Orientering
Hadsel saksøker over Sykehusbukta
Kommunestyret i Hadsel gir kommunedirektøren fullmakt til å ta ut stevning mot Stokmarknes Handelseiendom AS for å få tilbake flere millioner som kommunen mener å ha betalt for mye i forbindelse med utbygging av Extra-tomta i Sykehusbukta.
torsdag 27. oktober Vesterålen Online
Orientering: Fosser berget pallplassen etter tidlige bommer
Kasper Fosser gjorde et par tidlige feil, men avsluttet sterkt og tok tredjeplassen da verdenscupen i orientering ble avsluttet med langdistanse i Davos mandag. Med unøyaktig orientering inn mot et par poster tapte Fosser tid, og selv om han etter hvert løp seg både inn i løpet og oppover...
mandag 3. oktober NRK
Orientering: Benjaminsen på 2.-plass i siste verdenscupkonkurranse
Andrine Benjaminsen ble nummer to på den avsluttende langdistansen i verdenscupen i orientering i Sveits mandag. Hun endte på 3.-plass sammenlagt. Benjaminsen løp i mål 1.34 minutter bak vinneren Simona Aebersold på hennes hjemmebane. Marie Olaussen ble nummer fire og var 5.30 minutter...
mandag 3. oktober NRK
Idrettslagene var som hund og katt, men én mann ble akseptert
Kong Harald som ikke dukket opp og nabo-krangling i Løten-samfunnet kom opp under feiringen av at det nå er 60 år siden en av de største idrettsbegivenhetene i Løten noensinne.
torsdag 29. september $ Østlendingen
Seier og tredjeplass til Takle i norgescupavslutningen
Brage Takle fra Kristiansand Orienteringsklubb vant sprinten og tok tredjeplass på mellomdistansen i H19-20 under helgens norgescupavslutning.
onsdag 28. september Fædrelandsvennen
Innfridde avdøde Auduns (25) siste ønske – responsen sjokkerte
KONNERUD : Audun Heimdal (25) var blant verdens beste orienteringsløpere. Like før han døde ga han orienteringsmiljøet en tydelig beskjed.
mandag 26. september TV 2
Marie løp seg til junior-EM i Tyskland
Marie Kravdal tok sin første norgescupseier da hun vant lørdagens mellomdistanse på Konnerud. Dermed sikret også ungjenta fra Gjø-Vard seg plass på laget til kommende helgs junior-EM i Tyskland.
lørdag 24. september Oppland Arbeiderblad
Periferien urbaniseres
Bilaget: Artiklene i dette bilaget av ORIENTERING viser hvilke problemer som er knyttet til byer og fattigdom, pandemi, krig, konflikt, energi, mat, flukt, flom og frykt.
søndag 11. september Ny Tid
Periferien urbaniseres
Bilaget: Artiklene i dette bilaget av Orientering viser hvilke problemer som er knyttet til byer og fattigdom, pandemi, krig, konflikt, energi, mat, flukt, flom og frykt.
lørdag 10. september Ny Tid
Bykrig og manglende sosial stabilitet
Konflikt: At arbeidsledig urban ungdom går inn i narkotikaomsetning, gategjenger, milits og sekteriske politiske organisasjoner, overrasker ikke. Likevel kan noe annet være viktigere enn kriminalitetsforebygging og kontraterrorisme.
lørdag 10. september Ny Tid
Planetær urbanisering
Globalisering: Villmark forsvinner; kontinenter knyttes sterkere til hverandre; skillet mellom by og bygd blir mer uklart; og urban ulikhet tiltar.
lørdag 10. september Ny Tid
Planeten er urbanisert
By og land:Antall land med mer enn 90 prosent av befolkningen i urbane områder er fordoblet fra 16 til 32 siden 1975. Urbanisering er i dag ikke lenger begrenset til byer.
lørdag 10. september Ny Tid
Finnes en fremtid for fattigfolk i byen?
Urbanisering: Å flytte fra landsbygda til byen har løftet mange mennesker ut av fattigdom, særlig i utviklingsland. Byen gir bedre tilgang til arbeid, tjenester og frihet fra hemmende sosiale normer. Samtidig kan livet for byens fattige være vanskelig.
lørdag 10. september Ny Tid
Hvem er det egentlig omformingen av Nikel gjennomføres for?
Russland: Nikel er historisk sett en «monotown» – en by skapt og drevet av en by-dannende industribedrift med ett eneste formål: å utnytte industriell arbeidskraft.
lørdag 10. september Ny Tid
Mellom bolig og hjem
Trondheim: Transmigranter befinner seg i en sårbar arbeidssituasjon. Boligalternativene som er tilgjengelige for transmigranter, inkluderer sovesaler, private boliger omgjort til kollektiv, telt, varebiler og mest populært: brakker.
lørdag 10. september Ny Tid
Urbaniseringens konsekvenser for bistandspraksis
Fattigdom: Over en milliard mennesker, 24 prosent av verdens urbane befolkning, regnes i dag som slumbeboere. Og flyktninger flest havner ikke i overfylte leire i Europa, men som fordrevne migranter i mellomstore og små byer i Asia og Afrika. Bistanden har i dag en motvilje mot å engasjere seg innen...
lørdag 10. september Ny Tid
Er klima og fattigdomsbekjempelse hovedmål for norsk bistand?
Fattigdom: Norsk utviklingssamarbeids svake by-innsats gjennom 60 år – i gjennomsnitt fem prosent av årlig bistandsbudsjett – er vanskelig å forstå. For det er i byene «milliarden på bunnen» lever. Mange etterlyser tiltak innen for eksempel skog og klima, plast...
lørdag 10. september Ny Tid
Sikkerhet og vold i Rocinha – en favela i Rio de Janeiro
Brasil: Sikkerhet i Rio Janeiro dreier seg om mye mer enn politioperasjoner. Det dreier seg om mennesker som bor der, utenforskap og hvordan de lever i et samfunn hvor de nektes offentlige tjenester.
lørdag 10. september Ny Tid
Bærekraft er ikke lenger bærekraftig
Oslo: En studie av bevaringspotensialet ved Oslos ikke-vernede bygninger viser at 13 millioner tonn CO2 ligger bundet i Oslos ikke-vernede bygninger. Hva med pragmatisk vern, der eksempelvis en gårdeier må kunne bevise at riving av slike eksisterende bygg er en riktig beslutning – også i et...
lørdag 10. september Ny Tid
Fem urbanister – byutviklere
Urbanisme: NY TID har spurt fem urbanister – alle kjent for norske byutviklere – om noen av hovedtemaene i dette bilaget: global urbanisering og feminisering av fattigdom, drivkrefter og motkrefter, ny teknologi, og organisering i kampen for et tryggere og sikrere samfunn.
lørdag 10. september Ny Tid
Fra bærekraft til en regenererende fremtid
Naturen: Vil enhver regjering, institusjon eller bedrift som fortsatt viser til «bærekraft» om noen år bli ansett å være på etterskudd?
lørdag 10. september Ny Tid
Storbyen Lagos: jordens fordømte
Bolig: I Lagos «uformelle bosettinger» bor mer enn 70 prosent av byens befolkning, cirka 15 millioner. Bare 40 prosent har lovlig opphold og rett til bruk av land. Her er mange av de 2 millioner mennesker i verden som årlig blir kastet ut av sine hjem med makt.
lørdag 10. september Ny Tid
Den uformelle bosettingen: MUKURU
Nairobi: Hvilken rolle kan sosiale bevegelser ha i kampen for bedre levekår for innbyggere i uformelle bosettinger?
lørdag 10. september Ny Tid
Mungiki – religiøs sekt eller gategjeng?
Kenya: Mungiki fremmer afrikanske tradisjoner og forkaste kolonitidens påvirkning. Omskjæring er påbudt for kvinnelig medlemmer.
lørdag 10. september Ny Tid
Et urbant verdensforum
Forum: Urbanisme handler gjerne om å bygge bro og fjerne motsetninger. Her er noen eksempler fra Verdensforumet i polske Katowice om hvordan byer kan ivareta kvinners sikkerhet og trygghet
lørdag 10. september Ny Tid
Å bekjempe boligspekulasjon
Nørrebro: Førti års tomt- og boligkamper i København har gitt resultat. En av få politikere i verden har her våget å ta et oppgjør med #Blackstone – en av de største multinasjonale boliginvestorer som finnes.
lørdag 10. september Ny Tid
Urbanisering med «folketomter»
Argentina: I forrige århundre kunne drømmen om å bli huseier i Buenos Aires virkeliggjøres gjennom en lovlig og formell type urbanisering kalt loteos populares, eller «folketomter».
lørdag 10. september Ny Tid
De fattiges byrde
Kibera: Hvorfor tiltar slummens elendighet i land som over tid har hatt betydelig økonomisk og sosial vekst? I dag lever 75 prosent av verdens befolkning uten sikker rett til boligen sin eller jorden de dyrker.
lørdag 10. september Ny Tid
Magne mistet lagkameraten: – Uvirkelig at han er borte
Landslagskollegene Magne Dæhli og Audun Heimdal har hatt mange tøffe sportslige dueller. Så sent som i fjor kjempet de mot hverandre i NM. I år er bare Dæhli til stede. Forrige uke ble Heimdal bisatt.
fredag 9. september $ Østlendingen
Liland og Benjaminsen vant NM-gull på langdistanse
Lukas Liland fra Nydalen og Andrine Benjaminsen fra Lillomarka var best da NM-uka i orientering ble innledet med langdistanse torsdag. Liland slo toeren Magne Dæhli med nesten halvannet minutt, mens Benjaminsen var nesten minuttet foran sølvvinner Tone Bergerud Lye. Kasper Fosser og Marianne Andersen...
torsdag 8. september NRK
Elvenes rolle i Oslos byutvikling
Byutvikling: Oslo har i over 30 år fokusert på byens 10 elver. I dag er de åpne eller lukkede elvene blant de viktigste strukturerende elementene i byutvikling. Dessuten er bruk av naturbaserte systemer for å løse våre klimautfordringer avgjørende for å oppnå...
torsdag 1. september Ny Tid
Rørende melding før han døde
Før orienterings-esset Audun Heimdal (25) døde, la han løypene til barndomsklubbens store stevne om en måned.
mandag 22. august Dagbladet
Knust etter Heimdals bortgang: – Aldri kjent meg så hjelpeløs
I NTNUI Orientering og Konnerud Idrettslag er sorgen stor etter at orienteringsløper Audun Heimdal døde i helgen, bare 25 år gammel. Romkamerat Emil Granqvist er knust.
mandag 22. august VG
Orienteringsløperen Audun Heimdal er død
Orienteringsløperen Audun Heimdal sovnet stille inn med familien rundt seg lørdag. Han ble 25 år gammel.
søndag 21. august VG
Orienteringsløperen Audun Heimdal er død
Orienteringsløperen med VM-gull og flere NM-gull ble 25 år gammel.
søndag 21. august Dagbladet
Orienteringsløperen Audun Heimdal er død
Orienteringsløperen Audun Heimdal sovnet stille inn med familien rundt seg lørdag. Han ble 25 år gammel.
søndag 21. august ABC Nyheter
Orienteringsløperen Audun Heimdal er død
Orienteringsløperen Audun Heimdal er død. Det melder orientering.no. Heimdal var landslagsløper i både orientering og skiorientering, og sovnet stille inn lørdag etter sykdom den siste tiden, skriver nettstedet. Han ble 25 år. Han var i en egen klasse under NM-uka i...
søndag 21. august NRK
Erlend planla NM på Toten: Så reiste han til EM med Warholm og Ingebrigtsen
Erlend Slokvik byttet ut orientering på Totenåsen med EM i München.
mandag 15. august $ Oppland Arbeiderblad
Marianne Andersen vant NM-thriller
Med ett sekunds margin sikret KOK-løper Marianne Andersen seieren i NM ultralang søndag.
mandag 15. august Fædrelandsvennen
Eirik Hessen løp stafett og satser videre
Onsdag var siste konkurransedag i det nasjonale Hovedløpet for Eirik Hessen fra Stokmarknes Orienteringslag. Nå satser han videre mot neste år.
søndag 14. august Vesterålen Online
Løp Norge til bronse - så kollapset hun
Andrine Benjaminsen tok ut alt på ankerettapen til det norske laget, og svimte av i målgang.
søndag 7. august TV 2
Jubler for medalje - så segner hun om
Dramatiske bilde da Andrine Benjaminsen løp Norge inn til medalje i orienterings-EM. Video med tillatelse fra NRK.
søndag 7. august TV 2
Orientering: Norsk bronse i EM-stafett – Sverige vant suverent
Sveriges overlegne kvinnelag tok nok en triumf på EM-stafetten i orientering i Estland. Ankerkvinne Andrine Benjaminsen løp Norge inn til bronse bak Tsjekkia.
søndag 7. august ABC Nyheter
Orientering: Norge tok EM-gull på herrestafetten
Magne Dæhli, Kasper Fosser og Eskil Kinneberg ble europamestere i orienteringsstafett med et knallsolid løp i Estland.
søndag 7. august ABC Nyheter
Norsk EM-gull i orientering
De norske herrene tok EM-gull på stafetten i Estland. Det var Magne Dæhli, Kasper Fosser og Eskil Kinneberg som løp inn til et knallsterkt gull. Kinneberg hadde jobben som ankermann, og han tok vare på den solide ledelsen han fikk overlevert av Fosser. I mål var avstanden ned til...
søndag 7. august NRK
Norsk bronse i EM-stafett – Sverige vant suverent
Sveriges overlegne kvinnelag tok nok en triumf på EM-stafetten i orientering i Estland. Ankerkvinne Andrine Benjaminsen løp Norge inn til bronse bak Tsjekkia. Det så småskummelt ut med tanke på norsk medalje etter to etapper, men en solid sisteetappe av Benjaminsen, kombinert med en...
søndag 7. august NRK
Nedtur for Fosser i orienterings-EM – Kinneberg beste nordmann
Eskil Kinneberg ble nummer fem på mellomdistansen i orienterings-EM i Estland lørdag. Kasper Fosser løp inn til 19.-plass. Sverige tapetserte pallen der Albin Ridefelt vant foran Anton Johansson og Gustav Bergman. Ridefelt løp inn til 35.40, noe som var 2.19 minutter raskere enn Kinneberg...
lørdag 6. august NRK
Medaljen glapp for Dyrkorn i orienterings-EM
Ane Dyrkorn var 27 sekunder fra å ta medalje på kvinnenes mellomdistanse under orienterings-EM i Estland lørdag og ble firer. Sveitsiske Simona Aebersold vant. Hjemmehåpet Evely Kaasiku leverte et kjempeløp, men kom likevel nesten ett og ett halvt minutt bak Aebersold i mål....
lørdag 6. august NRK
Kinneberg med sølv i orienterings-EM
Eskil Kinneberg løp inn til sølvet på mennenes langdistanse i orienterings-EM i Estland. Gullet gikk til svenske Martin Regborn. Det skilte 31 sekunder mellom de to. Bronsen gikk til finske Elias Kuukka, som var et drøyt minutt bak vinneren. Kasper Fosser var blant favorittene. Han...
torsdag 4. august NRK
Finske Harju vant EM da Andrine Benjaminsen bommet
Den finske løperen Venla Harju vant kvinnenes langdistanse i O-EM. Andrine Benjaminsen ledet underveis, men endte på 8.-plass etter et par store bommer. Kvinnene løp 12,9 kilometer i et terreng med kraftig granskog med mye myrlendte partier. Det var et tøft terreng som de norske...
torsdag 4. august NRK
Tolv av 17 nordmenn til EM-finale
Fem av de 17 norske ble utslått i kvalifiseringen på mellomdistanse da orienterings-EM i Estland ble innledet onsdag, to med minste margin. – Det er litt marginer imot når vi har to løpere på 21.-plass sa landslagssjef Janne Salmi. De 20 beste i hvert heat tok seg videre til...
onsdag 3. august NRK
Lindesnes til Nordkapp på hundre dager – nå befinner de seg i Salten
Tre tusen kilometer på hundre dager er planen til Roux-brødrene.
mandag 25. juli $ Avisa Nordland
Idretten som ikkje kjem til OL
Med over 33 idrettar og 15 000 utøvarar i sommar-OL, er det vanskeleg for andre idrettar å få innpass.
søndag 24. juli NRK
Norsk stafett-sølv etter svensk kjempetabbe
Norge, med Victoria Hæstad Bjørnstad, Håvard Sandstad Eidsmo, Kasper Fosser og Ingrid Lundanes tok sølvet på sprintstafetten i World Games. Ankerkvinne Lundanes kjempet om sølvet med svenske Karolin Ohlsson, og fikk det nærmest servert da svensken gjorde en kjempetabbe og...
søndag 17. juli NRK
Medalje til Ingrid Lundanes i World Games
Lundanes-navnet er tilbake på pallen i mellomdistansen i orientering. Ingrid Lundanes (25) tok sin første internasjonale mesterskapsmedalje med tredjeplass i World Games. Hun er lillesøsteren til den flerfoldige verdensmesteren Olav Lundanes, som la opp i fjor. Sveitsiske Simona Aebersold tok...
lørdag 16. juli NRK
Fosser løp inn til gull i verdenslekene
Orienteringsløper Kasper Fosser vant lørdagens mellomdistanse i verdenslekene i Birmingham i Alabama. Det ble seier etter en sterk avslutning.
lørdag 16. juli ABC Nyheter
Gull til Fosser etter fantastisk avslutning
Kasper Harlem Fosser var halvminuttet bak sin sveitsiske rival Matthias Kyburz med en snau kilometer igjen av mellomdistanseløypa i Alabama. Han orienterte perfekt på de siste postene og tok gullet i World Games, seks sekunder foran Kyburz. – Det var en knallhard mellomdistanse, det føltes...
lørdag 16. juli NRK
Medaljen glapp for Fosser
Årets verdensmester i sprintorientering, Kasper Fosser, klarte ikke en ny gullmedalje under World Games i Birmingham, Alabama. Nordmannen endte på delt fjerdeplass, 15 sekunder bak Tim Robertson. Verdenscuplederen fra New Zealand tok gullet foran svenske Martin Regborn og tsjekkeren Tomas Krivda....
fredag 15. juli NRK
Orientering: VM-bronse til juniorgutta
De norske gutta tok bronse i junior-VM i orientering i Portugal. For jentene ble det en sur 4.-plass. De norske junior-gutta Mikkel Holt, Brage Takle og Tobias Alstad løp inn til bronse på den uoffisielle sprinten i orienterings-VM. I forrige uke ble junor-VM utsatt på grunn av brannfaren i...
fredag 15. juli NRK
Skogbranner i Portugal preger VM-løper fra Kristiansand: – Ble sjokkert
 
onsdag 13. juli Fædrelandsvennen
Orientering: Norsk seier på tidenes første sprintstafett i junior-VM
Pia Young Vik (19) løp Norge inn til gullet på onsdagens sprintstafett i orienterings-VM for juniorer. Seiersmarginen var på to sekunder. Oda Scheele, Mikkel Holt og Tobias Alstad var også en del av vinnerlaget. Ungarn og Tsjekkia tok de to øvrige medaljeplassene. Åsne...
onsdag 13. juli NRK
Kraftige skogbrannar pregar VM: – Skikkeleg sjokk
Ekstremvarme og skogbrannar har sett ein dempar på orienteringsmeisterskapen i Portugal.
tirsdag 12. juli NRK
Norge med sølv og bronse på sprinten i junior-VM
Tobias Alstad og Mikkel Holt løp inn til annenplass og delt tredjeplass på sprinten under junior-VM i orientering i Portugal. Alstad var 26 sekunder bak den svenske gullvinneren Axel Elmblad, mens Holt var 28 sekunder bak, på samme tid som franske Basile Basset og italienske Ilian Angeli. I...
mandag 11. juli NRK
Fosser vant VM-gull i sprintorientering
Kasper Fosser (23) levde opp til forventningene da han løp i mål på tiden 13.56 og sikret VM-gull i danske Velje.
torsdag 30. juni ABC Nyheter
Fosser tok VM-gull
Kasper Fosser sikret VM-gull i sprintorientering i Danmark. Fosser stod over utslagssprinten tirsdag, men han var altså i toppslag da han løp inn til tiden 13.56. Svenske Gustav Bergman tok sølvet foran belgiske Yannick Michiels. Sveitsiske Florian Howald, som vant kvalifiseringen med to sekunder...
torsdag 30. juni NRK
VM orientering: Alle norske videre
Orientering: Samtlige nordmenn tok seg videre fra kvalifiseringen til VM-sprinten i orientering. Kasper Harlem Fosser, som sto over forrige konkurranse med skade, ble nummer to i sitt kvalifiseringsheat. Håvard Sandstad Eidsmo og Lukas Liland gikk også trygt videre med sjetteplasser i sine heat. På...
torsdag 30. juni NRK
Norsk medaljehåp slått ut i kvalifiseringen
Eirik Langedal Breivik og Håvard Sandstad Eidsmo gikk videre, men Trond Einar Moen Pedersli røk ut i kvalifiseringen under knockoutsprinten i VM i orientering. Den løpssterke trønderen vant uttaksløpet i mai og var regnet som en medaljekandidat på distansen. Sveitsiske Joey...
tirsdag 28. juni NRK
Fosser står over VM-øvelse
Orienteringsprofilen Kasper Fosser velger å spare seg etter en lyskesjekk og dropper tirsdagens utslagssprint i VM i Danmark. Avgjørelsen ble tatt under et døgn etter at Fosser var med å ta bronse for Norge i søndagens sprintstafett. En undersøkelse av en stri lyske bidro til...
mandag 27. juni NRK
Bytter lag og skogsmarker
Innlandets beste orienteringsjunior er på vei ut av Elverum O-klubb. Fra høsten blir det nye skoger for Sander Tonjer Fingarsen.
mandag 27. juni $ Østlendingen
Norge med bronse til tross for kjempetabbe
Andrine Benjaminsen (26) sikret bronse til Norge i sprintstafetten i Orienterings-VM i Danske Kolding. Med en dramatisk tabbe på andre etappe gikk Norge og Lukas Liland (22) fra en 2. plass 14 sekunder bak Sverige, til en 8. plass over ett minutt bak ledelsen. På tredje etappe leverte Kasper Fosser (23)...
søndag 26. juni NRK
Orientering: Pallplass til NTNUI i Jukola-stafetten
Elias Jonsson løp NTNUI inn til tredjeplass i verdens største klubbstafett i orientering, Jukola-stafetten, søndag. Det norske laget var til slutt slått av bare svenske Stora Tuna og Ravinen. Stora Tuna vant i overlegen stil, mens det skilte 13 sekunder mellom Ravinen og NTNUI i kampen om...
søndag 19. juni NRK
Orientering: Bjørnstad med på historisk stafettseier
IFK Göteborg, med den norske landslagsløperen Victoria Hæstad Bjørnstad på første etappe, vant lørdag den tradisjonsrike Venla-stafetten for første gang i klubbens historie. Over 1400 lag stilte til start i gigantstafetten i Finland. NTNUI ledet stafetten lenge,...
lørdag 18. juni NRK
Brage Takle klar for junior-VM
 
mandag 13. juni Fædrelandsvennen
Hjelper lite med høye stillinger og status når pappa Tommy arrangerer KM
Sondre Sande Gullord (32) er generalsekretær i IOF og visepresident i NIF, mens broren Eskil (30) trener noen av verdens beste løpere. Men når pappa Tommy er løpsleder på KM må sønnene pent komme hjem fra Oslo og jobbe dugnad.
søndag 12. juni $ Oppland Arbeiderblad
Ny base i Nord-Norge dirigerer USAs krigsfly og atomubåter
NATO: Norge har fått en ny NATO-base betalt av den amerikanske marine. Denne gang er det Bratland, Lurøy på Helgelandskysten, som blir bygget i NATOs tjeneste.
onsdag 8. juni Ny Tid
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL