er blitt lovet av Bardu kommune. Men han tror fortsatt på en burgerrestaurant i Veksthuset.
torsdag 22:20 Nye Troms
Mener Bardu kommune framstår som uprofesjonell
BARDU: June Mong er gjennom sitt firma Laga Noreg AS den som har prosjektert Veksthus-ombygginga på oppdrag fra Bardu kommune. Hun mener at hovedproblemet med saken er at folk ikke snakker sammen internt, at noen spiller et spill og at kommunen derfor framstår som uprofesjonell utad.
torsdag 21:30 Nye Troms
TROMS OG FINNMARK

Stenger skolen på Setermoen fredag
BARDU: Bardu kommune stenger skolen på Setermoen fredag og gjør flere tiltak etter koronautbruddet i Setermoen leir.
torsdag 21:07 Nye Troms
Tom André sa opp bankjobben i Oslo for å starte burgerrestaurant i heimbygda: Føler seg lurt av Bardu kommune
BARDU: Tom André Johnsen gikk rundt i Oslo med en drøm om å starte burgerrestuarant hjemme på Setermoen. I desember 2018 ble han kontaktet av en entusiastisk kommuneledelse som hadde hørt om denne drømmen. Men nesten to år senere har han fortsatt ingen restaurant og han...
torsdag 21:00 Nye Troms
Ordføreren frykter flere positive prøver: To nye koronasmittet i Bardu
BARDU: Torsdag har ytterligere to personer i Bardu testet positivt for covid-19. Til sammen er tre av de totalt fire smittede i samme bataljon i Setermoen leir.
torsdag 20:00 Nye Troms
115 millioner tapt i Nordkapp
En rapport utarbeidet av Menon Economics viser at Nordkapp kommune vil ha 115 millioner kroner bortfall i verdiskapning i 2020; som følge av direkte tap i reiselivsnæringen, samt i tap gjennom ringvirkninger. – Vi er i en prekær situasjon, hvor det nå handler om å få...
torsdag 19:45 Ságat
Stengte og evakuerte Coop Prix på Olsborg etter brannen rett over gata: – Det viktigste er at det ikke gikk liv
OLSBORG: Ved 18-tida onsdag kveld oppstod det en brann i et toetasjes bolighus på Olsborg. Butikksjef Einar Richardsen på Coop Prix er glad for at ingen ble skada.
torsdag 19:00 Nye Troms
Tre personer i samme bataljon smittet. To av dem var på fest med nær 200 personer
Torsdag ettermiddag har ytterligere to personer i Bardu testet positivt på covid-19. Tre av de fire som nå er smittet, er i samme bataljon i Setermoen leir.
torsdag 18:03 NRK
Folkets krig
I hele år har Russland feiret 75 års-jubileet for seieren over nazistene i 1945. Et imponerende program i Murmansk har økt forståelsen av begrepet «Folkets krig». Men bidrar det også til å styrke kampberedskapen hos russerne i dag? Russerne har ved flere anledninger...
torsdag 18:00 Sør-Varanger Avis
Livredd for kollåpen riksgrense
– Jeg er livredd. Hvor er politiet, undres en leser. Tross stengt grense mot Finland, er det ingen kontroll på grensen utenfor Karasjok. Ordføreren er også undrende til den ubevoktede riksgrensa mot Finland.
torsdag 17:55 Ságat
Påvirker ikke lokalbefolkninga
SETERMOEN: Bardu og Setermoen leir fikk to nye koronatilfeller konstatert onsdag kveld. Slik mottas nyheten utenfor leirgjerdet.
torsdag 17:14 Nye Troms
Ansatt slo alarm om smittevern: Påbud om maske først da 15 ansatte var smittet
En ansatt ved Finnmarkssykehuset i Hammerfest mener de ventet altfor lenge med å sette i verk skikkelige smitteverntiltak. Ledelsen bekrefter at de manglet beredskapsplan, men sier de har fulgt alle prosedyrer.
torsdag 16:47 NRK
Varsler nye tiltak for kysttorsken
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen ber Fiskeridirektoratet se på flere tiltak for å bygge opp kysttorsken i nord.
torsdag 16:18 Kyst og Fjord
– Det er viktig at vi fortsatt er på alerten
– Jeg syns befolkningen i Tana taklet situasjonen eksemplarisk, sier Helga Pedersen.
torsdag 16:05 Ságat
To koronasmittet i Bardu: Skal ha vært på fest med 200 andre i Setermoen leir
SETERMOEN: Så langt ser det ikke ut som at smitten til to ansatte er kommet til leiren utenfra. Et omfattende smittesporingsarbeid er starta, men omfanget av koronautbruddet er foreløpig ikke under kontroll.
torsdag 16:04 Nye Troms
Sju ønsker å bli sjef for Sametingets kommunikasjon
To av søkerne til jobben som øverste ansvarlig for Sametingets kommunikasjon er hemmelig.
torsdag 15:55 Ságat
Leder: Mange gode tanker i ny NOU-utredning
De fleste tiltakene vil helt klart styrke de samiske distriktene
torsdag 15:33 Ságat
Omsorgssenteret helt i rute – i helga flytter de første inn
15 omsorgsleiligheter, dagtilbud med sanserom og musikkrom, avlastningsavdeling, fine utearealer og et magisk bord står nå klart til bruk. – Det er nesten som man ikke tror det er sant, sier Jorunn Sandhell. Hun er tidligere enhetsleder for tjenesten for funksjonshemmede, nå konstituert...
torsdag 15:30 Sør-Varanger Avis
Politiet: Det døde fosteret i Troms har samme foreldre som tidligere funnet dødt foster
Politiet sier at det premature fosteret som ble funnet dødt i Kvæfjord i forrige uke, har samme foreldre som et annet dødt foster som ble funnet i fjor.
torsdag 15:08 ABC Nyheter
Ord mot ord om reintyveri: – Vi prøver å følge loven vi, men da blir vi anmeldt
Vestre Namdal reinbeitedistrikt/Åarjel-Njaarke i Trøndelag sliter med intern strid. Det er anmeldelser fra begge sider om ommerking og tyveri av rein. Politiet har henlagt sakene og begrunner det med mangel på bevis.
torsdag 15:00 Ságat
Tre Stemmer skal fylle Målselv kirke
MÅLSELV: Søndag 1. november inntar Tre Stemmer Målselv kirke. Dag Erik Enoksen er vokalist i bandet, og han ser veldig fram til konserten.
torsdag 14:45 Nye Troms
Ny stolpe kom i alle fall på plass før vinteren
I april var folk bekymret for at lyktestolpen utenfor Parkveien 3 skulle brekke da sterk vind slet i kablene. Den gang sa kommunen at stolpen skulle skiftes i løpet av sommeren. Sommeren er definitivt blitt til høst, og i dag la vi merke til at to av kraftlagets montører jobbet på stedet....
torsdag 14:16 Sør-Varanger Avis
- Forventer kjør mot politikerne
Kvotevedtaket i Stortinget har opphevet Fiskarlagets snart 30 år gamle kvotefordelingsnøkler. – Kvotene er kommet i spill, etter at vi har hatt ro om denne saken siden 1994. Nå må vi forvente et kjør mot politikerne, fra folk som vil ha mer.
torsdag 14:14 Kyst og Fjord
Klimasøksmålet: Tre dommere inhabile
Høyesterett har avgjort at tre dommere er inhabile og ikke kan delta i behandlingen av klimasøksmålet. Det ble stilt spørsmål ved habiliteten til fire av
torsdag 13:32 Sør-Varanger Avis
Kaldere frossenfisk, takk
Vanlig fryselagring er langt fra optimal, viser omfattende forskning på frysing og tining. Lavere frysetemperatur kan gjøre en stor forskjell.
torsdag 13:26 Kyst og Fjord
Planlegger å kjøpe 19 nye boliger i Lakselv
Forsvarsbygg forbereder seg nå på å kjøpe 19 nye boliger i Lakselv. De 19 kommer som tillegg til de som allerede er besluttet kjøpt.
torsdag 13:10 Ságat
Inviterer til kirkekonsert
I disse coronatider har Vadsø mannssangforening funnet det riktig å invitere til kirkekonsert kommende lørdag, med Vardø mandssangforening som gjestekor.
torsdag 13:05 Ságat
TROMS OG FINNMARK

«Dr. Fridtjof Nansen» på tokt i norske farvann
Til vanlig er forskningsfartøyet «Dr. Fridtjof Nansen» på tokt i Asia og Afrika, men på grunn av korona-pandemien har skipet ligget til kai i Bergen siden mars. Nå skal Havforskningsinstituttet leie fartøyet av Norad, og bruke det til forskningstokt i norske farvann.
torsdag 12:55 Kyst og Fjord
Solveig «slåss» i to år mot to telefonstolper – nå har hun sendt en helt spesiell melding til ordføreren
BARDU: To kreosotbehandlede telefonstolper ga henne store helseplager i over to år. Nå er saken løst for astmaplagede Solveig Nilsen i Salangsdalen. Det takker hun ordføreren for som like godt tok saka til konsernledelsen i Telenor.
torsdag 12:43 Nye Troms
Nesten halvparten har sagt opp
Etter at kommunestyret i Porsanger vedtok ny brannordning har så mange som 7 av 16 brannmenn sagt opp jobbene sine. – Naturlig at folk kommer og går, sier brannsjefen.
torsdag 12:35 Ságat
– Må ikke ramme Øst-Finnmark uforholdsmessig
Kommunestyret i Tana mener sammenhengen mellom plager og rett til å fiske kongekrabbe opprettholdes.
torsdag 12:15 Ságat
Vil myke opp for de minste
Fiskarlaget vil myke opp regelverket for de minste sildefartøyene. Flere forslag sendes nå til Fiskeridirektoratet.
torsdag 12:10 Kyst og Fjord
En dårlig dag på Jæren er en god dag i Grense Jakobselv
Surferne Aksel Høie, Jørgen Havi og William Braut har funnet ut at det er flott å surfe i Grense Jakobselv. De har erfaring fra mange steder. – Vi har surfa på Jæren, i Portugal og Lofoten, ved Stad og i Cape Town, forteller Jørgen Havi. Hittil har de besøkt Grense...
torsdag 12:00 Sør-Varanger Avis
Avventende til videre gjenåpning av breddeidretten
Regjeringens nye koronatiltak skaper usikkerhet om den videre gjenåpningen av breddeidretten. – Må vurderes i lys av smittesituasjonen, sier kulturministeren.
torsdag 11:50 Nye Troms
Malerisk ved Njárgajávre
Overgangen fra høst til vinter kan være vakker.
torsdag 11:28 Ságat
Kronikk: Velkommen på seminar, Enoksen
Det foreligger dokumenter og litteratur som ikke tidligere er nyttet under rettskartlegginga i Finnmark, og som kan gjøre det relevant å problematisere de premissene Høyesterett la til grunn i Nesseby-dommen.
torsdag 11:25 Ságat
Kålruletter og tyttebærfromasj
Enkelte retter er egna til å fremskape minner fra barndommen, og dagens hovedrett og desserten er i så måte både i tillegg både nostalgisk og smakfull.
torsdag 11:10 Ságat
Vil ha 25 prosent overregulering
Norges Fiskarlag går inn for 25 prosent overregulering for sildefartøy under 15 meter i neste års fiske etter norsk vårgytende sild (NVG). Det er fem prosent opp fra i år.
torsdag 10:54 Kyst og Fjord
Ordfører: Utbrudd i Setermoen militærleir
Coronasmitten i Setermoen militærleir betraktes som et utbrudd. Onsdag ble det kjent at to personer ved leiren har fått påvist covid-19.
torsdag 10:47 ABC Nyheter
SSB sier nei til at tettstedet Bardufoss kan starte her
MÅLSELV: Politikerne ønsker å gjøre tre tettsteder om til ett. Det får de ikke gehør for. TETTSTED
torsdag 10:39 Nye Troms
Slike bilruter bekymrer UP
1 av 3 kjører før rutene er fri for is og dugg. – Her må det en holdningsendring til, sier UP. I en pressemelding fra Frende forsikring uttrykker Utrykningspolitiet bekymring for hvor mange som velger å kjøre bil med dårlig utsyn.Tallene kommer fram i en ny...
torsdag 10:33 Sør-Varanger Avis
Heimevernet øver mindre framover
MÅLSELV/BARDU: HV-16 har som følge av smitteøkninga nedskalert den planlagte øvingsaktiviteten de kommende ukene.
torsdag 10:29 Nye Troms
– Dårlige boforhold gjør at ansatte på sykehuset sier opp
De tillitsvalgte ber Finnmarkssykehuset bedre botilbudet til ansatte som i dag er innlosjert på det gamle Turisthotellet (Rica). Saken ble tatt opp av ansattrepresentant Kicki Eriksson Nytun i helseforetakets styremøte onsdag, melder Kirkenes By. De tillitsvalgte har flere eksempler på ansatte som...
torsdag 10:19 Sør-Varanger Avis
Lofotsilda trenger ikke særtiltak
Silda i Lofoten trenger ikke særskilt beskyttelse. Nå opphever Fiskarlaget anmodninga om å avstå fra å fiske sild i Reinefjorden.
torsdag 10:11 Kyst og Fjord
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

TROMS OG FINNMARK

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL