Men store samfunnstrender og lokale interesser skaper press på verneområdene.


Denne veka legg regjeringa fram den oppdaterte Panorama-strategien, som gjeld frå 2021-2027. No blir Sør-Korea, USA og Canada nye samarbeidsland. Frå før er Russland, India, Sør-Afrika og Japan med.

Ap-lederen vil gi tydeligere og mer ambisiøse oppdrag til Nord universitet og UiT Norges arktiske universitet.


Hver gang du ser et stjerneskudd, er planeten vår i ferd med å bli litt tyngre. I løpet av et et år utgjør de mikroskopiske partiklene som faller ned fra verdensrommet ganske mange kilo.


Hvitvasking, bedrageri, korrupsjon og innsidehandel. Svært få blir dømt for forbrytelser som dette i Norge. Myndighetene prøver nå å løse utfordringen ved å la de mistenkte selv få overta etterforskningen.
Deltakerne må ha hatt koronasmitte før, og må i karantene på sykehus i minst 17 dager.


UV-lysene kan revolusjonere desinfisering av vann, luft og overflater. Nå kaster EU millioner etter de norske gründerne.


Kan torskens trommelyder bli den nye hvalsangen? For nå er det ikke lenger bare «se torsken» som gjelder: Forskerne har klart å fange lyden i opptak.
VITENSKAP
Krekling er en krypende dvergbusk som på grunn av klimaendringer brer om seg i fjellet. Nå kan lyngplanten skape trøbbel for artsmangfoldet i viktige beiteområder i nord.


En kinesisk forsker tok verden med storm da han ble den første til å redigere genene til mennesker. Senere ble det avdekket grove feil, og tvillingjentenes redigerte gener er trolig totalfremmed for menneskeheten.
En kronikk fra norske forskere ble mye delt og debattert fordi den formidlet et budskap om at munnbind kunne være farlige. En gjennomgang viser svakheter i faktagrunnlaget, og at andre eksperter ikke er like bekymret.


Forskerne vil være mer forsiktige neste gang.
Dyrene som var med i et forskningsprosjekt i California reduserte metanutslippet med opp til 70 prosent etter at sjøgress ble en del av menyen.


Universitets- og høgskolerådets styre har i dag tilsatt Nina Sandberg i stillingen som generalsekretær for perioden 1. oktober 2021–31. august 2027. Hun er i dag stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.


Sterkere skjevfordeling av vaksiner vil redde liv, hindre alvorlig sykdom og åpne samfunnet raskere, ifølge ekspertgruppe. Men FHI avventer og rikspolitikerne har vegret seg for å ta standpunkt – helt til nå.


Nå er det tid for å ta en vårsjekk på huset. Se etter sopp og råte, og huset og lommeboka vil takke deg senere. Slik gjør du det.


Ny amerikansk forskning viser at kvinners reproduktive tidsrom har økt. Men det betyr ikke nødvendigvis at kvinner kan få barn senere.
– Tilsvarende effekt som vi ser fra covid-19-vaksiner.

Forskere legger torsdag fram de første kliniske bevisene for at resistente mutasjoner av malariaparasitten er i ferd med å få fotfeste i Afrika.


Andre dyr skriker av frykt eller for å varsle fare. Mennesker skriker derimot også av glede, sinne, seksuell tilfredsstillelse, sorg og smerte. Alt låter ulikt.

Du har kanskje sett dette skipet har beveget seg rundt i Ofotfjorden de siste dagene.


Den har verken hjerne eller nervesystem, men kan løse oppgaver som vi mennesker trenger hele etater for å utføre.


Synes du vinteren er for lang og sommeren alt for kort? Da kan du håpe på at kinesiske klimaforskere får rett.

Det fiskes med både garn og trål i flere av havområdene Norge har vernet. Det er stikk i strid med internasjonal standard for havvern. Havforskningsinstituttet sier Norge feilrapporterer til FN.


Det fiskes med både garn og trål i flere av havområdene Norge har vernet. Det er stikk i strid med internasjonal standard for havvern. Havforskningsinstituttet sier Norge feilrapporterer til FN.


Treteknisk prøver ut en bærbar XRF-miljøpistol som kan påvise og kvantifisere ulike kjemiske elementer i treprodukter.

Kan vi utforme større bakkemonterte solkraftverk i polare klima som vi gjør lenger sør? Det er tema for doktorgradsarbeidet til Iver Frimannslund og veiledere ved NMBU, Universitetssenteret på Svalbard (UNIS) og Multiconsult.
Arne Ulvolden, betre kjent som «bestefar» i TV 2-serien «Samuel og Bestefar», har på nytt blitt utfordra av barnebarnet.


Færre begikk selvmord i Danmark i koronaåret 2020 enn året før, viser tall fra Sundhedsstyrelsen. En norsk professor tror trenden er tilsvarende her hjemme.
De har nå datamodeller som kan vise risiko for utsetting og spredning av fremmede fiskearter i ferskvann.


Om Nicolay B. Johansen ser svakheter i vårt forskning- og utviklingsarbeid må han gjerne være mer konkret.


Biologiske kjønnsforskjeller være noe av årsaken.


Men det hadde ingen sammenheng med personlighet eller intelligens.
VITENSKAP


Norske forskere med oppsiktsvekkende rapport om AstraZeneca-vaksinen.


Hver tiende person med mild covid-19 rammes av langtidsvirkninger, viser en svensk studie av koronasmittede sykehusansatte.


Fire døde gråhvaler er skylt i land i San Francisco-bukta de siste ni dagene. – Sjokkerende mange, sier hvalforsker.


Horisont Europa og Erasmus + er de to største EU-programmene regjeringen ber Stortinget om samtykke til at Norge skal delta i.


Hobbelstad er naiv når hun åpenbart ikke ser mulige farer ved forskere som har «et brennende ønske om å kjempe mot urettferdighet i samfunnet, eller å skaffe dokumentasjon for meninger eller fornemmelser de har».


Skal man lykkes med å begrense coronasmitte på sykehjem, må det ansettes flere i heltidsstillinger. Det er konklusjonen fra en gruppe forskere.


Søndag skal Nasas helikopterdrone Ingenuity etter planen ta av og sveve over Mars. Det blir menneskehetens første flytur på en annen planet.


Viktige deler av den spennende historien om nordmenn i Storbritannia under krigen er digitalisert. Alle som vil, kan søke etter slektninger eller navn.


Kristin Engh Førde har forsket på norske kvinner som vurderer å fryse ned eggene sine.


Psykisk utviklingshemming kan skyldes genfeil som forstyrrer opptaket av næringsstoffer. To norske brødre som har en slik genfeil, ble reddet av et kosttilskudd med betain, et stoff som finnes i rødbeter.


Professor emeritus Tom Øresland er nytt forskerombud for Institutt for klinisk medisin på UiO og for universitetssykehusene i Oslo og Akershus.


I flere tiår har eksperter advart mot konsekvensene av globale klimaendringer. Likevel fortsetter forurensningen og temperaturen i verdenshavene å øke faretruende raskt.
Nesten en tredjedel av tyske veganerne hadde en jodstatus som var lavere enn det Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler som en nedre grenseverdi, viser en undersøkelse.


– Jeg frykter at enda flere ansatte vil forlate jobbene sine, etter tøffe erfaringer fra pandemien, sier Heidi Gautun.


For hver toppsjef i et stort selskap, er det trolig flere enn hundre ansatte under dem som er smartere.


Forskere har for første gang funnet beviser for overføring av gener mellom en plante og et insekt. Naturen fant opp genmanipulasjon lenge før oss, sier norsk forsker.


Barn helt ned til fem år ytret ønske om å se usunt magre ut etter bare å ha lekt med tynne motedukker én gang, ifølge en britisk studie.


Nå har forskere kartlagt tusenvis av bombekratere som fortsatt kan ses i det polske landskapet.
Klimaendringer kan skje så raskt at tradisjonell planteforedling får problemer med å henge med. Genredigering med CRISPR og annen bioteknologi kan være en del av løsningen.
Trener robot til å bli den nye slakteren.


Allerede til neste år vil vaksinen du får i år neppe gi samme beskyttelse mot nye mutasjoner av coronaviruset.
For første gang har en mutert versjon av koronaviruset blitt påvist hos dyr. Veterinær Trude Mostue ber norske dyreeiere følge nøye med på kjæledyrene sine.


I Danmark, Frankrike og USA blir visse humanistiske og samfunnsvitenskapelige forskere presset og mistenkeliggjort av politikere som ikke liker forskningen deres. Det er uakseptabelt.
Roboter som plukker de fineste bærene, og sensorer som finner de beste og sunneste råvarene. Ny teknologi skal gi oss bedre mat billigere.


Spiser du en porsjon bacon hver dag, øker risikoen for å utvikle demens betraktelig.
VITENSKAP


En gang var Grønland faktisk grønt, ifølge forskere, som tror øya var isfri for rundt 400.000 år siden. Funnet kan endre vårt syn på klimaendringene.


Forskere har funnet flått på over 1.000 meter over havet, inkludert larver. Da regnes arten som etablert, men det er ennå svært lite av den.


- Det er et mystisk sykdomsforløp, sier norsk nevrolog.


Antallet dødfødsler og spontanaborter har økt med nesten 30 prosent, ifølge en ny undersøkelse.


Det virker som om det skjer noe rart med visse elementærpartikler, etter mange år med målinger. – Det er kjempeinteressant, sier fysiker Are Raklev til forskning.no.

Høner som har solt seg i nyutviklet led-lys legger egg med 45 prosent mer D-vitamin.


D-vitamin beskytter mot luftveisinfeksjoner, og kan også hjelpe mot covid-19, konstaterer forskere som har sammenlignet flere studier på området.
Forskning ved Haukeland universitetssjukehus og Universitetet i Bergen viser at koronasmittede har beskyttende antistoffer ett år etter at de har vært syke.


I Norge er kunnskapen høy om sykdomsfremkallende bakterier, enda forekomsten er lav. En ny studie tyder på at vi er nøyere enn andre land med kjøkkenhygiene.


Vaksinene til Pfizer og Moderna er 90 prosent effektive mot koronainfeksjon, ifølge en amerikansk studie. FHI varsler lettelser for vaksinerte etter hvert.


En ny, revolusjonerende testmetode blir omtalt som en «gamechanger» i kampen mot Covid-19.
Biokull er foreslått som en erstatter for vanlig kull. Men biokull er ikke i nærheten av å være like lønnsomt enda.


Professor Paul Garner trodde han aldri skulle bli frisk av langcovid. Så kom det han selv kaller et «skru på lyset»-øyeblikk.

Uvettig satsing på havvind gagner verken natur eller klima.


Uvettig satsing på havvind gagner verken natur eller klima.
En omfattende studie fra UiT slår fast at færre nordmenn har vært koronasmittet enn først antatt. Det kan gjøre at Norge er mer sårbar under den tredje smittebølgen.


Formålet med det nye prosjektet er å bidra til forebygge akutte psykiske kriser blant ambulansepersonell som følge av belastende hendelser i arbeidshverdagen.