Russland
– Må være forberedt på dårlige nyheter
En pessimistisk uttalelse om krigens gang skaper oppsikt. Situasjonen kan bli kritisk, mener ekspert.
15:27 TV 2
Russisk LHBT-dom en katastrofe
LHBT-aktivister bør stemples som ekstremister, slår russisk høyesterett fast. Med dette strammer Putin tommeskruen ytterligere overfor stemmer som tillater seg å opponere mot regimets ensretting.
14:20 VG
Iskaldt i Sibir
I Norge har polare luftmasser bredt seg om i helgen, men lite kan måle seg med Sibir. Der er det 50 minus flere steder. Blant annet har gradestokken vist 50 blå i Jakutsk i Sakha-republikken, som er en av verdens kaldeste byer. Byens innbyggere er ikke ukjent med slik sprengkulde, men det er uvanlig at...
08:14 NRK
AP: Russiske soldater forteller om desperasjon og fluktønsker i telefoner hjem
Lydopptak fra russiske soldater som ringer hjem fra slagmarken i Ukraina, forteller om desperasjon. – Man bare dør som en meitemark, sier en soldat.
søndag 12:27 ABC Nyheter
– Man dør som en meitemark
Lydopptak fra russiske soldater som ringer hjem fra slagmarken i Ukraina, forteller om desperasjon. – Man bare dør som en meitemark, sier en soldat.
søndag 09:10 VG
Russisk forfatter: Derfor «måtte» Putin forgifte Navalnyj
FREDRIKSTAD Den kjente forfatteren Sergej Lebedev er ikke i tvil om at Vladimir Putins skrekk for revolusjoner og folkelige opprør går helt tilbake til da Berlin-muren falt i 1989. Han kaller det «Putins besettelse».
søndag 04:32 VG
Meiner Nord-Korea matar den russiske krigsmaskina: – Det er eitt kappløp
Samarbeid med Nord-Korea gjev Russland eit viktig overtak i krigen i Ukraina, meiner Palle Ydstebø ved Krigsskolen. Sjølv nektar russiske styresmakter at dei kjøper våpen av nabolandet.
lørdag 22:30 NRK
- Det kommer til å bli kritisk
Russiske soldater vender hjem fra krigen i Ukraina med krigstraumer og mentale problemer. Det skaper frykt i Russland, som må slite med problemene i flere generasjoner, sier norsk ekspert.
lørdag 15:43 Dagbladet
VERDEN

Norske eksperter mener Russland har større tap enn noen gang
Russland har aldri tidligere hatt så store tap i krigen i Ukraina som i november, mener britisk militær etterretning. Mer enn 900 russiske soldater skal bli såret eller drept hver dag.
lørdag 14:22 NRK
Raid mot skeive klubber i Russland
Fredag kveld stormet politiet minst fire skeive klubber i Moskva, og en badstue for homofile menn. Politiet skal ha fotograferte pass og andre identitetspapirer til de som var til stede. Noen forklarte også at de skal ha måttet kle av seg. Klubbene skal ha blitt varslet på forhånd så en...
lørdag 12:55 NRK
Frykter ny angrepsbølge fra Russland
Volodymyr Zelenskyj frykter en ny stor massiv angrepsbølge fra Vladimir Putins styrker når vinteren setter inn, og etterlyser flere våpen fra Vesten. - Det kommer nok en ny brutal runde nå, sier norsk ekspert.
lørdag 10:33 Dagbladet
Putin med nytt dekret: – Tvangssendt til hæren
Unge russiske menn blir bortført fra gatene og tvunget inn i hæren, samtidig som Vladimir Putin signerer et dekret om å øke antall soldater med 170.000.
lørdag 02:01 VG
Klippefast støtte til Putin
Ny forskning slår bein under myten om at den russiske lederen står for fall. Krigen mot Ukraina bør fortsette, mener et klart flertall av befolkningen i Russland.
fredag 23:08 TV 2
Putin vil ha flere soldater inn i militæret
Russlands president Vladimir Putin har undertegnet et dekret som har til hensikt å øke antall soldater med 15 prosent. Det skjer ifølge det russiske militæret for å møte trusler knyttet til den ukrainske offensiven. – Økningen i den militære styrken skyldes...
fredag 20:02 NRK
Blir stadig mer ekstrem
For menneskerettighetsforkjempere i Russland er dette en katastrofe.
fredag 14:13 Dagbladet
Omstridt russisk dirigent tar over som sjef på Bolsjoj
Den omstridte russiske stjernedirigenten Valerij Gergijev blir ny sjef for Bolsjoj-teatret i Moskva. Gergijev opplevde et skred av avlysninger i Vesten da han i fjor nektet å ta avstand fra Russlands krigføring i Ukraina. Han ble avskjediget som sjefdirigent for München-filharmonikerne i mars 2022,...
fredag 13:47 NRK
Russland innleder ny sak mot Navalnyj
Putin-kritikeren Aleksej Navalnyj soner allerede en dom på 19 års fengsel. Nå har russiske myndigheter siktet ham for enda flere forhold, oppgir Navalnyj selv. De nye anklagene går ut på at han har gjort seg skyldig i hærverk, noe som kan føre til at han blir dømt...
fredag 11:46 NRK
Utvidar varetekta for russisk-amerikansk journalist igjen
Ein russisk domstol har utvida varetektsfengslinga av den russisk-amerikanske journalisten Alsu Kurmasheva fram til 5. februar 2024, melder nyheitsbyrået AFP. Kurmasheva er sikta for å ikkje ha registrert seg som ein «utanlandsk agent». Ho jobbar for nettavisa Tatar-Bashkir som er ein del av...
fredag 10:27 NRK
- Straffeforfølges for vandalisme
Putin-kritiker Aleksej Navalnyj oppgir på sosiale medier at russiske myndigheter har åpnet ny straffesak mot ham.
fredag 09:43 Dagbladet
Viktig Russland-forbindelse til Kina sabotert
En viktig jernbaneforbindelse mellom Russland og Kina ble lammet etter at Ukrainas sikkerhetstjeneste sprengte tunnel, melder RBC-Ukraine. 
fredag 05:44 ABC Nyheter
Kvinner protesterer mot Putin: – Det er absurd
En gruppe russiske kvinner anklager i et manifest president Vladimir Putin for å skjule sannheten om krigen i Ukraina - og krever å få sine menn hjem.
fredag 03:56 VG
Fyrte løs mot Russland: Nektet å hilse
Stemningen mellom Russland og Finland er langt fra god og det ble tydelig da landenes utenriksministere deltok på OSSE-møte denne uka.
torsdag 20:04 Dagbladet
Han gjør som Hitler
Vladimir Putin har lært av de verste.
torsdag 18:32 Dagbladet
Massivt rakett­angrep. Men dette er det beste sex­leketøyet for menn
(Åpen for alle): Da jeg vokste opp, hamret skolen inn i oss at det som skjedde i Tyskland på 1930- og 40-tallet aldri igjen måtte få grobunn. Nå, for første gang i min levetid, har det blitt det mulig for meg å ane hvordan 30-tallet kan ha vært, skriver Erlend Loe.
torsdag 18:02 Adresseavisen
Lavrov skylder på Vesten - fikk hard motstand
Ifølge Russlands utenriksminister Sergej Lavrov er OSSE, samarbeidet om sikkerhet i Europa, i ferd med å kollapse. Vesten har skylden, sa han. Det møtte hard motstand, blant annet fra Espen Barth Eide som er til stede på møtet i Skopje.
torsdag 17:16 VG
FN fordømmer russisk forbud mot LHBT+
Det melder AFP.
torsdag 15:59 NRK
Beskylder Vesten for å legge ned OSSE
På et møte i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i Skopje i Nord-Makedonia sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov at utsikten til en gjenoppliving av organisasjonen synes liten. – Det er ingen grunn til optimisme for tiden. OSSE er i all hovedsak blitt et påheng...
torsdag 15:07 NRK
Lærebok for oligarker - Bokanmeldelse: «Moldeoligarken»
Veldokumentert om russiske oligarkers tilraning av landets naturressurser. Men tittelen lover mer enn den kan levere.
torsdag 14:08 VG
Russland klassifiserer LHBT+ som «ekstremister»
Høyesterett i Russland besluttet i dag at «den internasjonale LHBT-bevegelsen» er en ekstremistisk organisasjon. Det betyr at all organisert virksomhet for skeive blir forbudt.
torsdag 13:18 NRK
Russland gjør skeive til «ekstremister»: – Alle skeive blir betraktet som kriminelle
Russisk høyesterett skal avgjøre om hele den internasjonale LHBT-bevegelsen skal erklæres som «ekstremistisk». – En kriminalisering av alle skeive, frykter ekspert.
torsdag 13:15 VG
Russland forbyr «LHBT-bevegelsen»
I en ny avgjørelse klassifiserer Russlands høyesterett skeive som ekstremister, melder Reuters. Russiske myndigheter definerer personer som er lesbiske, homofile, bifile eller trans (LHBT+) som en egen bevegelse.
torsdag 13:12 NRK
Putin med årlig tale for første gang på to år
Russlands president Vladimir Putin skal holde sin normalt sett årlige tale om året som har gått, 14. desember. Det er første gang han gjør det på to år, skriver NTB. Tradisjonelt sett holder Putin to store offentlige arrangementer i året – en der russere i hele...
torsdag 11:19 NRK
«Århundrets storm» herjer - ødelegger barrierer
Stormen i Svartehavet kan true det russiske sjøforsvaret, ifølge ukrainsk etterretning.
torsdag 06:35 Dagbladet
ASIA

Peker på Russland
Russland forgiftet kona til etterretningssjef Kyrylo Budanov, mener ukrainske myndigheter. Russerne har foreløpig ikke kommentert påstandene.
onsdag 23:31 Dagbladet
Ekspert om situasjonen: – Stor egeninteresse i å holde det åpent
– Det har aldri vært vanskeligere å spå om framtiden enn det er i dag. Derfor er det for tidlig å konkludere om det kommer noen migranter til Storskog eller ikke.
onsdag 19:54 $ iFinnmark
Russland på vei til OSSE-møte: Flere Nato-land boikotter
BRUSSEL Onsdag ettermiddag er utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på vei til et europeisk sikkerhetsmøte i Skopje. Dit kommer også Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Derfor boikottes møtet av flere Nato-land.
onsdag 16:55 VG
Kannibaler ble kanon­føde, men nektet å dø
Noen av Russlands mest brutale forbrytere slapp ut av fengsel for å krige i Ukraina. Men de nektet å dø. Det kan bli et problem for president Vladimir Putin.
onsdag 13:33 TV 2
Finland får kritikk for å stenge grensa mot Russland
Amnesty International kritiserer Finland etter at dei stengde grensa mot Russland. Dei meiner det er vanskeleg å sjå korleis Finland no oppfyller kravet om retten til å søke asyl. Finland stengde grensa mellombels etter at det kom fleire hundre menneske over grensa for å søke...
onsdag 13:01 NRK
Hamas: Fleire russiske gissel blir sette fri onsdag
Fleire russiske gissel blir sette fri frå Gaza onsdag. Det seier ein talsmann for Hamas, ifølge AFP. Frigjevinga skal skje uavhengig av avtalen Hamas har med Israel om å sette fri gissel mot at palestinske fangar blir sette fri, skriv Haaretz. Frigjevinga av dei russiske gislane onsdag er ei takk...
onsdag 12:08 NRK
Russland åtvarar mot soldatar på den finske grensa
Russland åtvarar Finland mot ein plan om å stasjonere soldatar langs grensa, melder Reuters. Dei seier at ei slik handling vil kunne auke spenninga, og blir sett på som ein trussel. Polen har sagt at dei kan vere villige til å sende soldatar til Finland. Grensa mellom Finland og Russland blei...
onsdag 10:55 NRK
– Vi blir straffet for å ha vært lovlydige
Familiene til russiske soldater i Ukraina krever demobilisering. - Mens våre menn betaler prisen med blod, betaler vi det med vår helse og tårer, skriver de.
onsdag 01:14 TV 2
Finland stenger heile grensa mot Russland
Det blir ikkje mogleg å søke asyl nokon stad ved den finske grensa til Russland, seier den finske regjeringa tysdag.
tirsdag 28. november NRK
Finland stenger alle grenseoverganger til Russland
Finland stenger den siste åpne grenseovergangen til Russland, ifølge avisen Helsingin Sanomat.
tirsdag 28. november VG
Finland stenger hele grensa mot Russland
Finland stenger også den siste åpne grenseovergangen mot Russland for flyktninger og asylsøkere som vil inn i landet. Det melder den finske avisen Helsingin Sanomat, med kilder i den finske regjeringen. Men grensen vil likevel være åpen for frakt av varer. Finland har allerede stengt...
tirsdag 28. november NRK
Boikottar viktig møte
Russlands utanriksminister Sergej Lavrov har sagt at han vil delta på eit OSSE-møte denne veka. Det får Ukraina og dei baltiske landa til å boikotte møtet. OSSE er samarbeidsorganisasjonen for tryggleik og samarbeid i Europa. Ukrainas utanriksminister Dmytro Kuleba vil boikotte...
tirsdag 28. november NRK
Fryktar båtflyktningar frå Russland
Det svenske forsvaret fryktar at det kan kome båtflyktningar frå den russiske enklaven Kaliningrad. Dette som ein del av Russland sine forsøk på å destabilisere regionen, melder SVT. I ein ny rapport blir det peika på som eit av fleire scenario saman med dataangrep og...
tirsdag 28. november NRK
Så mye har Norge tjent på krigen
I 2022 tjente Norge cirka 334 milliarder kroner på krigen i Ukraina, ifølge en fersk masteroppgave. – Pinlig å være norsk, sier MDG-leder Arild Hermstad.
tirsdag 28. november NRK
Ukraina-topp om Russlands støttespillere: – Ondskapens akse
En ukrainsk general mener at Russland får hjelp av «ondskapens akse» og er bekymret for at Ukraina skal få mindre militær støtte fra Vesten.
tirsdag 28. november VG
Trebarnsmor (40) utfordrer Putin: – Frykten er til stede
Jekaterina Duntsova vil stanse krigen i Ukraina, løslate politiske fanger, og bryte ned isfronten mellom Russland og Vesten. - Kan skape hodebry for Kreml, mener norsk ekspert.
mandag 27. november TV 2
Latterliggjøres etter kartblemme
TV-kanalen Russia 1 får gjennomgå etter at de skulle vise den alternative kjøreruta fra St. Petersburg til Helsinki, etter at Finland stengte alle utenom én av sine østlige grenseoverganger.
mandag 27. november Dagbladet
Ukraina: Bom fast front - men enorme tapstall
BRUSSEL Ukraina har ikke klart å flytte den 1000 kilometer lange frontlinjen mot de russiske okkupantene. Men Nato ser lyspunkter i ukrainerne angriper baser bak fiendens linjer.
mandag 27. november VG
Russiske kvinner kritiserer Putin
En gruppe russiske kvinner kritiserer president Vladimir Putin og anklager ham for å skjule informasjon om krigen i Ukraina for å bli gjenvalgt neste år.
mandag 27. november Dagbladet
Putins katastrofale plan
Når ikke Russland klarer å vinne på slagmarken forsøker de i stedet å gjøre livet så vanskelig som mulig for ukrainerne.
mandag 27. november VG
Finland tror enda flere asylsøkere er i vente ved grensen til Russland
Etterretning viser at enda flere papirløse asylsøkere er på vei til grensen mellom Russland og Finland, sier sistnevnte lands statsminister. – Hvis dette fortsetter, vil flere tiltak bli kunngjort i nær framtid, sa statsminister Petteri Orpo på en pressekonferanse sammen med...
mandag 27. november NRK
Russland bruker migrasjon for å ramme vesten, sier Stoltenberg
Det har vært kaos på de finske grensene den siste uken. Finland mener Russland har organisert en migrasjonsstrøm mot grensene. – Dette er nok et eksempel på hvordan Russland bruker migrasjon som et verktøy for å legge press på europeiske land. Jeg er trygg på...
mandag 27. november NRK
Anton mistenker det er «putinister» som har vært på ferde: – Er veldig ubehagelig
Nok en gang har Antons bil blitt utsatt for hærverk.
mandag 27. november $ iFinnmark
Ukrainsk avhopper likvidert
Den ukrainske avhopperen døde da bilen hans eksploderte. Nå hevder ukrainsk etterretning at de står bak.
søndag 26. november Dagbladet
Hamas seier dei har sett fri russisk gissel
Hamas seier dei søndag har sett fri eit russisk gissel frå Gaza, melder Reuters. Dei seier i ei fråsegn at gisselen blei sett fri som takk for Moskvas støtte til palestinarane.
søndag 26. november NRK
EUROPA

- Putin vil insistere
Ifølge tyske Bild planlegger USA og Tyskland å presse Ukraina til forhandlinger med Russland. En norsk ekspert tviler på om det stemmer.
søndag 26. november Dagbladet
Russland reagerer
Johannes Høsflot Klæbo (27) og Skiforbundet får gjennomgå i Russland etter bråket.
søndag 26. november Dagbladet
Russland skaut ned ukrainske dronar i natt
Russland skaut i natt om lag 20 ukrainske dronar, ein person skal ha blitt såra av vrakrestar som datt ned.
søndag 26. november NRK
Ukraina: Slik prøver Russland å lure luftvernet
Russland angriper igjen Ukraina med selvmordsdroner lørdag kveld. Ifølge en talsmann for det ukrainske forsvaret har russerne nå funnet en ny metode for å lure luftvernet.
søndag 26. november VG
Beskjed til Russland: - Slutt nå
Migranter fortsetter å krysse grensa fra Russland til Finland.
lørdag 25. november Dagbladet
Avdekker hemmelige samtaler
Kina skal være involvert i samtaler om å bygge en underjordisk tunnel, som gir Russland direkte forbindelse til Krim-halvøya, ifølge avis.
lørdag 25. november TV 2
Russisk angrepsdrone mot hodet: Ordfører truet på Facebook
I et manipulert bilde er en angrepsdrone rettet mot hodet til ordføreren i Sør-Varanger. Slik er Finnmark utsatt for en russisk påvirkningsoperasjon, mener Magnus Mæland (Høyre).
lørdag 25. november NRK
Russiske droner trefte barnehage i Kyiv i natt
Russland starta i natt det som blir hevda å vere det største droneangrepet mot Ukraina sidan krigen starta
lørdag 25. november NRK
Finland hardt ut mot Russland: – Dette må stoppe
Statsminister Petteri Orpo mener flyktningstrømmen far Russland truer Finlands nasjonale sikkerhet. Fredag passerte kun tre migranter den gjenværende åpne grenseovergangen.
lørdag 25. november VG
Putin-alliert skuldast for å ha adoptert tvangsdeportert jente frå Ukraina
Margarita var ti månadar gammal då ho blei meldt sakna i Ukraina. No skal namnet til Sergej Mironov, ein russisk politikar, ha dukka opp på adopsjonsattesten hennar, ifølge BBC.
fredag 24. november NRK
Finske grenser stengt:– Kynisk bruk av mennesker
Nesten alle finsk-russiske grenser er nå stengt, etter det Finland mener er en russisk organisert migrasjonsstrøm. Russland-forsker er enig, men tror ikke at en massemigrasjon over Storskog er av russisk interesse.
fredag 24. november NRK
Putins datter kritiserer russiske lover
Vladimir Putins eldste datter, Maria Vorontsova (38), kritiserer lover som er underskrevet av henne far.
fredag 24. november VG
BBC: Putin-alliert adopterte bortført ukrainsk barn
Den mektige politikeren Sergej Mironov (70) skal ha adoptert en toåring som er tatt fra et barnehjem i Ukraina, viser en avsløring BBC har gjort. 
fredag 24. november VG
Kina og Russland banker på døren: – Vi står ganske alene
Kirkenes-ordføreren er fornærmet i en trusselsak. Nå vil han ha økt statlig tilstedeværelse i grensekommunen.
fredag 24. november TV 2
Avslører vestlig naivitet
En viktig dokumentasjon av vestlig naivitet i forhold til Russland, Putins spill og oligarkenes makt.
fredag 24. november Dagbladet
Benåder kannibaler og seriemordere
To russiske menn tidligere dømt for kannibalisme og en rekke mord har nå blitt benådet av president Vladimir Putin, etter deres deltakelse i krigen i Ukraina.
fredag 24. november Dagbladet
Finland struper grensen: Ekspert mener Russland kan ha ny plan
Det kan hende at Russland vil ha stengte grenser mot Europa for å hindre russere i å flykte, mener ekspert.
torsdag 23. november VG
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

VERDEN

ASIA

EUROPA

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL