Hviterussland
Diktator tar hevn på Europa – Norge er klare til å forsvare grensene
Hviterusslands diktator Aleksander Lukasjenko sørger for å frakte flyktninger inn i Litauen. Norge er klare til å være med og forsvare Europas yttergrenser, sier UD.
fredag 22:04 TV 2
Lukasjenko tar sin hevn
Aleksandr Lukasjenko er rasende etter protestene sist høst og straffetiltakene fra Vesten. Hviterusslands president tar nå sin hevn.
tirsdag 20. juli VG
Naboen i øst anklages for å bruke migranter som våpen. Nå vil EU-landet bygge grensemur
- Det er et velorganisert system, sier ekspert.
fredag 9. juli TV 2
Fengslet aktivist møtte pressen: – Han vises frem som et trofé
Sittende ved siden av uniformskledd sikkerhetspoliti sier den hviterussiske aktivisten Roman Protasevitsj at «ingen har slått meg».
mandag 14. juni VG
«Han er en drittsekk. Men han er vår drittsekk».
Vladimir Putin (68) holder seg for nesen når han støtter Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko (66).
mandag 14. juni VG
Hviterussland innfører fengselsstraff for uautoriserte demonstrasjoner
Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har innført en lov som gir fengselsstraffer på opptil tre år for å delta i demonstrasjoner uten godkjenning.
onsdag 9. juni TV 2
Aksjonisten «tilstår» alt i TV-opptreden: – Han er et gissel
I et intervju med hviterussisk stats-TV sier Roman Protasevitsj (26) at han tilstår å ha oppviglet til masseprotester og at han respekterer president Aleksandr Lukasjenko (66).
fredag 4. juni VG
Sammendrag: Hviterussland - Aserbajdsjan 1-2
onsdag 2. juni TV 2
VERDEN

Mål: Hüseynov 1-1 (73)
onsdag 2. juni TV 2
Hviterussisk aktivist stakk seg selv i halsen under fengslingsmøte
Under et fengslingsmøte valgte den hviterussiske aktivisten Steffan Latypau å stikke seg selv med en penn i halsen.
onsdag 2. juni TV 2
Hviterussisk aktivist stakk seg selv i halsen under rettsmøte
Under et fengslingsmøte valgte den hviterussiske aktivisten Steffan Latypov å stikke seg selv med en penn i halsen. Før han stakk seg selv, sa Latypau at etterforskerne hadde truet med å fengsle flere av familiemedlemmene hans om han ikke tilsto.
onsdag 2. juni TV 2
Stoltenberg: Forholdet til Russland på det kaldeste siden den kalde krigen
Forholdet mellom NATO og Russland er nå det aller dårligste siden den kalde krigen, ifølge NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg. Om to uker møtes presidentene i USA og Russland ansikt til ansikt i Sveits.
tirsdag 1. juni VG
Kapringsdrama utløser kald luftkrig
Hviterusslands kapring av et Ryanair-fly får nå konsekvenser for landets diktator. Men fra Russlands leder Vladimir Putin får Aleksander Lukasjenko full støtte. Og nå trappes konflikten opp.
fredag 28. mai TV 2
- Russland tenker på samme måte
HMS QUEEN ELIZABETH (TV2): Natos generalsekretær Jens Stoltenberg utelukker ikke at Russland var involvert da et fly ble tvunget til å lande i Hviterusslands hovedstad søndag.
torsdag 27. mai TV 2
Opposisjonsleder til VG: – Diktatoren leder en okkupasjonsmakt
Den hviterussiske opposisjonslederen i eksil, Svetlana Tikhanovskaja, sier til VG at hun forventer at Norge og andre vestlige land isolerer regimet til diktatoren Aleksandr Lukasjenko.
torsdag 27. mai VG
Regimet må straffes
Europeiske land bør innføre økonomiske sanksjoner mot det hviterussiske regimet og deres hjelpere. Sanksjonene bør være målrettede slik at de ikke rammer hviterussere flest.
onsdag 26. mai VG
President Lukasjenko tvang fly på bakken: – Jeg handlet lovlig for å beskytte folket
Hviterusslands president mener kritikerne har gått over streken og sier han handlet for å beskytte folket da et Ryanair-fly ble tvunget til å lande i Minsk.
onsdag 26. mai TV 2
Hviterussland stenger ambassade
Hviterussland stenger landets ambassade i Canada etter at Canadas statsminister Justin Trudeau fordømte landets omdirigering av et fly med en dissident om bord.
onsdag 26. mai TV 2
Pilot før dramatisk nødlanding: – Hvor kom anbefalingen fra?
«Du har en bombe om bord», sier hviterussisk lufttrafikkontroll til Ryanair-piloten som nettopp har krysset landegrensen. Her er loggen som skal vise minuttene før «kapringen» av flyet med 133 passasjerer.
tirsdag 25. mai VG
Sjokkerende og lovløst
Moskva kaller EUs reaksjoner mot regimet i Hviterussland for sjokkerende. Det sjokkerende i denne saken er hvor langt president Aleksandr Lukasjenko er villig til å gå for å beholde makten.
tirsdag 25. mai VG
Foreldrene: Aktivistens kjæreste er i skrekk-fengselet
Kjæresten til Roman Protasevitsj (26) ble også pågrepet da Ryanair-flyet måtte lande i Minsk. Nå viser det seg at hun er russisk statsborger.
tirsdag 25. mai VG
Jens Stoltenberg om Hviterussland-drama: – Statlig flykapring
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg kaller Hviterusslands handling mot Ryanair-flyet de tvang til å lande i Minsk, for farlig og uakseptabel. Samtidig ber landets opposisjonsleder USA legge mer press på regimet.
tirsdag 25. mai VG
Stoltenberg krever gransking av «statlig flykapring»
Nato-sjef Jens Stoltenberg krever en rask internasjonal gransking etter det han omtaler som Hviterusslands statlige kapring av et Ryanair-fly.
tirsdag 25. mai TV 2
Aktivist «tilstår» i fersk video etter at fly ble tvunget til å lande i Minsk
I en fersk video av den hviterussiske aktivisten, sier Protasevitsj at han står bak opptøyer i landet. En norsk ekspert og en hviterussisk journalist sier til VG at han trolig er blitt instruert.
mandag 24. mai VG
26-åring «tilstår» etter at fly ble tvunget til å lande
EU-ledere vil be om at EU-baserte flyselskap unngår å fly over Hviterussland. Hviterussiske flyselskaper skal dessuten nektes å fly over EU-land.
mandag 24. mai TV 2
Faren til hviterussisk aktivist ber EU om hjelp – EU enige om flere sanksjoner
Faren til den hviterussiske aktivisten Roman Pratasevitsj ber natt til tirsdag EU om å utsette hviterussiske myndigheter for press.
mandag 24. mai VG
Eriksen Søreide: – Lukasjenko lever opp til sitt rykte som Europas siste diktator
Nå diskuterer EU hvordan de skal reagere mot Hviterussland etter arrestasjon. – Trussel mot europeisk flysikkerhet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.
mandag 24. mai VG
Ryanair om Hviterussland-flydrama: Tror det var KGB-agenter om bord
Søndag ble et fly tvunget til å lande i Hviterussland, hvor den opposisjonelle journalisten Roman Protasevitsj (26) ble arrestert. Vitner forteller om dramatiske minutter.
mandag 24. mai VG
Dette skjedde da flyet ble tvunget til å lande
Etter å ha omsider landet i Vilnius, forteller passasjerene på Ryanair-flyet hva som skjedde under den dramatiske flyturen.
mandag 24. mai TV 2
USA fordømmer Hviterussland
Hviterussland har ved å tvinge et fly med en regimekritiker om bord til å lande i Minsk, begått en sjokkerende handling som USA fordømmer, uttaler Washington.
mandag 24. mai TV 2
Fly med opposisjonell journalist tvunget til å lande i Hviterussland: – Sjokkerende, sier Søreide
Et Ryanair-fly ble tvunget til å lande i Minsk i Hviterussland. På bakken ble angivelig den regimekritiske journalisten og aktivisten Roman Protasevitsj arrestert.
søndag 23. mai VG
Opposisjon: Hviterussisk regimekritiker pågrepet på flyplassen i Minsk
Et Ryanair-fly på vei til Litauen ble søndag omdirigert til Hviterussland, ifølge flere medier. En regimekritiker på flyet ble angivelig pågrepet.
søndag 23. mai TV 2
To pågrepet for kupplaner mot Lukasjenko: – Provokasjon
Russiske sikkerhetsstyrker skal ha avverget et militærkupp i Hviterussland: President Aleksandr Lukasjenko (66) skulle angivelig styrtes under seiersparaden i Minsk 9. mai.
søndag 18. april VG
EUROPA

Hanna (32) vil kvitte seg med Lukasjenko: – Det er farlig, men vi skal kjempe videre
Snart åtte måneder etter det omstridte valget har ikke hviterusserne gitt opp å kvitte seg med president Aleksandr Lukasjenko (66).
søndag 18. april VG
Hviterussland: Opposisjonslederen anklages for terror
Den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja (38) blir anklaget for å ha forberedt terrorangrep. Det skjer etter at 245 demonstranter ble pågrepet i helgen.
mandag 29. mars VG
Hviterussland disket fra Eurovision Song Contest
Hviterussland får ikke delta i årets Eurovision Song Contest.
fredag 26. mars VG
Presset ligger i pengene
Kort tid etter at store sponsorer hevet stemmen, ble Aleksandr Lukasjenko strippet for VM i ishockey. Her ligger oppskriften for å forandre internasjonal idrettsledelse.
mandag 25. januar VG
Hviterussland mistet ishockey-VM – vurderer å la Latvia arrangere mesterskapet alene
Hviterussland er fjernet som medarrangør av årets elite-VM i ishockey.
mandag 18. januar TV 2
Ingen siste Trump-sprell i NATO, lover USAs ambassadør (+)
President Donald J. Trump har ikke instruert sin egen NATO-delegasjon om å foreta noen siste markeringer i NATO før han går av. Det opplyser USAs ambassadør til NATO til Aldrimer.no. kjetil@aldrimer.no Mens avtroppende president Donald J. Trump fortsetter å hevde at det amerikanske...
1. desember 2020 Aldri mer
Putin ber Macron holde seg unna Hviterussland
Innblanding i Hviterusslands indre anliggender er uakseptabelt, sa Russlands president Vladimir Putin til sin franske motpart Emmanuel Macron onsdag. Russlands prinsipielle ståsted er at ethvert forsøk på innblanding i indre anliggender i en suveren stat og ytre press mot legitime myndigheter, er...
1. oktober 2020 Aldri mer
Trøbbel i øst dominerer på EU-toppmøte
Sanksjoner mot Hviterussland og det anstrengte forholdet til Tyrkia blir hovedtemaer når EU vier en hel toppmøtedag til utenrikspolitikk. Så fort møtet starter torsdag ettermiddag, vender lederne for de 27 EU-landene blikket østover. President Charles Michel skal orientere om...
1. oktober 2020 Aldri mer
Ønsketenkning som politisk metode (+)
ANALYSE: Det gir - egentlig - grunn til uro at general (p) og tidligere forsvarsminister James Mattis’ hovedbudskap på Army Summit denne uken var at Norge kan være sikre på at NATO vil bestå og at vi vil få hjelp fra USA dersom en fare truer. kjetil@aldrimer.no At Mattis bruker...
1. oktober 2020 Aldri mer
Jakten på Kazan (K-561) (+)
ANALYSE: Norske og allierte maritime patruljefly jakter intenst på lydsignaturen til den russiske Nordflåtens aller nyeste og hypermoderne angrepsubåt Kazan (K-561). kjetil@aldrimer.no Dette er ubåt nummer to som er sjøsatt av den såkalte Yasen M-klassen. Innad i NATO blir...
10. september 2020 Aldri mer
Erna møtte opposisjonsleder fra Hviterussland
Mens titusener av demonstranter uke etter uke fyller gatene i Hviterussland, møter statsminister Erna Solberg kvinnen som i praksis er blitt opposisjonsleder. Av KRISTIAN SKÅRDALSMO Solberg (H) besøker tirsdag Hviterusslands naboland Litauen, hvor den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana...
8. september 2020 Aldri mer
Snubletråden forsvinner, verden blir farligere (+)
ANALYSE: At US Marine Corps i september avslutter sin rotasjonsbaserte trening i Norge og 700 marineinfanterister blir borte, er dårlig nytt. Det gjør det militært enklere å angripe Norge og samtidig slippe unna med det. Og samtidig pågår det noe som kan føre til russisk...
21. august 2020 Aldri mer
Sverige vil mekle i Hviterussland
Sveriges utenriksminister Ann Linde tilbyr seg å reise til Hviterussland sammen med OSSEs leder for å prøve å mekle mellom regimet og opposisjonen. – Lukasjenko har sagt at han ikke er interessert i utenlandsk mekling, men opposisjonen har sagt at den er det, sier Linde. Albanias...
18. august 2020 Aldri mer
Lukasjenko åpner for mulig nyvalg
Hviterusslands opposisjonsleder Svetlana Tikhanovskaja sier at hun er klar til å overta etter president Aleksandr Lukasjenko, som lufter muligheten for nyvalg. – Vi har akkurat holdt valg. Så sant dere ikke dreper meg, blir det ikke noe nytt valg, understreket Lukasjenko mandag, før han i...
18. august 2020 Aldri mer
Varsler straffetiltak mot Hviterussland
Hviterusserne må også få oppleve frie, demokratiske valg, mener statsminister Erna Solberg (H). Norge slutter seg til EU som har varslet sanksjoner mot landet. – Situasjonen i Hviterussland er dramatisk. Omfattende valgfusk og siden brutal politivold mot demonstrantene som protesterer mot...
17. august 2020 Aldri mer
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

VERDEN

EUROPA

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL