Troms og Finnmark
Kalle lager digital samisk kulturscene
Da coronaen satte inn, fant Kalle Urheim ut at det trengtes en egen digital samisk kulturscene. «Sámi digital sessions» slo umiddelbart godt an, og Facebook-siden har nå over 3.200 medlemmer.
23min Ságat
Digital feiring i Tana
I Tana må man se på mobiltelefoner og dataskjermer under feiringa av samefolkets dag. – Vi har mye spennende å by på, lover leder Markus Heiberg i Deanu Searat.
29min Ságat
Samme plager som i 2010 – og brannvesenet kjører ut vann til private
BALSFJORD: Også i Bardu og Målselv er det flere som er fri for vann. I begge kommunene sørger brannvesenet for at private vannverk får vann i brønnene.
44min Nye Troms
Møter også sjømatkommuner
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen møtte i formiddag sjømatnæringen for å diskutere de innskjerpede innreisereglene.
51min Kyst og Fjord
Mange smitteverntiltak ved Kirkenes sykehus: Fjernet lesestoff på venteværelsene
Blant smitteverntiltakene på Kirkenes sykehus er at man tar imot færre pasienter, og på venteværelsene er det slutt på lesestoff som tidtrøyte.
54min Ságat
Havforsk: Fraråder seismikk nær gyteområder for torsk
Den årlige rapporten om støy i havet er oppdatert med ny kunnskap og nye råd, blant annet med hensyn til den pressede kysttorsken.
57min Kyst og Fjord
Olav (80) kastet ut av blad A
Olav Nordstrand fra Skjånes i Gamvik kommune er oppgitt over at myndighetene ikke lenger vil la ham bidra til fellesskapet med fiskebåten sin, «Evita» etter elleve år på blad A. – Jeg føler jeg har fått yrkesforbud.
11:10 Kyst og Fjord
Hva skal den nye fagskolen hete?
Har du et godt navn, som fungerer både på norsk, samisk og engelsk, som er beskrivende, funksjonelt, enkelt og geografisk? Da kan du vinne et gavekort på 3000 kroner.
11:09 Kyst og Fjord
TROMS OG FINNMARK

Massiv motstand stoppet politimesterens planer om en ny sentraliseringsrunde for politiet i Troms
Politimester Nilsen, i Troms, har møtt sterk motstand både politisk og internt for de omstillingsplanene hun har jobbet med i flere måneder. Hun kalte planene for og «justere organisasjonsstrukturen». Rimelig freidig, når planen i realiteten var en reform som innebar å...
11:00 Nye Troms
Under 45 år? Da er det ikke sikkert du skal vaksineres
Det er ennå ikke bestemt hvorvidt nordmenn under 45 år skal vaksineres.
10:35 $ iFinnmark
Selger aksjene, får erstatning og tar over krabbemottak
Det er inngått forlik mellom Øyvind Sollie og Snowhotel Kirkenes AS. Sollie forlater Snøhotellet og begynner med kongekrabbe. – Partene har kommet til enighet, og rettstvistene er løst, sier advokat Jarl Borgvin Dørre, som representerer Øyvind Sollie i saken. –...
10:30 Sør-Varanger Avis
Fartøyregisteret fra galt til verre
Fiskeridirektoratets fartøyregister har gått fra galt til verre. Nå innrømmer også direktoratet selv at det ikke står så bra til, med følgende advarsel på den digitale nettsida: «Registeret egner seg dessverre ikke for bruk på mobil eller...
10:30 Kyst og Fjord
Målselvmann tiltalt for seksuelle handlinger mot flere mindreårige jenter
MÅLSELV: En målselvmann i slutten av tenårene er tiltalt for flere tilfeller av seksuelle handlinger rettet mot mindreårige jenter. Ett av tiltalepunktene har ei øvre strafferamme på ti års fengsel.
10:30 Nye Troms
Kommunen stiller strenge betingelser til Sydvaranger
Senterpartiet og SV fikk flertall for strenge krav når utslippstillatelsen til Sydvaranger skal fornyes. Dermed ber Sør-Varanger kommune om at miljøavtrykket må være minst mulig. Underjordsdrift og vern av det marine miljøet i Bøkfjorden går igjen i...
10:25 Sør-Varanger Avis
Krav til gruvedriften
Rødt Sør-Varanger synes ikke kommunen har stilt tydelige og strenge nok krav til gruvedriften tidligere, og mener det er på sin plass nå – spesielt med de
10:21 Sør-Varanger Avis
Nå kommer oppdrettstorsken for alvor
Fire torskeoppdrettsselskaper har konkrete planer om kraftig oppskalering av sin produksjon de neste årene.
10:04 Kyst og Fjord
Bot til hjullaster-sjåfør for å ha rygget på foten til fotgjenger
En mann i 50-årene ble torsdag forrige uke dømt til å betale en bot på 11.000 kroner for uaktsomhet i trafikken. Dette skjedde etter en hendelse i Bjørnevatn sent på kvelden 2. januar i fjor. Øst-Finnmark tingrett slår fast at han ikke var tilstrekkelig...
09:27 Sør-Varanger Avis
«Tana-samisk» gir økt timetall for elevene, har lavere nivå og gir ikke formell kompetanse
Og Tana-elevene får ikke fritak fra andre fag når kommunen innfører sitt eget samiskfag. Det kunne de fått hvis kommunen hadde fått lov å bruke samisk som andrespråk, et fag som allerede fins.
09:05 Ságat
Støre lover full støtte: – Vi heier på Berlevåg
Varanger Krafts grønne industrisatsing i Berlevåg har full støtte fra Ap. Det gjorde Jonas Gahr Støre klart på et digitalt miniseminar onsdag.
08:54 $ iFinnmark
Ambulansens folk måtte gå inn uten politibeskyttelse
Det tok en halv time før politiet var på stedet der et par i 80-årene ble knivstukket. Ambulansepersonellet ble nødt til å bistå ofrene alene i boligen i Bjørnevatn under familietragedien skriver Ságat. Det var AMK-sentralen som fikk melding om episoden i...
08:38 Sør-Varanger Avis
Elever forbereder utstilling om Storsteinnes før og nå
STORSTEINNES: Historieinteresserte sjetteklassinger på Storsteinnes skole planlegger å lage utstilling på Fjordmuseet til høsten. Ei billedutstilling som skal vise de store forandringene som er på Storsteinnes nå sammenlignet med i gamle dager.
08:30 Nye Troms
Vil møte sjømatorganisasjonene
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) inviterer sjømatorganisasjonene til møte etter at regjeringen onsdag kveld la fram nye regler for innreise. Det digitale møtet finner sted i dag klokken 9.30.
07:35 Kyst og Fjord
Mistet dekk og kjørte i autovernet
BALSFJORD: En bil havnet torsdag morgen i autovernet rett sør for Laksvatn.
07:31 Nye Troms
- Erna tar feil om arbeidsinnvandring
Statsminister Erna Solberg tar helt feil når hun hevder at utenlandske arbeidere som skal i arbeid under lofotfisket allerede er kommet til landet.
07:26 Kyst og Fjord
Strengt smittevern i fiskeri
– I fiskeindustrien har vi fra før av svært strenge regler for hygiene, og i forbindelse med corona har vi ytterligere forsterket tiltak som skal hindre smitte. Vi oppfordrer blant annet våre utenlandske arbeidere til å være i isolasjon i en periode etter ankomst hit.
07:05 Ságat
Svindelsaken i Tana: – Begge parter skal ha brukt mye av pengene på gambling
Avtalen om fordeling skal ha vært 50/50.
06:33 Ságat
Dette legekontoret holder fortsatt stengt – har ikke personell nok til å åpne
BALSFJORD: Balsfjord kommune har fortløpende de siste månedene vurdert når det vil være mulig å åpne Mestervik legekontor for normal drift. Men det blir ikke i løpet av de nærmeste ukene.
06:30 Nye Troms
Tana fikk rett i krangelen med Sametinget
Kunnskapsdepartementet har gitt svar.
06:19 Ságat
Forsvaret krever flytting av planlagt skuterløype
Har bedt om at planlagt skuterløype ikke realiseres av hensyn til leirsikkerheten, og forbeholder seg samtidig også retten til å bortvise skuterkjørere fra den alternative traseen de har foreslått.
06:10 Ságat
Usikkert om utviklingen av skrantesyken hos rein
Den smittsomme skrantesyken, som for to år siden gjorde at villreinstammen på Nordfjella ble slaktet ned, er ikke borte. Men om den vil bre seg mot tamreindistriktene vet man ikke. Smittsom skrantesyke (CWD) er nå også påvist på Hardangervidda. Dermed er det klart at det å...
06:00 Sør-Varanger Avis
«Frank» satte stopper for tankbilen: 25 000 liter melk ble ikke hentet i Bardu
BARDU: Ruta går normalt fra Setermoen og innover dalene Sørdalen og Østerdalen i Bardu. Sterk vind og lave temperaturer ble lagt i grunn for å avlyse ruta på fredag.
onsdag 22:25 Nye Troms
Norge stenger i praksis grensen – kan bli kritisk for næringslivet
Innreise til Norge blir kun tillatt for personer med nødvendige formål fra natt til fredag. Det er de strengeste innreisereglene siden mars i fjor. – I
onsdag 21:41 Sør-Varanger Avis
Ordføreren fortsatt optimist: Fikk Nortura-orientering om nedleggingsplanene
MÅLSELV: Ordfører Bengt-Magne Luneng gir ikke opp en fortsatt pølse- og farseproduksjon ved Nortura sitt anlegg på Andslimoen. Onsdag møtte kommune- og fylkestopper regionsjefen for Norturas fabrikker i Nord-Norge.
onsdag 21:00 Nye Troms
TROMS OG FINNMARK

Frost skaper trøbbel i nord: – En alvorlig situasjon
Flere måneder med frost har skapt store problemer for flere kommuner i Nord-Norge. Mange tusen husstander er uten vann, og kommunene frykter problemet kan vare til juni.
onsdag 20:34 NRK
Kulde og lite snø skaper vannproblemer
STORSTEINNES: En vinter med lite snø og minusgrader der telen kryper nedover skaper bekymring. - Det er kritisk for de små vannverkene og vi går med nerver i høyspenn, sier Leif Kristiansen.
onsdag 20:00 Nye Troms
Kriseledelsen i Nordreisa vil åpne for fritidsaktiviteter for voksne
Saken skal torsdag opp i formannskapet.
onsdag 19:42 Framtid i Nord
Blir hørt: Nytt møtested for ungdom åpner 8. februar
MÅLSELV: Det er i alle fall det Målselv tar sikte på for en møteplass som skal være åpen to ganger i uka.
onsdag 19:00 Nye Troms
– Det må være et stort skritt for det sjøsamiske samfunnet
Bivdu har hatt konsultasjoner med KLD om reguleringer av sjølaksefisket for perioden 2021–2025.
onsdag 18:55 Ságat
Veiene har blitt bedre, men: – Troms og Finnmark scorer relativt dårligst
Det har vært en tydelig forbedring av veinettet mellom 2014 og 2019, viser en rapport fra Vista Analyse som interesseorganisasjonen OFV har bestilt.
onsdag 18:30 Framtid i Nord
Skader på bil etter uværet «Frank»: Besøkende klarte så vidt å komme seg unna da en bod veltet inne på miljøstasjonen
SETERMOEN: Steiland miljøstasjon ble umiddelbart stengt etter at en bod veltet og traff en personbil. Besøkende som var og leverte avfall kom seg akkurat unna uten skader.
onsdag 18:15 Nye Troms
Ikke bare i Kirkenes det ble for lite penger til sykehuset
Da sykehuset i Kirkenes ble åpnet gjenstod å fullføre landingsplass for helikopter fordi man manglet 20 millioner kroner. Ved nybygget i Hammerfest blir det ikke helikopterplass. Ved Molde blir det ikke sykehus i det hele tatt. Etter en mangeårig kamp om sammenslåing og nybygg ble det...
onsdag 18:00 Sør-Varanger Avis
Selger sine aksjer og får erstatning
– Det er etter dette ikke noe uoppgjort mellom partene. Vi er begge fornøyde med å legge saken bak oss, skriver The Arctic Travel Company i pressemelding. Det er inngått forlik mellom Øyvind Sollie og Snowhotel Kirkenes AS i tvistene knyttet til uenigheten mellom aksjonærene,...
onsdag 17:51 Sør-Varanger Avis
Kulturgløtt på Nordkappmuseet
Fredag 29. januar arrangerer Nordkappmuseet for første gang det man kaller kulturgløtt. Starten på Nordkapp-turismen blir første tema.
onsdag 17:10 Ságat
Berit (60) er heltidsstudent og har bodd ett år i Japan. Én ting med reisen er nokså irriterende
Men bare på fleip.
onsdag 17:01 Framtid i Nord
Smittevernlegen om koronatesting av flypassasjerer på Bardufoss: – Ikke rasjonelt og hensiktsmessig
MÅLSELV: Det er vurdert, men smittevernlegen i Målselv anser det ikke som aktuelt å koronateste flypassasjerer på Bardufoss lufthavn ved ankomst sørfra.
onsdag 17:00 Nye Troms
Forlik mellom Snøhotellet og Sollie
Partene i Snøhotellsaken har kommet fram til et utenomrettslig forlik. – Partene har kommet til enighet, og rettstvistene er løst. Avtalens innhold kan jeg ikke si noe om. Det eneste jeg kan si er at de er enighet, sier advokat Jarl Borgvin Dørre, som representerer Øyvind Sollie i...
onsdag 16:56 Sør-Varanger Avis
Stemte mot spleiselag for åpen gruppe
Med formannens stemme sa landsstyret i Norges Fiskarlag nei til å kreve at åpen gruppes torskekvote skal belastes fellesskapets, istedenfor konvensjonell sektors torskekvote.
onsdag 16:05 Kyst og Fjord
Meieriene i Finnmark består
Det var knyttet stor spenning til onsdagens styremøte i Tine meierier. På sakslista stod meieristrukturen. I fjor varslet Tine at den videre driften ved meieriene i Finnmark skal vurderes grunnet overproduksjon. – Man er jo bestandig nervøs for hva som kan bli vedtatt. Selv om vi hadde gode...
onsdag 16:00 Sør-Varanger Avis
– Sild og makrell ikke skyld i villaksedød
Ny forskning fra Havforskningsinstituttet finner lite støtte for at sild og makrell er skyld i nedgangen i bestanden av villaks.
onsdag 15:44 Kyst og Fjord
Troms og Finnmark best i landet på lærekontrakter
81 prosent av lærlinger i Troms og Finnmark signerte lærekontrakt i 2020.
onsdag 15:32 Framtid i Nord
Leserinnlegg: Eiendomsrett og rettigheter i Finnmark
«Grunneierretten er en ganske liten del av det som styrer hvordan utmarka bør brukes.» Dette uttaler sametingspresident Aili Keskitalo i et intervju med Ságat den 26. januar.
onsdag 15:17 Ságat
– Egentlig er det helt eventyrlig hvor mye støtte vi har fått
Klokka 13 onsdag formiddag fikk 21 ansatte i Tana beskjeden de håpet på.
onsdag 15:05 Ságat
Øker kapasiteten for koronatest – ikke «sørfrakarantene»
Sør-Varanger kommune oppfordrer alle som kommer sørfra med fly om å teste seg så snart som mulig. Derfor økes kapasiteten ved testsenteret i Kaisvingen. Onsdag fikk formannskapet den siste oppdateringa fra kriseledelsen i kommunen. Rådmann Nina Bordi Øvergaard fortalte...
onsdag 14:47 Sør-Varanger Avis
Savnede Øystein Stangeland er funnet omkommet
Den savnede skikjøreren Øystein Stangeland ble onsdag funnet omkommet i et snøskred av letemannskaper på Kvaløya i Tromsø.
onsdag 14:13 NRK
Nye «Havskjer»: – Fineste som er laget
Nye «Havskjer» kom i går fra verftet i Danmark og skal nå klargjøres for 2021-sesongen. Hun går sannsynligvis rett på sildefiske.
onsdag 14:09 Kyst og Fjord
Ingen mister arbeidsplassen: Meieriene består
Meieriene i Alta og Tana består.
onsdag 14:03 $ iFinnmark
Dennne gjengen samles ukentlig til hyggelig samvær
SAGELVVATN: Hver onsdag samles ivrige turgåere til treff ved Sagelvvatn. Etter en spasertur er det duket for bålkaffe i gapahuken ved vassenden.
onsdag 14:00 Nye Troms
– Politikerne må ut av FeFo-styret, og proffer må inn
– Styret har overtrådt sitt mandat. FeFo-styrets omgjøring av vedtaket om Karasjok-feltet er utenfor lover og regler. Det sier samisk jurist som antyder at lovgiver her bør gå inn og bytte ut politikerne mot proffe styremedlemmer.
onsdag 13:50 Ságat
TROMS OG FINNMARK

Fiskarlaget vil ha evaluering av pingere i Vestfjorden
Fiskeridirektoratet er bedt om å gjøre en snarlig evaluering av om pingerne fungerer i fiskeriene i Vestfjorden. Landsstyret mener kravet om innføring av akustiske varslere må settes på vent til saken er avklart.
onsdag 13:45 Kyst og Fjord
Trafikkulykke, dårlig vær og kolonnekjøring på E6
Brannvesenet i Bugøynes og Kirkenes har vært på en trafikkulykke med en semitrailer ved Byluft, melder 110 Finnmark på Twitter onsdag formiddag. Sjåføren ble tatt med av ambulanse til Kirkenes og fikk følge med brannvesenet på veien. Dårlig vær og...
onsdag 13:18 Sør-Varanger Avis
Stoppes av store snemengder
Vind og snø gjør at det er store problemer på veien flere steder i Finnmark.
onsdag 13:10 Ságat
Leder: Begynnelsen til slutten?
Et samisk parlament kan ikke sitte rolig og se på at urgamle rettigheter krenkes
onsdag 13:05 Ságat
Basen: – Vi skjønner ikke problemet
Ungdommene er skuffet over at flyttingen av Basen stoppes. – Hva er problemet? spør de. Enkelte politikere ønsket ikke flytting av Basen ut av sentrum og til Johan Knudsen gate 1 (Tools-bygget). De understreket derimot at de ikke ville gjøre noe for å hindre flytteavgjørelsen,...
onsdag 13:00 Sør-Varanger Avis
Politikerne vil teste drift av Sandnesbakken – bevilger penger
Utvalg for levekår behandlet tirsdag søknaden fra Sandnes IL om å overta driften av Sandnesbakken. Det ble gitt følgende innstilling til kommunestyret; «Kommunestyret vedtar å gi Barentshallene KF et øremerket tilskudd på kr. 370 000,- til å drifte alpinbakken...
onsdag 12:50 Sør-Varanger Avis
Veien har blitt bedre, men dårligst i nord
Det har vært en tydelig forbedring av veinettet mellom 2014 og 2019, viser en rapport fra Vista Analyse som interesseorganisasjonen OFV har bestilt. – Vår indikator for kjøreteknisk kvalitet viser en forbedring for alle veityper og alle fylker. Det er særlig kvaliteten på...
onsdag 12:41 Sør-Varanger Avis
Balsfjordmann tiltalt for å ha truet, krenket og brukt vold mot sin samboer
BALSFJORD: Gjennom en periode på halvannet år skal han gjentatte ganger ha utøvet vold, truet, kontrollert og krenket sin samboer. Nå risikerer balsfjordmannen fengsel.
onsdag 12:23 Nye Troms
Finland stenger grensa for nordmenn
Finland stenger grensa for nordmenn for å hindre at det muterte viruset kommer dit.
onsdag 12:20 Nye Troms
Nye skip fra Tyrkia i drift i løpet av sommeren
De nye skipene til Havila Kystruten vil være i drift langs norskekysten i løpet av sommeren.
onsdag 12:15 Ságat
Ambulansens folk måtte gå inn uten politibeskyttelse
Måtte vente en halv time på politiet.
onsdag 12:05 Ságat
Bøndene venter i spenning på avgjørelse om meieriets fremtid
Styret i Tine meierier sitter i dag i møte. Blant annet skal det avgjøres hvorvidt driften ved meieriene i Alta og Tana skal opprettholdes. – Vi som er bønder i Sør-Varanger er kjempespente, sier Agnete Hansen. Hun sitter i Eierutvalgrådet Nord. Det er snart et år siden...
onsdag 12:04 Sør-Varanger Avis
Nå skal landegrensa mellom Norge og Sverige ryddes og remerkes
BARDU: Både Rohkunborri nasjonalpark i Bardu og nasjonalparken i Dividalen i Målselv berøres når det nå skal i gang et omfattende arbeid med remerking av riksgrensa mellom Norge og Sverige.
onsdag 12:00 Nye Troms
Regelendring gir koronakrise for fiskeindustrien i Lofoten og Vesterålen
Hos Jangaard Export på Røst frykter man at hele vintersesongen kan bli truet av de nye koronareglene for utenlandsk arbeidskraft.
onsdag 11:27 Kyst og Fjord
Kvinne (23) satte fyr på huset til barnefamilie med vilje for å få så streng straff som mulig
Med øks tok hun seg inn til en barnefamilie og tente på huset – midt på natta. Nå har hun fått en forvaringsdom, som forsvarerne frykter blir på livstid. Kommune og stat sliter med å holde både henne og samfunnet trygg.
onsdag 11:15 NRK
Finland stenger grensa mot Norge
Finland stenger grensa mot Norge for å hindre at det muterte viruset kommer dit. Dermed er det nå ikke mulig for nordmenn å ta seg fritt inn i noen av
onsdag 11:00 Sør-Varanger Avis
Museumsbad på samefolkets dag
Davvebiegga Albmot – Nordavindsfolket i Nordkapp satser på en god markering av 6. februar; samefolkets dag, til tross for corona.
onsdag 11:00 Ságat
Foreløpig ingen lokal smitte fra dem som kommer via Storskog
Verken Sør-Varanger kommune eller Folhehelseinstituttet (FHI) har registrert lokal smitte fra sjøfolk som har kommet via Storskog. Situasjonen er likvel krevende for kommunen. SVA har stilt Sør-Varanger kommune spørsmål om mulige problemer i forbindelse med grensepasseringer via...
onsdag 10:30 Sør-Varanger Avis
Skal motvirke ensomhet blant sårbare eldre
STORSTEINNES: Ensomme mennesker setter stor pris på å få besøk. I disse koronatider betyr et besøk ekstra mye, om så bare for en samtale over en kopp kaffe.
onsdag 10:00 Nye Troms
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

TROMS OG FINNMARK

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL