En internasjonal studie har sett på sammenhengen mellom ulike søvnproblemer og hjerneslag. Søvnekspert Bjørn Bjorvatn mener spesielt én ting overrasker.

Verdens eldste trestruktur er oppdaget i Zambia. Forskere mener det kan tyde på at urmennesker var mer avanserte enn tidligere antatt.

Forskere ved Nordlandssykehuset får nå elleve millioner kroner fra Norges forskningsråd. Pengene skal de bruke på forskning, hvor de skal til bunns i kjønnsforskjellen i sykefravær.


Noreg har berre hatt besøk av arten ein gong før. Marinebiolog seier vi må bli vand til fleire slike gjestar framover.
- Det er ikke mindre farlig å få barn med fetter eller kusine, enn tremenninger, forklarer overlege Øivind Braaten til TV 2.

Kurven som viser forventet levealder har fått seg en knekk.


Et nytt forskningsprosjekt viser at personer som jobber i yrker med høyt fysisk aktivitetsnivå har økt risiko for å få demens etter fylte 70 år.
Krangel i FHI om snusforskning.
VITENSKAP


– Alle land rundt oss tar betaling for heilgradsstudentar frå land utanfor EØS. Så er det viktig at me skal få på plass ei stipendordning slik at studentar frå det globale sør også i framtida før høve til å koma til Noreg.
James Webb-teleskopet kan ha oppdaget et sjeldent molekyl på en planet 120 lysår unna. - Jeg er veldig skeptisk, sier norsk astrofysiker.


For tiden testes 16 ulike sorter bringebær og bjørnebær ut ved Nibio Apelsvoll. Målet er å finne løsninger på en mer klimatilpasset produksjon, og utvide sesongen.

I fjor ble SFO gratis for førsteklassinger med halv plass. Nå vet NTNU-forskere litt om hvordan det har gått.
Er dette beviset på utenomjordisk liv? Noen mener DNA-tester skal bevise dette.


Den syke grotteforskeren Mark Dickey ble mandag kveld endelig reddet ut i Tyrkia etter ni dager i dypet. Tilstanden hans er stabil.

Omfattende elevfravær er ikke lenger en problematikk som kun gjelder videregående skole: Media (for eksempel NRK 12.09.22, VG 17.03.23 og Aftenposten 06.06 og 12.06.23) har siste året hatt flere oppslag om bekymringsfullt skolefravær også i grunnskolen. Enkeltskoler har rapportert at...

Det holder ikke å komme med en moralsk oppfordring til forbrukere om å ta bedre valg for seg selv og planeten. Gode og smarte miljøvalg må være enklere og billigere. Vi trenger strukturelle tiltak, skriver Klas Martin Sundelin.


Forskingsrådet får 1 milliard kroner til satsing på forsking på kunstig intelligens. – Noreg er eit av verdas mest digitaliserte samfunn, og derfor må me vera i front også på kunnskapssida, seier statsminister Jonas Gahr Støre.


UiO fikk tilslag få fem av de 26 søknadene om midler til fremragende forskningsprosjekt for unge og talentfulle forskere. – Dette er viktige tildelinger for UiO, sier rektor Svein Stølen.


I 2022 bestemte regjeringen seg for å stramme inn regelverket knyttet til kunnskapsoverføring. Etter høringsrunden velger de nå å utsette den nye forskriften.

Det utdannes for få sjøfolk. Underbemanning fører til økt risiko til sjøs og koster samfunnet enorme summer. Hva må til for å friste ungdommens interesse, spør kronikkforfatterne.
Ny sammenstilling av forskning fra FHI, Kreftregisteret og STAMI viser at snus er langt mer kreftfarlig enn først trodd. Det skremmer ikke snuserne TV 2 har snakket med.
Ny studie vise en klar sammenheng mellom bruk av snus og flere former for dødelig kreft. Forsker er særlig bekymret for én gruppe.


En ny studie viser at det er en sammenheng mellom snus og dødelig kreft. Men FHI-forsker Tord Vedøy påpeker at tallene er små.


Med tokilos fisk som agn og vaier som snøre forsøker havforskerne å få «hvithaiens fetter» på kroken. Målet er å bedre forstå hvordan haier oppfører seg langs norskekysten.

Sørger du for å nå aktivitetsmålet kan du leve et lengre og friskere liv. Og det er ikke mye som skal til.

Derfor mener Ap-toppen et felles nordisk Nato-akademi bør opprettes i Trondheim.

Det har blitt etterlyst en debatt om den vitenskapelige tilnærmingen til planlegging, gjennomføring og evaluering av trening i norske fotballklubber. Det ønsker vi i RBK å gi dere et innblikk i.


Analyser av rundt 1700 hjertestanstilfeller viser at over halvparten hadde forvarsel – minst ett symptom – dagen i forveien. Menn og kvinner hadde ulike tegn.


Novo Nordisks nye slanke- og diabetesmidler ga bedriften inntjening i milliardklassen. Lotte Bjerre Knudsen er forskeren som tross motstand gjorde de ultrapopulære medisinene mulige.

Jan Ragnar Nymoen er ute med sin fjerde krimbok. I godt voksen alder kvitterer han ut karrierebeste.

Fra torsdag til søndag kommer en haug med arkeologer, arkitekter, historikere og mer til Trondenes.


Arnt Jensvoll

UiT vil ikke lyse ut prorektorstillingen, selv om det er hovedregelen for slike ansettelser.
VITENSKAP


Rekefiskere varsler flere konkurser etter at rekekvotene ble kraftig redusert i sommer. Nå ber Naturvernforbundet regjeringen om å betale fiskerne for å la rekene ligge.


– Me må ha fagmiljø som kan utvikla ny kompetanse innanfor strålevern, atomtryggleik, atomberedskap og radioaktiv forureining. Det understreka statsråd Sandra Borch før ho klipte over snora og erklærte Norsk nukleært forskingssenter for opna.

En ny studie viser hvordan du effektivt kan slutte med neglebiting og hudplukking. Her får du også de norske ekspertene sine råd for hva som hjelper.


Rekene har forsvunnet fra felt etter felt i Sør-Norge og i Nordsjøen, ifølge ny forskning. Regjeringen har redusert fiskekvoten, og rekefiskerne raser.


Tidligere statsråd Ola Borten Moe skal etterforskes av Økokrim på grunn av aksjekjøpene hans i Kongsberg Gruppen mens han satt i regjering.


Et opplæringsprogram og en mobilapp gjør det mulig for ambulansepersonell å undersøke slagpasienter med samme metode som legene på sykehuset bruker.


Redaktører fra en lang rekke medisinske tidsskrifter advarer om bruk av atomvåpen, som vil være en stor trussel mot folkehelsen.


Vi har fortsatt mulighet til å stoppe utviklingen, mener både forsker, politiker og Kripos-sjef.


En genmodifisert grisenyre som ble transplantert inn i en hjernedød pasient, fungerer fortsatt fint etter en drøy måned, noe som er ny rekord.

Den sikrer boliger til de som faller utenfor og fyller en helse- og velferdsfunksjon for en svært billig penge.


Hvis beina dine blir blå etter bare noen minutter oppreist, kan det være tegn på sykdom.


– Forsknings- og høyere utdanningssektoren står hver dag i dilemmaet mellom åpenhet og sikkerhet og de har etterspurt mer informasjon og veiledning fra oss, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch. Svaret kom i dag da hun presenterte en ny nettressurs om...


Statsminister Jonas Gahr Støre og minister for forskning og høyere utdanning Sandra Borch tok valgkampturen til Gløshaugen for å annonsere campusprosjektets oppstart.

Jeg blir så lei. Det går da ikke an å nekte for at vi har en klimakrise når folk mister hjemmene sine og plantene dør?

100 personer har fått sin doktorgrad ved Handelshøgskolen Nord universitet. Den første doktorgradsdisputasen ved Handelshøgskolen Nord ble gjennomført i 2003, og nå i august disputerer doktor nr. 100. Det er en god anledning til å reflektere over hva det betyr å ha...


Hvert tredje tilfelle av demens kan forhindres hvis risikofaktorer som røyking, diabetes og sosial isolasjon bekjempes, konkluderer forskere i ny studie.


Forskere, som har prøvd å finne nye årsakssammenhenger hos personer som utvikler demens, slår nå alarm om at luftkvaliteten kan øke risikoen for å bli syk.


Det har vært vanskelig å bevise at spekkhoggere ammer to kalver samtidig. Men forrige uke ble det fanget på film i Nordland.


Nye medisiner som Saxenda og Wegovy gir kraftig vektreduksjon. Men nå gransker det europeiske legemiddeltilsynet om selvskading og selvmordstanker kan kobles til de populære legemidlene.

Mange har ropt et høyt varsku mot innføring av skolepenger for studenter utenfor EU/EØS og Sveits ved norske universiteter og høgskoler. Ved Nord Universitet frykter de konsekvensene.


Menn som behandles for testosteronmangel, har ikke større risiko for hjerte- og karsykdom enn andre. Det viser en ny studie.


Forskning viser at demens er vanligere hos tidligere profesjonelle fotballspillere. Flere land har innført forbud mot å «heade», eller nikke ballen, for unge fotballspillere. Nå forskes det mer på temaet i Norge.
Foreldrene takker nyfødtintensiven for at datteren på 390 gram overlevde


Stadig flere får kreft i munn og svelg. Tidligere har man ment det skyldes mye oralsex med mange partnere. En ny studie fra tyske forskere sår tvil om det er riktig.


I Norge vil regjeringen forby e-sigaretter med frukt- og bærsmak. – Vi frykter forbudet vil føre til kjøp av farlige e-sigaretter på nettet, sier Karl Erik Lund ved FHI.
VITENSKAP


Hils på Emiliania. Hun måler bare 1/200 millimeter over rumpa, men setter spor etter seg over store deler av Barentshavet.

Hun lover å ta fatt på oppgavene med liv og lyst og med en gang. Fredag ble Sandra Borch ny statsråd for forskning- og høyere utdanning.

Sandra Borch ble fredag utnevnt til minister for forskning- og høyere utdanning. Jonas Toft, leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Tromsø, mener hun burde høre mer på forskere.


Sør-Koreanske forskere mener de har oppdaget superlederen LK-99 som fungerer i rom-temperatur. Stemmer det står verden ovenfor en revolusjon.


Ikke gitt opp Loch Ness-monsteret enda? Nå inviteres ihuga entusiaster til det største søket på 50 år!


Ny studie sier at det er en sammenheng mellom eksponering for bly i ung alder og kriminalitet.
Forskere fra Universitetet i Bergen skal den neste uken være med på det mest avanserte forsknings- og medieskipet i verden, OceanXplorer.


En av forskerne bak ny studie mener at vi må finne ut mer om hvorfor dette skjer.
En ny dyster klimarekord er satt i Sørishavet. - Dette er ekstremt, sier norske forskere.


De mener forskningen bak dagens behandlingstilbud er for dårlig. – Vi har brukt de beste studiene, svarer de som har laget tilbudet.


Bruk gjerne rapsolje når du skal steke, sier forsker.


En pasient med locked-in-syndrom kan se, høre og tenke. Men ikke svelge, snakke eller røre seg. Forskere ved Sunnaas sykehus har nå undersøkt hvordan det går med disse pasientene.


Ja, ifølge ny norsk studie.


Nye oppdagelser med Webb-teleskopet sjokkerer astronomer. Nå har de påvist vanndamp i verdensrommet.


Mange av dem som har fått eggstokk-sykdommen PCOS , kan ha en helt annen sykdom, som trenger en helt annen behandling. – Dette er et viktig skritt på veien i bedre forståelse av vanlige kvinnesykdommer, ifølge overlege og forsker.


Etter å ha ligget 46 000 år i dyp tornerosesøvn, begynte skapningen å få avkom.
Den hittil største studien på feltet mener kjøttetere forurenser langt mer enn veganere. Men kritikere kaller konklusjonene enkle.