Litteratur
Historisk roman om skeiv kjærlighet
Cecilie Engers roman «Det hvite kartet» er basert på den virkelige historien om Norges to første kvinnelige skipsredere. Dette er en roman om å våge å velge sin egen vei, skriver NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.
fredag 09:44 NRK
Glitrende fra de indre bygder
Gunstein Bakke serverer bygdenostalgi på godt og særlig på ondt.
torsdag 17:32 Dagbladet
Ny Fifty Shades-bok: Dørgende kjedelig – Bokanmeldelse: E.L. James: «Befridd»
Du bør nok være masochist eller stor E.L. James-fan for å sette pris på forfatterens nyeste bok i Fifty Shades of Grey-universet.
torsdag 16:45 VG
Ny krimserie fra Karin Fossum – Bokanmeldelse: «Drepende drage. Angrende hund»
Karin Fossum er fortsatt fenomenal språklig, og hennes nyeste krimhelt vekker interesse.
torsdag 11:24 VG
Uroa etter at mordet er oppklart
– «Forklaringen» tek oss inn i dei mørke romma der draumar og brotsverk ligg i kim, skriv litteraturkritikar Marta Norheim om Gaute Heivolls nye bok.
fredag 23. juli NRK
Ødelandvariasjoner
Et halvår før 100-årsjubileet lanseres en ny norsk utgave av et av de mest feirede diktene fra forrige århundre: T. S. Eliots The Waste Land (1922).
fredag 23. juli Vagant
Obama og Springsteen gir ut bok
Artisten Bruce Springsteen og USAs tidligere president Barack Obama skriver bok sammen, melder Rolling Stone. Boken, som har fått tittelen «Renegades: Born in the USA», beskrives som en fortsettelse på samtalene duoen har ført i sin felles Spotify-podkast «Renegades». Den...
torsdag 22. juli NRK
Lover utleverende selvbiografi
Etter prins Harrys intervju med Oprah Winfrey ble det holdt krisemøter på Slottet. Nå skriver prinsen flere utleverende kapitler – i boken om sitt liv. – Jeg skriver ikke dette som prinsen jeg ble født, men som mannen jeg har blitt, melder 36-åringen i en uttalelse.
torsdag 22. juli NRK
KULTUR

Forfattar Vita Andersen er død
Den danske diktaren og forfattaren Vita Andersen er død, 78 år gammal. Andersen debuterte i 1977 med diktsamlinga «Tryghedsnarkomaner». Sidan har ho gitt ut fleire dikt, noveller, romanar og skodespel, som ho også har vunne fleire prisar for.
tirsdag 20. juli NRK
Den ukjente norske krigshistorien
Trude Teige har skrevet roman basert på et av de minst kjente aspektene ved norsk krigshistorie.
mandag 19. juli Dagbladet
Å snakke om sex innebærer også BDSM
I 2011 kom «Fifty Shades of Grey» ut til forargelse for store deler av BDSM-miljøene. Mange følte det ble en feilaktig fremstilling av orienteringen deres, og bøkene kunne føre til en usikker praksis. Uansett hva en måtte mene om bøkene, ble det mellom 2010 og...
lørdag 17. juli VG
Dag Solstad fyller 80 år
Solstad er en av de mest betydningsfulle forfatterne vi har, men er også en av våre forfattere som ikke har latt seg prege av den digitale verden. Han er imot internett og mener det har en ødeleggende innflytelse på samfunnet.
fredag 16. juli NRK
Bokanmeldelse: Innfrir på målstreken
Sven Petter Næss følger opp Rivertonprisen med en bok som virker inspirert av Orderud-saken.
torsdag 15. juli VG
Sårbar roman om samværssabotasje
Marte Qvenilds debutromanen om samværssabotasje, «Sommerfesten», er en rolig og realistisk skildring av en bestemor i krise, skriver NRKs litteraturkritiker.
torsdag 15. juli NRK
Motkultur i dag – et utdøende fenomen?
Boka om Protestfestivalen - «Et varsel om uro» - avspeiler den norske motkulturens nyere historie og utviklingen mot mer problematiske kår. Da festivalen startet i 2000, var det meningen å holde på til år 2005, men samfunnsutviklingen gjorde at vi fortsatte. Vi reagerte på...
mandag 12. juli VG
– Pippi har forfulgt meg hele livet
Inger Nilsson (62) spilte Pippi Langstrømpe både på film og TV da hun var barn. Nå forteller hun om hvordan rollen har forfulgt henne hele livet og ødelagt mulighetene hennes på ekteskapsmarkedet.
søndag 11. juli VG
- Hun holdt på å tenne på huset
Toril Brekkes kamp for offentlig hjelp til sin demente mor har inspirert hennes nye roman.
søndag 11. juli Dagbladet
Vil ha mer! Bokanmeldelse: «Pappa var nesten på Woodstock»
Et komplisert far / datter-forhold. Alkoholisme, ensomhet og sosial klasse. Ufrivillig barnløshet og Insta-angst. Alt vevd sammen på varmt og vittig vis. Du vil neppe angre om du tar med deg denne boka på stranda i sommer.
fredag 9. juli VG
Felles strømmingsavtale for lydbøker i Norge i havn
Forfatterforeningen og de andre forfatterorganisasjonene har landet en felles strømmingsavtale for skjønnlitteratur med forlagene.
fredag 9. juli ABC Nyheter
Avtale om lydbok-strømming klar
Forfatterforeningen og Forleggerforeningen er enige om den første kollektive avtalen for lydbok-strømming. Royaltysatsen økes fra 25 til 28 prosent. Forfatterforeningen meldte om enigheten i en pressemelding i natt 1. juli i år er satt som dato for når avtalen skal gjelde fra. De...
fredag 9. juli NRK
Første kollektive avtale for lydbok-strømming på plass
Forfatterforeningen og Forleggerforeningen er enige om den første kollektive avtalen for lydbok-strømming. Royaltysatsen økes fra 25 til 28 prosent.
fredag 9. juli ABC Nyheter
Sønnen fullfører Lucinda Rileys siste bok
Suksessforfatter Lucinda Riley døde før hun fikk avsluttet romanserien «De syv søstre». Fansen får likevel løsningen på bokmysteriet.
torsdag 8. juli VG
Ny bok: Trump roste Hitler
USAs tidligere president Donald Trump sa at Adolf Hitler «gjorde mye bra» i en samtale med sin stabssjef John Kelly i 2018. Det skriver Wall Street Journal-journalisten Michael Bender i en ny bok, skriver CNN. Trump nekter for uttalelsen og hans talskvinne Liz Harrington sier at det er falske nyheter.
torsdag 8. juli NRK
Nye trær foran Deichman i Oslo
I dag kommer det 62 nye trær til Anne Cath Vestlys plass foran Deichman i Oslo. Det er mange ulike typer trær som skal være sommer-stasjonert foran biblioteket i sentrum, blant annet lønn, bøk og hegg. Dette er en del av prosjektet Oslotrær, som er kommunens satsing på...
torsdag 8. juli NRK
Bøtelagt for bok om homofilt par
En bokhandel i Ungarn er blitt bøtelagt for å ha solgt en barnebok som beskrev et homofilt par- og familieforhold. Ifølge myndighetene i Budapest kom boten kom på 7.200 kroner. Boken «representerer ikke normale familieverdier» og krever derfor spesiell merking, sier en talsmann...
onsdag 7. juli NRK
Forfatterforeningen sender omstridt opprop til avstemning
Den norske Forfatterforeningen (DnF) vil la medlemmene avgjøre om den skal støtte oppropet mot Ytringsfrihetskommisjonen og sender saken ut på uravstemning.
onsdag 7. juli ABC Nyheter
DnF-strid endar i uravstemming
Etter intern strid skal Den norske Forfatterforeningen (DnF) la medlemmane avgjera om foreininga skal støtta oppropet til Norske Dansekunstnere. Fleire kjende forfattarar har vore kritiske etter at DnF støtta oppropet mot Ytringsfrihetskommisjonen, mellom dei Roy Jacobsen som meldte seg ut i protest....
onsdag 7. juli NRK
Forfattere ut mot Forfatterforening
Lars Saabye Christensen, Anne Holt, Anders Bortne og Vigdis Hjorth mener det er svært viktig å kjempe for ytringsfriheten, selv om man er uenig i budskapet.
søndag 4. juli NRK
Roy Jacobsen ut i protest
Roy Jacobsen melder seg ut av Forfatterforeningen (DnF) på grunn av oppropet i forbindelse med Ytringsfrihetskommisjonen, skriver VG. Jacobsen mener oppropet prøver å legge begrensninger på den frie debatten, og sier han ikke vil være medlem av en forening som støtter budskapet...
søndag 4. juli NRK
Anbefalt amerikansk kultur
Mange av oss er flasket opp på amerikansk kultur, men det betyr ikke at vi har fått med oss alt. NRKs kulturkritikere anbefaler amerikansk kultur verdt å vie litt ekstra oppmerksomhet.
søndag 4. juli NRK
Unngår ikke lenger dette ordet
For første gang har Jan Grue begynt å omtale seg selv som en person med funksjonsnedsettelse.
lørdag 3. juli Dagbladet
Bøkene som MÅ med i kofferten
Sommerferie er lesetid, og vi har de beste tipsene. Her er 15 bøker fra 2021, som alle har fått terningkast seks av Dagbladets anmeldere.
lørdag 3. juli Dagbladet
Deichman Bjørvika kan vinne ny pris
Oslos nye hovedbibliotek er nominert til den internasjonale bibliotekorganisasjonen IFLAs pris for Årets folkebibliotek 2021. Prisen skal kåre verdens beste nybygde folkebibliotek og blant kriteriene er funksjonell arkitektur, kreative IKT-løsninger og digital utvikling i samspill med lokal...
fredag 2. juli NRK
KULTUR

Bokanmeldelse: Victoria Hislop: «August»
Victoria Hislop hadde tidenes suksess om leprakolonien «Øya». Hellas ble enda mer kjent, og Hislop hedret og elsket. Oppfølgeren «August» er en skuffelse.
torsdag 1. juli VG
Bokanmeldelse: Nora Dåsnes: «Ubesvart anrop»
Nora Dåsnes (25) tegner Oslo slik Edvard Munch ville gjort det i dag. «Ubesvart anrop» er en original og følelsessterk erindringsbok om å være Oslo-ungdom rett etter terroren.
torsdag 1. juli VG
Jørn Lier Horst: – Taper over 200.000 kroner i måneden
Jørn Lier Horst anslår at han taper over 200.000 hver eneste måned som følge av lydboktvisten med sitt gamle forlag Gyldendal.
onsdag 30. juni VG
Det milde, vanlige og tamme
KINA: Via sinologen François Jullien avdekker Arne de Boever blinde flekker, farlige fordommer og avgjørende mentalitetsforskjeller i møtet mellom øst og vest.
onsdag 30. juni Ny Tid
«Der er du jo, min venn»
HANDKE: Et eviggyldig spenningsforhold mellom enkeltmennesket og fellesskapet. Har Peter Handke med alderen gradvis gitt avkall på raseriet?
onsdag 30. juni Ny Tid
Foreldede menneskerettigheter
FRIHET: Ferdinand von Schirach vil inspirere til en modernisering av det demokratiske systemet.
onsdag 30. juni Ny Tid
Et Internet of Things (IoT), Internet of Bodies (IoB) og Internet of Minds (IoM)
Zuckerberg legger frem visjonene for det 21. århundre, bør du følge oppmerksomt med på hva som er det konkrete innholdet i det de presenterer av teknologi, forsket frem i laboratoriene i Silicon Valley.
onsdag 30. juni Ny Tid
Informasjon!
KUNNSKAP: Hva skal vi stole på? Hvordan skal vi bruke informasjonen vi mottar, i vårt eget liv?
onsdag 30. juni Ny Tid
Politisk propaganda, rolleblanding og politikere – Mussolini, Franco, Hitler, Pinochet, Gaddafi, Erdoğan….
DIKTATORER: Det er kontaktnettet ditt som viser hvem du er og som gir deg jobb.
onsdag 30. juni Ny Tid
Egmont blir eneeier i Cappelen Damm
Danske Egmont kjøper Bonniers del i Cappelen Damm og blir dermed eneeier av Norges største forlag.
onsdag 30. juni NRK
Ein moderne klassikar
Romanen «Purpurfargen» av Alice Walker forsvarer sin plass i hylla for omsett litteratur i 2021. Dette er ei medrivande historie med mange lag – purpurfargen gløder like sterkt som for 30 år sidan, men fargen har fått fleire valørar, skriv litteraturkritikar Marta Norheim.
tirsdag 29. juni NRK
Anarkistisk pedagogikk
UTDANNING: En anarkistisk skolemodell bygger på en antiautoritær, ikke-hierarkisk, autonom tenkning. Er det mulig å reaktualisere i dag?
tirsdag 29. juni Ny Tid
«Rather break the law than the poor»
BOLIGER: London, en futuristisk skyskraperby, et neo-Tokyo, en by i et land styrt av en autoritær og nasjonalistisk elite. Hvor ble det av Corbyns manifest for massiv utbygging av kommunale boliger?
mandag 28. juni Ny Tid
Her er 10 perfekte sommerbøker!
VGs bokanmeldere og bokjournalist gir deg sine beste lesetips og pocketbøker til årets sommerferie. Tre boktips til barna til slutt!
søndag 27. juni VG
Dagens perverse fascinasjon for alt som er nytt
PSYKOLOGI: En bok om selvfølelse, spiseforstyrrelser, traumer og evig depresjon – og kjærlighet.
søndag 27. juni Ny Tid
Torpedering av metafysikken
TRO: Rosset går hardt ut mot hele ideen om duplisering mellom det vi ser, og det som «egentlig» ligger bak. Dette er eskapisme og motvilje til å se det vi har rett fremfor oss, mener han.
lørdag 26. juni Ny Tid
Elendig oppfølger til megasuksessen
De fleste forfattere skriver seg bedre med årene. For Victoria Hislop er det motsatt.
fredag 25. juni Dagbladet
Forfattere investerer i publisering
Forfattere investerer i en ny selvpubliseringsplattform som skal folkefinansieres. BoldBooks har en aksjebasert crowdfunding som åpner 29. juni, og i forkant er det 165 personer som har forhåndsbestilt aksjer for 2,5 millioner kroner. Gründer og daglig leder for BoldBooks, Kristin Over-Rein opplyser...
torsdag 24. juni NRK
Hamsun, konflikt og krig i nord
Hamsun-Selskapet legger for første gang litteraturseminaret sitt til Bodø. Dermed får Nordland musikkfestuke tilført en ekstra kulturell dimensjon i august. Seminartittelen «Hamsun, krig og konflikt i nord» forteller at tematikken både vil engasjere og utfordre.
torsdag 24. juni Avisa Nordland
Bok om Kronprinsen
Kronprins Haakon går nå i gang med det som skal bli den autoriserte biografien hans.
torsdag 24. juni VG
Fascinerande og samansett person
At Alexander Hamilton dukkar opp i ein norsk roman er uventa, men Hilde Susan Jægtnes handterer det med djerv dødsforakt. «Det er rette måte å ta det på.», skriv litteraturkritikar Marta Norheim om romanen «Jeg grunnla De forente stater».
torsdag 24. juni NRK
En ridderdiktning for vår tid
Tradisjonelle roller ommøbleres i Bjørn F. Rørviks og Alice Lima de Farias lille ridderroman.
torsdag 24. juni Barnebokkritikk.no
Å forstå hva Gud kan ha ment med å sende dem til en utryddelsesleir
DET JØDISKE: Om angst, paranoia og jødenes bidrag til kulturen.
torsdag 24. juni Ny Tid
Kontrarevolutionen i det 21. århundrede
ALT-RIGHT: Argentinsk politolog tager pulsen på alt-right både højt og lavt og viser den kulturkamp, som giver alt-right medvind og centrumvenstrefløjen modvind.
onsdag 23. juni Ny Tid
Dødsdans med Hitler
Historiker Torgeir Sæveraas kullkaster bildet av tyske soldater i krigens Norge.
tirsdag 22. juni Dagbladet
KULTUR

Menneskets utvikling to ganger
Fagformidling for barn er krevende, og en tekst som er kortfattet og morsom tar ikke nødvendigvis barna på alvor. Noen ganger kan en god fagtekst for barn også være grundig og vitenskapelig uten å bli verken krevende eller kjedelig.
tirsdag 22. juni Barnebokkritikk.no
Folkeforførere elsker flertallsavgjørelser
IDÉHISTORIE: Er Hellas mer en kulturell periferi i Midtøsten enn opprinnelsen til vårt moderne demokrati? Aristoteles mente fønikerne i Kartago med likhet for loven – isonomia –hadde et bedre folkestyre enn Athen – demokratiets såkalte vugge.
tirsdag 22. juni Ny Tid
Nynorsk-aktivisme
I Arnfinn Koleruds elleville roman vaier det danske flagget på slottet i Oslo og kongen protesterer med å snakke nynorsk. Det er en lise å lese «Gamle menn i syningom», skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.
mandag 21. juni NRK
Meghan i nytt intervju: Ga Harry en benk i farsdagsgave
Hertuginne Meghan har gitt sitt første intervju etter den omstridte TV-praten med Oprah Winfrey i vår.
søndag 20. juni VG
Gnistrende godnatt-bok
«Dyrene sover» er festlig og fargesprakende kvalitetsunderholdning for barna.
fredag 18. juni Dagbladet
Lokalt og universelt
Et knippe samiske sagn med kulturhistorisk verdi.
fredag 18. juni Barnebokkritikk.no
Direkte vondt å lese
Jo Nesbøs science fiction-aktige krimnoveller er brutale og angstskapende.
fredag 18. juni Dagbladet
Oplevelsen av (u)menneskelige møder med de gamle
SYKEPLEIE: Efter et årti i norsk ældreomsorg kunne sygeplejer Vigdis J. Reisæter ikke længere holde ud at måtte give en beroligende pille til angste demente i stedet for en hånd at holde i og et øre at lytte med.
fredag 18. juni Ny Tid
Offensiv, men krøkkete forsvarstale
Marte Michelet slår tilbake i sitt detaljerte tilsvar til motboka.
torsdag 17. juni Dagbladet
- Vært i skyttergraven
I to år har Marte Michelet stått i en sterk kritikk-storm vedrørende hennes redelighet. Nå kommer hun med sitt «Tilsvar».
onsdag 16. juni Dagbladet
Lucinda Riley begraves i privat seremoni: Familien takker for støtten
Familien til Lucinda Riley ber om bidrag til forfatterens favoritt-veldedighet istedenfor blomster.
onsdag 16. juni VG
Slående vakker roman om norsk seriemorder
Victoria Kiellands nye roman tar utgangspunkt i historien om den norskfødte seriemorderen Belle Gunness. Den er både vakker og grusom.
onsdag 16. juni Dagbladet
Vårt monster er bedre enn deres
I den amerikanske tegneserien Monster på haugen møter vi et monster som finner seg selv etter alle kunstens regler. Heldigvis er veien dit veldig underholdende.
onsdag 16. juni Barnebokkritikk.no
Bloddryppende Nesbø! Bokanmeldelse: Jo Nesbø: «Rotteøya og andre fortellinger»
Fem fortellinger. Mye vold. Sterke følelser. Umiskjennelig Jo Nesbø.
onsdag 16. juni VG
Tatt av treningsbølgen
SELVREALISERING: Survival of the fittest – det gjelder å holde seg i form og passe på sin egen produktivitet. Du har også en app som måler puls, skritt og søvnkvalitet.
onsdag 16. juni Ny Tid
Michelet svarer på kritikk i ny bok
I en ny bok som kommer i dag, svarer Marte Michelet på kritikken hun har fått fra historikere for boken «Hva visste hjemmefronten?» som kom i 2018. – I tilsvaret viser jeg at den kritikken som har kommet mot min bok ikke er riktig, sier Michelet. Historikerne Elise Barring Berggren,...
onsdag 16. juni NRK
Trumps svigersønn skal skrive bok om presidentperioden
Donald Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner har tegnet bokavtale, og skal skrive om svigerfarens tid som president. Boka er ventet i 2022.
onsdag 16. juni ABC Nyheter
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

KULTUR

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL