Orientering
Dette kan bli den midlertidige løsningen for skolen
Skolen og barnehagen på Innlandet kan bli samlokalisert på ungdomshuset etter påske.
fredag 10:56 Vesterålen Online
Suksesstreneren fra Kristiansand begynner i Olympiatoppen
Kristiansanderen Arild Tveiten er mannen bak den norske triatlonsuksessen. Frem mot OL i 2024 skal sportssjefen bruke sin kompetanse både hos Olympiatoppen og i triatlonforbundet.
torsdag 16. mars Fædrelandsvennen
Den svarte fredsduen
ORIENTERING: Vi presenterer her et unikt forbilde i norsk pressehistorie.
torsdag 9. mars Ny Tid
En europeisk sannhet
EUROPA: Herrefolket hadde ikke bare verdens beste våpen, det hadde også verdens beste religion. Det var de hvite og deres selvskrevne rett til å gjøre hva de ville på andres bekostning.
torsdag 9. mars Ny Tid
I McCarthyismens propagandakjeller
LIBERTAS: Den som er blitt utsatt for McCarthyismens brønnpisseri i barndom og ungdom, glemmer ikke hvordan den virker.
torsdag 9. mars Ny Tid
Overvåkningspolitiet
Innen #overvåking#spolitiet arbeider det på landsbasis ca. 300 personer. Bare i Oslo finnes det 77 personer – med et lønnsbudsjett på millioner kroner på
torsdag 9. mars Ny Tid
Sosialdemokrater og leninister
REFORM OG REVOLUSJON: Nå i valgforbundsbestrebelsenes tid er det kanskje et forsøk verdt å prøve å tenke gjennom begrepene om reform og revolusjon.
torsdag 9. mars Ny Tid
Sosialistisk Valgforbunds 33 punkter
Forsvar seieren fra folkeavstemninga Gjennom handelsavtalen er Norges forhold til EF foreløpig avklart. Men sterke krefter i vårt samfunn vil ikke slå seg
torsdag 9. mars Ny Tid
Sosialistisk Valgforbund
MAKT: Det forestår en langvarig prosess med dannelsen av ett parti – i permanent kontakt med grasrota.
torsdag 9. mars Ny Tid
«Minoritetsproblemene» i Afrika og Europa
KOLONIALISME: Hva er regningen fra koloniene etter fire århundrers kolonialstyre? Nesten ikke en ting av hva Hitler gjorde innen Europa, var annet enn hva kolonialmaktene gjennom århundrer hadde gjort utenfor Europa.
torsdag 9. mars Ny Tid
Statsminister Borten registrert av Overvåkingspolitiet!
OVERVÅKING: Statsministeren deler overvåkingsskjebne i Norge med 200–400 000 landsmenn. Verre blir det ifølge boken, «når overvåkningspolitiets arkiver etter alt å dømme stilles til disposisjon for NATO».
torsdag 9. mars Ny Tid
En annen historie om ukeavisa Orientering
HISTORIEN: Ukeavisa Orientering framstilles gjerne som tre menns verk. Det er å overse en lang rekke bidragsytere – mange av dem kvinner. Torild Skar skrev selv i løpet av sytten år om lag 400 artikler. Les her hennes historie om Orientering.
torsdag 9. mars Ny Tid
20 år som vi ikke vågde å drømme om
HISTORIEN: Orientering ble skapt som et kamporgan etter at Det norske Arbeiderparti hadde ført Norge inn i NATO. Men avisen gjorde front mot både Øst- og Vestblokken. Avisens tyngdepunkt var spesielt innen arbeids-, lønns- og livsvilkår for småfolk, samt kartlegging av...
torsdag 9. mars Ny Tid
Siktet for spionasje
SVERIGE: De skyldige i spionsaken ble ikke tatt. Journalistene risikerte opptil seks års fengsel.
torsdag 9. mars Ny Tid
Svensk utgave av CIA avslørt
OVERVÅKING: Informationsbyrån spionerer i Egypt til fordel for Israel, infiltrerer i svenske fagforeninger, i FNL-grupper og politiske partier, gjør innbrudd i ambassader og andre kontorer. Hele denne virksomheten – i samarbeid med CIA (USA), MI6 (Storbritannia), Shin Beth (Israel) og...
torsdag 9. mars Ny Tid
Nullskatteyterens sommerparadis
SKIPSREDER: Han ankommer ferieparadiset pr. privatfly. Men tvert imot kunne han fortelle at han levde meget enkelt, nærmest spartansk.
torsdag 9. mars Ny Tid
Marx» dialektiske materialisme
MARX/LENIN: Bekjempelsen av fremmedgjøring er jo den almene målsetting – noe som har forsvunnet I leninismen
torsdag 9. mars Ny Tid
Østerberg og leninismen
FILOSOFI: Som bidrag til en eventuell ideologisk diskusjon innen Sosialistisk Valgforbund synes jeg artikkelen om Lenin er lite mønstergyldig
torsdag 9. mars Ny Tid
Om leninismen
MARX/LENIN: Med dannelsen av Sosialistisk Valgforbund er partenes forhold til Vladimir Lenins lære av betydning. Det er menneskenes virksomhet, deres arbeid, kamp, lek, forskning, som er erkjennelsens kilde.
torsdag 9. mars Ny Tid
NATO-Norge
ALLIANSEPARTNERE: Hva slags «frihet» er det NATO har kjempet for i Hellas, Tyrkia og Portugal? Hva slags «fred» var det USA kjempet for i Vietnam? NATO-medlemskapet gjennom snart 25 år har umyndiggjort Norge.
torsdag 9. mars Ny Tid
NATO-basen Norge
MILITARISERING: Fra å være en «pakt mellom selvstendige nasjoner», utviklet NATO seg på kort tid til et gigantisk militærapparat. Har vi en kamp mot den kompakte taushet? Kari Enholm dokumenterer.
torsdag 9. mars Ny Tid
Norges allierte blant de verste
TORTUR: Vi tar her en gjennomgang fra Amnestys rapport med 16 land der tortur er i bruk.
torsdag 9. mars Ny Tid
«Mr. Kissinger. De er en morder.»
VIETNAM: Vi må bli den samtidens menneskelighet som driver igjennom en slutt på USAs folkemord i Vietnam.
torsdag 9. mars Ny Tid
Norge og Vietnam
NATO: Først etter mange år, kan partiene samle seg om noe som ligner en protest mot USAs krigføring. Vi er sant å si ikke særlig imponert.
torsdag 9. mars Ny Tid
«Vi er fascister»
NASJONALISME: For å gi et innsyn i Portugalsekstreme høyreside, trykket Orientering i 1973 følgende.
torsdag 9. mars Ny Tid
Kan hende det gjelder å redde vår jord
ENERGIKRISEN: Jordens naturrikdommer er i ferd med å ta slutt – en rask økonomisk vekst har ført til rovdrift på ressursene.
torsdag 9. mars Ny Tid
Morgenbladet 1933/1973
Den frie manns instinkter «Da Hitler i sin ungdom ble drevet bort fra sitt arbeid fordi han ikke var organisert, og ikke ønsket å være det, forsto han at
torsdag 9. mars Ny Tid
Vegard Danielsen (32) elsker langturer. En annen type trening gir bedre effekt, mener ekspert.
Suksessen til Jakob Ingebrigtsen har påvirket treningen. Særlig én trend er tydelig. Men Vegard Danielsen har ingen planer om å gi slipp på langturen.
søndag 12. februar Fædrelandsvennen
Norsk bronse i EM og gull i junior-VM i skiorientering
Anna Ulvensøen gikk inn til bronse på mellomdistansen under EM i skiorientering i Latvia, mens Teodor Mo Hjelseth sikret gull på samme distanse i junior-VM. Nydalen-utøveren Ulvensøen ble slått med 1.36 minutt av vinneren, estiske Daisy Ludre Schnyder. Svenske Frida Sandberg...
onsdag 1. februar NRK
Amy Lynn (29) går på sexfester for kvinner: – Det har gitt meg bedre selvtillit
Magasin fra Fædrelandsvennen
tirsdag 31. januar Fædrelandsvennen
Evine (25) er fulltids lærer og satser på idretten. I helga vant hun NM-medalje
På dagtid handler det om tysk og matte for Evine Westli Amdersen. Løtensokingen trener for fullt, hviler mindre enn før, men er igjen NM-medaljør. Ole Erik Hørstad besøkte i sporene under NM.
søndag 22. januar $ Østlendingen
Nina ble frivillig med til skogs og har et savn
Da Nina Lindaas fant elverumstrønderen Tore, måtte hun bare bli glad i å være langt til skogs både på ukedager, i helger og ferier.
søndag 22. januar $ Østlendingen
Hilsen til mordere
Apropos statsledere: Her er noen av de mørkeste kapitler i norsk pressehistorie i intim flørt med fascismen i trettiårene – der man hilste Adolf Hitlers maktovertagelse velkommen. Dessuten senere, en norsk statsminister hyllest til Nixon, mens USA sto bak overgrep etter overgrep.
fredag 20. januar Ny Tid
Undertrykkelsens særegne fremtredelsesformer i Sovjetunionen
IDEOLOGI: NY TID bringer grunnet dagens oppmerksomhet rundt Russland, et blikk på Sovjetunionen for 50 år siden. I boken fra 1972 beskriver og bedømmer Herbert Marcuse Sovjetunionens vilkår, tilstand og muligheter – og sovjetmarxismen som ideologi.
fredag 20. januar Ny Tid
Øyvind kjøpte hytte og ble hektet – nå er han grunnen til at det er sju mil med spor rett utenfor
Han kjøpte hytta for 17 år siden, og ble hekta på området. Nå er han grunnen til at det er kjørt opp 70 kilometer med scooterspor på kryss og tvers.
torsdag 19. januar $ Østlendingen
– Varselet er ikke kun én person sin mening
Etter rådmann Andreas Jordells orientering om varslersaken i Andøy kommune, understrekte flere lokalpolitikere viktigheten av å håndtere varselet på riktig måte.
mandag 9. januar Vesterålen Online
Fascinerende fascisme og forførende førere
NEOFASCISME: Har mange fremdeles fascistiske lengsler i dag, eller kan man alltid skylde på forførende ledere? Et nærmere dykk ned i den 100 år gamle italienske fascismen og dens etterkommere sier noe om hvilke farer vi nå sannsynligvis står overfor.
7. desember 2022 Ny Tid
Hadsel saksøker over Sykehusbukta
Kommunestyret i Hadsel gir kommunedirektøren fullmakt til å ta ut stevning mot Stokmarknes Handelseiendom AS for å få tilbake flere millioner som kommunen mener å ha betalt for mye i forbindelse med utbygging av Extra-tomta i Sykehusbukta.
27. oktober 2022 Vesterålen Online
Orientering: Fosser berget pallplassen etter tidlige bommer
Kasper Fosser gjorde et par tidlige feil, men avsluttet sterkt og tok tredjeplassen da verdenscupen i orientering ble avsluttet med langdistanse i Davos mandag. Med unøyaktig orientering inn mot et par poster tapte Fosser tid, og selv om han etter hvert løp seg både inn i løpet og oppover...
3. oktober 2022 NRK
Orientering: Benjaminsen på 2.-plass i siste verdenscupkonkurranse
Andrine Benjaminsen ble nummer to på den avsluttende langdistansen i verdenscupen i orientering i Sveits mandag. Hun endte på 3.-plass sammenlagt. Benjaminsen løp i mål 1.34 minutter bak vinneren Simona Aebersold på hennes hjemmebane. Marie Olaussen ble nummer fire og var 5.30 minutter...
3. oktober 2022 NRK
Idrettslagene var som hund og katt, men én mann ble akseptert
Kong Harald som ikke dukket opp og nabo-krangling i Løten-samfunnet kom opp under feiringen av at det nå er 60 år siden en av de største idrettsbegivenhetene i Løten noensinne.
29. september 2022 $ Østlendingen
Seier og tredjeplass til Takle i norgescupavslutningen
Brage Takle fra Kristiansand Orienteringsklubb vant sprinten og tok tredjeplass på mellomdistansen i H19-20 under helgens norgescupavslutning.
28. september 2022 Fædrelandsvennen
Innfridde avdøde Auduns (25) siste ønske – responsen sjokkerte
KONNERUD : Audun Heimdal (25) var blant verdens beste orienteringsløpere. Like før han døde ga han orienteringsmiljøet en tydelig beskjed.
26. september 2022 TV 2
Marie løp seg til junior-EM i Tyskland
Marie Kravdal tok sin første norgescupseier da hun vant lørdagens mellomdistanse på Konnerud. Dermed sikret også ungjenta fra Gjø-Vard seg plass på laget til kommende helgs junior-EM i Tyskland.
24. september 2022 Oppland Arbeiderblad
Periferien urbaniseres
Bilaget: Artiklene i dette bilaget av ORIENTERING viser hvilke problemer som er knyttet til byer og fattigdom, pandemi, krig, konflikt, energi, mat, flukt, flom og frykt.
11. september 2022 Ny Tid
Periferien urbaniseres
Bilaget: Artiklene i dette bilaget av Orientering viser hvilke problemer som er knyttet til byer og fattigdom, pandemi, krig, konflikt, energi, mat, flukt, flom og frykt.
10. september 2022 Ny Tid
Bykrig og manglende sosial stabilitet
Konflikt: At arbeidsledig urban ungdom går inn i narkotikaomsetning, gategjenger, milits og sekteriske politiske organisasjoner, overrasker ikke. Likevel kan noe annet være viktigere enn kriminalitetsforebygging og kontraterrorisme.
10. september 2022 Ny Tid
Planetær urbanisering
Globalisering: Villmark forsvinner; kontinenter knyttes sterkere til hverandre; skillet mellom by og bygd blir mer uklart; og urban ulikhet tiltar.
10. september 2022 Ny Tid
Planeten er urbanisert
By og land:Antall land med mer enn 90 prosent av befolkningen i urbane områder er fordoblet fra 16 til 32 siden 1975. Urbanisering er i dag ikke lenger begrenset til byer.
10. september 2022 Ny Tid
Finnes en fremtid for fattigfolk i byen?
Urbanisering: Å flytte fra landsbygda til byen har løftet mange mennesker ut av fattigdom, særlig i utviklingsland. Byen gir bedre tilgang til arbeid, tjenester og frihet fra hemmende sosiale normer. Samtidig kan livet for byens fattige være vanskelig.
10. september 2022 Ny Tid
Hvem er det egentlig omformingen av Nikel gjennomføres for?
Russland: Nikel er historisk sett en «monotown» – en by skapt og drevet av en by-dannende industribedrift med ett eneste formål: å utnytte industriell arbeidskraft.
10. september 2022 Ny Tid
Mellom bolig og hjem
Trondheim: Transmigranter befinner seg i en sårbar arbeidssituasjon. Boligalternativene som er tilgjengelige for transmigranter, inkluderer sovesaler, private boliger omgjort til kollektiv, telt, varebiler og mest populært: brakker.
10. september 2022 Ny Tid
Urbaniseringens konsekvenser for bistandspraksis
Fattigdom: Over en milliard mennesker, 24 prosent av verdens urbane befolkning, regnes i dag som slumbeboere. Og flyktninger flest havner ikke i overfylte leire i Europa, men som fordrevne migranter i mellomstore og små byer i Asia og Afrika. Bistanden har i dag en motvilje mot å engasjere seg innen...
10. september 2022 Ny Tid
Er klima og fattigdomsbekjempelse hovedmål for norsk bistand?
Fattigdom: Norsk utviklingssamarbeids svake by-innsats gjennom 60 år – i gjennomsnitt fem prosent av årlig bistandsbudsjett – er vanskelig å forstå. For det er i byene «milliarden på bunnen» lever. Mange etterlyser tiltak innen for eksempel skog og klima, plast...
10. september 2022 Ny Tid
Sikkerhet og vold i Rocinha – en favela i Rio de Janeiro
Brasil: Sikkerhet i Rio Janeiro dreier seg om mye mer enn politioperasjoner. Det dreier seg om mennesker som bor der, utenforskap og hvordan de lever i et samfunn hvor de nektes offentlige tjenester.
10. september 2022 Ny Tid
Bærekraft er ikke lenger bærekraftig
Oslo: En studie av bevaringspotensialet ved Oslos ikke-vernede bygninger viser at 13 millioner tonn CO2 ligger bundet i Oslos ikke-vernede bygninger. Hva med pragmatisk vern, der eksempelvis en gårdeier må kunne bevise at riving av slike eksisterende bygg er en riktig beslutning – også i et...
10. september 2022 Ny Tid
Fem urbanister – byutviklere
Urbanisme: NY TID har spurt fem urbanister – alle kjent for norske byutviklere – om noen av hovedtemaene i dette bilaget: global urbanisering og feminisering av fattigdom, drivkrefter og motkrefter, ny teknologi, og organisering i kampen for et tryggere og sikrere samfunn.
10. september 2022 Ny Tid
Fra bærekraft til en regenererende fremtid
Naturen: Vil enhver regjering, institusjon eller bedrift som fortsatt viser til «bærekraft» om noen år bli ansett å være på etterskudd?
10. september 2022 Ny Tid
Storbyen Lagos: jordens fordømte
Bolig: I Lagos «uformelle bosettinger» bor mer enn 70 prosent av byens befolkning, cirka 15 millioner. Bare 40 prosent har lovlig opphold og rett til bruk av land. Her er mange av de 2 millioner mennesker i verden som årlig blir kastet ut av sine hjem med makt.
10. september 2022 Ny Tid
Den uformelle bosettingen: MUKURU
Nairobi: Hvilken rolle kan sosiale bevegelser ha i kampen for bedre levekår for innbyggere i uformelle bosettinger?
10. september 2022 Ny Tid
Mungiki – religiøs sekt eller gategjeng?
Kenya: Mungiki fremmer afrikanske tradisjoner og forkaste kolonitidens påvirkning. Omskjæring er påbudt for kvinnelig medlemmer.
10. september 2022 Ny Tid
Et urbant verdensforum
Forum: Urbanisme handler gjerne om å bygge bro og fjerne motsetninger. Her er noen eksempler fra Verdensforumet i polske Katowice om hvordan byer kan ivareta kvinners sikkerhet og trygghet
10. september 2022 Ny Tid
Å bekjempe boligspekulasjon
Nørrebro: Førti års tomt- og boligkamper i København har gitt resultat. En av få politikere i verden har her våget å ta et oppgjør med #Blackstone – en av de største multinasjonale boliginvestorer som finnes.
10. september 2022 Ny Tid
Urbanisering med «folketomter»
Argentina: I forrige århundre kunne drømmen om å bli huseier i Buenos Aires virkeliggjøres gjennom en lovlig og formell type urbanisering kalt loteos populares, eller «folketomter».
10. september 2022 Ny Tid
De fattiges byrde
Kibera: Hvorfor tiltar slummens elendighet i land som over tid har hatt betydelig økonomisk og sosial vekst? I dag lever 75 prosent av verdens befolkning uten sikker rett til boligen sin eller jorden de dyrker.
10. september 2022 Ny Tid
Magne mistet lagkameraten: – Uvirkelig at han er borte
Landslagskollegene Magne Dæhli og Audun Heimdal har hatt mange tøffe sportslige dueller. Så sent som i fjor kjempet de mot hverandre i NM. I år er bare Dæhli til stede. Forrige uke ble Heimdal bisatt.
9. september 2022 $ Østlendingen
Liland og Benjaminsen vant NM-gull på langdistanse
Lukas Liland fra Nydalen og Andrine Benjaminsen fra Lillomarka var best da NM-uka i orientering ble innledet med langdistanse torsdag. Liland slo toeren Magne Dæhli med nesten halvannet minutt, mens Benjaminsen var nesten minuttet foran sølvvinner Tone Bergerud Lye. Kasper Fosser og Marianne Andersen...
8. september 2022 NRK
Elvenes rolle i Oslos byutvikling
Byutvikling: Oslo har i over 30 år fokusert på byens 10 elver. I dag er de åpne eller lukkede elvene blant de viktigste strukturerende elementene i byutvikling. Dessuten er bruk av naturbaserte systemer for å løse våre klimautfordringer avgjørende for å oppnå...
1. september 2022 Ny Tid
Rørende melding før han døde
Før orienterings-esset Audun Heimdal (25) døde, la han løypene til barndomsklubbens store stevne om en måned.
22. august 2022 Dagbladet
Knust etter Heimdals bortgang: – Aldri kjent meg så hjelpeløs
I NTNUI Orientering og Konnerud Idrettslag er sorgen stor etter at orienteringsløper Audun Heimdal døde i helgen, bare 25 år gammel. Romkamerat Emil Granqvist er knust.
22. august 2022 VG
Orienteringsløperen Audun Heimdal er død
Orienteringsløperen Audun Heimdal sovnet stille inn med familien rundt seg lørdag. Han ble 25 år gammel.
21. august 2022 VG
Orienteringsløperen Audun Heimdal er død
Orienteringsløperen med VM-gull og flere NM-gull ble 25 år gammel.
21. august 2022 Dagbladet
Orienteringsløperen Audun Heimdal er død
Orienteringsløperen Audun Heimdal sovnet stille inn med familien rundt seg lørdag. Han ble 25 år gammel.
21. august 2022 ABC Nyheter
Orienteringsløperen Audun Heimdal er død
Orienteringsløperen Audun Heimdal er død. Det melder orientering.no. Heimdal var landslagsløper i både orientering og skiorientering, og sovnet stille inn lørdag etter sykdom den siste tiden, skriver nettstedet. Han ble 25 år. Han var i en egen klasse under NM-uka i...
21. august 2022 NRK
Erlend planla NM på Toten: Så reiste han til EM med Warholm og Ingebrigtsen
Erlend Slokvik byttet ut orientering på Totenåsen med EM i München.
15. august 2022 $ Oppland Arbeiderblad
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL