Klima
«Bilfri Midtby» er ikke en krig mot privatbilen
Om gjennomkjøringstrafikken gjennom Midtbyen blir borte, blir det bedre for alle, skriver Høyres Thomas Sakshaug.
onsdag 13:31 Adresseavisen
Ulemper med vind turbiner (Del 3)
· Vind og solenergi er veldig variable energikilder. Når været tillater det er produksjonen grei, men om ikke forutsetningene er til stede merkes det. Som et resultat vil strømprisene variere enormt og gjøre forutsetningene for virksomhet uoversiktlig. Med mye vind produseres det for...
tirsdag 23:02 Avisa Nordland
Ulemper med vind turbiner (del 2)
· Vindkraft trenger ballansekraft for å fungere. Denne balansekraften må komme fra store stabile generatorer som balanserer hele systemet. Alternativet for slike generatorer er vannkraft, atomkraft eller kraftverk fyrt på hydrokarboner. Disse store generatorene er synkron og ligger der hele...
tirsdag 23:02 Avisa Nordland
De villeder om virksomheten sin. De har ingenting på UKA å gjøre
Equinor villeder studenter om virksomheten sin. Det stemmer ikke at oljeselskapet tar viktige steg mot nullutslipp. Derfor må de ikke få sponse UKA, skriver Markus Refsdal og Andreas Randøy.
tirsdag 18:40 Adresseavisen
Ulemper med vind turbiner (Del 1)
· Visuell forsøpling. Dette er store kolosser som ruver høyt i terrenget og som kan sees fra alle kanter. De minner lite om vindmøllene man ser på prospekt kort fra Holland. En er ille å se, men en hel park av dem er direkte vederstyggelig. Det er bare å kjøre...
tirsdag 16:30 Avisa Nordland
Krise for selskap: – Veldig mange i Trøndelag er berørt
Ekstremværet i august ødela ei jernbanebru i Gudbrandsdalen. Etter det har Dovrebanen vært delt i to.
tirsdag 10:51 Adresseavisen
Økt politisk splittelse om CO2-avgift på dansk landbruk
I den danske regjeringa er det nå strid om hvordan den kommende CO2-avgiften skal innrettes. Flere i Venstre sier nei til å legge avgiften på landbruksproduksjon.
tirsdag 10:47 $ Bondebladet
Naturen er vårt halmstrå
Det er voldsomme krefter i gang på Jorda vår. Den økologiske balansen som har blitt til gjennom millioner og milliarder av år har fått uopprettelig skade på grunn av menneskelig aktivitet og rovdrift.
mandag 13:10 Namdalsavisa
VITENSKAP

- Vi blir ikke hørt
Vi lever i en natur- og klimakrise. Oslofjorden er på dødsleiet, reker og torsk fryktes forsvunnet i Vestlandsfjordene. - Politikerne må endre tankesettet. De må følge dagens krav og ikke fortidas, sier Jonas Gahr Støres Havpanel-leder, Peter M. Haugan.
søndag 12:04 Dagbladet
Raser mot Norge
Demonstrasjoner utenfor Norges ambassade i London. - Norge kan på ingen måte kalle seg en klimaleder, sier aktivisten Philip Evans.
lørdag 23:33 TV 2
Kan miste evnen til fotosyntese
Det finnes ei grense for hvor høye temperaturer bladene på regnskogens trær kan tåle. - Da må de velge om de skal sulte eller tørste, sier professor Dag O. Hessen.
lørdag 19:40 Dagbladet
Forskere om superkontinentet: - Fiendtlig miljø
Mennesker og dyr vil utsettes for ekstrem global oppvarming om 250 millioner år, ifølge en ny vitenskapelig studie.
lørdag 07:08 Dagbladet
Folk må flytte tid og sted for ferier
Den sommeren som nå er over i Europa, kan vise seg å være et vendepunkt for europeiske ferievaner på grunn av endringer i klimaet. Så tror man i EU, skriver Einar Hagvaag.
fredag 17:53 Dagbladet
Kraftig fall i plast­pose­salget, men hva så?
Ferske tall viser at salget stuper etter prisøkning. Spørsmålet er om dette gir miljøgevinst.
fredag 15:05 TV 2
Kort vei fra dugnad til gule vester
Rishi Sunak og Storbritannia har bestemt seg for å utsette klimamålsettingene sine med å skyve på gjennomføringen. Sommerens flommer, branner og store ødeleggelser gjør en slik avgjørelse svært omstridt, og mange aviser i Norge har kastet seg på saken...
fredag 09:52 Avisa Nordland
Lenge siden du hørte om ferdsel i Nordøstpassasjen?
Flere kjente oppdagelsesreisende som Willem Barents og Vitus Bering lette i sin tid etter Nordøstpassasjen i Arktis. Første gjennomseiling i full lengde ble gjennomført av den finlandssvenske oppdageren Adolf Erik Nordenskiöld med skipet «Vega». Han forlot Göteborg 4. juli...
fredag 09:51 $ Avisa Nordland
Klimaendringene må sees i et folkehelseperspektiv
28. september behandlet Sametingets plenumsak 039/23
fredag 09:50 Avisa Nordland
Hardt ut mot SSB-notat
I et nytt notat fra SSB hevdes det at det er for tidlig å konkludere om CO2s påvirkning på jordas klima. Senter for klimaforskning kritiserer notatet for å ikke inkludere nyere forskning.
torsdag 28. september Dagbladet
Professor: – Kommer ikke uten kontrovers
Tirsdag presenterte regjeringen en ny plan for gi industrien et grønt løft. Milliarder av kroner skal brukes til det grønne skiftet.
torsdag 28. september TV 2
Nå kan flertallet være i boks: Frp støtter Ranum som ordfører
Frp har inngått en valgteknisk avtale med Høyre. Dermed er det flertall for Kent Ranum som ordfører. I bytte har Frp fått lovnader, men utelukker ikke støtte til Ap-budsjett.
torsdag 28. september Adresseavisen
– Små ambisjoner for norsk havbruk
Bellona hadde store forventninger til at Havbruksutvalget i dag ville benytte muligheten til å sette tydelige rammer for hvordan fremtidens havbruksnæring skulle utvikle seg. Istedet har Havbruksutvalget valgt å omdefinere seg til et «Lakseutvalg» som ikke griper mulighetene som ligger...
torsdag 28. september Miljøstiftelsen Bellona
– Svært positive nyheter
– Dette er svært positive nyheter, som signaliserer at regjeringen mener alvor med en satsing på norsk fastlandsindustri, sier Bellonas fagsjef Christian Eriksen i en kommentar til at regjeringen setter av 15 milliarder kroner til grønn omstilling i næringslivet gjennom statlige...
torsdag 28. september Miljøstiftelsen Bellona
SSB-forskere stiller spørsmål ved CO2s innvirkning på klimaet på jorden
Klimamodellene til FN får også motstand.
torsdag 28. september ABC Nyheter
Klimatilpasning er viktigere enn å stoppe endringene
Det vi gjør i Norge for å stoppe klimaendringene er dyrt og har minimal effekt. Det er bedre å bruke pengene på å tilpasse seg konsekvensene av temperaturøkningen som kommer uansett.
torsdag 28. september rbnett.no
Så mye kjøtt tilsvarer flyturen din
En flytur fra Norge til Thailand og tilbake med bagasje påvirker klimaet like mye som alt kjøttet en gjennomsnittelig nordmann spiser i løpet av fem år.
torsdag 28. september Bondebladet
Gir nye løfter til næringslivet
Regjeringen setter av 15 milliarder kroner til grønn omstilling.
torsdag 28. september TV 2
Får kua vondt i magen av metanhemmere?
Debatten har gått friskt i sosiale medier etter at Q-Meieriene lanserte Klimamelk og Tine Fremtidsmelk. Folk er skeptiske.
torsdag 28. september Bondebladet
Vi må slutte å hylle ambisiøse målsettinger som ikke lar seg realisere
Rishi Sunak og Storbritannia har bestemt seg for å utsette klimamålsettingene sine med å skyve på gjennomføringen.
torsdag 28. september rbnett.no
- Ser tegn på nytt skifte
Veldet av ekstreme hendelser på jorda, kan være et tegn på at klimaet er i endring, mener flere danske forskere.
torsdag 28. september Dagbladet
Naturen er vårt halmstrå
Det er voldsomme krefter i gang på Jorda vår. Den økologiske balansen som har blitt til gjennom millioner og milliarder av år har fått uopprettelig skade på grunn av menneskelig aktivitet og rovdrift. Naturen har alltid vært i endring – men det har tatt tid; en...
torsdag 28. september Avisa Nordland
Skulle stoppe kronprinsen - kjørte forbi
Organisasjonen skulle blokkere veien for kronprinsen i protest. Det gikk ikke helt etter planen.
onsdag 27. september Dagbladet
– Et sterkt team  
– Karbonfangst og -lagring (CCS) er et av de viktigste tiltakene for å nå klimamålene. Norge må få i gang gode industriprosjekter og CCS-politikk raskt. Derfor har vi doblet vårt team i Oslo, sier teamleder for CCS i Bellona, Eivind Berstad.  Denne høsten har...
onsdag 27. september Miljøstiftelsen Bellona
Klimabombe: - Har undret meg
I en fersk SSB-rapport hevdes det at det er altfor tidlig å konkludere om CO2s påvirkning på jordas klima. FNs klimapanels modeller settes også under kraftig angrep.
onsdag 27. september Dagbladet
VITENSKAP

Både Rødt og Sjømat Norge er bare opptatt av penger
Hege Bae Nyholt i Rødt og Randi Nygaard Grøntvedt i Sjømat Norge er kun opptatt av økonomi, ikke et ord om klima- og naturkrisen vi har.
tirsdag 26. september Adresseavisen
- Aldri opplevd så mørk Oslofjord
Ekstremværet Hans med påfølgende styrtregn - og enda mer regn - har gjort at Oslofjorden nå betegnes som mørkere enn noensinne.
tirsdag 26. september Dagbladet
Oppdatert veikart mot 1,5 grader
Det er fortsatt mulig å begrense global oppvarming til 1,5 grader, men nåløyet har blitt trangere. Det mener det internasjonale energibyrået IEA i sin oppdaterte versjon av veikart til nullutslipp. «Det er for tidlig å gi opp målet om å begrense den globale...
tirsdag 26. september Miljøstiftelsen Bellona
FNs klimavitenskap nå på "porten til Helvete"-nivå
Media har fortalt oss at verken Espen Barth Eide eller Jonas Gahr Støre fikk slippe til for å holde taler i FN nylig. FN er nå forvandlet til den nye verdens økokatedral og det første budet er
tirsdag 26. september Avisa Nordland
Forsker frykter kollaps
En kanadisk forsker mener det er risiko for en «befolkningskorreksjon» innen århundret er omme. Professor Dag O. Hessen er ikke enig. - Vi er en robust art, sier han.
tirsdag 26. september Dagbladet
Slår alarm
En rekordvarm vinter er over i Australia og om ikke lenge kommer sommeren «down under», og den kan bli svært varm, ifølge flere forskere.
mandag 25. september Dagbladet
Sjokkstudie: 98 prosent berørt
En omfattende studie initiert av britiske The Guardian får forskere til å se rødt. Likevel er det håp i sikte.
fredag 22. september Dagbladet
Økte klimaambisjoner er ikke bare skryt
Spires leder Elise Åsnes bagatelliserer i et ferskt debattinnlegg at Norges klima- og miljøminister har fått det ærefulle oppdrag å fasilitere verdens forhandlinger om utslippsreduksjoner. Men det er ingen enkel oppgave Espen Barth Eide og Norge, sammen med Singapore, har fått.
fredag 22. september ABC Nyheter
Bilfri midtby er en av kampsakene - nå må Høyre og MDG bli enige
MDG sitter med nøkkelen til Kent Ranums ordførerdrøm. Før valget lovte MDG å være kravstore.
fredag 22. september Adresseavisen
Mener Frp alvor med sin kritikk av norske klimakutt har de i Bodø fått sjansen til å skape reelle kutt
At høyresiden overtar makta i Bodø åpner ikke for noen revolusjon. Men på ett område kan det skje store endringer; når kontrollen med miljøpolitikken glir over fra grønne til blå fingre.
torsdag 21. september Avisa Nordland
- Ministeren går rett i baret
De siste månedene har kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik overkjørt statsforvaltere i flere saker. - Veldig uvanlig - og uheldig, sier ekspert i plan- og bygningsrett, Fredrik Holth.
torsdag 21. september Dagbladet
Stinkende «snørrvann» i ferieparadis
En eksplosjon av plankton skaper et irrgrønt, slimete vann som dreper alt liv.
onsdag 20. september TV 2
Tror dette er grunnen til at Norge ikke får tale i FN
NEW YORK : Når det inviteres til klimatoppmøte i FN onsdag, vil ikke Norge få taletid. Klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) peker på flere årsaker til hvorfor.
onsdag 20. september TV 2
Johan Castberg – en varslet katastrofe
Bellona har gjentatte ganger avslørt alvorlige forhold på Equinors oljeskip Johan Castberg, og er ikke overrasket over at prislappen nå har økt med 13 milliarder kroner siden i fjor. – Omfattende designfeil, sveisefeil og ledelsesproblemer hos Equinor blir tragisk nok dyrt for...
tirsdag 19. september Miljøstiftelsen Bellona
Orkanen Lee har truffet Canada
153 000 er uten strøm i provinsen Nova Scotia.
lørdag 16. september Dagbladet
Maiken byttet parti: – Nyforelskelsen har gått over
Tre årsaker kan forklare velgerflukten fra MDG. At partiet fremstår som en moralistisk tante, er én av dem, ifølge ekspert.
fredag 15. september TV 2
Hvorfor finnes det så mange klimaskeptikere?
Fordi menneskene som mest sannsynlig vil presse det menneskeskapte klimaendringens-narrativet på oss, ikke akkurat oppfører seg som om de anser det som en stor sak.
fredag 15. september Avisa Nordland
Krever melkekartong-endring: – Det blir feil
Q-meieriene lanserer melk som har «25 prosent lavere klimaavtrykk». Forbrukerrådet og klimaforsker reagerer på markedsføringen.
fredag 15. september TV 2
- Blir begravd i massegraver
Katastroferammede Libya etterlyser flere likposer ettersom dødstallene fortsetter å vokse. - Det kan bli mange, mange flere, frykter generalsekretær i Flyktninghjelpen.
fredag 15. september Dagbladet
– Et jækla krafttak
ULLEVAAL STADION : Norsk fotball er pilot i FNs historiske bærekraftsprosjekt. Fotballpresident Lise Klaveness er klar på at forpliktelsen vil koste.
torsdag 14. september TV 2
Ja, de unge har sluttet å bry seg om klimapolitikk
Thunberg-generasjonen er ikke død, de når ikke fram.
torsdag 14. september Adresseavisen
Bellonas biosatsing
Biomasse. Bioteknologi. Fôr. Lakseoppdrett. Naturrestaurering. Nye proteinkilder. Genteknologi. Lavtrofisk havbruk. Bioenergi. Plast. Landbruk. Matsystemer. Bioøkonomi. Økosystemtjenester. Bellonas bioteam jobber med å finne grønne og framtidsrettede løsninger innen alle disse...
torsdag 14. september Miljøstiftelsen Bellona
– Vanskelig å kle seg
Jojo-temperaturer gjør ikke klesvalget lett før man går ut døra. Nå kommer høsten for alvor, ifølge meteorologen.
torsdag 14. september TV 2
Trygler om likposer etter katastrofeflom
torsdag 14. september Dagbladet
- Det er som dommedag
Innbyggerne i den flomrammede libyske byen Derna opplever «dommedag». Hele familier ble vasket bort mens de sov. Mer enn 5300 mennesker er bekreftet døde av flommen.
onsdag 13. september Dagbladet
VITENSKAP

Liten klimagevinst for bønder som produserer grønn energi
Olav Håkon Ulfsnes installerte solceller på fjøstaket som et bidrag til det grønne skiftet, men melkebonden opplever svært liten belønning av det norske systemet.
onsdag 13. september $ Bondebladet
Generasjon anti-konform
Unge svermer hverken for Greta eller Jordan Peterson. De ønsker bare å stake ut sin egen kurs og de tenker relativt fritt om en rekke temaer.
mandag 11. september Civita
Thunberg-generasjonen fyller ikke gatene lenger. Men de vil fylle valglokalene på mandag
Jeg tror mange skoleelever som stemte på Unge Høyre i troen på klimahandling følte de var blitt lurt etter Svennebys utspill.
mandag 11. september TV 2
Lanserer ny tjeneste: Slik blir været i Bodø de neste tre ukene
Lanserer værprognoser for tre uker fram i tid.
lørdag 9. september $ Avisa Nordland
Tall-rot fra NRK
Nei, klima har ikke plutselig blitt mye viktigere for velgerne
fredag 8. september Dagbladet
Vi er nødt til å redusere vårt enorme forbruk av kjøtt
Det holder ikke å komme med en moralsk oppfordring til forbrukere om å ta bedre valg for seg selv og planeten. Gode og smarte miljøvalg må være enklere og billigere. Vi trenger strukturelle tiltak, skriver Klas Martin Sundelin.
fredag 8. september Adresseavisen
Her okkuperer de parkeringsplasser i Midtbyen
MDG har hentet inn partiets største stjerne til valginnspurten i Trondheim. Kampen står om bilene i Midtbyen.
torsdag 7. september Adresseavisen
Fra fossilbasert til biobasert økonomi i Norge
– For å nå klimamålene er det helt nødvendig å akselerere utviklingen fra en fossilbasert økonomi til en biobasert økonomi i Norge. Dette vil bety store omveltninger, men også store muligheter for å utvikle en ny norsk grønn industri, sa Bellonas...
torsdag 7. september Miljøstiftelsen Bellona
Inngår samarbeid om karbonfangst og -lagring
Gasskraftverk på norske oljeplattformer slipper ut 10 millioner tonn CO2 hvert år. Nå har miljøstiftelsen Bellona gått sammen med Ocean-Power for å kutte disse utslippene med karbonfangst og -lagring. Samarbeidet har som formål å utvikle løsninger for...
torsdag 7. september Miljøstiftelsen Bellona
Klima, krig og konflikter – derfor er de likevel optimister
Skyene i horisonten er svarte nok: klima endres, kriger raser, demokratier vakler. Likevel: på en skala fra 1 til 10 oppga ekspertene høge tall på sin optimisme.
torsdag 7. september rbnett.no
Fjelltoppen har krympet 29 meter
Isbreene i Norge lever på lånt tid. - Å legge dem i presenning om sommeren, blir som å behandle en dødssyk pasient med plaster, sier brearkeolog.
onsdag 6. september Dagbladet
Erna ut mot Støre: – Har bremset all utvikling innenfor fornybar energi
Erna Solberg (H) mener Jonas Gahr Støre (Ap) og regjeringen har bremset investeringer i fornybar energi.
onsdag 6. september ABC Nyheter
1600 vitenskapsmenn herav 30 nordmenn: Ingen klimakrise
John F. Clauser, vinner av Nobelprisen i fysikk i 2022, har signere verdensklimaerklæringen med dens sentrale budskap «det finnes ingen klimakrise». Dermed er det 1688 vitenskapsmenn so…
onsdag 6. september Nyhetsspeilet
Johanna (14): – Voksne har ikke lyst til å høre
De fleste barn og ungdommer mener at de ikke kan påvirke politikere i saker som handler om klima- og miljøproblemer. Mange gir opp, selv om det handler om vår fremtid. Når jeg engasjerer meg, føler jeg at ingen voksne har lyst til å høre, skriver Johanna i dette innlegget.
onsdag 6. september Adresseavisen
– Klimakollapsen er i gang
Sør i Norge har mye av sommeren regnet bort. Men aldri før har årstiden vært varmere på vår halvkule.
onsdag 6. september TV 2
Se hvordan Svalbard endres
Ikke noe annet sted stiger temperaturen raskere enn på Svalbard. Nå tiner permafrosten så fort at du kan se at landskapet blir annerledes.
onsdag 6. september Dagbladet
– Det ser fint og fancy ut. Det er det som er så trist
Enova lanserer ny støtteordning for strømsparing. Borettslag, sameier og eiere av yrkesbygg kan få hjelp til å bruke mindre energi.
tirsdag 5. september Adresseavisen
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

VITENSKAP

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL