
Jon Fosse var nominert til Den internasjonale Bookerprisen for det tredje og avsluttende bindet i «Septologien», men prisen gikk til indiske Geetanjali Shree. Sent torsdag kveld ble det klart at Jon Fosse og den amerikanske oversetteren Damion Searls ikke fikk den gjeve prisen for boken «Eit nytt...

Jon Fosse var nominert til Den internasjonale Bookerprisen for det tredje og avsluttende bindet i «Septologien», men prisen gikk til indiske Geetanjali Shree.

Indiske Geetanjali Shree vant den prestisjetunge internasjonale Bookerprisen, men Jon Fosses «Septologien» fortsetter sin seiersgang rundt i verden.

Som Lucinda Riley kan skape stemning, også som krimforfatter! Etter hennes død, fant sønnen manuset til denne krimboken som nå utgis.

Torsdag 9. juni opnar Nasjonalbiblioteket utstilling om den populære detektivserien av Jo Nesbø. I år er det 25 år sidan den første boka vart gitt ut, og i haust kjem den trettande boka ut. – Harry har utvikla seg gjennom de erfaringane han har hausta i løpet av serien,...

Den nye og utvidede leserundersøkelsen fra 2022, utført for Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen viser at lesingen går noe tilbake, samtidig som folk opplever det motsatte. Andelen som leser, og kjøp av bøker er stabilt. I den nye leserundersøkelsen svarer like mange...

I 2008 gikk Jo Nesbø hjem fra forlaget og trykket på DELETE og slettet en helt ferdigskrevet Harry Hole-roman for godt. Trodde han.

Årets store boksatsing på sommer-feelgood for ungdom leverer troverdig campingliv, forelskelse og nye vennskap.
KULTUR

Den norske forfatteren og forleggeren Roda Ahmed (41) drømmer om å endre barnebokbransjen. Sist uke lå utgivelsen hennes på bestselgerlisten til New York Times.


Sensuren rammer stort sett bøker som handler om rasisme, seksuell legning og kjønnsidentitet.

Nesten i overkant mye erotikk og nakenhet. Men på den «smakfulle» måten, altså!

La for all del Amor Towles ta deg med på denne road trip’en! «Lincoln Highway» bobler over av skarpe betraktninger og fortellerglede.


ØKOLOGI:Med teknologiske grep i alle retninger stilles forskere overfor skyhøye utfordringer. En av dem er menneskers uvitenhet koblet med likegyldighet.


Sigurd Evensmo Journalist i Arbeiderpressen fra 1930 til 1949 de siste årene som kulturredaktør i Arbeiderbladet.


AVSLØRINGENE: I 20 år løy amerikanske myndigheter om krigen i Afghanistan.

Mer hardkokt sosialrealisme fra bookerprisvinneren Douglas Stuart som i fjor gjorde suksess også i Norge med «Shuggie Bain».

Dagen er en kirkelig og partipolitisk uavhengig dagsavis. På dagen.no finner du nyheter, reportasjer og meningsstoff med en kristen stemme som avslører, inspirerer og utfordrer.

H. S. Palladino (53) er en norsk krimdebutant med grep om virkemidlene. Men historien griper ikke like sterkt.


Det ligger en uutgravd roman i materialet, skriver anmelder Jonas Meyer om «Jeg håper du er død».

Vigdis Hjorth (62) skriver for første gang bok sammen med datteren Line Norman Hjorth (38) – og her snakker de om Kristin Lavransdatter, metoo, familiekonflikten etter «Arv og miljø». Og dickpicks.


Ektemannen til Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg jobber med en bok om livet ved hennes side.

Hver tredje kulturkrone fra overskuddet i Norsk Tipping går til tilbud i offentlig regi. Men kulturelt arbeid som utføres på frivillig basis får likevel rekordmye penger dette året.
Anmelder Cathrine Krøger ville egentlig trillet en sjuer for boka hun kaller "verdens vakreste". Franske Valérie Perrins "Å vanne blomster om kvelden" har blitt en verdenssensasjon og er den boka som selger mest i Norge.

Mens Jo Nesbø (62) jobber knallhardt for å nå sitt livs form, har Harry Hole dratt til Los Angeles for å drikke seg i hjel.

Rick Riordan har stilt seg på Jules Vernes skuldre og forsøkt å skrive en verdig og moderne oppfølger til to av mesterens mest ikoniske verk. Men Riordan er ingen Verne.


Halvard Hølleland har skrive ein spennande, underhaldande og tankevekkjande roman om kva vi driv med og kva som driv oss.


Forfatter Maja Lunde er tildelt årets Sandbeck-pris. Bøkene hennes er oversatt til mer enn 40 språk og har solgt mer enn 4 millioner på verdensbasis. – Lunde treffer en nerve i klodens felles historie som eksistensiell, politisk og kulturell utfordring, på en måte som...

Forfatteren bak årets mest populære bok «Å vanne blomster om kvelden» har selv en kjærlighetshistorie som kunne blitt en roman: Historien om hvordan hun møtte sin 30 år eldre stjerneregissørmann.

Abdulrazak Gurnahs var fjorårets nobelprisvinner i litteratur, men hans nye roman «Etterliv» er ingen lesefest.


Forfattaren og dramatikaren Norvald Tveit døydde måndag, 94 år gammal. Det kjem fram av ei dødsannonse i lokalavisa Firda. Som dramatikar var mannen frå Leirvik i Hyllestad mest kjent for Splint (1977). Han skreiv og fleire av episodane til NRK-serien Vestavind (1994), i tillegg til...


Memoarboka «Hillbillyens elegi» av J.D. Vance ble i 2016 en bestselger som også ble filmatisert for Netflix (bilde). Vance skildrer fattigdom og rusavhengighet i hjemstaten Ohio. New York Times kalte boka «en av de seks beste for å forstå Trumps seier». Nå stiller...

KULTUR


Biblioteket i Arendal held stengt medan Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) held eit arrangement på torget utanfor. – Ei hengemyr, kallar biblioteksjefen situasjonen.


Det var rekordmange forsøk på å få fjernet bøker fra amerikanske bibliotek i fjor. Det fastslår årsrapporten fra Den amerikanske bibliotekforeningen. Klagene gjelder særlig bøker om minoriteter og seksuelle skildringer. En norsk barnebok er blant bøkene...


ØKOLOGI: Vi trenger slike stemmer som Holly Jean Buck, som kritiserer ønsketenkning – nettopp for å hjelpe frem en håpefull, seriøs og langvarig klimakamp, hinsides all lettvint optimisme.


COVID19: SARS i 2003, fugle-influenza i 2005, MERS i 2012, Ebola i 2014, kombineret med finanskrise, massive flygtningestrømme, og revolutioner i Mellemøsten og Greta Thunbergs skingre dommedagsrøst, havde i vid udstrækning immuniseret befolkningen mod noget så abstrakt som Covid19.


ARBEIJDE: Det prekære arbejdsliv er måske tillokkende med dets frihed og fleksibilitet. Men med det prekære kommer også det ukontrollable, uforudsigeligheden og manglen på rettigheder. Det prekære arbejde er blevet udbredt i et fag som journalistikken. Ikke desto mindre fristes...


ISOLASJON: Akutt ensomhet treffer så vel vinnere som tapere. Daniel Schreiber går innom en rikholdig eremitt-litteratur – som Thoreaus Walden og Defoes Robinson Crusoe. Men hva betyr sosial tilbaketrekning i dag – enten den er yrkes- eller pandemibetinget?


KAPITALISME: Dreier kampen seg ikke nå om retten til ikke å bli utbyttet, men retten til å få lov til å delta? Det er mye som er verdifullt i Mikkel Bolt Rasmussens korte bok om fascismens mulige tilbakekomst i dagens verden – men den er svak med tanke på empirisk...


FASCISME: Denne manifesterer sig ikke nødvendigvis gennem massespektakler og revolutionære brud, og den er ikke et primært europæisk fænomen. Men gerne et produkt af politiske kriser i de moderne kapitalistiske stater.


KAPITALISME: Vestens «tynde» fascisme, som Bolt analyserer, er der især, fordi der p.t. ikke er andet. Hvad der dog ikke udelukker, at den en dag vokser sig lige så «tyk» som den russiske og kinesiske fascisme.


ØKOLOGI: Pinguins nystartete grønne serie præsenterer gamle og nye bøger, der ændrer på måden vi tænker og taler om den levende jord. Du befinder dig i masseudryddelsens tidsalder, men filosoffen Martin Heidegger bringer os her på sporet af det som vi har brug...


ISRAEL: To svenske forfattere skildrer menneskerne i den israelsk-palæstinensiske konflikt i en stor reportagebog.


CANADA: Med funnene av barnegraver i Canada gjør kanadierne irene rangen stridig som «verdens beste katolikker». Barn fra First Nations ble regelrett stjålet, innesperret i isolasjon, påtvunget en fremmed kultur, et fremmed språk, utsatt for seksuell mishandling og alminnelig...


KARBONFASCISME: Klimaendringene legger til rette for økonomisk spekulasjon og politisk posisjonering. Mot korrupsjon må vi forberede oss ikke bare på unntakstilstand, men på klimakrig mot erklærte fiender, skriver Marc Alizart.


TEKNOLOGI: Hva kan vi si om den stadig tiltakende teknologiske og høymoderne sfæren vi lever i? Animasjoner og simulasjoner fremstår mer og mer som «levende organismer», mens biologisk liv i økende grad har blitt «kunstig».


LATIN-AMERIKA: Mexicanske Sabina Bermans roman, HDP, er selvoplevet fra en megakoncerns indre. I et Latin-Amerika med 9 procent af verdens befolkning, og 32 procent af verdens covid 19-døde.


DATING: Marie Bergström ser på moderne kjærlighet og seksualitet i forbindelse med nettdating. Men er nettdating virkelig like trygt som hun påstår?

Hvordan går det med andaktslivet, Tarjei? Mesteparten av livet har jeg håpet å ikke få det spørsmålet.

Abid Rajas selvbiografi «Min skyld. En historie om frigjøring» er trykket opp i 100.0000 eksemplarer, melder forlaget Cappelen Damm. Boka ble umiddelbart en bestselger da den kom ut i august 2021, og har nå ligget 37 uker på bestselgerlistene. Det er det tolvte opplaget som trykkes av...

Norske lesere kan velge og vrake i litteratur med handling fra andre verdenskrig, men spørsmålet om vi trenger flere bøker fra denne tidsperioden forsvinner fort i bakgrunnen når man trer inn i Katrina Nannestads Vi er ulver.

20 år etter at Åsne Seierstad ga ut «Bokhandleren i Kabul», skriver hun på en ny bok om Afghanistan og Taliban.


Den emosjonelle brodden er til stede, men romanen virker ikke like formfullendt som forløperen, skriver litteraturkritiker Thula Kopreitan. om Kathrine Nedrejordets «Forbryter og straff».

Samtidig som Harry Whittaker jobber for å ferdigstille moren Lucinda Rileys bestselgerserie « De syv søstre», fullfører han også et annet prosjekt som betydde mye for Lucinda som døde av kreft i fjor sommer.


FRA ARKIVET. God, bedre, best: Med sin bok om litteraturkritikk viser Erik Bjerck Hagen seg som en svoren tilhenger av smaksdommen.


«Huset med den blinde glassveranda» av Herbjørg Wassmo er solgt for oversettelse til arabisk på det egyptiske forlaget Mahrousa Center for Publishing. Romanen kom i 1981 og er den første boka i trilogien om «tyskerungen» Tora, som blir utsatt for seksuelle overgrep fra...

Boksalget for «Farmen Kjendis»- og «Norges tøffeste»-profilen har ikke gått som ønsket.
KULTUR

Denne barneboken lanseres samtidig i 29 land i dag, men etter å ha lest første bok av Skandar-serien kjennes det som at forlagene har solgt skinnet før bjørnen er skutt.

Isak Dreyer (27) vant både «Norges tøffeste» og «Farmen kjendis», men boksalget går det dårlig med.


Forventningene er store til aktivist og høyt skattet krimforfatter Don Winslows nye gangstertrilogi. Den første boka, «En by i brann», legger lista ganske høyt, skriver litteraturkritiker Leif Ekle.

«Det kan alltid bli verre» lyder mantraet til både Kompani Lauritzen og Karin Smirnoffs antiheltinne Jana Kippo.


– «Husk oss til livet» har en mildere, mer melankolsk tilnærming til Holocaust enn «Maus». Joanna Dranger tegner og forteller med stor grad av varsomhet, som om det er maktpåliggende å vise at historien har flere sider, skriver litteraturkritiker Knut Hoem.

En håndskrevet diktsamling skrevet av en 13-årig Charlotte Brontë skal returnere til Brontë Parsonage Museum i Haworth, Storbritannia. Boken ble solgt av en anonym selger til organisasjonen Friends of the National Libraries, som samlet inn 1,25 millioner dollar fra medlemmene for å...

28 år gamle Annebel Steadman er advokaten som skrev barnebok og tjente minst 22 millioner kroner allerede før utgivelse. Nå kommer «Skandar og enhjørningstyven» ut samtidig i 29 land.

Booktok er en populær emneknagg på TikTok med boktips og leseopplevelser, og nå har forlaget Cappelen Damm startet sin egen konto på plattformen, skriver Bok365. Det er den 22 år gamle nettjournalisten Trine Weydahl som driver den, med personlige anbefalinger av norske og engelske...

Etter påtrykk fra forfatterklubben i Aschehoug, vil forlaget gjennomgå flere års royaltyutbetalinger og etterbetale forfattere som eventuelt har fått for lite lønn for bøker på salg.


Romanen «Hetebølge» av Dag Otto Lauritzen og Frode Eie Larsen ble i dag kåret til vinner av Bokslukerprisen 2022. 15 juryklasser fra hele landet gjort sitt valg blant de nominerte, som var stemt fram av 125 000 elever på mellomtrinnet i løpet av høsten 2021. Målet...

Forfatteren av braksuksessen «Et lite liv» er tilbake med en ny oppslukende roman. Denne gang skriver Hanya Yanagihara om en fortid som aldri fantes og en fremtid til å grøsse av.

Miljøgifter i Arktis tar opp et emne som gir boken en soleklar plass på et skolebibliotek. Den handler om en miljøkamp som nytter. Men sjangeren er uklar.

Det å lese bøker er vår bro til framtida. Det krever at vi bryr oss om bokbransjen og sammen bidrar til å ivareta den langsomme trostanken i samfunnet vårt.


Jean Rhys skriver frem en original kvinnerolle og foregriper samtidig en hel drøss moderne romaner om deprimerte, skadede kvinner, skriver litteraturkritiker Jonas Hansen Meyer som klassikeren «God morgon, midnatt» fra 1939 som nå er ute i en ny oversettelse til nynorsk.


ESSAY. I april er det 30 år siden den norske sjømannskirken i Cardiff ble gjenåpnet, etter en mangslungen kampanje som omfattet nordmenn, briter, prinsen av Wales, Hordaland fylkeskommune – og en verdenskjent forfatter.


ANMELDELSE. I sin debutroman lader Villads Andersen en grøn bevægelse samarbejde med Google for at overtage magten i Danmark.


Hvordan speiler krimlitteraturen tida vi lever i?