Frankrike
Macron hyllet Napoleon
Onsdag var det 200 år siden Napoléon Bonaparte døde. Frankrikes president Emmanuel Macron hyllet ham, men fordømte samtidig hans gjeninnføring av slaveriet. – Det var et svik mot opplysningstidens ånd, sa Macron.
01:16 NRK
Fransk politibetjent skutt og drept i Avignon
En fransk politibetjent er drept i en skyteepisode i byen Avignon.
20:13 ABC Nyheter
Politimann skutt og drept
Gjerningsmannen er fortsatt på frifot etter at en politimann ble skutt og drept i Avignon i Frankrike i kveld. Ifølge den franske innenriksministeren ble det skutt etter flere politifolk da de skulle gå til aksjon mot narkotikaforbrytere.
20:00 NRK
Statsborgerskap til 2000 arbeidere
Den franske regjeringen har gitt statsborgerskap til over 2000 utenlandskfødte arbeidere i den såkalte «førstelinjen» mot koronaviruset. Helsearbeidere, vektere, butikkansatte og renovasjonsarbeidere belønnes for «innsats for Frankrike», melder AFP.
18:08 NRK
Vil legalisere cannabis i Frankrike
En gruppe franske parlamentarikere foreslår å gjøre cannabis lovlig å bruke og omsette. Den tverrpolitiske gruppa mener legalisering må til for å få kontroll på salget og beskytte unge i Frankrike, melder AFP. Fem millioner bruker stoffet hvert år.
16:18 NRK
Kvinne skutt, påtent og drept
Drapet på en 31 år gammel kvinne ryster Frankrike. Kvinnen ble skutt i beina av sin fraseparerte mann og deretter dynket i brennbar væske og påtent, sier politiet. Drapet fant sted i Merignac ved Bordeaux i går. Mannen ble pågrepet etter kort tid.
16:08 NRK
Makabert drap ryster Frankrike
En 31 år gammel fransk trebarnsmor ble skutt i beina av sin mann og deretter dynket i brennbar væske og påtent, opplyser politiet.
15:53 ABC Nyheter
Belgisk bonde flyttet grensen til Frankrike
En svært overraskende grenseflytting ble oppdaget på grensen mellom Belgia og Frankrike for om lag en måned siden. Det viste seg at det var en nyinnflyttet bonde som tok seg til rette og flyttet både grensestein og gjerde som han mente sto i veien. Med det brøt han en traktat fra 1820.
15:46 TV 2
VERDEN

Fransk journalist kidnappet i Mali
En fransk journalist ble kidnappet av en jihadistgruppe i Mali 8. april, opplyser han selv i en kort video.
onsdag 10:39 ABC Nyheter
Slaget om Napoleon
Napoleon Bonaparte sørger fortsatt for krangling i Frankrike, 200 år etter at han døde.
onsdag 09:10 NRK
Franske folkevalgte vedtok ny klimalov
Tross kritikk fra miljøbevegelsen ble en ny klimalov tirsdag vedtatt av nasjonalforsamlingen i Frankrike.
tirsdag 21:15 ABC Nyheter
Klimalov vedtatt i Frankrike
Tross kritikk fra miljøbevegelsen ble en ny klimalov tirsdag vedtatt av nasjonalforsamlingen i Frankrike. Blant tiltakene i loven er forbud mot innenlands flyreiser på under to en halv time, dersom de kan gjøres med tog. Det er dessuten satt begrensninger for leie av dårlig isolerte...
tirsdag 21:15 NRK
Flyttet landegrensa ved et uhell
En belgisk bonde skal ha flyttet landegrensa mellom Belgia og Frankrike, fordi den sto i veien for traktor-ruta hans.
tirsdag 20:52 Dagbladet
Frankrike holder skolene åpne «koste hva det koster vil» – for 20 barn ved én skole har prisen blitt for høy
På én skole i Frankrike har 20 elever mistet nære familiemedlemmer til coronaviruset. Barn er mindre utsatt for alvorlig sykdom som følge av coronaviruset, men det gjelder ikke nødvendigvis dem de deler husstand med.
tirsdag 18:11 ABC Nyheter
Le Pen frikjent for IS-bildedeling
Marine Le Pen, som leder det franske ytre høyre-partiet Nasjonal Samling, er frikjent for å ha delt bilder på Twitter av drap utført av ekstremistgruppa IS. Bildene ble publisert i november 2015, kort tid etter terrorangrepene i Paris. Retten i Nanterre fant at bildene ble publisert...
tirsdag 15:46 NRK
Klimalov-forslag får kritikk
Fransk miljøbevegelse kritiserer en ny klimalov som det skal stemmes over i parlamentet tirsdag. President Emmanuel Macron er ventet å få flertallet med seg i nasjonalforsamlingen. Blant tiltakene i lovforslaget er forbud mot innenlands flyreiser på under to en halv time, dersom de kan...
tirsdag 10:23 NRK
Tusenvis protesterte i Frankrike
Flere tusen deltok i demonstrasjoner i Frankrike på arbeidernes dag, 1. mai. Totalt var rundt 170.000 i gatene, mener en fagforening. Innenriksdepartementet anslår at det var 106.000 som deltok på de ulike arrangementene.
søndag 00:51 NRK
Tusenvis demonstrerte i Frankrike
Flere tusen mennesker demonstrerte 1. mai i Frankrike, til tross for strenge koronarestriksjoner. Blant annet var det protester mot regjeringens planer om å redusere utbetalingene til arbeidsløse. Stort sett gikk demonstrasjonene fredelig for seg, melder Reuters. I Paris var det sammenstøt mellom...
lørdag 17:09 NRK
Særlig én ting truer gjenåpningen i Frankrike: - Vi er veldig bekymret
Lav vaksinering fører til treg gjenåpning av Frankrike. I tillegg er har landet oppdaget flere tilfeller av den indiske virusvarianten.
fredag 11:32 TV 2
Opprop om borgerkrig i Frankrike møtt med rettssak
Franske soldater og offiserer kan bli straffet for å ha støttet et opprop om at innvandring kan føre til en borgerkrig. Nå blir noen av dem stilt for et militært disiplinærråd.
torsdag 29. april NRK
Antall smittede går ned i Frankrike
I Frankrike fortsetter antall koronasmittede å gå ned. Det er nå under 30.000 smittede i landet for første gang siden starten av april, opplyser helsemyndighetene i landet. Også antall pasienter som trenger intensivbehandling har sunket det siste døgnet.
onsdag 28. april NRK
Røde Brigade-medlemmer pågrepet
Fransk politi har pågrepet sju tidligere medlemmer av den venstreekstreme gruppen Røde Brigader, som er dømt for terrorisme i Italia. Fransk politi leter samtidig etter tre andre etterlyste medlemmer av gruppen, opplyser president Emmanuel Macrons kontor. Italia krever de ti utlevert.
onsdag 28. april NRK
Røde Brigade-medlemmer pågrepet i Frankrike
Fransk politi har pågrepet sju tidligere medlemmer av den venstreekstreme gruppen Røde Brigader, som er dømt for terrorisme i Italia.
onsdag 28. april ABC Nyheter
Her kommer de ut etter 40 dager
Deltakere ville bli i grotta lenger.
mandag 26. april Dagbladet
Over 6000 på intensiven i Frankrike
Nå ligger over 6000 koronapasienter i Frankrike på intensivavdelingen, melder Reuters. Det er første gang på over ett år at antall pasienter på intensiven stiger over 6000, etter at 23 personer ble innlagt siste døgn. Siste døgn er det også registrert 400 nye...
mandag 26. april NRK
Mistenkt så jihadistvideoer
En tunisisk mann som knivdrepte en politiansatt utenfor Paris, hadde sett på jihadistvideoer rett før angrepet, ifølge fransk påtalemyndighet. Politet sier det er liten tvil om mannens radikalisering. De opplyste òg at de har pågrepet en femte person
søndag 25. april NRK
Protest etter drap på jødisk kvinne
Demonstranter har samlet seg i flere franske byer etter at en domstol besluttet at en mann som drepte en jødisk kvinne, skal til psykiatrisk behandling. Kvinnen (65) ble dyttet ut av leiligheten sin i Paris i 2017 av naboen, som ropte «Allahu akbar».
søndag 25. april NRK
Store deler av årets franske vinproduksjon er ødelagt av frost
Franske bønder fortviler over store frostskader på årets vinproduksjon. Også andre jordbruksprodusenter er rammet. Skadene kalles en katastrofe for landbruket.
søndag 25. april ABC Nyheter
Frost har øydelagd vinproduksjon
Frostbølga i byrjinga av april påverka hundre tusenvis av hektar med alingar og vinstokkar i 10 av dei 13 regionane i Frankrike. Over heile landet tel no vinprodusentane tapa etter den uventa kulda. Også andre jordbruksprodusentar er råka.
søndag 25. april NRK
Besøkte familien til drepen kvinne
Frankrike sin president Emmanuel Macron besøkte laurdag familien til kvinna som drepen på politistasjonen der ho jobba, sørvest for Paris. Fire personar er arresterte etter kvinna blei knivdrepen. Etterforskarar behandlar saka som eit terrorangrep.
lørdag 24. april NRK
Styrer byen fra cella
Georges Tron (63) nekter å gå av.
lørdag 24. april Dagbladet
Tre personar er arresterte i Paris
Tre personar er arresterte etter at ei kvinne fredag blei knivdrepen på politistasjonen der ho jobba. Det er mistanke om terror. Dei tre blir skildra som del av kretsen rundt gjerningsmannen, som blei skoten og drepen av politiet etter angrepet.
fredag 23. april NRK
Opnar terroretterforsking
Fransk politi opnar ei terroretterforsking etter at ein politibetjent vart knivstukken og drepen på stasjonen der ho arbeidde i Rambouillet utanfor Paris. Mannen som gjekk til åtak vart skoten og drepen av politiet.
fredag 23. april NRK
EUROPA

Tre pågrepet etter at kvinne ble knivdrept på politistasjon ved Paris
Tre personer er pågrepet etter at en kvinne ble knivdrept på politistasjon der hun jobbet i Rambouillet sørvest for Paris fredag. Det er mistanke om terror.
fredag 23. april ABC Nyheter
Politibetjent død etter knivåtak
Ein politibetjent er død etter eit knivåtak på ein politistasjon i Rambouillet nær Paris, melder innanriksminister i Frankrike, Gérald Darmanin. Motivet for åtaket er ikkje klårt, og åtakaren vart skoten og overmanna av andre politibetjentar.
fredag 23. april NRK
Frankrike letter på tiltakene 2. mai – Disneyland bli vaksinasjonssenter
Frankrike planlegger å lette på innenriks reiserestriksjoner og portforbudet i landet fra 2. mai, og utenfor Paris skal Disneyland brukes til massevaksinering
onsdag 21. april ABC Nyheter
Macron vil åpne for reiser fra USA
Fra begynnelsen av neste måned vil Frankrike gradvis åpne for reisende fra USA og andre land som er vaksinert mot koronasykdom. Planene er diskutert med Det hvite hus, sier president Emmanuel Macron til CNN.
søndag 18. april NRK
Frankrike med innreisekarantene
Frankrike innfører ti dagers karantene for personer som ankommer med flygninger fra Argentina, Chile og Sør-Afrika. Dett vil også gjelde fra Brasil, men flygninger derfra er forløpig stanset frem til fredag. Årsaken er bekymring rundt den brasilianske koronavarianten. Flygninger fra...
søndag 18. april NRK
En milliard euro mot frostskader
Regjeringen i Frankrike lover å gi én milliard euro i hjelp til bønder og vinprodusenter som er rammet av den kaldeste våren på flere tiår. Over store deler av landet er avlinger rammet av frost. Kulda kommer rett etter en uvanlig varm senvinter.
lørdag 17. april NRK
Migrasjonsvennlig politiker brutalt angrepet av migranter
Bernard Tapie, en fransk businessmann og venstrevridd politiker, ble nylig brutalt angrepet i sitt eget hjem. 4 afrikanere brøt seg inn i huset hans midt på n
lørdag 17. april Ekte nyheter
Håper isen skal redde vindruene fra frosten
Fransk vinbønder gjør det de kan for å beskytte årets avling mot nattefrost. Mens noen tenner fakler, gjør andre det motsatte. De håper isen vil beskytte årets skudd.
lørdag 17. april NRK
Håper isen skal redde vindruene fra frosten
Fransk vinbønder gjør det de kan for å beskytte årets avling mot nattefrost. Mens noen tenner fakler, gjør andre det motsatte. De håper isen vil beskytte årets skudd.
lørdag 17. april NRK
Seksuell lavalder 16 år i Frankrike
En ny fransk lov gjør det ulovlig å ha sex med noen under 16 år. Slik omgang blir å regne som voldtekt og kan gi opptil 20 års fengsel. Loven som hever den seksuelle lavalderen fra 15 til 16 år, ble vedtatt i nasjonalforsamlingen torsdag, melder Reuters.
lørdag 17. april NRK
Merkel og Macron krever russisk tilbaketrekning
Statsminister Angela Merkel og president Emmanuel Macron slutter seg til Ukrainas krav om russisk tilbaketrekning fra grensa mot Øst-Ukraina.
fredag 16. april ABC Nyheter
Denne byens navn ble for støtende for Facebook
- Dette synliggjør hvor utilstrekkelige og begrensede moderne verktøy kan være, sier Benoît Kieffer etter at Facebook-siden hans ble slettet.
onsdag 14. april TV 2
Frankrikes heftige klimakutt: Går inn for å droppe korte flyreiser innenlands
Skal du reise kortere distanser innenlands i Frankrike, vil fly ikke lenger være et alternativ dersom reisen kan gjennomføres innen 2,5 timer med tog. – Andre tiltak mer effektive i Norge, mener flyanalytiker.
tirsdag 13. april ABC Nyheter
Fransk hjemmeskolesystem hacket
Hackere i Russland og Kina har angrepet Frankrikes hjemmeskolesystem, ifølge franske etterforskere. Hjemmeskolesystemet krasjet forrige uke, like etter starten på den nasjonale nedstengningen som president Emmanuel Macron innførte.
mandag 12. april NRK
Mann død etter skyting i Paris
En mann ble skutt og drept utenfor et sykehus i Paris mandag, opplyser kilder i politiet. En kvinne som også ble skutt, skal være livstruende skadd.
mandag 12. april TV 2
Norsk modell fronter opprør mot fransk hijabforbud
Det franske Senatet vil forby jenter å bruke hijab utenfor hjemmet. Lovforslaget blir kritisert av muslimske kvinner over hele kloden.
mandag 12. april NRK
Norsk modell fronter opprør mot fransk hijabforbud
Det franske Senatet vil forby jenter å bruke hijab utenfor hjemmet. Lovforslaget blir kritisert av muslimske kvinner over hele kloden.
mandag 12. april NRK
En død etter skyting i Paris
To personer ble skutt utenfor Henry Dunant-sykehuset i Paris mandag, melder Le Parisien. De to ble tatt hånd om av redningstjenesten, men en av dem døde etter kort tid. Etter det avisen kjenner til, er gjerningsmannen fortsatt på frifot.
mandag 12. april NRK
Slik slår den tredje bølgen over Europa
Den tredje smittebølgen i Europa domineres fullstendig av nye muterte virusvarianter, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til Dagbladet.
mandag 12. april Dagbladet
110 gjester tatt på fersken på ulovlig restaurant
Fransk politi har bøtelagt 110 personer som spiste og drakk ulovlig på en hemmelig restaurant i Paris fredag kveld og dermed brøt de strenge restriksjonene.
lørdag 10. april ABC Nyheter
Franske vinbønder frykter frosten
Fra Bordeaux via Bourgogne og Rhônedalen til Champagne er det frykt for at vårfrost kan ødelegge årets vinhøst.
lørdag 10. april ABC Nyheter
– Jeg hater klisjeene om at «litteraturen kan redde verden». Det er tøv!
Annie Ernaux har alltid tatt de undertryktes parti. I litteraturen så vel som i livet. – Litteraturen er ikke til for å gjøre tingene vakrere, sier hun.
fredag 9. april Morgenbladet
Franske myndigheter med sterk hypotese om levninger på Karmøy
Franske myndigheter mener at levningene etter et barn som ble funnet utenfor Karmøy for tre måneder siden, trolig er et barn savnet etter et forlis.
onsdag 7. april ABC Nyheter
Frankrike åpner Rwanda-arkiv
Den franske regjeringen åpner statsarkivet og frigir en betydelig del av dokumentene som omhandler folkemordet i Rwanda i 1994.
onsdag 7. april ABC Nyheter
Fransk gudstjeneste brøt regler
Franske myndigheter og den katolske kirken i Frankrike fordømmer påskegudstjenesten i en kirke i Paris. Saint-Eugene-Sainte-Cecile-kirken var fullpakket, men få brukte munnbind og ingen holdt reglementert avstand for å unngå koronasmitte, melder AFP.
tirsdag 6. april NRK
VERDEN

Stade de France er vaksinesenter
Franske myndigheter har tatt i bruk nasjonalarenaen for fotball utenfor Paris som vaksinesenter. Landet ønsker fortgang i koronavaksineringen for å unngå overfylte sykehus, melder Reuters. Stade de France ble bygget til VM i fotball i 1998.
tirsdag 6. april NRK
Eks-Adidas-eier Bernard Tapie overfalt og bakbundet i sitt eget hjem
Sikkerhetsvakter klarte ikke å forhindre at den kjente franske forretningsmannen Bernard Tapie og hans kone Dominique ble utsatt for et brutalt hjemmeran.
tirsdag 6. april ABC Nyheter
EU godkjenner milliardstøtte til Air France
EU godkjenner den franske redningsplanen for Air France, som skal bli tilført inntil 4 milliarder euro i statlige midler.
tirsdag 6. april ABC Nyheter
Franske restaurantbesøk granskes
Franske ministre etterforskes etter at tv-kanalen M6 påstår flere har spist på «hemmelige» restauranter i strid med koronaregler. Gjester er filmet med skjult kamera med kaviar og champagne, men regjeringsmedlemmene nekter for å ha sittet til bords.
mandag 5. april NRK
Fransk politi jakter internasjonal bande av Lego-tyver
Tre personer er arrestert i Frankrike etter å ha blitt tatt mens de forsøkte å stjele Lego fra en lekebutikk. Nå slår fransk politi alarm om en kraftig økning i tyveri av Lego.
mandag 5. april NRK
Fransk politi jakter internasjonal bande av Lego-tyver
Tre personer er arrestert i Frankrike etter å ha blitt tatt mens de forsøkte å stjele Lego fra en lekebutikk. Nå slår fransk politi alarm om en kraftig økning i tyveri av Lego.
mandag 5. april NRK
Krise på intensiven: - Blir infernalsk
Intensivavdelingene i Frankrike er like fulle nå som de var i april i fjor, og bare i Paris-regionen er 1500 pasienter innlagt. Nå kaller sykehusene inn ekstrapersonale i påskehelga.
lørdag 3. april Dagbladet
13 personer (av 30.000) arrestert for drapstrusler mot Mila
13 personer har til nå blitt arrestert for drapstrusler mot den franske tenåringsjenta/sangeren Mila, som brukte ytringsfriheten sin til å si at hun ikke lik
torsdag 11. februar Ekte nyheter
Anbefaler bredt og omfattende norsk forsvarsforlik (+)
ANALYSE: Mens vi i realtid natt til onsdag var vitne til at Norges viktigste allierte, USA, nærmest revnet politisk på midten, skrev Høyres tidligere generalsekretær Trond R. Hole på Facebook at Stortinget og regjeringen må sørge for et bredt og ambisiøst norsk...
5. november 2020 Aldri mer
Charlie Hebdo med Erdogan-karikatur på forsiden
Tyrkia raser mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo som har en karikaturtegning av president Recep Tayyip Erdogan på forsiden av sin siste utgave. – President Macron antimuslimske agenda har båret frukter! Charlie Hebdo har akkurat publisert en serie med såkalte tegninger fulle av...
28. oktober 2020 Aldri mer
Også ved Trump-tap er utfordringene enorme (+)
ANALYSE: Norge står overfor enorme sikkerhetspolitiske utfordringer selv om Donald J. Trump skulle tape presidentvalget i USA om få dager. Motsetningene innad i NATO er større enn noensinne. kjetil@aldrimer.no Om få dager er det presidentvalg i USA. Dersom president Donald J. Trump vinner...
28. oktober 2020 Aldri mer
Krever at Tyrkia forklarer jihadister i Aserbajdsjan
Frankrikes president Emmanuel Macron krever at Tyrkia forklarer det som han sier er jihadister som har tatt seg inn i Nagorno-Karabakh, og han ber Nato granske. – En rød linje er blitt krysset, noe som er uakseptabelt. Jeg oppfordrer alle Nato-partnere til å stille seg opp mot denne...
2. oktober 2020 Aldri mer
Putin ber Macron holde seg unna Hviterussland
Innblanding i Hviterusslands indre anliggender er uakseptabelt, sa Russlands president Vladimir Putin til sin franske motpart Emmanuel Macron onsdag. Russlands prinsipielle ståsted er at ethvert forsøk på innblanding i indre anliggender i en suveren stat og ytre press mot legitime myndigheter, er...
1. oktober 2020 Aldri mer
Trøbbel i øst dominerer på EU-toppmøte
Sanksjoner mot Hviterussland og det anstrengte forholdet til Tyrkia blir hovedtemaer når EU vier en hel toppmøtedag til utenrikspolitikk. Så fort møtet starter torsdag ettermiddag, vender lederne for de 27 EU-landene blikket østover. President Charles Michel skal orientere om...
1. oktober 2020 Aldri mer
Henter alvorlig syk Navalnyj til Berlin
Et tysk ambulansefly tok sent torsdag kveld av mot Russland for å hente den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj. Navalnyj ligger livstruende syk og i koma på et sykehus i byen Omsk i Sibir etter det som kan være en forgiftning. Han kollapset på et fly mellom byene Tomsk og Omsk...
21. august 2020 Aldri mer
Forbereder våpenhvile i Øst-Ukraina
Midnatt natt til mandag starter våpenhvilen mellom den ukrainske hæren og opprørere i Øst-Ukraina. Begge parter var søndag i gang med forberedelser. Opprørsledere uttalte søndag at de har utstedt forbud mot våpenbruk. Også det ukrainske forsvaret sier de har...
27. juli 2020 Aldri mer
EU-lederne enige om korona-krisepakke
EU-lederne har blitt enige om en historisk korona-krisepakke som skal dempe ødeleggelsene som koronapandemien har utløst, opplyser EU-president Charles Michel. Kompromisset ble inngått tidlig tirsdag morgen etter 90 timer med maratonforhandlinger som startet fredag. Striden dreide seg om hvor mye...
21. juli 2020 Aldri mer
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

VERDEN

EUROPA

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL