

Elias Lenning (20) fikk med seg en god dose kunnskap om effektiv drift og arbeidsmoral fra Jæren. Det har han tatt med seg inn i hverdagen som heltidsbonde på Herøy i Nordland.

Hege Marit Hyllnes har ikke bare fått en mentor i Kari Raanes. Hun har også fått et vennskap som har gjort det første året som gårdbruker enklere.


Ny grisetelling viser 0,3 prosent flere griser i amerikanske grisehus. Det var motsatt av hva analytikerne ventet.


Lisa og Martin Schlue måtte gjøre en rekke valg da de skulle utvide gården i 2018. Ett av dem ble å oppfylle flere krav til dyrevelferd som utløser en bonus fra slakteriet.


Tine rekrutterer fra egne rekker til konsernledelsen. Karin Storvik blir ny konserndirektør for kommersielle enhet, mens Mads Bendixby overtar rollen som konserndirektør for HR.


Brotne løfter, målkonflikt og ein styreleiar som går på dagen. Det «skakar i grunnvollane» hos kjøttgiganten Nortura.


Det svenske jordbruksverket ber om 96 millioner svenske kroner i en første fase.



Skal beredskap og mattrygghet styrkes i hele landet, må staten inn med midler til foredlingsindustrien i distrikta, mener Øystein Iselvmo, melkebonde og fylkesleder i Troms Bondelag.

CO2 blir «spist opp» av planter som vokser og sprer seg i en varmere verden.

Sentersjefen fortel at det aldri har vore like mange menneske under glastaket i Knarvik sentrum.


En varm og tørr sommer har ført til at flere potetbønder i Troms får avlinger med potetsykdommen skurv.


– Så langt ser det bra ut, både med tanke på kvalitet og volum, sier Øystein Nilsen i Namdal produsentlag.


Nortura styrker sitt andretertial-resultat med 100 millioner. Samlet i år, er resultatet styrket med 200 millioner. Samtidig fortsetter fallet gjennom dagligvarehandelen.

Han er egentlig ferdig med politikken, men gjør likevel et siste forsøk på å få endret et vedtak han er fullstendig uenig i.


Småslakteria slepp unna kostbart klassifiseringskrav, men pinnekjøtet kan likevel bli dyrare.


Fra nyttår blir ansvaret for innsamling og gjenvinning av landbruksplast delt. – Vi skal samle inn all den landbruksplasten vi setter på markedet hvert år, og gjenvinne mer av den, sier konsernsjef Svenn Ivar Fure i FK Agri.


Landbruksdirektoratet har no ferdigberekna dei nye satsane ved produksjonssvikt i jordbruket. Desse er foreslått innført i 2023, men må formelt vedtas av Stortinget fyrst.


Debatten har gått friskt i sosiale medier etter at Q-Meieriene lanserte Klimamelk og Tine Fremtidsmelk. Folk er skeptiske.


Ettersom markedet styrer melkeprisen i Nederland, vet Reijer Rotgans (23) aldri hva han får betalt. Den usikkerheten ble mindre etter at gården fikk installert et helautomatisk meieri.


Landbruket har ei lang og stolt historie i Noreg, og har gjennom lange tider vore ein hjørnestein i vår økonomi og vår kultur. Det skal det framleis vere. Då er det viktig at landbruket held fram med å fornye seg.


I fjor påviste Veterinærinstituttet for første gang hundens dvergbendelmark hos en elg felt i Stor-Elvdal. Nå oppfordres jegere til å være på vakt for forandringer i lunger og lever i elgslaktet.


Byrådet i Oslo har vedtatt en plan der maten som serveres i kommunens fritidsklubber, aktivitetsskoler og barnehager skal være kjøttfri. Dette er symbolpolitikk, mener Helene M. Hoppestad i Skien. – Dette er realpolitikk, svarer byråd for finans i Oslo, Einar Wilhelmsen.


Tine vil effektivisere og kanskje flytte produksjonen av Gudbrandsdalsost vekk frå Gudbrandsdalen. Det møter lokal protest.


«Handlingsplan for å fremme bærekraftig, sunn og mer plantebasert mat i Oslo kommune» vil øke importbehovet av mat og følger ikke opp kostholdsrådene.


Breking frå utilgjengelege fjellsider er dårleg nytt for sauebønder. Klatrar berga livet til lam med sans for å leva litt på kanten.


156 grunneiere står i en rettsstrid med Bane NOR om gjerding. Lederen for grunneierlaget frykter ubrukelige beiteområder og avviklinger om staten vinner fram.


Fårikålens festdag blir feira torsdag 28. september i år. Kvaliteten på årets lam ser veldig bra ut, melder Nortura.

På Skjetlein i Trondheim gjør de noe ingen har gjort før dem. De produserer mat, dyrefôr og strøm på det samme jordet - samtidig.


Etter 10 år med utleie kan Steinkjer kommunes landbrukseiendommer på Fergeland bli lagt ut for salg på det åpne marked.


Selvbetjente utsalg for frukt og grønnsaker er populære over hele landet, men det kommer med en bismak for flere bønder. Mange kunder dropper nemlig å betale.


EU-kommisjonen vurderer regelverket rundt ulvejakt, med planer om mer fleksibel forvaltning. – Tettheten av ulveflokker i noen europeiske regioner har blitt en fare for husdyr, sier EU-kommisjonens president.




Norges Bondelag mener vi bør nå jordvernmålet raskere enn regjeringa legger opp til. – Et areal tilsvarende all dyrka mark på øya mi forsvinner annethvert år, sier John Erik Skjellnes Johansen.


Faglaga står sammen om innspill til ny dyrevelferdsmelding og er tydelige på at bonden ikke må bli økonomisk skadelidende, dersom det kommer nye krav. – Bondens skal ikke risikere å måtte stå i et valg mellom dyrevelferd eller økonomi, sier Bodhild Fjelltveit i...

Høyringsrunden knytt til endring i verneforskrifta for Hattebergsdalen landskapsvernområde er over, og Statsforvaltaren i Vestland har kome med si vurdering.


Joep Den Brook ville bidra til det grønne skiftet i Nederland, og investerte i et biogassanlegg på gården i 2012. Nå gir han opp og selger rettighetene til anlegget.


Bonden Anders Stenshorne plantet 800 meter med solsikker for å pynte opp langs veien. Så blomstret det frem en fiks idé.

Landbruksdirektoratet holder ekstraordinær auksjon av importkvote for matkorn i begynnelsen av oktober.

Geir Pollestad har bestemt en ny villsvinpolitikk i Norge, og sier at dyra skal utryddes fra kongeriket.

Marthe Bogstad syntes tittelen klimasmart spydspissbonde hørtes både stor og skummel ut, men da melkebonden forsto hva den innebar, hoppet hun likevel i det.


Værgudene har ikke samarbeidet med kornbøndene på Østlandet i vekstsesongen, og nå svikter de dem under innhøstinga og. Lars Halvor Stokstad Oserud driver han rundt 2000 dekar på Romerike, sammen med Even Mangerud.


Vanlegvis får Statsforvaltaren i Oslo og Viken inn mellom 15 og 100 skademeldingar frå landbruket i eit normalår. No er talet oppe i over 3000.


Nortura skal holde ekstraordinært årsmøte, etter at styreleder Trine Hasvang Vaag gikk av. Valg av nytt styre er eneste sak.


På landbruksmøtet på Tolga forleden lovte SV-representant Lars Haltbrekken at hele partiet var klar til å stemme for en økonomisk opptrappingsplan til norske bønder. Ifølge Ap-representant Nils Kristen Sandtrøen skal denne være like rundt hjørnet.


Landbruksminister Geir Pollestad møtte flaumramma bønder i Grue kommune tysdag 19. september. Møtet gjorde inntrykk på statsråden som lova meir hjelp.


Undersøkelser viser at bøndene sier tydelig ja til å ta del i det grønne skiftet, men stilt overfor teknologivalg, driftsplanlegging og investeringer trenger de bistand og økonomisk forutsigbarhet.

Staten skal dekke en større andel av bøndenes økonomiske tap når klimatiske forhold, som uvær og tørke, ødelegger avlinger. Produksjonssviktordningen for bønder utvides etter ekstremværet Hans. Det opplyser regjeringen i en pressemelding. Når...


Norge og USA skal bruke 350 millioner kroner hver på et landbruksfond som skal sikre mer privat kapital til afrikanske småbønder.




Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) skal undersøke om det er mulig å redusere behovet for grunnvann som drikkevann til svenske kyr. SLU-professor Anna Jansson mener potensialet er stort.


Verdsettelse av tomten ved festeavgiftsregulering eller ved innløsning av festeforholdet gjøres ofte unødvendig komplisert og baseres ofte på et uriktig resonnement. Mange vil kjenne igjen den betraktning at en tomt er mindre verdt, og at verdsettelsen av en festetomt er vanskelig, fordi...


Ferske tall fra Felleskjøpet Agri viser at nedbøren i august ytterligere forverrer årets kornavling.


Meir enn 150 grunneigarar har gått til retten for at Bane Nor skal fortsette å halde gjerdet langs Sørlandsbanen. Nå møtast partane i Sør-Rogaland tingrett.


Kunstig intelligens (KI) har fått mye oppmerksomhet i media, ikke minst med lanseringen av ChatGPT. Imidlertid er ikke KI en ny teknologi. Allerede på 1950-tallet har det vært forskning på KI, men teknologien er nå så raffinert at den kan utgjøre en reell forskjell...


Reintonvegen og Liavegen i Hol fekk store skadar under uveret i august. Lars Perstølen og Oddvar Berg er leiar for kvart sitt veglag. Dei er spente på svaret om naturskadeerstatning og når det kjem.


Da Ruben Borgersen tok for seg renoveringen av gamle Rud gård, måtte han mellomlagre jord- og steinmasser på egen grunn ved Labro. Dette kom han til å måtte betale dyre bøter for, til tross for at han fikk flere muligheter til å rette opp feilene som kommunen vurderte som...


Sesongen for potetopptaking er i gang, og på Fellingfors får bøndene hjelp av landbrukselever. Påtroppende ordfører rakk også potetopptaking før ny jobb


Mattilsynet har forberedt en liste med tiltak i tilfelle afrikansk svinepest kommer til Norge, og helt øverst på lista står forbud mot all jordbruksvirksomhet i infiserte områder.


Årets kornavling omtales som tidenes verste. Mange vurderer å pløye ned alt.


Vinstra er traktorbyen. Lørdag var det opptog og konkurranse.




Selv om sommeren er over er det fremdeles jordbærsesong på Østlandet.


Om få dager kan dyra på gården til Unni Aalbu Gravem og Tore Gravem innta det nybygde fjøset. Paret har hver sine faste jobber, men har investert 6,5 millioner for å ta vare på slektsgården på Gravem med nytt fjøs. At barna får oppleve dyreliv på...


Tidligere denne uken ble det gitt fellingstillatelse etter observasjon av ulv. Nå er det funnet døde og skadde dyr.


-


Statens naturoppsyn (SNO) har de siste årene avdekket omfattende bruk av ATV under jakt og som transport til hytter. Nå økes tilsynet under årets jakt.
Q-meieriene lanserer melk som har «25 prosent lavere klimaavtrykk». Forbrukerrådet og klimaforsker reagerer på markedsføringen.

Å pløye ned avlingsrester kan fungere som gjødsel for neste avling, men det kan også bidra til økt utslipp av en svært hissig klimagass.


Konsernsjefen skulle ønske kapitalsituasjonen i Nortura var bedre. Ulike styrkingsgrep kan bli aktuelle, men ledelsen vil ikke be om mer egenkapital fra eierne nå.


Bondelaget og Norsvin forventer økt beredskap på alle plan og full utskyting av villsvin for å unngå svinepestutbrudd i Norge.


Stadig større mengder værskadet korn må avvises ved mottakene.– Vi ber om at sentrale myndigheter umiddelbart tar grep og gir kommunene tydelig veiledning i hvordan de skal praktisere ordningen med tilskudd ved produksjonssvikt, sier Bjørn Stabbetorp i FK Agri.


Ole André Myhrvold (Sp) vil både øke skuddpremien og sette inn statlige jegere for å hindre at vi får afrikansk svinepest til Norge.


Olav Håkon Ulfsnes installerte solceller på fjøstaket som et bidrag til det grønne skiftet, men melkebonden opplever svært liten belønning av det norske systemet.


Den giftige planten landøyda skal ha spreidd seg frå kysten og innover i landet til mellom anna Evje. Bondelagsleiar er svært bekymra for spreiinga.