Jemen
Jemens doble katastrofe: Setter opp norsk coronasykehus i krigsherjet by
De var allerede før 2020 ofre for verdens største humanitære katastrofe. I år har coronasmitten herjet med Jemens utslitte befolkning. Norges utenriksminister håper et nytt feltsykehus kan bidra til å redde liv.
mandag 21. september VG
Røde Kors opprettar feltsjukehus for koronapasientar i Jemen
Røde Kors opnar feltsjukehus for koronapasientar i Jemen. Jemen er eit av landa som har hatt høgast dødelegheit i forhold til registrerte koronasmitta, ifølgje Røde Kors.
mandag 21. september NRK
FN slår ny katastrofealarm i Jemen
FN har måttet stanse eller kutte i halvparten av sine hjelpeprogrammer i Jemen, som de betegner som verdens verste humanitære krise.
onsdag 19. august VG
Oljefondet øker investeringer i omstridte våpenselskap
BEIRUT Oljefondet økte investeringene i verdens største våpenselskap med over 23 milliarder fra 2018 til 2019 – også i flere selskap knyttet til drap på sivile i Jemen.
torsdag 16. juli VG
Oljetanker forlatt utenfor Jemen med over en million fat om bord: – Kan ende i katastrofe
Houthi-opprørerne i Jemen skal gi FN adgang til tankskipet, som utgjør en stor risiko for naturlivet og skipsfarten i Rødehavet.
søndag 12. juli NRK
Gjenopptar våpensalg til Saudi-Arabia
Storbritannia skal gjenoppta våpensalg til Saudi-Arabia, noe som ble stanset i fjor på grunn av krigen i Jemen. Våpeneksporten ble stanset i juni i fjor etter at en domstol ba regjeringen vurdere om våpnene som selges til Saudi-Arabia, brukes i Jemen og at dette dermed er i strid med...
onsdag 8. juli Aldri mer
Saudi-ledet koalisjon innleder ny offensiv i Jemen
Den saudiledede koalisjonen som kjemper mot de iranskstøttede houthi-opprørerne i Jemen, sier de har innledet en ny luftoffensiv som svar på droneangrep. – Å rette angrep mot sivile er å gå over streken. Houthi-lederne vil stilles til ansvar, sier koalisjonens talsmann,...
fredag 3. juli Aldri mer
Frykt for skrekkscenarioer i fattige og krigsherjede land
Ekspertene frykter skrekkscenarioer når koronaviruset setter seg fast i fattige og krigsherjede land uten kapasitet til å hindre spredning. Frykten er alt blitt til virkelighet blant annet i Sør-Jemen, der helsearbeidere flykter fra sine stillinger på grunn av mangel på...
tirsdag 30. juni Aldri mer
VERDEN

FN: Forlatt oljetanker utenfor Jemen kan revne eller eksplodere
FN advarer om at en forlatt oljetanker utenfor Jemen med en million fat olje, kan revne eller eksplodere og skape stor ødeleggelse på maritimt liv i Rødehavet.
fredag 26. juni $ Aftenposten
Over en million tilfeller i Jemen
Over en million mennesker kan allerede være smittet av koronaviruset i krigsherjede Jemen, ifølge London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM). I en rapport anslås det at det i et verst tenkelig scenario kan bli 85.000 koronarelaterte dødsfall i landet. James Cleverly, som i den...
tirsdag 23. juni Aldri mer
Norsk oljetanker angrepet av pirater
Ingen personer på en norskeid oljetanker ble skadd da skipets vakter stanset et angrep fra pirater i Adenbukta sør for Jemen, ifølge rederiet Stolt-Nielsen. – To små båter beveget seg i høy fart mot skipet, med seks bevæpnede pirater om bord. Etter flere varselskudd...
mandag 18. mai Aldri mer
Norskeid skip angrepet av pirater i Jemen – flere skudd avfyrt
Bevæpnede pirater angrep søndag ettermiddag en kjemikalietanker som tilhører det norske rederiet Stolt-Nielsen.
søndag 17. mai VG
Over 500 døde i Aden på åtte dager
Over 500 mennesker har dødd den siste uka i havnebyen Aden i Jemen. Mange av dem hadde pustevansker, og frykten er at koronaviruset er ute av kontroll.
lørdag 16. mai $ Aftenposten
Stort smitteutbrudd i Jemen: – Syke slipper ikke inn på sykehusene
Mange har fryktet konsekvensen av et mulig coronautbrudd i krigsrammede Jemen. – Vi er inne i en katastrofe, sier en lokal organisasjon til VG.
fredag 15. mai VG
Moral i Moria | Kjetil B. Alstadheim
Det er ikke penger nok til å hjelpe alle som er i nød. Det er ikke umoralsk å tenke på hvordan de brukes.
tirsdag 21. april $ Aftenposten
Korona har nådd verdens verste humanitære krise
Fem års borgerkrig har nærmest knekt Jemen. Nå har koronaviruset kommet. Leger og bistandsorganisasjoner advarer om katastrofale følger.
mandag 13. april NRK
Kilde: Våpenhvile i Jemen
Den saudiledede koalisjonen som kriger mot Houthi-bevegelsen i Jemen, sier den vil kunngjøre en våpenhvile ved midnatt, opplyser kilder til Reuters.
onsdag 8. april TV 2
Aftenposten mener: De i størst nød må ikke glemmes
torsdag 26. mars $ Aftenposten
Verdens verste humanitære krise fyller fem år
Fem år har gått siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne i Jemen og utløste det FN kaller vår tids verste humanitære krise.
tirsdag 24. mars $ Aftenposten
«Made in Norway»: Forutsigbar thriller om norsk våpenindustri
... men her kommer andre radioteater-anbefalinger.
torsdag 19. mars $ Aftenposten
Scotland Yard: – Farouk Abdulhak er en feig mann
Sjefetterforsker Andy Partridge minner drapsmistenkte Abdulhak (33) om at han vil bli jaktet på så lenge han lever.
fredag 13. mars $ Aftenposten
Jemen: Vi vil løse Martine-saken
Det er 12 år siden Martine Vik Magnussen ble drept i London. Samtidig har mannen som er siktet for drapet holdt seg skjult i Jemen. Nå lover Jemens utenriksminister at de skal gjøre alt de kan for å løse saken.
torsdag 20. februar TV 2
Jemens utenriksminister: –Vil gjøre alt i min makt for å løse Martine-saken
Det er 12 år siden Martine Vik Magnussen ble drept i London. Siktede har vært i Jemen hele tiden. Nå lover Jemes utenriksminister at de skal gjøre alt de kan for å løse saken.
onsdag 19. februar TV 2
Utpekt som hjernen bak flere terrorangrep: Dette var Qasim al-Raymi
Qasim al-Raymi var målet for den første militæroperasjonen Donald Trump beordret som president i 2017. Han overlevde den gang – men nå hevder amerikanerne at de endelig har lyktes med å ta al-Qaida-toppens liv.
søndag 9. februar VG
Trump: USA har drept Al-Qaida-topp i Jemen
USAs president Donald Trump bekrefter at amerikanske styrker har drept lederen av Al-Qaida på den arabiske halvøy (Aqap), Qasim al-Rimi, i Jemen.
fredag 7. februar $ Aftenposten
Trump: USA har drepe al-Qaida-topp i Jemen
USAs president Donald Trump stadfestar at amerikanske styrkar har drepe leiaren av al-Qaida i Jemen.
fredag 7. februar NRK
USA bekrefter drap på al-Qaida-topp i Jemen
Qasim al-Raymi, leder for al-Qaida på Den arabiske halvøy, er ifølge Det hvite hus drept i et amerikansk angrep i Jemen.
fredag 7. februar VG
Trump: USA har drept terrorleder
USAs president Donald Trump bekrefter å at USA har drept lederen av Al-Qaida på den arabiske halvøy (Aqap), Qasim al-Raym, melder nyhetsbyrået AFP.
fredag 7. februar TV 2
Trump deler Twitter-meldinger om angrep på al-Qaida-topp
USAs president Donald Trump deler lørdag flere Twitter-meldinger som tilsynelatende bekrefter at en al-Qaida-topp ble drept i et droneangrep i Jemen.
lørdag 1. februar VG
Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen
Den siste uken har det skjedd en kraftig opptrapping i krigen i Jemen. Hundrevis av mennesker er drept og såret, ifølge tjenestemenn og stammeledere.
tirsdag 28. januar $ Aftenposten
Minst 70 drept i angrep i Jemen
Et rakettangrep utført av Houthi-opprørere i Jemen har tatt livet av minst 70 soldater, opplyser militære kilder og helsepersonell.
søndag 19. januar TV 2
Minst 25 drept i rakettangrep i Jemen
Minst 25 soldater er drept i et rakettangrep mot en militærbase i Jemen, opplyser myndighetene i landet.
lørdag 18. januar $ Aftenposten
Etterfølger utnevnt etter Omans sultan døde
Omans sultan Qaboos bin Said al Bu Said døde natt til lørdag, 79 år gammel. Kulturminister Haitham bin Tariq al-Said er utnevnt som etterfølger.
lørdag 11. januar $ Aftenposten
ASIA

Medier: USA ville likvidere militær leder
Den samme dagen som Qasem Soleimani ble drept i et droneangrep i Irak, forsøkte USA i all hemmelighet å likvidere en annen iransk militær leder i Jemen.
fredag 10. januar NRK
Tredobling av krigsforbrytelser
I løpet av ti år er antallet krigsforbrytelser mot barn blitt tredoblet, går det fram av en rapport som UNICEF offentliggjorde mandag.
30. desember 2019 TV 2
Røde Kors: Nye tusener drives på flukt i Jemen
Kamphandlinger sør i Jemen har den siste tiden drevet tusener av sivile på flukt, mange av dem gjennom minelagte områder, ifølge Røde Kors.
11. november 2019 $ Aftenposten
Tusener drives på flukt i Jemen
Kamphandlinger sør i Jemen har den siste tiden drevet tusener av sivile på flukt, mange av dem gjennom minelagte områder, ifølge Røde Kors.
11. november 2019 TV 2
Sykehus i Jemen stenger etter angrep: – Kunne blitt et blodbad
Et Leger uten grenser-sykehus er påført store skader og må stenge etter et missil- og droneangrep i Jemen. – Det kunne blitt et blodbad, sier organisasjonens programsjef i landet.
7. november 2019 VG
ACLED: Krigen i Jemen har kostet over 100.000 liv
Over 100.000 mennesker har mistet livet i Jemen siden Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-opprørerne våren 2015, viser nye tall.
1. november 2019 $ Aftenposten
Houthi-opprørere hevder å ha drept 500 saudiarabere
Houthi-opprørere i Jemen hevder å ha tatt 2.000 krigere til fange i et voldsomt angrep mot saudistøttede styrker i grenseområdet til Saudi-Arabia.
30. september 2019 TV 2
FN ber Saudi-Arabia følge opp fredsgest fra Jemen-opprørere
FN ber Saudi-Arabia trappe ned krigføringen mot Houthi-opprørerne i Jemen, som i helgen varslet stans i sine angrep mot saudiarabiske mål.
22. september 2019 $ Aftenposten
Mener USA øker risikoen for krig
Irans president Hassan Rouhani reagerer sterkt på at USA nå vil sende flere styrker til land i Midtøsten. Søndag avholder iranerne store militærparader over hele landet.
22. september 2019 NRK
De hevder de står bak angrepet på Saudi-Arabia: Her forklarer Houthi-ledelsen hvorfor
BEIRUT Houthi-militsen er blant Saudi-Arabias bitreste fiender, og hevder de utførte angrepet mot landets oljeproduksjon i forrige uke. I et omfattende intervju med VG forteller en sentral leder om forholdet til Iran, og truer med at det kan komme flere angrep.
21. september 2019 VG
Amerikanske styrker til Saudi-Arabia
USA sender flere soldater til Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater. Amerikanerne styrker dermed sitt militære nærvær i det spente området.
21. september 2019 NRK
– Det kommer et nytt angrep om to dager
Talspersoner for Houthi-regimet i Jemen varsler at de vil gå til nye angrep på Saudi-Arabia innen kort tid. Norske eksperter mener truslene må tas på alvor.
20. september 2019 NRK
Eksplosjonsfare i Persiagulfen
USAs utenriksminister Mike Pompeo kaller angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon sist helg for en krigshandling. USA og Saudi-Arabia stiller Iran til ansvar og planlegger et svar.
20. september 2019 VG
Stenger flere tusen Twitter-kontoer
Twitter opplyser at selskapet har stengt flere tusen Twitter-kontoer. Kontoene har spredd falske nyheter og regjeringsvennlig propaganda. Twitter mistenker også at kinesiske myndigheter har etablert 200.000 falske kontoer i en kampanje mot demonstranter i Hong Kong. Massivt omfang De kontoene som...
20. september 2019 Aldri mer
Saudiledet koalisjon utførte angrep mot jemenittisk havneby
Den saudiledede koalisjonen har utført militære angrep nord for den jemenittiske havnebyen Hodeida, ifølge statlig TV.
20. september 2019 TV 2
Mener Iran må stilles til ansvar
USAs utenriksminister Mike Pompeo og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman er enige om at Iran må stilles til ansvar for sin «truende oppførsel». Det opplyser talsperson Morgan Ortagus i det amerikanske utenriksdepartementet. Ortagus sier Pompeo og bin Salman ble enige om at angrepet...
19. september 2019 Aldri mer
Jemenittiske opprørere truer med å angripe Emiratene
Houthi-opprørerne i Jemen truer med å angripe mål i Dubai og Abu Dhabi i De forente arabiske emirater.
18. september 2019 $ Aftenposten
Pompeo: Oljeangrepet på Saudi-Arabia er en krigshandling
I en pressekonferanse onsdag presenterte Saudi-Arabia det de mener er iranske droner og raketter, som skal ha blitt brukt i angrepene.
18. september 2019 VG
Trump om oljeangrepet i Saudi-Arabia: Vi vil absolutt unngå krig
Etter angrepet på to oljeanlegg i Saudi-Arabia er det fortsatt usikkert hvem som står bak. President Trump tror fremdeles Iran står bak, men kongressen ønsker mer bevis.
17. september 2019 VG
Mener iranske våpen ble brukt i angrepet
Både i USA og Saudi-Arabia er de sikre på at det ble benyttet iranske våpen i helgens droneangrep. Nå forberedes «nødvendige tiltak.»
17. september 2019 NRK
Slik endrer Saudi-Arabia-angrepet maktbalansen i Midtøsten
Angrepet mot oljeinstallasjonene i Saudi-Arabia øker faren for storkrig i Midtøsten. Ubemannede droner, som fungerer som flygende bomber, betyr at de regionale stormaktene må tenke nytt.
16. september 2019 VG
Halve oljeproduksjonen i Saudi-Arabia er satt ut av spill. Dette må du vite.
Hvorfor er USA så indignert på vegne av Saudi-Arabia? Her er syv spørsmål og svar om situasjonen etter angrepet på verdens største oljeeksportør.
16. september 2019 $ Aftenposten
Opprørere i Jemen til NRK: – Vi står bak angrepet på Saudi-Arabia
En sentral leder for Houthi-opprørerne i Jemen sier til NRK at det er de, ikke Iran, som står bak angrepet på oljeanlegg i Saudi-Arabia. Droneangrepet rammet halvparten av landets oljeproduksjon.
16. september 2019 NRK
Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia
USAs president Donald Trump sier de tror hvem som står bak angrepet mot Saudi-Arabias oljeproduksjon og at de er klare til å svare.
16. september 2019 $ Aftenposten
Halve oljeproduksjonen i Saudi-Arabia stanses midlertidig
Saudi-Arabias energiminister sier droneangrepet lørdag har ført til stans i produksjonen ved to oljefelter, som står for halve landets oljeproduksjo
15. september 2019 $ Aftenposten
VERDEN

USA hevder Iran står bak droneangrepene mot Saudi-Arabia
Saudi-Arabias kronprins har vært i samtaler med USAs president etter at to av landets oljeanlegg ble rammet av droneangrep. USA ber nå flere land om å fordømme Iran.
14. september 2019 VG
FN: USA, Storbritannia Frankrike og andre land kan være medskyldige i krigsforbrytelser i Jemen
BEIRUT En ny FN-rapport hevder at de vestlige landene som har væpnet og støttet den Saudi-ledede koalisjonen som har drept utallige sivile, kan være involvert i krigsforbrytelser. Norge solgte også lenge våpen til en av koalisjonens viktigste medlemmer.
3. september 2019 VG
Stadig flere ofre hentes ut av bombet fengsel i Jemen
Redningsmannskaper leter fortsatt etter ofre i ruinene av fengselet i Dhamar i Jemen, som ble bombet av den saudiledede koalisjonen søndag.
2. september 2019 $ Aftenposten
100 drept da fangeleir i Jemen ble bombet sju ganger
Saudi-Arabia mente de bombet et våpenlager da landets flyvåpen angrep en fangeleir i Jemen. Over 100 mennesker ble drept, opplyser Røde Kors.
2. september 2019 NRK
Minst 60 drept i saudiarabisk angrep i Jemen
Minst 60 mennesker er drept i et saudiarabisk flyangrep på en fangeleir utenfor Jemens hovedstad Sana, sier houthi-opprørerne,
1. september 2019 $ Aftenposten
Dramatisk utvikling i Jemen: Fredsforhandler sier Saudi-koalisjonen har kollapset
BEIRUT I et intervju med VG sier en av de sentrale jemenittiske fredsforhandlerne at koalisjonen som i fire år har angrepet Jemen har smuldret opp. Han mener også at krigen, slik vi kjenner den, snart er over. Lidelsene vil likevel fortsette.
26. august 2019 VG
FN frykter at Jemen rakner
FNs spesialutsending til Jemen, Martin Griffiths, frykter at landet rakner, dersom det ikke straks blir forhandlet fram en fredsavtale.
21. august 2019 $ Aftenposten
Separatister i Sør-Jemen åpner for samtaler
Lederen for separatistbevegelsen i Sør-Jemen som før helgen inntok presidentpalasset i Aden, sier han vil delta i fredssamtaler som Saudi-Arabia har foreslått.
12. august 2019 $ Aftenposten
Barnesoldater på begge sider i Jemen
Det er barnesoldater på begge sider i Jemen, opplyser en jemenittisk menneskerettsgruppe og ber vestlige land slutte å selge våpen til alle parter i konflikten.
17. juli 2019 $ Aftenposten
En av partene i Jemen-krigen endrer strategi
Havnebyen Hodeida har vært en viktig brikke i krigen i Jemen. Nå har styrker fra Emiratene begynt å trekke seg ut av byen.
13. juli 2019 $ Aftenposten
Vi kan få et nytt og blodigere militærdiktatur i Sudan | Muna Jubril
Verdenssamfunnet må legge press på Gulf-landene for å unngå den ventede katastrofen.
26. juni 2019 $ Aftenposten
Nye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen
Over 90.000 mennesker er drept i krigen i Jemen, ifølge organisasjonen ACLED. I tillegg har titusener av jemenittiske barn dødd av sult.
19. juni 2019 $ Aftenposten
Angrep mot flyplass
Saudi-Arabia skal ha stanset et nytt angrep mot en flyplass, da fem droner ble fanget opp og ødelagt, opplyser den Saudi-ledede koalisjonen.
14. juni 2019 TV 2
Aktivister om Boris Johnson: – Han bryr seg ikke om sivile dør i Jemen
Favoritten til å bli ny statsminister i Storbritannia skal ha godkjent salg av bomber til Saudi-Arabia før og etter at skolebarn i Jemen ble drept av bomber fra saudiarabiske krigsfly, hevder kritikere.
12. juni 2019 NRK
Stadig færre drepes i krig og konflikter
Antallet konflikter og kriger i verden øker, men tallet på drepte fortsetter å falle, viser fersk statistikk.
11. juni 2019 NRK
Helbom om Jemen | Thorstein Korsvold - kommunikasjonsavdelingen, Nammo
Fredsbevegelsen krever stans i norsk våpeneksport til land som kriger i Jemen. Det er bare en hake: Eksporten er allerede stanset.
30. mai 2019 NRK
Syv barn drept i angrep i Jemen
Syv barn mellom fire og 14 år ble drept i et angrep i Taiz sør i Jemen fredag, ifølge FN. På ti dager er 27 barn blitt drept eller skadet i angrep i regionen.
27. mai 2019 $ Aftenposten
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

VERDEN

ASIA

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL