Finnmark
Gladnyhet til Karasjok - får nasjonalt senter
Regionalt samisk kompetansesenter (RESAK) i Karasjok blir et nasjonalt samisk kompetansesenter. Det gleder ordføreren å få nok en statlig drevet, nasjonal institusjon for hele det samiske samfunn.
42min Ságat
Introkurs skal gjøre det enklere å komme i gang med jakt
Halvparten av dem som årlig tar jegerprøven kommer seg aldri på jakt, ifølge Norges jeger- og fiskerforbund. Derfor tilbyr forbundet nå introkurs over hele landet. Det har allerede vært en stor suksess i Alta.
08:46 NRK
Satser friskt
Fiskeren fra Nordkapp har to andre eiere med seg i båtkjøpet.
08:21 Kyst og Fjord
Sør-Varanger Avis søker ny redaktør
ANNONSE: Vår ansvarlige redaktør og daglige leder søker nye utfordringer i løpet av vinteren – etter fire år på avishuset i Kirkenes. Vi søker derfor
22:42 Sør-Varanger Avis
Bildeserie: Disse deltok i Barents Pride 2020
Klikk på galleriet under for å se bilder fra lørdagens tog og andre markeringer i Sør-Varanger. Alle foto: Mourad Abarkach The post Bildeserie: Disse deltok i Barents Pride 2020 appeared first on SVA.
22:38 Sør-Varanger Avis
En følsom kveld for Vegard
Stjerneskuddet fra Karasjok, Vegard Bjørsmo, imponerer nok en gang i Stjernekamp.
22:00 Ságat
Prøver å gi barn svar om døden
Forfatteren Endre Lund Eriksen i Tromsø har blant annet skrevet bøkene om Pitbull-Terje, Dunderly og Den sommeren pappa ble homo. Nå har han gitt ut ei faktabok for barn om døden.
lørdag 16:07 NRK
Rettigheter til sjøfiske og reinbeite i Porsanger skal kartlegges om noen krever det
For å få avklart rettigheter til fiskeplasser på fjorden og til reinbeite, må folk fremsette rettskrav til Finnmarkskommisjonen. Øvrig rettskartlegging utføres uansett, men fremsatt krav kan være en fordel også der.
lørdag 16:00 Ságat
TROMS OG FINNMARK

Kvænsk ordfører åpnet kvænske dager
Da ordfører Wenche Pedersen åpnet kvænske dager i Vadsø torsdag ettermiddag, i forkant av fortellerteaterets oppsetting av «Brev fra Elmina», benyttet også anledningen til å si at hun alltid har beskrevet seg som kvæn.
lørdag 13:00 Ságat
Har aldri vært landkrabbe
Maldevin Hansen (93) har aldri hatt arbeid på landjorda. Om en ser bort fra da han som ungdom hjalp til i høyonna hjemme hos sine foreldre i Barbogen.
lørdag 09:39 Kyst og Fjord
Vegards drøm overrasker – ikke det man forventer av en 19-åring
Teatersjef jubler over ambisjonene til den talentfulle Stjernekamp-artisten.
lørdag 09:33 NRK
Vil kvitte seg med én kommunal toppleder
Kommunedirektør Bente Larssen i Porsanger foreslår nå å slå sammen to avdelinger i kommunen. Får hun viljen sin, vil det bety kutt av en kommunal topplederstilling.
lørdag 09:00 Ságat
Fikk hakeslepp da de skjønte hva spisestua var verdt: – Mange vet nok ikke hvilke skatter de har
De har innredet stua i gjennomført retrostil for en slikk og ingenting. – Nesten som et museum, sier interiørekspert.
lørdag 08:21 NRK
Vil styrke satsingen på digitalisering
Økt skipstrafikk, mer aktivitet i kyst- og havområdene, større klimautfordringer, og ny teknologi i rask utvikling setter nye og høyere krav til Kystverket. For å opprettholde og styrke dagens sjøsikkerhetsnivå langs kysten, må satsingen på innovasjon og...
lørdag 07:57 Kyst og Fjord
No er 8500 sjåførar i streik – nye fylke ramma
Frå i dag er busstreiken trappa opp. No står nær all ordinær busstrafikk i fylka Vestland, Trøndelag, Rogaland og Finnmark. Det kjem i tillegg til Oslo og Viken.
lørdag 06:58 NRK
Forskere må ta privatfly til Antarktis – koster totalt 45 millioner kroner
På grunn av koronaviruset må Norsk Polarinstitutt leie privatfly for å frakte forskere til forskningsstasjonen «Troll» i Antarktis. Prislappen er på cirka 45 millioner kroner.
fredag 20:20 NRK
Mehamn-drapet: Legen mente han trengte hjelp
Fastlegen til den tiltalte sa under sitt vitneavhør at 37-åringen tydelig slet med psyken og trengte hjelp i forkant av drapshendelsen.
fredag 19:00 Ságat
Påvist Korona-smitte hos pendler i Sør-Varanger
En mann i 30-årene, som ikke er bosatt i Sør-Varanger kommune, har testet positivt på korona-viruset og er syk med covid-19 sykdom. Mannen er nærkontakt til en bekreftet smittet i en kommune i Sør-Norge. Smittevernlegen i Sør-Varanger kommune, Drude Bratlien, fikk...
fredag 18:32 Sør-Varanger Avis
Alle dager teller
Ansatte fra sykeavdelingen på Porsanger helsetun og frivillige laget til en båltur for flere av pasientene. Bållukt, varm drikke og pølser ble satt pris på i det fine høstværet.
fredag 16:35 Ságat
Reagerer på mediedekning
fredag 16:07 Kyst og Fjord
Fant dyr som aldri før er funnet på Finnmarksvidda
Odd Arne Hætta trodde hunden Leo hadde funnet en elg, men det viste seg å være noe helt annet. Se video lenger ned i saken.
fredag 15:26 NRK
Busstreik får konsekvenser for pasienter
Busstreiken får trolig følger for pasientbehandlingen i Finnmarkssykehuset kommende uke. – Vi anbefaler pasienter som skal til behandling, om å være tidlig ute med å finne alternative transportmidler. Det sier avdelingsleder Bjørn Erik Johansen i Pasientreiser Finnmark i...
fredag 14:43 Sør-Varanger Avis
– Familiefiendtlig turnus og lønn som henger etter
Lørdag morgen går 165 bussjåfører i Finnmark til streik. – Vi har ei lønn som henger mer og mer etter, og i tillegg veldig ugunstig arbeidstid. Hvem har vel lyst til å bli bussjåfør, spør klubbleder og bussjåfør Geir Hanslien. Når...
fredag 14:39 Sør-Varanger Avis
Forlenger unntak for luftfarten
Regjeringa forlenger unntaket fra konkurranseloven for luftfarten til 31. desember 2020. Det betyr at SAS, Norwegian og Widerøe kan fortsette å samarbeide om rutetilbudet i denne perioden, skriver Nærings- og fiskeridepartementet i ei pressemelding. – Det er fremdeles ikke grunnlag for...
fredag 14:20 Sør-Varanger Avis
Skolevei får fartshumper
Kommunen gjør tiltak i Nybrottsveien. Nå skal kryssene i begge ender av veien oppgraderes. – I første omgang vil det bli lagt fartsdumper i Nybrottsveien. Videre ønsker veiavdelingen å sette opp stoppskilt ved krysset til den nye skolen, Sandnes og Bjørnevatn, før...
fredag 14:00 Sør-Varanger Avis
Ambisiøs politikk skaper store forventninger
Arbeiderpartiet har sagt at 20-årene må bli nordområdenes tiår. Her finner vi mye av det Norge skal leve av og her møter Norge verden. I Arbeiderpartiets
fredag 13:57 Sør-Varanger Avis
Leder: Løypeavgift for skuterkjøring
Umoralsk å innføre nye avgifter rett etter valget, uten programfesting
fredag 13:50 Ságat
Forestillingen «Brev fra Elmine» ga sterke følelser hos etterkommerne
– Det blei en høytidsstund for meg, sier Kåre Harila etter å ha sett forestillingen «Brev fra Elmine». I forestillingen får vi høre om Elmines liv som innvandrer fra Tornedalen samtidig som Inger Birkelund er på leiting etter sin kvenske identitet.
fredag 13:34 NRK
Ny driftsleder i Babcock
Hilde Sjurelv har sagt opp stillinga som driftsleder for Babcock i Norge. Tidligere regiondirektør for Rema, Ronny Repvik, begynner som daglig leder fra januar 2021, skriver Babcock i ei pressemelding. Sjurelv har vært driftsleder i Babcock sia 2015. The post Ny driftsleder i Babcock appeared first on...
fredag 13:25 Sør-Varanger Avis
God start på elgjakta
Flere jaktlag har skutt elg i morgentimene fredag.
fredag 13:23 Ságat
Miljø-sertifikatet kan ryke
Miljø-sertifikatet på norsk-arktisk torsk kan ryke til påske. Det kan bety lavere pris og milliontap for fiskerne. – At dette rammer verdens best forvaltede torskebestand bør være et stort tankekors, sier generalsekretær i Norges Fiskarlag, Otto Gregussen.
fredag 12:56 Kyst og Fjord
Leserinnlegg: Å «Trumpe» en debatt
NSR og særlig leder Runar Myrnes Balto har flittig brukt EDL for å stemple meningsmotstandere. Men vi vil ikke diskutere den samiske fremtiden med å blande inn noen som ikke vil ha den.
fredag 12:53 Ságat
Oddjo fra gyngestolen: Bruene i Tanabru
I Tana har man fått en ny og smekker bru over Tanaelva ved kommunesenteret. Nesten like flott som den ved Utsjok. Men tanaværingene ser ut til å ha...
fredag 12:50 Ságat
TROMS OG FINNMARK

Leserinnlegg: Når naturen gir
Høsten er tiden på året når naturen gir av sine gaver til oss. I tidligere tider bosatte mennesker seg nært områder med rike evigvarende ressurser. Vi trengte mat til oss selv, familien og fellesskapet.
fredag 12:39 Ságat
Selger Omega 3-tabletter fra Tyrkia
Gjennom firmaet Ballstad AS skal Odd Roar Olsen og kompanjongene hans erobre verden med Omega-3-kapslene sine.
fredag 12:33 Kyst og Fjord
Leserinnlegg: Hurtigruten - livsnerven mellom Bergen og Kirkenes
Hurtigruten vår stolthet langs norskekysten, med seiling mellom Bergen og Kirkenes grunnlagt 2. juli 1893. .
fredag 12:20 Ságat
Tannlegene inn i eget bygg
Tana har fått en topp moderne ny tannklinikk, med fem behandlingsrom. De har nå nesten tre ganger så store arealer som de er vant til.
fredag 12:10 Ságat
Denne finske hunden kan snuse seg fram til koronasmitte
: Flyplassen i Helsingfors har tatt i bruk hunder som skal snuse seg fram til mulig koronasmitte blant passasjerer ved ankomst. De første fire av
fredag 11:02 Sør-Varanger Avis
126 millioner til 12 prosjekter
12 prosjekter fra Kirkenes i nord til Fredrikstad i sør kan dele 126 millioner kroner fra Forskningsrådet. Det melder Nærings- og fiskeridepartementet.
fredag 10:53 Kyst og Fjord
Langekvoten snart tatt
Det står nå igjen 170 tonn av langekvoten som kan fiskes av norske fartøy i Færøyenes fiskerisone. Dermed er det fare for at norsk fiske i Færøyene sin fiskerisone stopper opp.
fredag 10:53 Kyst og Fjord
Full fart for allsidig beredskapsbåt
ProZero Norge AS sammen med ProZero International lanserer nå ny beredskapsbåt. Ettersom markedets etterspørsel etter politi- og beredskapsfartøy aldri har vært på et høyere nivå, fra arktiske områder, Middelhavet, Gulfregioner eller patruljering av havnene i...
fredag 10:15 Kyst og Fjord
Taubåter på hydrogen
Framtidas taubåter skal gå på hydrogen. Nå er første intensjonsavtale undertegnet.
fredag 10:13 Kyst og Fjord
Hosøybuen med første brislingfangst
Fisket etter kystbrisling åpnet i går natt. Allerede om formiddagen hadde Hosøybuen nota i sjøen.
fredag 10:01 Kyst og Fjord
Alle i Sør-Varanger kan fortsette å reise til Finland
Alle som bor i Sør-Varanger kommune kan fortsette å reise til Finland når de nye restriksjonene trer i kraft over helga. Det får SVA bekrefta ved informasjonssenteret til den finske grensevakta. I går bestemte finske myndigheter at det skal innføres karanteneplikt for personer...
fredag 09:58 Sør-Varanger Avis
Nå ligger vi bak
Førstehåndsomsetninga i Råfisklaget ligger bak fjorårstallet, også for norske fiskere. Så langt i år har de tjent 40 millioner kroner mindre enn i fjor.
fredag 09:52 Kyst og Fjord
Dronning Sonja: – Han er på beina snart
Kong Harald ble i morges lagt inn på Rikshospitalet. Årsaken til innleggelsen var tung pust, opplyser Slottet, som presiserer at koronasmitte allerede er utelukket.
fredag 09:29 NRK
Beslagla 1,3 kilo amfetamin
Politiet i Finnmark har pågrepet en mann etter beslag av 1,3 kilo amfetamin i mannen bolig
fredag 09:25 Ságat
Beslag av 1.3 kilo amfetamin som var ment for Varanger
Politiet i Finnmark pågrep 15. september en mann i 20-årene i Tana, siktet for grov narkotikakriminalitet. Det ble gjort beslag av 1.3 kilo amfetamin i mannens bolig. – Politiet mener at narkotikaen var ment for salg i lokalsamfunnene i Varanger-distriktet, og anser det som et betydelig...
fredag 09:13 Sør-Varanger Avis
Skeptisk til løypeavgift for skuter
Om rådmannen og Arbeiderpartiet får de som de vil, må skuterkjørere i Sør-Varanger ut med 650 kroner i året for å kjøre på det offentlige løypenettet.
fredag 09:10 Ságat
Ulven slipper å møte i retten
Eiendomsselskapet skulle i retten for å forsvare seg mot konkurs. Begjæringen er blitt trukket. Tromsøbasert eiendomsselskap trekker sin konkursbegjæring mot Ulven Investment, etter at partene kom til enighet, melder Kirkenes By. Tvisten stammet fra et manglende oppgjør for en...
fredag 09:09 Sør-Varanger Avis
Til Finnmark etter kveita
Marius Albrigtsen fra Bø i Vesterålen har så langt hatt et dårlig år med fisket sitt. Nå går han til Finnmark for å prøve lykken med havets dronning der.
fredag 07:54 Kyst og Fjord
Frustrerte, men samstemte om andejakt
Det var en frustrert, men samstemt forsamling på folkemøtet om vårjakt på and i Kautokeino.
fredag 06:00 Ságat
Ap: – Skattekutt vil gi Bærum 200 mill. mer enn Nord-Norge
Nytt skatteforslag er bistand fra nord til sør, mener Arbeiderpartiet, etter at Høyre har gått inn for å fjerne formuesskatten helt.
fredag 05:56 NRK
Ap sier nei til Arctic Center – Avgjørende for prosjektet
I 40 år har Arctic Center forsøkt å lage hyttelandsby og alpinanlegg på Kvaløya i Tromsø. I kveld stemte Arbeiderpartiet nei til planene. Det blir trolig avgjørende for hele prosjektet.
torsdag 23:03 NRK
1 av 4 unge er for tjukke: – Nå er det helg hver dag
Vi blir stadig feitere i Norge. Firebarnsmor Anita synes det er vanskelig å holde barna unna søtsaker i uka og hun kjenner på presset om elsparkesykler.
torsdag 22:07 NRK
– Bør beholde de ansatte i Tana, Båtsfjord og Vardø
– En merkelig beslutning fra en bank som først og fremst profilerer seg på å kjenne landsdelen, mener Øst-Finnmarkrådet om banknedleggelsene i østfylket.
torsdag 20:00 Ságat
Både den lille reinkalven og stjernene ble joiket
Vafler, kaffe eller juice, et par joiker og attpåtil lassokasting. Slikt blir det en skikkelig fin dag ut av.
torsdag 18:05 Ságat
Fotballklubben Sever Murmansk får ny vind i seilene
Etter seks år i amatørfotballen satser det gamle storlaget Sever på igjen å innta en plass i russisk toppfotball. Kirkenes stadion 1959: Jeg var 11 år og sleit med å ta bronseballen. Sammen med 1499 andre tilskuere sto jeg i en tett ring rundt grusbanen for å se Arne...
torsdag 18:00 Sør-Varanger Avis
TROMS OG FINNMARK

Venner av drapstiltalte: – Føler skyld for at vi ikke gjorde mer for å stoppe ham
Kompisene hørte at den drapstiltalte ville skyte storebroren sin, men trodde de hadde fått ham i bedre humør i løpet av festen. Nå klandrer de seg selv for at de ikke forhindret drapet i Mehamn i april i fjor.
torsdag 16:42 NRK
Iversen topper Sp-liste
Nominasjonskomiteen har Geir Adelsten Iversen på topp og Nancy Porsanger Anti på andreplass.
torsdag 16:20 Ságat
Signerte ny samarbeidsavtale
– I verden er det en spent situasjon og da er det viktig at vi i små land kan vise at vi står sammen, sier den norske forsvarsministeren, Frank Bakke-Jensen.
torsdag 16:10 Ságat
Sametinget reagerer på «upassende» dommerinnblanding
De går hardt ut mot en påtroppende dommer i Høyesterett sin innblanding i en opphetet debatt om hvem som eier Finnmark.
torsdag 16:06 NRK
– Høysesongen for båttyverier er i gang
Planlegger du flere båtturer denne sesongen? Hvis ikke, få båten på land. Nå starter høysesongen for båt- og motortyverier.
torsdag 15:16 Kyst og Fjord
Finland gjør Norge rødt igjen
Finland innfører karanteneplikt for personer som reiser til landet fra Norge, med unntak for dem som bor i grensetraktene i nord, melder kringkasteren Yle. Personer som kommer fra Norge til Finland, må fra mandag tilbringe to uker i karantene, melder den finske rikskringkastingen. De nye...
torsdag 14:38 Sør-Varanger Avis
Mehamn-drapet: Slet med psyken i ung alder
Den tiltalte 37-åringen hadde allerede i ung alder problemer med sin psykiske helse.
torsdag 14:35 Ságat
Fersk sjåfør skal ha kjørt i 200 km/t – politiets bevis er hentet fra nettet
En ung mann må møte i retten i desember etter at politiet mener han holdt skyhøy fart fem ganger på en drøy måned. Men han er ikke tatt i laserkontroller. Mannen var i slutten av tenårene da påtalemyndigheten hevder han begikk fem fartsovertredelser, filmet og...
torsdag 14:30 Sør-Varanger Avis
Norway King Crab får 4,4 millioner til miljøvennlig krabbetransport
Norway King King Crab får 4,4 millioner kroner for å utvikle miljøvennlig transporet av krabbe og andre skalldyr. Pengene kommer fra Forskningsrådet og regjeringa. – Vi forsøker å sende mer levende krabbe og andre skalldyr langs bakken og mindre med fly, sier...
torsdag 13:26 Sør-Varanger Avis
Nominerer Geir på topp
Ikke direkte uventet: Finnmark senterparti har nominert Geir Adelsten Iversen øverst på lista for neste års Stortingsvalg.
torsdag 12:37 Kyst og Fjord
1 av 4 unge er for tjukke: – Nå er det helg hver dag
Vi blir stadig feitere i Norge. Firebarnsmor Anita synes det er vanskelig å holde barna unna søtsaker i uka og hun kjenner på presset om elsparkesykler.
torsdag 12:33 NRK
- Får ikke noe spontansvar fra Fiskarlaget
- Fiskarlaget Nord får ikke noe spontansvar fra Norges Fiskarlag. Det sier generalsekretær i Fiskarlaget, Otto Gregussen. Nå blir det en grundig gjennomgang i hele organisasjonen.
torsdag 12:32 Kyst og Fjord
Tysk minerydding i Finnmark: Et mørkt kapittel
I 1945 og 1946 ble tyske soldater sendt til Finnmark for å rydde eksplosiver. Praksisen med å benytte tyskerne i eksplosivrydding er lite omtalt og omstridt. Var tyskerne fanger eller kapitulerte soldater?
torsdag 12:25 Ságat
Murmansk har fått første forsyning med koronavaksine
Murmansk har fått si første forsyning med koronavaksine. Russiske myndigheter fordeler vaksinen i små porsjoner til hele landet. Det er nettsidene til fylkesadministrasjonen i Murmansk som melder at vaksinen har kommet til Kolahalvøya – med fly. Russland har utvikla sin egen vaksine...
torsdag 12:21 Sør-Varanger Avis
Leder: Omstilling på rett kurs i Karasjok
Alle som én må trekke i samme retning for at dette skal bli en suksess
torsdag 12:21 Ságat
Bruriving avgjøres snart
Gamle Tana bru er vedtatt revet, men innsigelser har ført til utsettelse.
torsdag 12:05 Ságat
Mer enn 1000 koronatester gjennomført i Sør-Varanger
Sør-Varanger kommune har gjennomført mer enn 1000 koronatester. Koronaviruset gir stor arbeidsbelastning for kommunen. – Det gjennomføres omtrent 70 koronatester per uke – i gjennomsnitt, forteller kontorsjef Magnus Mæland i Sør-Varanger kommune. Pågangen har...
torsdag 12:00 Sør-Varanger Avis
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

TROMS OG FINNMARK

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL