Polen
FHI snur i Polen-vurderingen
Polen vil fortsatt være grønt mot slutten av uka, skriver FHI i en pressemelding. En oppdaget regnefeil i EUs smittevernbyrå gjør at FHI snur i sin vurdering.
tirsdag 18:05 ABC Nyheter
To bodøværinger trolig coronasmittet i Polen
Det er registrert to nye tilfeller av coronasmitte i Bodø. Begge de smittede har vært på en kort reise i Polen og trolig blitt smittet der.
tirsdag 12:00 ABC Nyheter
Disse landene er i faresonen
Flere europeiske land har sett en bekymringsfull økning i smitten de siste dagene. Disse blir etter alt å dømme «røde» etter FHIs vurdering mot slutten av uka.
tirsdag 11:17 Dagbladet
Et alvorlig tilbakeskritt
Stadig flere land vil ut av Istanbul-konvensjonen mot kvinnevold. Det skjer samtidig som coronapandemien har ført til sterk økning i vold mot kvinner og jenter. Det er alarmerende.
tirsdag 08:48 VG
Stor smitteøkning i Polen
Polen har det siste døgnet registrert 658 nye smittetilfeller. Det er tredje dag på rad med rekordhøy registrering.
lørdag 16:57 ABC Nyheter
Et stort tilbakeskritt
Polen har nå sagt at de vil trekke seg fra Istanbul-konvensjonen, som er en unik avtale som forplikter avtalepartene til aktivt å bekjempe vold mot kvinner og få slutt på diskriminering. Nå varsler Tyrkia at de også vil følge etter. Dette er svært bekymringsfullt...
onsdag 29. juli VG
Europarådet: Urovekkende at Polen vil trekke seg fra kvinnevoldskonvensjon
Polens justisminister har varslet at landet skal trekke seg fra en konvensjon som skal bekjempe vold mot kvinner. Europarådet sier avgjørelsen er urovekkende.
søndag 26. juli ABC Nyheter
Nedlatende selvskryt fra Witoszek
Situasjonen i Ungarn er «lett», sier du? Lett?
fredag 24. juli Morgenbladet
VERDEN

– Nå kan de sparke folk mer eller mindre uten å gi noen grunn
Det gjenvalgte Lov- og rettferdighetspartiet vil ta grep om historien med nye, patriotiske forskningsprosjekter, tror en tidligere museumsdirektør i Warszawa.
søndag 19. juli Morgenbladet
Polens opposisjon utfordrer valgresultatet
Polens største opposisjonsallianse har levert inn en klage på resultatet av presidentvalget som førte til gjenvalg for nasjonalkonservative Andrzej Duda. – Vi har bedt om at valget erklæres for ugyldig, sier leder Borys Budka i Borgerplattformen (PO) torsdag. Duda vant valget...
fredag 17. juli Aldri mer
En håpløs, ikke alvorlig, situasjon
Nina Witoszek sørger over at de nasjonalkonservative vant valget i Polen denne uken. Hun kaller det likevel et demokratisk mirakel.
fredag 17. juli Morgenbladet
Polens opposisjon utfordrer valgresultatet
Polens største opposisjonsallianse har levert in en klage på resultatet av presidentvalget som førte til gjenvalg for nasjonalkonservative Andrzej Duda.
torsdag 16. juli ABC Nyheter
Polens president lurt trill rundt av falsk FN-sjef
Kjente russiske komikere ringte opp Polens president Andrzej Duda valgnatten og opptrådte som FNs generalsekretær António Guterres.
torsdag 16. juli ABC Nyheter
Det er ennå håp for Polen
Håpet i Polen er fortsatt lyseblått, og ikke lysebrunt. Forskjellen er stor.
torsdag 16. juli Dagbladet
Slik svarer den polske ambassaden i Norge på stemmeseddel-problemene før presidentvalget
Etter at polske velgere i Norge fortalte at de ikke hadde fått stemmesedler til valget, eller hadde fått dem for sent, skriver den polske ambassaden at de har overholdt alle frister i stemmelovgivningen.
onsdag 15. juli Aftenposten
Verdens befolkning når 8,8 mrd i 2100
I 2100 kommer det til å bo 8,8 milliarder mennesker på jorden, viser en stor studie publisert onsdag. Det er to milliarder færre enn FNs anslag. Ved slutten av århundret kommer 183 av 195 land til å falle under nivået som er krevd for å opprettholde befolkningsnivået,...
onsdag 15. juli Aldri mer
Tyskland åpner for reiser til Sverige
Tyskland har fjernet reiseforbudet som gjaldt for Sverige etter at taller på koronatilfeller har falt siden starten av juli. Sverige var det siste landet i Europa som det tyske utenriksdepartementet opprettholdt reiserestriksjoner for. Nå er alle grenseovergangene åpne og alle EU-borgere og...
onsdag 15. juli Aldri mer
Trump gratulerte Duda med valgseieren
USAs president Donald Trump gratulerer Polens sittende president Andrzej Duda med fem nye år ved makten og kaller gjenvalget «historisk». – Jeg ser fram til å fortsette vårt viktige arbeid sammen på mange områder, inkludert forsvar, handel, energi og...
tirsdag 14. juli Aldri mer
Gikk seirende ut av skjebneslaget
Andrzej Duda og hans nasjonalkonservative krefter vant valget i Polen denne helgen.
mandag 13. juli Morgenbladet
NUPI-forsker til VG: President Duda kan komme til å endre kursen
– President Duda har allerede sendt ut signaler om at han blir en annerledes president i den neste perioden. Det er i så fall positive nyheter for polakkene. Duda kan bli bra for Polen, sier NUPI-forsker.
mandag 13. juli VG
Duda tilkjent seieren i svært jevn polsk valgduell
Andrzej Duda sitter med 51,21 prosent av stemmene i det polske president valget etter at 99,97 prosent av stemmene er telt opp, opplyser landets valgkommisjon.
mandag 13. juli ABC Nyheter
Duda vant valget i Polen
Den sittende presidenten, Andrzej Duda, har vunnet valget i Polen.
mandag 13. juli TV 2
Duda med knapp ledelse i presidentvalget i Polen
Polens sittende president Andrzej Duda leder presidentvalget søndag med knapp margin, ifølge en valgdagsmåling tidlig mandag.
mandag 13. juli NRK
Duda tilkjent seier i jevn valgduell
De to presidentkandidatene kniver om seieren i Polen. Valgdagsmålingen viser dødt løp med en mikroskopisk ledelse til sittende president Andrzej Duda. Duda får 50,4 prosent av stemmene, mens utfordreren Rafal Trzaskowski ligger an til 49,6 prosent, ifølge en valgdagsmåling fra...
mandag 13. juli Aldri mer
Ekssoldat på rømmen med tam puma overga seg
En tidligere polsk soldat og hans tamme puma har overgitt seg til politiet etter tre dager på rømmen. Store politistyrker har vært i aksjon for å finne Afghanistan-veteranen og det store kattedyret. Denne typen farlige dyr er ulovlig å ha som kjæledyr i Polen, og mannen ble...
mandag 13. juli Aldri mer
Valget splitter Polen
Det ble som ventet en valgthriller i andre runde av Polens presidentvalg. Valgdagsmålinger gir president Andrzej Duda et syltynt forsprang, bare 0,8 prosent foran opposisjonskandidat Rafal Trzaskowski.
søndag 12. juli VG
Valgdagsmåling: Dødt løp i presidentvalget i Polen
Sittende president Andrzej Duda får 50,4 prosent av stemmene mens utfordreren Rafal Trzaskowski får 49,6 prosent, ifølge en valgdagsmåling.
søndag 12. juli ABC Nyheter
Polsk valgthriller: Sittende president leder knapt
Med 50,4 mot 49,6 prosent har sittende president Andrzej Duda (48) en knapp ledelse over utfordreren Rafal Trzaskowski (48), viser valgdagmålingen fra presidentvalget i Polen.
søndag 12. juli VG
Duda vinner valget i Polen
Den sittende høyrepopulistiske presidenten Andrzej Duda har vunnet valget i Polen.
søndag 12. juli VG
Polsk politi jaget ekssoldat og pumaen hans
En tidligere polsk soldat og hans tamme puma har overgitt seg til politiet etter tre dager på rømmen.
søndag 12. juli VG
Student om Rafal Trzaskowski: Han var ikke akkurat morsom
WARSZAWA : Seriøs, liberal, for homofiles rettigheter, EU-vennlig og Trump-kritisk, men ikke spesielt morsom, og skeptisk til vanlige folk. Slik beskrives mannen som kan bli Polens neste president.
søndag 12. juli NRK
Polsk politi jager ekssoldat og pumaen hans
Polsk politi er på jakt etter en tidligere soldat som rømte inn i en skog med pumaen sin for å unngå å overgi den til en dyrehage.
søndag 12. juli ABC Nyheter
En stemme fra Polen
ESSAY: Det er pinlig å se på hvor forferderlig Lov- og rettferdighetspartiet (PiS) og regjeringen oppfører seg. Vi signerer underskriftskampanjer.
søndag 12. juli Ny Tid
EUROPA

Valgthriller i Polen – og hele Europa følger med
Kamp mot homofiles rettigheter, påstander om tysk innblanding og vennskap med Donald Trump. Den polske presidentvalgkampen har vært tøff, og kandidatene har ikke klart å bli enige om å møtes til debatt.
lørdag 11. juli NRK
Dødt løp før polsk presidentvalgduell
Før søndagens valg i Polen er det svært jevnt mellom president Andrzej Duda og utfordrer Rafal Trzaskowski på meningsmålingene. Politisk er avstanden større. Av FREDRIK LJONE HOLST I første valgomgang for halvannen uke siden fikk Duda 43,5 prosent av stemmene mot 30,5...
fredag 10. juli Aldri mer
Skjebnevalg
Skjebnevalg er et stort ord i Donald Trumps tid. Men søndagens valg i Polen er et slikt valg, selv om president-jobben for det meste er seremoniell, skriver Morten Strand.
torsdag 9. juli Dagbladet
Et klart valg mellom motpoler
Om to uker velger Polen enten en liberal EU-tilhenger, eller en konservativ EU-skeptiker til president.
onsdag 1. juli Bergens Tidende
EU-tilhenger utfordrer Polens president i andre valgomgang
Rafal Trzaskowski er den liberale, EU-vennlige Warszawa-ordføreren som kastet seg inn i valgkampen i siste liten og kan ta makten fra konservative Andrzej Duda. Han kom tilsynelatende ut av intet og sørget for at Duda ikke hadde en sjanse til å sikre seg fem nye år allerede i første...
tirsdag 30. juni Aldri mer
LHBT-vennlig EU-tilhenger utfordrer Polens president i andre valgomgang
Rafal Trzaskowski er den liberale, EU-vennlige Warszawa-ordføreren som kastet seg inn i valgkampen i siste liten og kan ta makten fra konservative Andrzej Duda.
tirsdag 30. juni $ Aftenposten
Polens demokrati var ikke dødt | Halvor Hegtun
Søndagens valg ble en opptur for liberale krefter og for EU.
mandag 29. juni $ Aftenposten
Et lite håp for Polen
Kan en liberal utfordrer likevel bli president i Polen?
mandag 29. juni Dagbladet
Duda vant første runde i Polens presidentvalg
Sittende president Andrzej Duda i Polen klarte ikke å oppnå ren seier i første valgomgang og må møte EU-vennlige Rafal Trzaskowski til duell i juli. Valgdagsmålingen fra Ipsos søndag kveld anslår at Duda vant 41,8 prosent av stemmene, mens Warszawas populære...
mandag 29. juni Aldri mer
Duda vant første runde i Polens presidentvalg
President Andrzej Duda ligger an til seier i første valgomgang i Polen og må møte EU-vennlige Rafal Trzaskowski til duell i juli.
søndag 28. juni ABC Nyheter
Duda vant første runde i Polens presidentvalg
Polens president Andrzej Duda ligger an til seier i første valgomgang i Polen og må møte EU-vennlige Rafal Trzaskowski til duell i juli.
søndag 28. juni $ Aftenposten
Polens president Duda møter hard konkurranse
Polens president Andrzej Duda, som for noen måneder siden så for seg et lett gjenvalg, pustes i nakken av utfordreren Rafal Trzaskowski.
søndag 28. juni $ Aftenposten
En historie om to polske regnbuebarn
Det er 1180 kilometer mellom Biezun i Polen og Bærum i Norge. Det er avstanden mellom liv og død for to homofile 14-åringer.
søndag 28. juni Morgenbladet
Presidentval i Polen: – Eg håpar at ingen vil tene på homofobiske utsegner
Warszawa, Polen : Sjeldan har vi sett slik hatefull retorikk, fortel LHBT aktivist Miko Czerwinski. Årsaka er at presidentvalet i Polen har blitt svært jamt.
søndag 28. juni NRK
Polens veivalg
I dag velger Polen ny president. Det handler om mye mer enn et personvalg mellom sittende president Andrzej Duda og opposisjonens kandidat Rafal Trzaskowski. Polske velgere må ta et retningsvalg mellom det liberale og det illiberale. Utfallet vil gi ringvirkninger langt utenfor Polens grenser.
søndag 28. juni VG
Presidenten kjører på homohat, får drahjelp av en falsk designer og har besøkt Donald Trump. Men er det nok til å vinne?
NYHETSANALYSE: Koronapandemien har gjort valgkampen i Polen ekstra lang og dramatisk. Et i-siste-liten-besøk hos Donald Trump kan få betydning.
lørdag 27. juni $ Aftenposten
Når Pride-paradene ikke går
Slagordet «Stay home, stay safe» har vært på alles lepper. Men det å måtte være hjemme er noe ganske annet hvis du er skeiv og bor med familie som ikke aksepterer deg.
fredag 26. juni Morgenbladet
Polens president fikk drahjelp fra Trump
Polens høyrepopulistiske president Andrzej Duda sliter på meningsmålingene foran søndagens valg, men får drahjelp i valgkampen fra president Donald Trump. – Han gjør en fantastisk jobb, sa Trump under en pressekonferanse med Duda etter besøket i Det hvite hus...
torsdag 25. juni Aldri mer
Ikke glem Pride selv om gatene ikke er fulle av farger | Erika Melhus
Jeg får stadig negative reaksjoner og kommentarer på legningen min.
mandag 22. juni $ Aftenposten
EU unnlot å takke armeen som frigjorde Auschwitz. Russland sendte et voldsomt svar.
Dette skulle være et år for å minnes seieren over Nazi-Tyskland for 75 år siden. Isteden krangles det så busta fyker om hvordan historien egentlig var.
lørdag 20. juni $ Aftenposten
Vedum refser regjeringen: Krisehjelpen treffer ikke
På Senterpartiets hundreårsdag slår partileder Trygve Slagsvold Vedum alarm om krisepakken til norske bedrifter: Tallene viser at for mange faller utenfor. Av KRISTIAN SKÅRDALSMO Fredag avsluttes en ekstraordinær politisk vår med koronaredegjørelse fra statsminister Erna...
fredag 19. juni Aldri mer
Hvorfor i all verden skulle nordmenn få reise til hyttene sine i Sverige? | Joacim Lund
Åpne grenser mot en av verdens hardest koronarammede nasjoner er en svært dårlig idé.
torsdag 18. juni $ Aftenposten
Lover å produsere stridsvogntårnene i Norge (+)
Dersom Sør-Korea får levere nye stridsvogner til Hæren, vil tårnene bli laget i Norge. Hyundai Rotem, som produserer stridsvognen K2 Black Panther, er også villig til å lisensiere bort produksjon av reservedeler til norsk industri.  kjetil@aldrimer.no Det sier visepresident...
mandag 15. juni Aldri mer
– Kan ikke lenger stole på at rettsavgjørelsene er rettferdige
En dommer er frikjent av en domstol han mener er ulovlig, er det en god nyhet?
søndag 14. juni Morgenbladet
Invaderte Tsjekkia ved et uhell
Polen invaderte Tsjekkia ved et uhell forrige måned. - En misforståelse, sier det polske militæret
lørdag 13. juni Dagbladet
VERDEN

Polen åpner grensene
Polen har nå gjenåpnet grensene til Tyskland, Tsjekkia og Slovakia, nesten tre måneder etter at grensene ble coronastengt.
lørdag 13. juni ABC Nyheter
Polen åpner grensene 13. juni
Polen åpner sine grenser til andre EU-land 13. juni for å få en kickstart på økonomien etter en lang nedstengning, opplyser statsminister Mateusz Morawiecki.
onsdag 10. juni ABC Nyheter
En hyllest til håndverkerne fra øst
Da Norge stengte, satte han i gang.
søndag 7. juni $ Aftenposten
Kontrovers i Polen; IKEA-ansatt skrev om død over homofile
En katolsk IKEA-ansatt postet bibelvers om at homofiles skjebne skal være døden på bedriftens intranett-side, etter at bedriften hadde en markering for anti-
lørdag 6. juni Ekte nyheter
Norsk eksport av gass til Polen frustrerer danske bønder – skal grave seg rett gjennom matjorda deres
Utbyggingen av en kontroversiell gasskabel som skal gå fra Norge til Polen, via Danmark, provoserer bønder. Nå vil de saksøke staten.
mandag 1. juni Nationen
Utnevner regjeringsstøttet leder for høyesterett
Polens president Andrzej Duda har utpekt Malgorzata Manowska til ny leder for landets høyesterett. Manowska anses å være en nær alliert med justisminister Zbigniew Ziobro og har tidligere hatt en høytstående stilling i justisdepartementet under Ziobro. Bekymret Andrzej Zoll, den...
tirsdag 26. mai Aldri mer
Polens president går tilbake på målinger
Polske meningsmålinger viser en markant tilbakegang for president Andrzej Duda. Han leder fortsatt klart, men ligger ikke lenger an til å vinne i første runde.
mandag 25. mai Stavanger Aftenblad
De autoritæres veto
Akkurat nå lar Norge de stadig mer autoritære regimene Polen og Ungarn styre norsk asylpolitikk. Det er uakseptabelt.
søndag 24. mai VG
I kaoset ligger håpet
REPORTASJE. Polens konservative regjering fører en ideologisk motivert kulturpolitikk. Men situasjonen er mer nyansert enn vestlige medier gir inntrykk av.
lørdag 23. mai Vagant
I kaoset ligger håpet
REPORTASJE. Polens konservative regjering fører en ideologisk motivert kulturpolitikk. Men situasjonen er mer nyansert enn vestlige medier gir inntrykk av.
fredag 22. mai Vagant
USA trekker seg fra våpenkontrollavtale
President Donald Trumps regjering beskylder Russland for å bryte våpenkontrollavtalen Open Skies og varsler at de vil trekke USA fra avtalen. Avtalen åpner for at rundt 35 land, blant dem Norge, kan gjennomføre rekognoseringsflyginger over hverandres territorier. Den ble inngått for...
fredag 22. mai Aldri mer
EU har en demokrati- og rettsstatskrise i tillegg til koronakrisen | Nick Sitter
Hvorfor har EU inntatt en så tilsynelatende tafatt holdning til avdemokratiseringen i Polen og Ungarn?
onsdag 20. mai $ Aftenposten
De avgjørende momentene i stridsvognsduellen (+)
ANALYSE: Etter å ha trenert stridsvognanskaffelsen i årevis, lover regjeringen nå en politisk avklaring i løpet av 2021. Spørsmålet nå, er hvor mange stridsvogner det blir, hvor raskt, til hvilken pris og fra hvilken produsent? kjetil@aldrimer.no Den dominerende favoritten...
mandag 18. mai Aldri mer
Polen: Avholdt valg med null prosent valgdeltagelse
Søndag hadde Polen presidentvalg hvor ingen stemmer ble registrert. Nå kan det ende med et «hybrid»-valg i juni.
mandag 11. mai VG
Det polske demokratiets dødsmarsj
Denne helgens presidentvalg i Polen ble utsatt i siste øyeblikk. Nå håper polakkene at EU tar grep for å stanse den autoritære regjeringen. Andre frykter det kan gjøre vondt verre.
fredag 8. mai Morgenbladet
Vi kan aldri hvile
Det er 75 år siden Norge ble fritt etter fem års okkupasjon under andre verdenskrig. For hver markering blir det færre av dem som fikk kjenne krigens overgrep på kroppen. Lærdommen vi tar med oss, må ikke bare være heltehistoriene.
torsdag 7. mai VG
De reddet landet for 75 år siden. Nå vil Zinajda (98) og Viktor (91) vise vei ut av koronakrisen.
MOSKVA/OSLO : Feiring av frigjøringsdagen utsettes over hele verden. I Russland får det konsekvenser for regimet.
torsdag 7. mai $ Aftenposten
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

VERDEN

EUROPA

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL