Litteratur
Bookerprisen glapp for Jon Fosse
Jon Fosse var nominert til Den internasjonale Bookerprisen for det tredje og avsluttende bindet i «Septologien», men prisen gikk til indiske Geetanjali Shree. Sent torsdag kveld ble det klart at Jon Fosse og den amerikanske oversetteren Damion Searls ikke fikk den gjeve prisen for boken «Eit nytt...
00:25 NRK
Den internasjonale Bookerprisen glapp for Jon Fosse
Jon Fosse var nominert til Den internasjonale Bookerprisen for det tredje og avsluttende bindet i «Septologien», men prisen gikk til indiske Geetanjali Shree.
00:21 ABC Nyheter
Geetanjali Shree vant Bookerprisen: - Uansett en seier for Jon Fosse
Indiske Geetanjali Shree vant den prestisjetunge internasjonale Bookerprisen, men Jon Fosses «Septologien» fortsetter sin seiersgang rundt i verden.
torsdag 18:56 VG
Lucinda Riley skrev krim før hun døde: Bare å glede seg!
Som Lucinda Riley kan skape stemning, også som krimforfatter! Etter hennes død, fant sønnen manuset til denne krimboken som nå utgis.
onsdag 10:29 VG
Harry Hole-utstilling på Nasjonalbiblioteket
Torsdag 9. juni opnar Nasjonalbiblioteket utstilling om den populære detektivserien av Jo Nesbø. I år er det 25 år sidan den første boka vart gitt ut, og i haust kjem den trettande boka ut. – Harry har utvikla seg gjennom de erfaringane han har hausta i løpet av serien,...
tirsdag 12:17 NRK
Folk leser færre bøker, men opplever det motsatte
Den nye og utvidede leserundersøkelsen fra 2022, utført for Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen viser at lesingen går noe tilbake, samtidig som folk opplever det motsatte. Andelen som leser, og kjøp av bøker er stabilt. I den nye leserundersøkelsen svarer like mange...
tirsdag 10:56 NRK
Ukjent Harry Hole-manus stilles ut: – Boken var dødsdømt
I 2008 gikk Jo Nesbø hjem fra forlaget og trykket på DELETE og slettet en helt ferdigskrevet Harry Hole-roman for godt. Trodde han.
tirsdag 07:00 VG
Søt dagdrøm av en sommerferie
Årets store boksatsing på sommer-feelgood for ungdom leverer troverdig campingliv, forelskelse og nye vennskap.
lørdag 11:25 VG
KULTUR

Norske Roda laget bok med Kelly Rowland – kuppet prestisjefylt bestselgerliste
Den norske forfatteren og forleggeren Roda Ahmed (41) drømmer om å endre barnebokbransjen. Sist uke lå utgivelsen hennes på bestselgerlisten til New York Times.
fredag 20. mai VG
Rekordfart på boksensur i USA
Sensuren rammer stort sett bøker som handler om rasisme, seksuell legning og kjønnsidentitet.
fredag 20. mai NRK
Filmanmeldelse «Mothering Sunday»: Erotisk, romantisk, dramatisk, tragisk
Nesten i overkant mye erotikk og nakenhet. Men på den «smakfulle» måten, altså!
fredag 20. mai VG
Svært underholdende og rørende roman: - Bobler over av fortellerglede
La for all del Amor Towles ta deg med på denne road trip’en! «Lincoln Highway» bobler over av skarpe betraktninger og fortellerglede.
torsdag 19. mai VG
Faren ved modifisert natur
ØKOLOGI:Med teknologiske grep i alle retninger stilles forskere overfor skyhøye utfordringer. En av dem er menneskers uvitenhet koblet med likegyldighet.
torsdag 19. mai Ny Tid
Innsatsen i ORIENTERING bidro til et vendepunkt i norsk arbeiderbevegelse
Sigurd Evensmo Journalist i Arbeiderpressen fra 1930 til 1949 de siste årene som kulturredaktør i Arbeiderbladet.
torsdag 19. mai Ny Tid
Et gigantisk tapsprosjekt
AVSLØRINGENE: I 20 år løy amerikanske myndigheter om krigen i Afghanistan.
torsdag 19. mai Ny Tid
Brutal ømhet fra Douglas Stuart: Skriver så det røsker
Mer hardkokt sosialrealisme fra bookerprisvinneren Douglas Stuart som i fjor gjorde suksess også i Norge med «Shuggie Bain».
torsdag 19. mai VG
Frelsesarmeen: «Vårherres sporhunder» i 125 år
Dagen er en kirkelig og partipolitisk uavhengig dagsavis. På dagen.no finner du nyheter, reportasjer og meningsstoff med en kristen stemme som avslører, inspirerer og utfordrer.
onsdag 18. mai $ Dagen
Effektiv ny norsk krim! H. S. Palladino: «Den som frykter snøen»
H. S. Palladino (53) er en norsk krimdebutant med grep om virkemidlene. Men historien griper ikke like sterkt.
mandag 16. mai VG
Overfladisk om IS-bror
Det ligger en uutgravd roman i materialet, skriver anmelder Jonas Meyer om «Jeg håper du er død».
mandag 16. mai NRK
Vigdis Hjorth skriver bok med datteren Line: – Familien var ødelagt fra før
Vigdis Hjorth (62) skriver for første gang bok sammen med datteren Line Norman Hjorth (38) – og her snakker de om Kristin Lavransdatter, metoo, familiekonflikten etter «Arv og miljø». Og dickpicks.
lørdag 14. mai VG
Så sant som det kan skrives
 
fredag 13. mai Sunnmørsposten
Sindre skriver bok om kona Erna
Ektemannen til Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg jobber med en bok om livet ved hennes side.
torsdag 12. mai ABC Nyheter
Rekordutbytte fra Norsk Tipping kan gi penger til kristne ungdomsarbeid
Hver tredje kulturkrone fra overskuddet i Norsk Tipping går til tilbud i offentlig regi. Men kulturelt arbeid som utføres på frivillig basis får likevel rekordmye penger dette året.
onsdag 11. mai $ Dagen
Dette er boka "alle" vil lese
Anmelder Cathrine Krøger ville egentlig trillet en sjuer for boka hun kaller "verdens vakreste". Franske Valérie Perrins "Å vanne blomster om kvelden" har blitt en verdenssensasjon og er den boka som selger mest i Norge.
onsdag 11. mai TV 2
Jo Nesbø (62) trener beinhardt: – Når jeg blir 63, skal jeg forfalle igjen
Mens Jo Nesbø (62) jobber knallhardt for å nå sitt livs form, har Harry Hole dratt til Los Angeles for å drikke seg i hjel.
tirsdag 10. mai VG
Riordan på dypt vann
Rick Riordan har stilt seg på Jules Vernes skuldre og forsøkt å skrive en verdig og moderne oppfølger til to av mesterens mest ikoniske verk. Men Riordan er ingen Verne.
mandag 9. mai Barnebokkritikk.no
Forfattaren bør ha ei god forklaring
Halvard Hølleland har skrive ein spennande, underhaldande og tankevekkjande roman om kva vi driv med og kva som driv oss.
søndag 8. mai NRK
Lunde får Sandbeck-prisen
Forfatter Maja Lunde er tildelt årets Sandbeck-pris. Bøkene hennes er oversatt til mer enn 40 språk og har solgt mer enn 4 millioner på verdensbasis. – Lunde treffer en nerve i klodens felles historie som eksistensiell, politisk og kulturell utfordring, på en måte som...
fredag 6. mai NRK
Franske Valérie selger aller mest i Norge: – Livet er totalt forandret
Forfatteren bak årets mest populære bok «Å vanne blomster om kvelden» har selv en kjærlighetshistorie som kunne blitt en roman: Historien om hvordan hun møtte sin 30 år eldre stjerneregissørmann.
torsdag 5. mai VG
Skuffende fra nobelprisvinneren
Abdulrazak Gurnahs var fjorårets nobelprisvinner i litteratur, men hans nye roman «Etterliv» er ingen lesefest.
torsdag 5. mai VG
Norvald Tveit er død
Forfattaren og dramatikaren Norvald Tveit døydde måndag, 94 år gammal. Det kjem fram av ei dødsannonse i lokalavisa Firda. Som dramatikar var mannen frå Leirvik i Hyllestad mest kjent for Splint (1977). Han skreiv og fleire av episodane til NRK-serien Vestavind (1994), i tillegg til...
torsdag 5. mai NRK
Bestselgerforfatter blir senatorkandidat
Memoarboka «Hillbillyens elegi» av J.D. Vance ble i 2016 en bestselger som også ble filmatisert for Netflix (bilde). Vance skildrer fattigdom og rusavhengighet i hjemstaten Ohio. New York Times kalte boka «en av de seks beste for å forstå Trumps seier». Nå stiller...
torsdag 5. mai NRK
Feirer 20-årsjubileum med ny dekor: – Han kaller seg for uglylogo, men det syntes vi ikke passer
 
torsdag 5. mai Harstad Tidende
KULTUR

Må stenge: – Mildt sagt ironisk
Biblioteket i Arendal held stengt medan Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) held eit arrangement på torget utanfor. – Ei hengemyr, kallar biblioteksjefen situasjonen.
onsdag 4. mai Bok og Bibliotek
Rammer særlig LHBT-bøker
Det var rekordmange forsøk på å få fjernet bøker fra amerikanske bibliotek i fjor. Det fastslår årsrapporten fra Den amerikanske bibliotekforeningen. Klagene gjelder særlig bøker om minoriteter og seksuelle skildringer. En norsk barnebok er blant bøkene...
onsdag 4. mai NRK
Utfordrende klima-nøkternhet
ØKOLOGI: Vi trenger slike stemmer som Holly Jean Buck, som kritiserer ønsketenkning – nettopp for å hjelpe frem en håpefull, seriøs og langvarig klimakamp, hinsides all lettvint optimisme.
onsdag 4. mai Ny Tid
Den omfattende selvisolation
COVID19: SARS i 2003, fugle-influenza i 2005, MERS i 2012, Ebola i 2014, kombineret med finanskrise, massive flygtningestrømme, og revolutioner i Mellemøsten og Greta Thunbergs skingre dommedagsrøst, havde i vid udstrækning immuniseret befolkningen mod noget så abstrakt som Covid19.
onsdag 4. mai Ny Tid
Vi kalder det for prekariat
ARBEIJDE: Det prekære arbejdsliv er måske tillokkende med dets frihed og fleksibilitet. Men med det prekære kommer også det ukontrollable, uforudsigeligheden og manglen på rettigheder. Det prekære arbejde er blevet udbredt i et fag som journalistikken. Ikke desto mindre fristes...
onsdag 4. mai Ny Tid
En stadig krypende ensomhetsfølelse
ISOLASJON: Akutt ensomhet treffer så vel vinnere som tapere. Daniel Schreiber går innom en rikholdig eremitt-litteratur – som Thoreaus Walden og Defoes Robinson Crusoe. Men hva betyr sosial tilbaketrekning i dag – enten den er yrkes- eller pandemibetinget?
onsdag 4. mai Ny Tid
En besvergelse mot nyfascisme
KAPITALISME: Dreier kampen seg ikke nå om retten til ikke å bli utbyttet, men retten til å få lov til å delta? Det er mye som er verdifullt i Mikkel Bolt Rasmussens korte bok om fascismens mulige tilbakekomst i dagens verden – men den er svak med tanke på empirisk...
onsdag 4. mai Ny Tid
Fascismens æstetiske fremtrædelsesformer
FASCISME: Denne manifesterer sig ikke nødvendigvis gennem massespektakler og revolutionære brud, og den er ikke et primært europæisk fænomen. Men gerne et produkt af politiske kriser i de moderne kapitalistiske stater.
onsdag 4. mai Ny Tid
Senfascismen er her
KAPITALISME: Vestens «tynde» fascisme, som Bolt analyserer, er der især, fordi der p.t. ikke er andet. Hvad der dog ikke udelukker, at den en dag vokser sig lige så «tyk» som den russiske og kinesiske fascisme.
onsdag 4. mai Ny Tid
Økologi er legende alvor
ØKOLOGI: Pinguins nystartete grønne serie præsenterer gamle og nye bøger, der ændrer på måden vi tænker og taler om den levende jord. Du befinder dig i masseudryddelsens tidsalder, men filosoffen Martin Heidegger bringer os her på sporet af det som vi har brug...
onsdag 4. mai Ny Tid
Den israelske mentalitet og samfundets militaristiske undertoner
ISRAEL: To svenske forfattere skildrer menneskerne i den israelsk-palæstinensiske konflikt i en stor reportagebog.
onsdag 4. mai Ny Tid
Verdens beste katolikker?
CANADA: Med funnene av barnegraver i Canada gjør kanadierne irene rangen stridig som «verdens beste katolikker». Barn fra First Nations ble regelrett stjålet, innesperret i isolasjon, påtvunget en fremmed kultur, et fremmed språk, utsatt for seksuell mishandling og alminnelig...
onsdag 4. mai Ny Tid
Kampen står mellom karbofascismen og økososialismen
KARBONFASCISME: Klimaendringene legger til rette for økonomisk spekulasjon og politisk posisjonering. Mot korrupsjon må vi forberede oss ikke bare på unntakstilstand, men på klimakrig mot erklærte fiender, skriver Marc Alizart.
onsdag 4. mai Ny Tid
Det animatiske paradigmet
TEKNOLOGI: Hva kan vi si om den stadig tiltakende teknologiske og høymoderne sfæren vi lever i? Animasjoner og simulasjoner fremstår mer og mer som «levende organismer», mens biologisk liv i økende grad har blitt «kunstig».
onsdag 4. mai Ny Tid
Pandemien udstiller enevælde-tilstande
LATIN-AMERIKA: Mexicanske Sabina Bermans roman, HDP, er selvoplevet fra en megakoncerns indre. I et Latin-Amerika med 9 procent af verdens befolkning, og 32 procent af verdens covid 19-døde.
onsdag 4. mai Ny Tid
Å utforske seksualitet uhemmet uten å bli dømt av andre
DATING: Marie Bergström ser på moderne kjærlighet og seksualitet i forbindelse med nettdating. Men er nettdating virkelig like trygt som hun påstår?
onsdag 4. mai Ny Tid
Kristne ledere deler fra sitt personlige trosliv: «En gave til norske kristne»
Hvordan går det med andaktslivet, Tarjei? Mesteparten av livet har jeg håpet å ikke få det spørsmålet.
tirsdag 3. mai $ Dagen
Abid Raja opp i 100.000 bøker
Abid Rajas selvbiografi «Min skyld. En historie om frigjøring» er trykket opp i 100.0000 eksemplarer, melder forlaget Cappelen Damm. Boka ble umiddelbart en bestselger da den kom ut i august 2021, og har nå ligget 37 uker på bestselgerlistene. Det er det tolvte opplaget som trykkes av...
tirsdag 3. mai NRK
Ulvenes ferd gjennom Tyskland
Norske lesere kan velge og vrake i litteratur med handling fra andre verdenskrig, men spørsmålet om vi trenger flere bøker fra denne tidsperioden forsvinner fort i bakgrunnen når man trer inn i Katrina Nannestads Vi er ulver. 
mandag 2. mai Barnebokkritikk.no
Åsne Seierstads nye bokprosjekt: Tilbake i Afghanistan 20 år etter «Bokhandleren i Kabul»
20 år etter at Åsne Seierstad ga ut «Bokhandleren i Kabul», skriver hun på en ny bok om Afghanistan og Taliban.
mandag 2. mai VG
Stiller viktige spørsmål
Den emosjonelle brodden er til stede, men romanen virker ikke like formfullendt som forløperen, skriver litteraturkritiker Thula Kopreitan. om Kathrine Nedrejordets «Forbryter og straff».
mandag 2. mai NRK
Avdøde Lucinda Rileys sønn: – Mor var enormt stolt av dette
Samtidig som Harry Whittaker jobber for å ferdigstille moren Lucinda Rileys bestselgerserie « De syv søstre», fullfører han også et annet prosjekt som betydde mye for Lucinda som døde av kreft i fjor sommer.
søndag 1. mai VG
Den sanne estetiske dommer
FRA ARKIVET. God, bedre, best: Med sin bok om litteraturkritikk viser Erik Bjerck Hagen seg som en svoren tilhenger av smaksdommen.
lørdag 30. april Vagant
Wassmo solgt til Egypt
«Huset med den blinde glassveranda» av Herbjørg Wassmo er solgt for oversettelse til arabisk på det egyptiske forlaget Mahrousa Center for Publishing. Romanen kom i 1981 og er den første boka i trilogien om «tyskerungen» Tora, som blir utsatt for seksuelle overgrep fra...
fredag 29. april NRK
Isak (27) sliter med salget: – Lavere enn forventet
Boksalget for «Farmen Kjendis»- og «Norges tøffeste»-profilen har ikke gått som ønsket.
fredag 29. april $ Avisa Nordland
KULTUR

Fra verdenslansering til mageplask for enhjørning-fantasy
Denne barneboken lanseres samtidig i 29 land i dag, men etter å ha lest første bok av Skandar-serien kjennes det som at forlagene har solgt skinnet før bjørnen er skutt.
torsdag 28. april VG
Isak Dreyer sliter med boksalget: – Ikke overrasket
Isak Dreyer (27) vant både «Norges tøffeste» og «Farmen kjendis», men boksalget går det dårlig med.
torsdag 28. april VG
Nytt krimepos i emning
Forventningene er store til aktivist og høyt skattet krimforfatter Don Winslows nye gangstertrilogi. Den første boka, «En by i brann», legger lista ganske høyt, skriver litteraturkritiker Leif Ekle.
onsdag 27. april NRK
Infernalsk feel bad-roman
«Det kan alltid bli verre» lyder mantraet til både Kompani Lauritzen og Karin Smirnoffs antiheltinne Jana Kippo.
tirsdag 26. april VG
Tegner Holocaust på nytt
– «Husk oss til livet» har en mildere, mer melankolsk tilnærming til Holocaust enn «Maus». Joanna Dranger tegner og forteller med stor grad av varsomhet, som om det er maktpåliggende å vise at historien har flere sider, skriver litteraturkritiker Knut Hoem.
tirsdag 26. april NRK
Bok Brönte skrev som 13-åring gjenfunnet
En håndskrevet diktsamling skrevet av en 13-årig Charlotte Brontë skal returnere til Brontë Parsonage Museum i Haworth, Storbritannia. Boken ble solgt av en anonym selger til organisasjonen Friends of the National Libraries, som samlet inn 1,25 millioner dollar fra medlemmene for å...
tirsdag 26. april NRK
Tidenes forskudd: Tjente minst 22 millioner på barnebok før utgivelse
28 år gamle Annebel Steadman er advokaten som skrev barnebok og tjente minst 22 millioner kroner allerede før utgivelse. Nå kommer «Skandar og enhjørningstyven» ut samtidig i 29 land.
lørdag 23. april VG
Cappelen Damm satser på TikTok
Booktok er en populær emneknagg på TikTok med boktips og leseopplevelser, og nå har forlaget Cappelen Damm startet sin egen konto på plattformen, skriver Bok365. Det er den 22 år gamle nettjournalisten Trine Weydahl som driver den, med personlige anbefalinger av norske og engelske...
fredag 22. april NRK
Full retrett av Aschehoug: Lover etterbetaling av royalty
Etter påtrykk fra forfatterklubben i Aschehoug, vil forlaget gjennomgå flere års royaltyutbetalinger og etterbetale forfattere som eventuelt har fått for lite lønn for bøker på salg.
torsdag 21. april VG
Barna valgte seg Dag Otto Lauritzen
Romanen «Hetebølge» av Dag Otto Lauritzen og Frode Eie Larsen ble i dag kåret til vinner av Bokslukerprisen 2022. 15 juryklasser fra hele landet gjort sitt valg blant de nominerte, som var stemt fram av 125 000 elever på mellomtrinnet i løpet av høsten 2021. Målet...
torsdag 21. april NRK
Djevelsk god! Hanya Yanagihara tilbake etter «Et lite liv»
Forfatteren av braksuksessen «Et lite liv» er tilbake med en ny oppslukende roman. Denne gang skriver Hanya Yanagihara om en fortid som aldri fantes og en fremtid til å grøsse av.
torsdag 21. april VG
Barnebok eller brosjyre?
Miljøgifter i Arktis tar opp et emne som gir boken en soleklar plass på et skolebibliotek. Den handler om en miljøkamp som nytter. Men sjangeren er uklar.
torsdag 21. april Barnebokkritikk.no
Vi trenger bøkene mer enn du tror
Det å lese bøker er vår bro til framtida. Det krever at vi bryr oss om bokbransjen og sammen bidrar til å ivareta den langsomme trostanken i samfunnet vårt.
tirsdag 19. april $ Dagen
Morsom på en hard og bitende ironisk måte
Jean Rhys skriver frem en original kvinnerolle og foregriper samtidig en hel drøss moderne romaner om deprimerte, skadede kvinner, skriver litteraturkritiker Jonas Hansen Meyer som klassikeren «God morgon, midnatt» fra 1939 som nå er ute i en ny oversettelse til nynorsk.
søndag 17. april NRK
En liten norsk juvel
ESSAY. I april er det 30 år siden den norske sjømannskirken i Cardiff ble gjenåpnet, etter en mangslungen kampanje som omfattet nordmenn, briter, prinsen av Wales, Hordaland fylkeskommune – og en verdenskjent forfatter.
søndag 17. april Vagant
Omstillingens pris
ANMELDELSE. I sin debutroman lader Villads Andersen en grøn bevægelse samarbejde med Google for at overtage magten i Danmark.
torsdag 14. april Vagant
Etterlyst: Homofil krimhelt
Hvordan speiler krimlitteraturen tida vi lever i?
tirsdag 12. april Dagbladet
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

KULTUR

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL