Irak
Sju drept i angrep i Bagdad
Minst sju personer er drept i det som skal være et selvmordsangrep mot et marked i Sadr-byen i Iraks hovedstad Bagdad.
torsdag 9. mai TV 2
Regjeringen vil ikke hente norske IS-krigere hjem. Samtidig etterlyser PST dem gjennom Interpol.
PST har siktet og etterlyst 13 IS-krigere med norsk statsborgerskap. – Regjeringen gir signaler om at politiet ikke skal gjøre noe for å bringe dem til ansvar i Norge, sier SVs Petter Eide.
torsdag 9. mai $ Aftenposten
Her er de svenske foreldreløse barna gjenforent med morfar
Svenske Patricio Galvez opplevde alle foreldres mareritt da datteren ble med sin norsk-svenske mann for å kjempe med IS i Syria. Paret tok også med seg barna, som ble foreldreløse da paret ble drept. Da startet Patricios fortvilte kamp for å få barnebarna hjem. Tirsdag kveld fikk han...
torsdag 9. mai TV 2
Bestefar i Syria: – Barna har etter forholdene klart seg ganske bra
Patricio Galvez, som er gjenforent med sine sju barnebarn i Erbil, mener barna etter forholdene har klart seg greit.
onsdag 8. mai NRK
Morfarens første reaksjon etter gjenforening med barnebarna
Svenske Patricio Galvez kunne ikke redde sin datter, men har siden IS'fall kjempet hardt for å redde sine sju foreldreløse barnebarn.
onsdag 8. mai TV 2
16 får medalje for sin innsats
- En militæroperasjon er ikke et enmannsshow, sier oberstløytnant Terje Bruøygard (44).
onsdag 8. mai TV 2
Terje får Krigsmedaljen for sin innsats i Irak
Terje Bruøygård ledet Telemark bataljon i kampen for å frigjøre flere irakiske byer fra IS.
onsdag 8. mai TV 2
Barna til norsksvensk IS-kriger på vei til Sverige
Den svensk-norske IS-krigeren Michael Skråmos barn har kommet til Irak og vil bli sendt videre til Sverige, opplyser kurdiske myndigheter i Irak.
onsdag 8. mai $ Aftenposten
VERDEN

Trump benåder løytnant dømt for drap av fange i Irak
Det hvite hus opplyser at president Donald Trump har benådet en tidligere løytnant som er dømt for å ha drept en fange i Irak.
tirsdag 7. mai $ Aftenposten
Slavekjøperen
NORD-IRAK : For Ali Hussein er det bare en ting som er viktig; få flest mulig jesidier kjøpt fri fra IS, men det var ei lita jente som satte dypest spor.
søndag 5. mai NRK
Bønder mistet sin eneste inntektskilde i ekstremvær
Etter år med lite nedbør og glohete somre har en svært våt vinter gitt nytt liv til Iraks berømte elver. Men selv om vannmagasinene er fulle, fortviler bøndene.
søndag 5. mai $ Aftenposten
Flyktninghjelpen: Irak vil gjøre 45.000 barn statsløse
Barn med foreldre som var tilknyttet terrorgruppen IS risikerer at irakiske myndigheter fratar dem statsborgerskapet. Flyktninghjelpen omtaler situasjonen som en «tidsinnstilt bombe».
onsdag 1. mai NRK
IS-leder al-Baghdadi hevdes å være med i nytt videoopptak
Ekstremistgruppen IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi hevdes å være med i en propagandavideo. Det er i så fall første gang på fem år han ses.
mandag 29. april $ Aftenposten
Religiøst råd sa nei til barn født etter voldtekt. Nå reagerer Nobel-vinner.
ISTANBUL/OSLO : – Mødrene og deres familier må avgjøre om de vil akseptere barn født etter voldtekt, sier Nadia Murad, vinneren av Nobels fredspris.
mandag 29. april $ Aftenposten
Barn etter IS-voldtekter får ikke bli med mødrene hjem
ISTANBUL/OSLO : Tidligere i uken så det ut til at det jesidiske samfunnet ville akseptere barn som var resultat av en voldtekt. Nå presiserer det religiøse rådet at disse barna likevel ikke får bli med mødrene hjem.
søndag 28. april $ Aftenposten
Dro til Syria på jakt etter barnebarna: – Neppe bra om alle gjør som meg
– Neppe bra om alle gjør som meg
lørdag 20. april $ Aftenposten
Vil DNA-teste barn av IS-krigerne før de eventuelt hentes hjem
Norge prøver å skaffe seg oversikt over hvor mange barn av norske IS-krigere og norske IS-kvinner som befinner seg i interneringsleirer i Syria. Det jobbes også med å få til DNA-testing av barna, for å være sikre på at de er norske før de eventuelt hentes hjem.
lørdag 13. april NRK
Færre henrettelser i verden
Antallet henrettelser i verden falt i fjor med nær en tredel - til det laveste nivået på et tiår, viser en ny rapport fra Amnesty International.
onsdag 10. april TV 2
Tysk IS-kvinne tiltalt for å ha latt jesidi-jente dø av tørst
En tysk IS-kvinne møtte tirsdag i retten tiltalt for å ha latt en fem år gammel jesidi-jente dø av tørst i varmen.
tirsdag 9. april $ Aftenposten
Kina skaper nervøsitet i NATO
FEIRER 70 ÅR: Det er økende usikkerhet innad i NATO rundt Kinas globale ambisjoner, samtidig som forsvarsalliansen feirer 70 år denne uken. NATO har ingen offisiell Kina-politikk. Her NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg på NATO-toppmøtet i Brussel 11. juli i fjor. Foto:...
onsdag 3. april Aldri mer
Over 3000 IS-slaver er fremdeles savnet. Jesidi-kvinner må forlate barna i Syria.
ISTANBUL/OSLO : Etter fem år som slaver, nøler frigjorte jesidiske kvinner med å reise hjem. For å komme hjem må de nemlig forlate barna sine.
fredag 29. mars $ Aftenposten
Trump: IS snart fjernet fra kartet
ERKLÆRTE SEIER: President Donald Trump viser fram «før og nå»-kartet sitt over IS’ tilstedeværelse i Irak og Syria og slo fast at IS er nedkjempet. Trump deltok onsdag på en våpenmesse i Lima, Ohio. Foto: MICHAEL CONROY/AP/NTB SCANPIX Den amerikanske...
torsdag 21. mars Aldri mer
Hva sa toppdiplomatene ville skje etter USAs Irak-invasjon? Ny bok viser de interne advarslene.
ISTANBUL : Blant katastrofene som slo til, var fremveksten av IS.
onsdag 20. mars $ Aftenposten
Regissør Thee Yezen Al-Obaide fikk lyst til å skrike høyt da han intervjuet folk til filmen sin
To norske regissører har dokumentert barns tanker rundt krig. «The future of Iraq» vises under Arabiske filmdager i Oslo denne uken.
onsdag 20. mars $ Aftenposten
Vil ikke beholde 1.000 soldater i Syria
AVVISER: Det amerikanske forsvarsdepartementet og USAs forsvarssjef avviser nyhetsmeldinger om at USA vil beholde 1000 soldater i Syria. Bildet viser soldater fra US Armys 3 Kavaleriregiment som observerer avfyring av Javelin-missiler i Irak 4. oktober i fjor. Foto: JAMIE DOUGLAS/U.S. ARMY Pentagon avviser at USA...
mandag 18. mars Aldri mer
Sverige: Fleire IS-tilhengjarar dømde for grove brotsverk etter at dei vende heim
Kvar tredje IS-tilhengjar frå Sverige har vore innblanda i brotsverk etter at dei vende heim igjen, viser ei kartlegging SVT har gjort.
torsdag 14. mars NRK
3.000 IS-medlemmer har overgitt seg
SISTE SKANSE: Ubebodde telt og en motorsykkel står igjen etter å ha blitt etterlatt av IS-krigere på landsbygda i Baghouz øst i Syria mandag. Rundt 3.000 IS-medlemmer har overgitt seg. En gruppe IS-krigere yter fortsatt motstand i en siste landsby, der IS-krigere har gravd et nettverk av...
onsdag 13. mars Aldri mer
Forslag om IS-domstol møter skepsis
KRITISK TIL TRIBUNAL MOT IS: Forslaget om en internasjonal domstol for IS-krigere og andre som hjalp terrororganisasjonen møter motbør fra eksperter, som mener det vil bli dyrt og ta lang tid. Her en parade av IS-krigere i Raqqa i Syria 30. juni 2014. Raqqa var hovedstad i organisasjonens...
fredag 8. mars Aldri mer
Iran og Tyrkia vil gå sammen til krig
Tyrkias regjering avslører at det foreligger klare planer om omfattende militæroperasjoner mot kurderne, sammen med Iran.
onsdag 6. mars NRK
HRW: Fengsler og torturerer barn for IS-tilknytning i Irak
Irakiske og kurdiske myndigheter anklager hundrevis av barn og tenåringer for tilknytning til IS. De fengsler og torturerer dem, skriver menneskerettighets-organisasjonen Human Rights Watch i rapport.
onsdag 6. mars NRK
SDF utleverer 130 fremmedkrigere til Irak
De USA-støttede syriske styrkene SDF utleverte søndag ytterligere 130 IS-fanger til Irak.
mandag 25. februar $ Aftenposten
Uavklart trussel fra fremmedkrigere
USIKKER PÅ TRUSSEL: PST er usikker på hvilken trussel norske fremmedkrigere kan utgjøre for det norske samfunnet etter at de har sonet sine fengselsstraffer. Her PST-sjef Benedicte Bjørnland (t.h.) og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) i forbindelse med at PST la fram sin åpne...
torsdag 21. februar Aldri mer
Klimaendring største sikkerhetstrussel
STØRSTE FRYKT: Klimaendringer er sikkerhetstrusselen som bekymrer folk mest, ifølge Pew Research Center. Her smeltende is fra isbreer som kalver ut i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard. Foto: ARE FØLL/NTB SCANPIX Klimaendringer topper listen over de største...
mandag 11. februar Aldri mer
ASIA

Sufian ble hjernevasket til å slåss for IS. Nå bruker han deres egne knep mot dem.
SINJAR/ISTANBUL : Kidnappede barn ble forvandlet til villige selvmordssoldater. Slik var den Den islamske statens hjernevask, forteller Sufian (18).
mandag 11. februar $ Aftenposten
Norge vil ikke hente hjem fremmedkrigere
IKKE ENIGE: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) var ikke enig med sin amerikanske kollega da hun onsdag møtte USAs utenriksminister Mike Pompeo (t.h.) i Washington D.C. Norge vil ikke etterkomme anmodningen om å hente hjem norske fremmedkrigere som fortsatt er i live og befinner seg i Syria...
torsdag 7. februar Aldri mer
Hun bærer en maske av sorg | Sidsel Wold - Journalist
Nadia Murad overlevde livet som sexslave hos IS. Nå kjemper hun for at IS-krigere skal tiltales for sine forbrytelser, og hun ble hedret med Nobels fredspris for innsatsen. Men hvorfor så hun så trist ut under seremonien?
fredag 18. januar NRK
Ønsker å melde USA ut av NATO
TIDEN UTE? Den amerikanske presidenten Donald J. Trump har flere ganger tatt opp internt med sine rådgivere i Det hvite hus at han ønsker å melde USA ut av NATO. Da Trump deltok på NATO-toppmøtet i Brussel 11. – 12. juli i fjor, skapte han kaos med svært kritiske...
tirsdag 15. januar Aldri mer
Reisebyråer tror ferieturer til Somalia vil ta av i 2019: For noen kan reisen være brudd på oppholdstillatelsen
For somaliere i Norge blir det lettere å besøke hjemlandet. Flere flyselskaper flyr nå til Somalia, og reisebyråer regner med prisfall og stor pågang.
mandag 14. januar $ Aftenposten
1339 år med strid: De kurdiske springerne (II)
Arthur Dent
torsdag 10. januar Document.no
Jesidier voldtatt og torturert: Her føler de seg trygge
LALISH Gjemt inne i fjellene i Nord-Irak kan ingen ta dem. Bli med inn i jesidienes hellige by.
tirsdag 8. januar VG
Fikk opphold i Norge, men var mer enn to år i Irak. Nå kan oppholdstillatelsen ryke.
Wesam Abo Ghneem ble fratatt sine norske reisepapirer da han kom tilbake etter et over to års langt besøk i hjemlandet.
onsdag 2. januar $ Aftenposten
Flyktet fra krig til Norge, men mange reiser ofte tilbake til hjemlandet
Hver fjerde flyktning fra Somalia har reist tilbake til opprinnelseslandet. Også personer fra Irak, Eritrea og Afghanistan reiser hyppig tilbake til noen av verdens mest utsatte områder.
30. desember 2018 $ Aftenposten
Irakiske politikarar vil kaste ut USA etter Trump-besøk
Donald Trumps uventa besøk til amerikanske styrkar i Irak kan ha stilna kritikarar i USA, men i Irak har Trump-kritikken eksplodert etter besøket.
28. desember 2018 NRK
Får kritikk for Irak-besøk
President Donald Trumps får kritikk etter sitt julebesøk i Irak. Der møtte han amerikanske soldater, men fant ikke anledning til å møte landets ledelse.
27. desember 2018 VG
Trump i Irak: Blåste opp lønns- økningen til soldatene
Amerikanske soldater fikk fiktiv «julegave» av presidenten: Trump skrøt av å ha fått til en lønnsøkning på 10 prosent, et tall som i virkeligheten er langt lavere.
27. desember 2018 VG
På overraskende besøk til Irak
USAs president Donald Trump dro onsdag på et uventet første besøk til Irak, der han møtte irakiske soldater på den amerikanske militærbasen Al Asad.
26. desember 2018 TV 2
Donald Trump tilbrakte andre juledag i Irak. For første gang besøker han amerikanske soldater i et stridsområde.
Noen få dager etter at forsvarsminister Jim Mattis sluttet i protest, landet president Trump og kona Melania i Irak.
26. desember 2018 $ Aftenposten
Britisk organisasjon: Nær 12.000 sivile er drept i USA-ledede flyangrep mot IS
Nærmere 12.000 sivile kan være drept i den USA-ledede krigen mot IS i Syria og Irak. Det er ti ganger flere enn koalisjonen erkjenner.
26. desember 2018 $ Aftenposten
– Kan være dårlig nytt for Norge
MER USIKKERHET: Den amerikanske forsvarsministerens avgang skaper mer usikkerhet om NATO, mener NUPI-direktør Ulf Sverdrup. Her Jim Mattis sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide under et besøk i Oslo 14. juli 2018. Foto: NTB SCANPIX / TROND REIDAR TEIGEN Avskjedsbrevet til USAs...
21. desember 2018 Aldri mer
Mattis’ avgang vekker stor uro
POLITISK BEKYMRING: Forsvarsminister Jim Mattis går av ved utgangen av februar. Hans avgang vekker bekymring blant både republikanere og demokrater i Kongressen. Foto: AP / NTB SCANPIX / SUSAN WALSH Både republikanere og demokrater uttrykker sterk bekymring etter at USAs forsvarsminister Jim...
21. desember 2018 Aldri mer
Brutal oppsigelse fra forsvarsminister Mattis
OPPSIGELSESSBREVET: «Mitt syn på viktigheten av å behandle allierte med respekt samt å være på vakt for fiendtlige aktører og strategiske motstandere, kommer fra over 40 år med erfaring innen feltet,» skriver Jim Mattis i sin...
21. desember 2018 Aldri mer
Historien om en fagmilitær anbefaling
DRAKAMP OM IRAK: Det var hard drakamp internt i Forsvaret om forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssens fagmilitære vurdering av Irak-oppdraget i 2015. Her er forsvarssjefen (nr tre fra v) avbildet under forsvarsminister Frank Bakke-Jensens besøk i Irak 10. oktober i år, under et møte med den...
18. desember 2018 Aldri mer
Les forsvarssjefens Irak-anbefaling
KLAR TALE: Forsvarssjefens fagmilitære vurderinger i forkant av deployeringen i Irak i 2015 er på totalt ni sider. Dette dokumentet er ifølge FD nest siste versjon, men er omtrent identisk med sluttdokumentet som ble laget åtte dager senere og som nesten ingen fikk se. Forsvarsdepartementet...
18. desember 2018 Aldri mer
Halvsannhetene og usannhetene må ta slutt
I KRIG OG FRED: Å sende egne soldater i krig, herunder operatører fra Forsvarets spesialkommando (bildet), er en av de viktigste beslutningene et land tar. Derfor kan vi ikke leve med halvsannheter og kreative dementier fra Forsvarsdepartementets side, fastslår Aldrimer.nos redaktør. Foto:...
18. desember 2018 Aldri mer
Vil ikke kommentere egne dementier
TAUSHET OM EGNE DEMENTIER: Kommunikasjonsenheten (KE) i Forsvarsdepartementet i Myntgata 1 i Oslo vil ikke svare på om det var grunnlag for departementets hardnakkede dementier i 2015 av nyhetssaker om deployeringen av norske styrker til Irak. Foto: ALDRIMER.NO Forsvarsdepartementet (FD) ønsker ikke...
18. desember 2018 Aldri mer
Kortfilm – «Yussuf er komplisert»: – Han har ikke sagt et ord på halvannet år
Yussuf ikke sagt noe på 18 måneder:
16. desember 2018 $ Aftenposten
Nadia var sex- slave for IS
I Kongo har legen Denis Mukwege hjulpet ofre for krigsvoldtekter, mens jesidi-kvinnen Nadia Murad overlevde fangenskap som sexslave hos IS. Begge har nå mottatt Nobels fredspris i 2018, og her kan du se de sterke dokumentarene om deres kamp: «On Her Shoulders» og «Dr. Mukwege: The Man Who...
10. desember 2018 VG
Slik var Nadias flukt fra IS
TORGAU Omar Abdel Jabar satte sitt eget og familiens liv i fare da han reddet fredsprisvinner Nadia Murad fra slaveriet og IS’ terrorregime. Den personlige prisen han har måttet betale er høy.
10. desember 2018 VG
VERDEN

Fredsprisvinnerens søsken til VG: «Vi er så stolte av Nadia»
RWANGA-LEIREN Yngst i søskenflokken og hele familiens favoritt. Slik beskriver storebrødrene Nadia Murad (25).
10. desember 2018 VG
Fredsprisvinner: – Vi har alle produktene av plyndringen i lommene våre
Mineraler som brukes i elbiler og mobiltelefoner driver konflikten i Kongo.
9. desember 2018 VG
Fredsprisvinner: – Vi har alle ansvar
Mineraler som brukes i elbiler og mobiltelefoner driver konflikten i Kongo.
9. desember 2018 VG
Fredsprisvinnerens bror: – Jeg vil være stolt over å gifte meg med en IS-slave
RWANGA : Broren til årets fredsprisvinner Nadia Murad har flere søstre som var slaver hos terrorgruppen. Mange fryktet at de ville bli utstøtt, men broren gifter seg selv gjerne med en tidligere IS-slave.
9. desember 2018 NRK
Her massakrerte IS 400 på få timer
KOCHO Innbyggerne i Kocho fikk beskjed om å samle seg på skolen. Kort tid etterpå hadde Nadia Murad (25) mistet halve familien sin.
8. desember 2018 VG
VG i fredsprisvinnerens landsby: Her massakrerte IS 400 jesidier på få timer
KOCHO Innbyggerne i Kocho fikk beskjed om å samle seg på skolen. Kort tid etterpå hadde Nadia Murad (25) mistet halve familien sin.
8. desember 2018 VG
18.814 drept av terror i 2017
NESTEN 19.000: I underkant av 19.000 mennesker ble drept av terrorangrep i 2017. Det er en nedgang på 27 prosent fra året før, viser en ny rapport. De økonomiske kostnadene av terrorhandlingene er anslått i 2017 å ha vært 440 milliarder kroner. Her sikrer belgisk politi et...
5. desember 2018 Aldri mer
USA har brukt over 50.000.000.000.000 kroner på krig siden 2001
Siden 2001 har krig i Midt-Østen og Asia kostet USA over 50 billioner norske kroner, ifølge en ny rapport.
26. november 2018 VG
«Hjertet brenner i brystet hver gang jeg tenker på henne»
Hundrevis av barn født av kvinner, som har blitt holdt som sexslaver av IS-krigere, blir forlatt på barnehjem.
25. november 2018 TV 2
Medsoldater: «Blod-tørstig og ute av kontroll»
Lederen for en tropp med spesialsoldater i Afghanistan er tiltalt for å ha skutt tilfeldige sivile og henrettet en ung IS-kriger som var tatt til fange.
16. november 2018 TV 2
Dette er IS-terroristenes nye strategi
ANBAR/BAGDAD Gjemt i huler i den irakiske ørkenen planlegger terrorgruppen sine gjenerobringer. Norske soldater er sentrale i å holde IS nede.
12. november 2018 VG
Rapport: USAs krig mot terror har kostet en halv million mennesker livet
Rundt en halv million mennesker har lidd en voldsom død i Irak, Afghanistan og Pakistan under USAs krig mot terror, viser en ny rapport.
8. november 2018 $ Aftenposten
FN: IS står bak over 200 massegraver i Irak
IS har etterlatt seg over 200 massegraver i Irak med opptil 12.000 ofre. Det opplyser FN, som sier at massegravene vitner om dyptgripende lidelser og sjokkerende grusomhet.
6. november 2018 NRK
Legger ny maritim strategi for nordområdene
UAVKLART SLAGKRAFT: USA har besluttet at den maritime slagkraften i Nord-Atlanteren må bli bedre. Derfor er 2. flåte besluttet reetablert og skal bli operativ i 2019. Men hvor stor flåten blir og hvor langt nord den normalt skal operere, er fortsatt ikke endelig besluttet. Her fra flyoperative...
5. november 2018 Aldri mer
Medier: Trump stryker på faktasjekk Gir falske eller villedende fakta 30 ganger om dagen
Faktasjekkere har regnet seg fram til at president Donald Trump har kommet med falske eller misledende påstander 30 ganger om dagen de siste syv ukene.
4. november 2018 VG
Trump stryker på faktasjekk: Gir falske eller villedende fakta 30 ganger om dagen
Faktasjekkere har regnet seg fram til at president Donald Trump har kommet med falske eller villedende påstander 30 ganger om dagen de siste syv ukene.
4. november 2018 VG
Frykter ny IS-offensiv
Irak sender store militærstyrker til grenseområdene mot Syria. Terrororganisasjonen IS er svekket, men irakiske myndigheter frykter at ekstremistgruppen vil angripe for å ta tilbake områder.
2. november 2018 NRK
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

VERDEN

ASIA

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL