Forsvar
FFI: Driften av nye helikoptre kan bli 470 millioner kroner dyrere i året
Den årlige driften av de nye NH90-helikoptrene til Kystvakten og Marinen kan komme til å koste 470 millioner kroner mer enn tidligere anslått.
39min DN.no
NH-90-drift 470 mill. dyrere – i året
KOSTER FLESK: En halv milliard kroner mer per år kan ekstraregningen bli for drift av problemhelikoptrene NH-90. Det fastslår en FFI-rapport. Her et NH-90 på Haakonsvern orlogsstasjons helikopterbase. Foto: LARS RØRAAS/FORSVARET Den årlige driften av de nye NH90-helikoptrene til...
20:00 Aldri mer
Kystvakten får likevel beholde helikoptre: – Skulle bare mangle, mener fiskerne
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har overprøvd forsvarssjefens anbefaling om å gi alle 14 helikoptre til Fregattvåpenet. Dermed får Kystvakten likevel åtte nye NH-90 helikoptre.
19:37 NRK
Vil punge ut for at også Kystvakten skal få nye NH90-helikoptre
Det krever nesten en halv milliard kroner mer i årlige vedlikeholdskostnader enn tidligere anslått.
16:36 Teknisk Ukeblad
Tidligere E-sjef frykter Norge mister Finnmark: – Vi kan velge å overse realitetene
Forsvarsministeren følger med på det Russland gjør, men anser det ikke som en militær trussel. Det mener tidligere E-sjef Kjell Grandhagen vi i aller høyeste grad må gjøre.
15:41 NRK
Regjeringen avblåser helikopterkrisen for marinen og Kystvakten
Skandalehelikopteret NH90 kan likevel dekke behovet for både Kystvakten og fregattene, mener Regjeringen. Svaret er store mengder reservedeler og mange flere som kan drive vedlikehold.
14:46 $ Aftenposten
— Må regne med å miste Finnmark
KAN ANGRIPE: Dersom Russland føler seg truet, er det sannsynlig at landet vil angripe Norge og sikre seg Finnmark. Det fastslår den tidligere sjefen for E-tjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen. GHer grensejegere som patruljerer langs grensa til Russland. Foto: FORSVARET Dersom det blir en...
14:03 Aldri mer
Kystvakten får helikoptre
Kystvakten vil likevel få syv NH-90 helikoptre, etter at forsvarsminister Frank Bakke Jensen (H) har overprøvd forsvarsjefens anbefaling om å gi samtlige 14 helikoptre til Fregattvåpenet.
13:06 VG
Kystvakten får «nye» helikoptre - ferdig levert i 2022
Kystvakten vil likevel få syv NH-90 helikoptre, etter at forsvarsminister Frank Bakke Jensen (H) har overprøvd forsvarsjefens anbefaling om å gi samtlige 14 helikoptre til Fregattvåpenet.
13:02 VG
Norske jagerflyvere var lovlige mål i Libya | Arne Willy Dahl
Han forklarer hvorfor handlingen ville vært straffri dersom libyske luftvernartillerister hadde lykkes i å skyte ned en norsk F-16.
12:52 $ Aftenposten
Skjøt ned russisk overvåkingsfly ved uhell
SKUTT NED: Amerikanske kilder opplyser at det russiske overvåkingsflyet ved en feiltakelse ble skutt ned over Middelhavet av syrisk antiluftskyts. Rekognoseringsflyet Ilyushin IL-20 Coot A er spesialisert for innhentning av elektronisk etterretning (ELINT). Foto: WIKIMEDIA COMMONS Russland har mistet kontakt...
06:56 Aldri mer
Avinor anklager Forsvaret for overprising
Avinor og Forsvarsbygg inngikk nylig et forlik om 25.000 kvadratmeter på Flesland. De er uenige om verdien på området, som vil bli tilbudt Avinor for 12,5 millioner kroner.
mandag 20:25 DN.no
Hvorfor tar NATO med eget vann til Norge? | Mikael Johnsen
Si ;D-innlegg: Forsvaret sier de skal ivareta miljøet under storøvelsen Trident Juncture, men prioriterer likevel vannflasker over norsk springvann.
mandag 19:45 Aftenposten
Mattis bekymret for «russisk påvirkning»
USA-BESØK TIL MAKEDONIA: USAs forsvarsminister James Mattis er bekymret over russisk aktivitet i Makedonia som synes å ha som hensikt å forsøke å påvirke landets politiske prosesser. Her hilser Makedonias statsminister Zoran Zaev på USAs forsvarsminister i forkant av en...
mandag 11:42 Aldri mer
Ny forsvarsplan: Varsler økt cyber-satsing
Utviklingen av cyberforsvaret blir et av de store grepene når regjeringen nå starter arbeidet med ny langtidsplan for Forsvaret.
mandag 10:28 VG
Utvisning av høyreekstremist blir stående
FARE FOR RIKETS SIKKERHET: Den russiske høyreekstremisten Yan Petrovskiy (t.h.) ble erklært uønsket i Norge i 2016, på grunn av “grunnleggende nasjonale interesser”. Etter en klagebehandling, har Justis- og beredskapsdepartementet besluttet å opprettholde...
mandag 04:22 Aldri mer
Vil stanse F-35-leveranse til Tyrkia
PRESSET ØKER: Den politiske dramatikken øker i omfang rundt F-35-anskaffelsen til Tyrkia, som er satt i fare av Tyrkias beslutning om å anskaffe russisk S-400 luftvern. Fra USA varsler nå nøkkelpolitikere i Representantenes Hus at de støtter det amerikanske Senatets...
mandag 03:57 Aldri mer
Forsvaret må styrkes nå
Skal Forsvaret nå to prosent av bnp innen 2024, kan vi ikke vente til 2021 – vi må starte opptrappingen i budsjettene nå.
søndag 19:43 DN.no
Sjefer i Sivilforsvaret slår alarm: Frykter for sikkerheten
Distriktssjefene i Sivilforsvaret slår alarm om at bemanningssituasjonen kan gå ut over sikkerheten til mannskaper og deres operative evne.
søndag 13:26 VG
Sjefer i Sivilforsvaret: Mangler folk og frykter for sikkerheten
Distriktssjefene i Sivilforsvaret slår alarm om at bemanningssituasjonen kan gå ut over sikkerheten til mannskaper og deres operative evne.
søndag 13:18 VG
Advarer barn før Nato-øvelse i Norge
Helsedirektoratet har sendt ut et eget brev til kommunene som omfattes av den store Nato-øvelsen i høst. Der advares det om at øvelsen kan vekke reaksjoner hos barn og folk som har opplevd krig eller traumer tidligere.
lørdag 19:19 NRK
Norge fløy 2820 oppdrag og slapp 588 bomber. «Et par av dem skled av målet»
Noen svært få av Norges 588 bomber over Libya «skled av målet» og detonerte noen hundre meter unna der de egentlig skulle treffe.
lørdag 15:05 $ Aftenposten
Den amerikanske hæren investerer nye milliarder i Kongsberg-teknologi
Ny avtale verdt 4,1 milliarder.
lørdag 09:29 Teknisk Ukeblad
To russere utvist fra Nederland grunnet spionmistanke
Nederlandsk politi utviste tidligere i år to angivelige russiske spioner for å skulle ha forsøkt å hacke et sveitsisk laboratorium knyttet til Skripal-saken.
lørdag 00:10 ABC Nyheter
Kongsberg vant ny milliardkontrakt i USA
Kongsberg Gruppen har inngått en ny rammekontrakt for fjernstyrte våpenstasjoner med den amerikanske hæren. Kontrakten er verdt 4,1 milliarder kroner.
lørdag 00:03 ABC Nyheter
Å være veteran er et tveegget sverd | Kjetil Bragstad
Det sitter langt inne å ta på uniformen med stolthet og finne tillit til staten.
fredag 21:00 $ Aftenposten
Den gamle krigsskolen kan ikke selges | Harald Høiback
Hvilke signal sender egentlig departementet når de vil kvitte seg med et av verdens eldste krigsskolebygg?
fredag 20:30 $ Aftenposten
Søreide: Russiske styrker i nord utfordrer NATO
Russiske øvelser som inkluderer simulerte angrep på norske mål, bidrar ikke til bedre forbindelser eller dempet spenningsnivå, advarer Norges utenriksminister.
fredag 13:57 ABC Nyheter
Søreide med kraftig advarsel til Russland
Russiske øvelser som inkluderer simulerte angrep på norske mål, bidrar ikke til bedre forbindelser eller dempet spenningsnivå, advarer utenriksministeren.
fredag 13:57 $ Stavanger Aftenblad
Pengekrangel gir økt avlyttingsrisiko
INGEN VIL BETALE: Mobilnettet er blitt oppgradert en rekke steder i Norge i forbindelse med Trident Juncture 2018. Men på Rygge og Sessvollmoen, der Telenors utstyr er montert på Forsvarets bygninger, vil ingen betale for oppgraderingene. Det gir vesentlig økt avlyttingsrisiko for allierte styrker...
fredag 12:01 Aldri mer
Slik kan øvelsen bli kompromittert
ETTERRETNINGSOFFENSIV: Fremmed etterretning kan få langt lettere spillerom for å følge med NATOs styrker i Norge ved at deler av mobilnettet har lavere beskyttelsesnivå. Her ankommer NATO-styrker og -materiell til Borg havn i Fredrikstad 7. september i år, som ledd i styrkeoppbyggingen...
fredag 12:00 Aldri mer
Nye steinsprang fra Mannen - Et par tusen kubikkmeter har rast
I tillegg til et større steinsprang i natt, har Sivilforsvaret rapportert til NVE at småstein sprang fra Veslemannen i 7-tiden fredag morgen.
fredag 09:47 VG
Stoltenberg om Norges Libya-bombing: – Ville ha gjort det samme igjen
WASHINGTON DC : Tidligere statsminister og nåværende Nato-sjef Jens Stoltenberg står fast på at det var riktig av Norge å delta i angrepet på Libya i 2011, og at dette ikke var å anse som krig.
fredag 09:11 NRK
Stoltenberg om Libya: – Vi visste mer enn nok
Libya-rapporten mener norske myndigheters kunnskap om Libya i 2011 var for liten. – Vi visste mer enn nok, svarer tidligere statsminister Jens Stoltenberg.
fredag 09:01 ABC Nyheter
Militært treningsfly krasjet – igjen
TILSTANDEN STABIL: Det har de siste månedene vært gjentatte alvorlige uhell, hemdelser og ulykker med US Air Force’s treningsfly av typen T-38. Tirsdag krasjet et fly i Wichita Falls, Texas. FOTO: CHAD BELLAY/USAF I løpet av en knapp måned har to A T-38 treningsfly fra US Air Force...
fredag 06:56 Aldri mer
Alle for en – en for alle?
Alle forsvarsgreinene er så redusert at vil ha nok med sitt i krig.
fredag 06:03 $ Bergens Tidende
Norsk protest: Russland burde varslet om militærøvelsen
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er misfornøyd med at Russland ikke har varslet Norge formelt om den rekordstore militærøvelsen «Vostok-2018 med 300.000 soldater øst i Russland.
fredag 05:45 VG
Norsk protest: Russland burde ha varslet om militærøvelsen
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) er misfornøyd med at Russland ikke har varslet Norge formelt om den rekordstore militærøvelsen «Vostok-2018 med 300.000 soldater øst i Russland.
fredag 05:40 VG
Krever politisvar fra Erna Solberg
Opposisjonen på Stortinget krever at Erna Solberg og regjeringen informerer om at politiet ønsker å redusere egen terrorstyrke.
torsdag 19:16 $ Bergens Tidende
Mild kritikk for 588 bomber | Frank Rossavik
USA var fornøyd med innsatsen Norge på kort varsel kunne yte i Libya. Da er det levelig med litt kritikk fra et utvalg.
torsdag 17:45 $ Aftenposten
Tidligere generaladvokat: Bare tull av Stoltenberg å si at Norge ikke var i krig
– Norske soldater var i krig og legitime mål for libyske styrker, sier tidligere generaladvokat Arne Willy Dahl.
torsdag 17:07 $ Aftenposten
– Det største raset jeg har opplevd
Torsdag gikk et større steinsprang fra fjellpartiet Veslemannen i Møre og Romsdal.
torsdag 16:19 TV 2
Var det riktig av Norge å bombe i Libya? Her er fem spørsmål og svar om Libya-rapporten
I en rapport på 260 sider ble granskingen av Norges innsats i Libya presentert. Her er en oppsummering av de sentrale funnene.
torsdag 13:39 $ Aftenposten
Norske fly bombet hovedkvarter
I ly av nattemørket ødela norske F16-fly en kommandosentral inne på området hvor Libyas diktator Muammar al-Gaddafi hadde sitt hovedkvarter under Libya-krigen i 2011.
torsdag 13:02 VG
Libya: Norske fly bombet Gaddafi’s hovedkvarter
I ly av nattemørket ødela norske F16-fly en kommandosentral inne på området hvor Libyas diktator Muammar al-Gaddafi hadde sitt hovedkvarter under Libya-krigen i 2011.
torsdag 13:00 VG
Høyre vil ha svar fra Stoltenberg om Libya-informasjon til Stortinget
Jens Stoltenberg bør forklare seg om de juridiske vurderingene han la fram for Stortinget om Libya-krigen, mener nestleder Svein Harberg (H) i kontrollkomiteen.
torsdag 12:38 $ Bergens Tidende
Rødt: Naivitet med katastrofale følger
Norges militære deltakelse i Libya i 2011 viser en naivitet med katastrofale følger. Stortinget må beklage til Libyas folk, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
torsdag 12:37 ABC Nyheter
Stoltenberg og Forsvarsdepartementet var uenige om Norge var i krig i Libya
Norge er i folkerettslig forstand ikke i krig i Libya, sa Jens Stoltenberg til Stortinget i 2011. Forsvarsdepartementets vurdering var det motsatte.
torsdag 12:36 ABC Nyheter
Utvalg om norsk Libya-innsats: Operasjonen hadde folkerettslig grunnlag
Norges deltakelse i Libya hadde et tilstrekkelig folkerettslig grunnlag, fordi operasjonen ble vurdert som nødvendig for å beskytte sivile, ifølge utvalg.
torsdag 11:58 Fosna-Folket
Utvalg om norsk Libya-innsats: Operasjonen hadde folkerettslig grunnlag
Norges deltakelse i Libya hadde et tilstrekkelig folkerettslig grunnlag, fordi operasjonen ble vurdert som nødvendig for å beskytte sivile, ifølge norsk utvalg.
torsdag 10:25 $ Stavanger Aftenblad
Utvalg: Norge hadde liten «selvstendig forståelse» av Libya-situasjonen
Norges deltakelse i Libya hadde et tilstrekkelig folkerettslig grunnlag, men norske myndigheter hadde liten selvstendig forståelse av situasjonen, slår et utvalg fast.
torsdag 10:19 DN.no
– Norge hadde for liten forståelse av situasjonen i Libya
I dag kommer rapporten etter Norges krigsdeltagelse i Libya. Norske myndigheter hadde i liten grad en egen, selvstendig forståelse av situasjonen i Libya før den endelige beslutningen om å gå inn i konflikten ble truffet.
torsdag 10:06 NRK
I dag kommer granskningsrapporten om Norges bombing av Libya
Norges krigsdeltakelse i Libya, der norske kampfly var med på å bombe opprørere til makten i Tripoli, er nå gransket. Torsdag presenteres granskernes konklusjoner.
torsdag 07:21 $ Aftenposten
F16-pilotene måtte plukke ut bombemål på egen hånd, og slapp bomber i tettbygde bystrøk
Norges krigsdeltakelse i Libya, der 15 norske kampfly var med på å bombe opprørere til makten i Tripoli, er nå gransket. Torsdag faller dommen.
torsdag 06:25 NRK
Forsvarets historiske perle ofres i møte med effektiviseringskravet
Den gamle krigsskolen bør rehabiliteres og forbi i offentlig eie.
torsdag 06:00 Dagbladet
Suu Kyi: Kunne håndtert rohingya-krisen bedre
Myanmars leder Aung San Suu Kyi sier militærets håndtering av rohingya-krisen «kunne vært håndtert bedre».
torsdag 04:48 ABC Nyheter
USAF og US Navy har kritisk få fly klare
SLÅR ALARM: Både US Navy og US Air Force sliter med tilgjengeligheten på en rekke flytyper. Store vedlikeholdsutfordringer gir lav tilgang på operative fly. Det bekymrer Government Accountability Office (GAO), den amerikanske riksrevisjonen. Pentagon har unntatt detaljene i GAO-rapporten fra...
torsdag 02:00 Aldri mer
Moxnes reagerer på fremleggelse av Libya-rapport
Når rapporten om Norges rolle i militærintervensjonen i Libya legges fram, er kun utenriks- og forsvarskomiteen invitert. – Uholdbart, mener Rødt-leder Moxnes.
torsdag 01:02 ABC Nyheter
Norges unike fortrinn i skyene
Sikkerhetspolitikken må tilpasses den digitale tidsalder. I tillegg til nye trusler, finnes også betydelige muligheter for Norge.
onsdag 12. september DN.no
Arktisk råd: – Beredskapen må styrkes
TILSTEDEVÆRELSE OG BEREDSKAP: Tilstedeværelse og beredskap i Arktis betegnes av Arktisk Råd som kritisk viktig for å møte behovet for styrket sikkerhet når trafikken i Arktis øker. Her kystvaktfartøyet KNM Roald Amundsen på tokt ved Svalbard. Foto: JAKOB...
onsdag 12. september Aldri mer
Nato-øvelse kan påvirke DAB- og mobilnettet
Høstens Nato-øvelse Trident Juncture kan ramme både DAB- og mobilsignaler rundt om i landet.
onsdag 12. september ABC Nyheter
Nato-øvelse kan påvirke DAB- og mobilnettet
Høstens Nato-øvelse Trident Juncture kan ramme både DAB- og mobilsignaler rundt om i landet, ifølge NRK.
onsdag 12. september $ Aftenposten
Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn
NATOs beslutning om å bombe opprørere til makten i Libya var bygd på en løgn, mener professor Ola Tunander.
onsdag 12. september ABC Nyheter
EU vil sette inn bevæpnet grensestyrke
FRYKTER MASSEINNVANDRING: EU ønsker å etablere en grensestyrke på 10.000 personer under våpen, for å håndtere masseinnvandringen til Europa, skriver avis. Her samler en mannlig flyktning søppel bak de høye piggtrådgjerdene i Moria-leiren på Lesvos i...
onsdag 12. september Aldri mer
Avis: EU vil sette inn bevæpnet grensestyrke
EU planlegger å implementere en bevæpnet grensestyrke på 10.000 mann for å håndtere masseinnvandringen til Europa, ifølge Financial Times.
onsdag 12. september ABC Nyheter
Russland holder rekordstor militærøvelse
Over 300.000 russiske, kinesiske og mongolske soldater har innledet den største militærøvelsen siden den kalde krigen. En øvelse på storkonflikt, mener NATO.
onsdag 12. september VG
Solberg: – Viktigere med amerikanske soldater på norsk jord
Amerikanske soldater på norsk jord er viktigere enn før, sier statsminister Erna Solberg (H) som tirsdag besøkte US Marine Corps som er utplassert på Værnes.
tirsdag 11. september $ Bergens Tidende
NATO: Russland øver på storkonflikt. Igjen.
MASSIV ØVELSE: Russland har i Vostok 2018-øvelsen mobilisert 300.000 soldater, mer enn syv ganger så mange som det NATO skal øve i Norge i løpet av høsten. Her flyr russiske militære helikoptre i en manøver i Chita-regionen i det østlige Sibir, på...
tirsdag 11. september Aldri mer
Solberg varsler 830 millioner til flytting av luftforsvarets skolesenter
Regjeringen setter av 9 millioner kroner på statsbudsjettet til flytting av luftforsvarets skolesenter fra Kjevik til Værnes og 836 millioner kroner innen 2021.
tirsdag 11. september VG
Solberg: – Viktigere med amerikanske soldater på norsk jord
Amerikanske soldater på norsk jord er viktigere enn før, sier statsminister Erna Solberg (H) som tirsdag besøkte US Marine Corps som er utplassert på Værnes.
tirsdag 11. september ABC Nyheter
Russland holder rekordstor militærøvelse
Over 300.000 russiske, kinesiske og mongolske soldater innledet tirsdag den største militærøvelsen siden den kalde krigen.
tirsdag 11. september $ Stavanger Aftenblad
Russland holder rekordstor militærøvelse
Over 300.000 russiske, kinesiske og mongolske soldater innledet tirsdag den største militærøvelsen siden den kalde krigen.
tirsdag 11. september ABC Nyheter
Må unngå Ula-tabben: Forhandler om 30 ubåt-milliarder til norsk industri
Venter på nytt tilbud fra det tyske verftet.
tirsdag 11. september Teknisk Ukeblad
Driver teknisk innhentning fra norsk jord
OMFATTENDE ETTERRETNING: Russiske etterretningstjenester har sendt kjøretøy inn i Norge for å innhente siugnaletterretning og annen type etterretning fra norsk territorium. Det opplyser forsvarskilder. Russisk etterretning har i mange år drevet omfattende etterretningsvirksomhet rettet mot...
tirsdag 11. september Aldri mer
Hemmelighold rundt Global Hawk-styrt
HAVARERTE I ATLANTEREN: En RQ-4 Global Hawk fra US Air Force styrtet i Atlanterhavet utenfor Spania i slutten av juni i år. Havariet ble forsøkt hemmeligholdt, men er i ettertid blitt bekreftet av amerikanske myndigheter. Foto: U.S. AIR FORCE / BOBBI ZAPKA / WIKIPEDIA COMMONS Først...
mandag 10. september Aldri mer
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL