Etiopia
Etiopia-ekspert: Våpenhvilen i Tigray betyr ingenting
Det er bare et tidsspørsmål før konflikten i Tigray blusser opp igjen, tror Etiopia-ekspert Kjetil Tronvoll. Han mener våpenhvilen er et spill for galleriet.
søndag 11. juli ABC Nyheter
Abiy Ahmeds parti vant valget
Statsminister Abiy Ahmed vant valget i Etiopia med god margin søndag, ifølge Reuters. Ahmeds parti vant 410 av de totalt 436 setene i parlamentet, noe som sikrer ham enda en periode som statsminister. Den krigsherjede Tigray-regionens drøyt 7 millioner innbyggere fikk ikke avgi stemme i valget...
lørdag 10. juli NRK
Etiopia fyller megademning
Etiopia fortestter å fylle en enorm demning i Nilen til tross for protester fra flere nabolandene Egypt og Sudan. Demningen skal romme Afrikas største vannkraftverk. Nedstrøms frykter Egypt for sin livskilde. FNs sikkerhetsråd diskuterer saken i kveld.
torsdag 8. juli NRK
Striden om Nilen: Etiopia fyller megademning til tross for protester
For andre år på rad fylles Den store etiopiske renessansedemningen med vann fra Den blå Nilen. Nedstrøms frykter Egypt for sin livskilde.
torsdag 8. juli NRK
Nilen-demning opp i Sikkerhetsrådet
Etiopia har begynt på den andre fasen av fyllingen av den kontroversielle kjempedemningen ved Blånilen. Egypt mener fyllingen er «et brudd mot internasjonale lover og normer». Både Egypt og Sudan frykter at oppdemmingen vil gå ut over deres vannforsyning. FNs sikkerhetsråd...
tirsdag 6. juli NRK
Opprørere godtar våpenhvile
Opprørerne i den krigsherjede Tigray-regionen i Etiopia har gått med på våpenhvile, men setter flere betingelser. Opprørerne krever blant annet at eritreiske soldater trekker seg fra Tigray, det samme gjelder krigere fra den etiopiske naboregionen Amhara. Tigray-regionen har...
søndag 4. juli NRK
Kirkens Nødhjelp: Fare for at 350.000 sulter i hjel i Tigray
– Kamphandlinger ved grensa til Tigray-provinsen i Etiopia gjør det umulig å komme inn med hjelpesendinger nå, sier landdirektøren for Kirkens Nødhjelp, Eivind Aalborg. All kommunikasjon med provinshovedstaden er brutt.
fredag 2. juli NRK
Etiopia lover at de ikke vil «kvele» Tigray
Etiopia avviser at de planlegger å stanse nødhjelp til krigsherjede Tigray etter at motparten i borgerkrigen har tatt kontroll over regionen igjen.
fredag 2. juli ABC Nyheter
VERDEN

Lover at de ikke vil «kvele» Tigray
Opprørsstyrkene i TDF, med bånd til den tidligere regionstyremakten TPLF, har anklaget Etiopia for å ville strupe nødhjelpen til Tigray. Det avviser regjeringen til fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali, som sier de har innført en ensidig våpenhvile i konflikten. De oppfordrer TDF til...
fredag 2. juli NRK
Opprørere rykker fram i Tigray – avviser våpenhvile
Opprørerne i Tigray avviser våpenhvile og tar kontroll over stadig flere områder i den etiopiske provinsen.
onsdag 30. juni ABC Nyheter
BBC: Opprørere har tatt kontroll over hovedstad i Tigray
Opprørsstyrker har tatt kontroll over regionshovedstaden Mekele i Tigray i Etiopia. Mandag flyktet de siste medlemmene av den midlertidige regjeringen.
tirsdag 29. juni ABC Nyheter
Våpenhvile i Tigray-region
De tidligere lederne i Etiopias Tigray-region sa mandag at de var tilbake i kontroll over den regionale hovedstaden Mekelle etter nesten åtte måneders kamp, ​​og regjeringen som avsatte dem erklærte et ensidig våpenhvile med umiddelbar virkning. Beboere i sentrum av Mekelle rapporterte at de...
tirsdag 29. juni NRK
Godtar midlertidig våpenhvile
Den etiopiske regjeringen sier de har godtatt kravet om en øyeblikkelig, ensidig våpenhvile i Tigray-regionen, opplyser de i en uttalelse i statlige medier. Våpenhvilen vil vare til september. – Myndighetene har ansvaret med å finne politiske løsninger på problemet, sier...
mandag 28. juni NRK
Etiopias regjering godtar våpenhvile i Tigray
Den etiopiske regjeringen har godtatt kravet om en øyeblikkelig, ensidig våpenhvile i Tigray-regionen. Opprørere har tatt seg inn i regionshovedstaden igjen.
mandag 28. juni ABC Nyheter
Tigrays midlertidige regjering har flyktet fra hovedstaden
Mens opprørere nærmer seg regionhovedstaden Mekeli, har den midlertidige regjeringen i den krigsherjede Tigray-regionen i Etiopia flyktet.
mandag 28. juni ABC Nyheter
Overlevde «dødsveien»:– Jeg advarer alle mot å gjøre det jeg gjorde
I håp om sikkerhet og et bedre liv legger mange ut på flukt langs «dødsveien» fra Etiopia til Saudi-Arabia. De flykter med livet som innsats og overlevende advarer mot å legge ut på den livsfarlige ferden.
lørdag 26. juni ABC Nyheter
Leger uten grenser-arbeidere drept
Tre personer, en spansk kvinne og to etiopiske menn, som jobbet for Leger uten grenser, er drept i Tigray-regionen i Etiopia, melder hjelpeorganisasjonen på sine nettsider. Den spanske kvinnen jobbet som nødhjelpskoordinator for Leger uten grenser i Etiopia. Den ene av de drepte mennene var assisterende...
fredag 25. juni NRK
Flere mennesker drept i luftangrep i Tigray i Etiopia – helsepersonell nektet tilgang
Flere mennesker ble drept i luftangrep mot et marked i Tigray-regionen i Etiopia. Regjeringsstyrker skal stå bak. 
torsdag 24. juni ABC Nyheter
USA fordømmer angrep mot Tigray
USA uttrykker alvorlig bekymring og fordømmer Etiopias angrep på et marked i Tigray, der mange sivile skal ha blitt drept og såret. – Vi fordømmer sterkt denne forkastelige handlingen, sier talsmann for utenriksdepartementet Ned Price.
torsdag 24. juni NRK
Etiopia: Angrep retta mot opprørere
Etiopia erkjenner å ha angrepet et travelt marked i Tigray, men sier angrepet var retta mot opprørere. Øyenvitner har meldt at flere titall sivile ble drept i angrepet tirsdag. Oberst Getnet Adane i det etiopiske forsvaret, sier opprørere var «i sivile klær».
torsdag 24. juni NRK
Teller stemmer etter omstridt valg
Myndighetene i Etiopia har begynt å telle stemmene etter parlamentsvalget som fant sted på mandag. Det skriver Al Jazeera. Fire av Etiopias ti regioner var ikke i stand til å avholde valg. Årsakene er blant annet borgerkrigen i Tigray, etnisk motivert vold og flere logistiske utfordringer....
tirsdag 22. juni NRK
Slo alarm etter lukket møte: – Etiopiske ledere sa de ville utslette Tigray-folket
Mannen som i 2019 vant Nobels fredspris, blir nå beskyldt for å ville utrydde befolkningen i Tigray. Likevel blir Abiy Ahmed mest sannsynlig gjenvalgt som Etiopias statsminister i dag.
mandag 21. juni NRK
Etiopia: Borgerkrig, sultkatastrofe – og valg
Regjeringen beskyldes for folkemord og over hundre valgdistrikter holdes stengt grunnet krig og konflikt. Men nobelprisvinneren som er statsminister lover å holde Etiopias «første frie valg».
mandag 21. juni VG
Avis: Danmark gir opp plan om å sende asylsøkere til Etiopia
Regjeringen i Danmark har strøket Etiopia fra listen over mulige vertsnasjoner for en dansk asylleir i utlandet, ifølge Jyllands-Posten.
fredag 18. juni ABC Nyheter
Finlands utenriksminister: – Etiopiske ledere sa de ville utslette tigrayene
Finlands utenriksminister anklager etiopiske ledere for å ha uttalt at de ønsker å utslette tigrayene. Han mener ordbruken tyder på etnisk rensing.
fredag 18. juni ABC Nyheter
Krigsherjet Etiopia går til valg
Etiopia skal velge ny nasjonalforsamling samtidig som hundretusener sulter i Tigray. Opposisjonen boikotter, og statsminister Abiy Ahmed får massiv kritikk. Mandagens valg blir av Abiy beskrevet som landets «første forsøk på å holde et fritt og rettferdig valg», noe mange...
torsdag 17. juni NRK
Hungersnød i Etiopia
Hungersnøden som preger den krigsherjede, etiopiske regionen Tigray er i ferd med å spre seg til andre deler av landet, advarer FN. 350.000 mennesker i Tigray trues av alvorlig hungersnød. Titusenvis av barn er sterkt underernært, og flere har dødd av sult.
onsdag 16. juni NRK
Tigray: Gikk i 12 dager for å redde sitt nyfødte barn
Baby Tigsti ble født med alle odds mot seg. Moren klarte å redde henne, men 30.000 andre barn står fortsatt i fare for å dø av sult i Tigray-regionen i Etiopia, ifølge FN.
søndag 13. juni NRK
WFP advarer mot omfattende sult i Tigray
Fire millioner mennesker i Tigray-regionen i Etiopia trenger matvarehjelp utenfra, og 350.000 er i akutt fare, advarer Verdens matvareprogram (WFP).
fredag 11. juni VG
FN: Titusenvis av barn kan dø
Titusenvis av underernærte barn risikerer å dø av sult i den krigsherjede Tigray-regionen i Etiopia, sier FN fredag. Det er kritisk matmangel i regionen, og dersom nødhjelp ikke når fram anslå FN at rundt 30.000 barn kan fare i fare for å dø.
fredag 11. juni NRK
FN: Katastrofal matmangel i Tigray
FN advarer igjen om situasjonen i den krigsherjede Tigray-regionen i Etiopia. Ifølge FN står 350.000 mennesker nå overfor en katastrofal matmangel i regionen, melder Reuters. Hvis konflikten eskalerer eller nødhjelp blir forhindret, vil de fleste av regionens 5,5 millioner innbyggere kunne...
torsdag 10. juni NRK
FN advarer: Hundretusentalls kan dø
FN slår alarm og frykter at hundretusener av sivile risikerer å miste livet i den krigsherjede Tigray-regionen i Etiopia, melder CBS News. FN advarer om at området står på «randen av hungersnød», dersom konflikten ikke kommer under kontroll. – Hundretusentalls...
onsdag 9. juni NRK
Gidey satte verdensrekord på 10.000 meter – nær 29-minuttersgrensen
Letesenbet Gidey satte verdensrekord på 10.000 meter da hun stormet inn til 29.01,03 under det etiopiske uttaksstevnet i Hengelo tirsdag.
tirsdag 8. juni TV 2
AFRIKA

Stort behov for nødhjelp i Tigray
Over 90 prosent av befolkningen i den krigsherjede Tigray-regionen i Etiopia trenger nødforsyning av mat, sier Verdens matvareprogram (WFP). FN har advart om at det er stor risiko for hungersnød i Tigray dersom ikke hjelpen til området trappes opp de neste to månedene.
tirsdag 1. juni NRK
Frilansreporter skrev om kjemisk krigføring, nå får hun grove trusler
Grove trusler fra regjeringsvennlige kretser. Det er virkeligheten for Bistandsaktuelts Etiopia-reporter Lucy Kassa. Truslene kommer etter hennes avsløringer om mulig bruk av hvitt fosfor mot sivilbefolkningen i Tigray. FN har krevd gransking av forholdene.
tirsdag 1. juni ABC Nyheter
Fra fredspris til folkemord?
Nobelkomiteens medlemmer har alle et individuelt ansvar for tildelingen av fredsprisen til Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Komiteen bør dermed være dette ansvar bevisst og kollektivt fratre sine verv og be Stortinget om å utnevne en helt ny komite.
fredag 28. mai VG
22 drept i Tigray, 20 bortført
Opprørere har drept 22 tjenestemenn og bortført ytterligere 20 fra Tigrays midlertidige regionale administrasjon, ifølge den etiopiske regjeringen. Opprørere som tilhører Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) sto bak, ifølge regjeringen. TPLF styrte regionen inntil...
torsdag 27. mai NRK
Biden bekymret for Tigray-vold
USAs president Joe Biden fordømmer den seks måneder lange konflikten i Tigray-regionen i Etiopia og ber om våpenhvile. – De omfattende bruddene på menneskerettighetene i Tigray, inkludert omfattende seksuell vold, er uakseptable og må stanse, sier Biden. Han sier at...
torsdag 27. mai NRK
FN advarer om hungersnød
FN advarer om alvorlig hungersnød i Tigray i Etiopia, med mindre det settes inn store tiltak i området. FN beskriver også alvorlige overgrep mot sivilbefolkningen i området, melder NTB. FN anslår at over 90 prosent av årets høst har gått tapt grunnet kampene i...
onsdag 26. mai NRK
Soldater holder hundrevis fanget
Eritreiske og etiopiske soldater skal angivelig holde mer enn 500 unge menn og kvinner fanget i Tigray, en region i Etiopia. Det melder nyhetsbyrået Reuters. Soldatene skal ha tvunget med seg menneskene fra fire flyktningeleire ved byen Shire i regionen. Soldatene skal ha fraktet med seg folk på store...
tirsdag 25. mai NRK
USA innfører visumrestriksjoner
USA innfører visumrestriksjoner for etiopiske og eritreiske tjenestemenn anklaget for å bidra til den seks måneder lange konflikten i Tigray-regionen i Etiopia. – De involverte har ikke tatt noen betydningsfulle skritt for å avslutte stridighetene, heter det i en uttalelse fra...
mandag 24. mai NRK
Nye skildringer av overgrep mot Tigray-befolkningen
Han er kirurg, ektemann og far. Men hver morgen når han våkner og ser presenningen over seg, blir han minnet på at han nå først og fremst er en flyktning.
søndag 23. mai VG
Utset valet i Etiopia
Etiopia utset parlamentsvalet med vel to veker til 21. juni, opplyser styresmaktene. Det er andre gang valet blir utsett. Det skulle opphavleg ha vore arrangert i august i fjor, men flytta på grunn av koronapandemien. Sidan då har det brote ut konfliktar i delar av landet. Grunnen til den nye utsettinga...
torsdag 20. mai NRK
Solberg i samtale med omstridt fredsprisvinner
Erna Solberg har onsdag et telefonmøte med Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Tema er blant annet Tigray-regionen, der Abiy anklages for krigsforbrytelser.
onsdag 24. mars VG
Massakre i Etiopia: «Alt vi kunne se i gatene var døde kropper»
Etiopiske myndigheter har klart å skjule massakren i flere måneder. Men nå forteller 40 overlevende og øyenvitner samme historie.
fredag 26. februar VG
Massakre, plyndring og overgrep: «Når ikke frem til to millioner»
Hundre dager etter at det brøt ut krig i nordlige Etiopia er FN varslet om vilkårlige drap, seksualforbrytelser, massehenrettelser, sult og blokkering av humanitær hjelp. Norske hjelpearbeidere slår alarm om det de ser.
søndag 14. februar VG
Korrespondent skal ha blitt angrepet og truet i eget hjem: – Jeg er veldig redd
Mandag skal tre bevæpnede menn i sivilt tøy ha tatt seg inn i leiligheten til Bistandsaktuelt korrespondent, Lucy Kassa (29), i Addis Abeba.
onsdag 10. februar VG
Tigray-konflikten: Frykter hundretusener skal dø av sult
Situasjonen i Tigray-provinsen i Etiopia har gått fra vondt til verre, mener norsk ekspert.
torsdag 28. januar VG
FN advarer om at situasjonen i Etiopia forverrer seg
Situasjonen i Etiopia spinner ut av kontroll, med grusomme konsekvenser for sivile, sier FNs menneskerettighetssjef. Observatører må på plass, mener hun.
9. desember 2020 VG
Jan Egeland om Etiopia: – Fredsprisvinneren må inngå våpenhvile
Etter å ha møtt mennesker på flukt fra krigen, kommer Flyktninghjelpens Jan Egeland med en bønn til Etiopias statsminister. – Fredsprisvinneren må inngå våpenhvile og forhandle med opprørerne.
2. desember 2020 VG
Frykter at Tigray-opprørere går til geriljakrig
Etiopiske regjeringsstyrker hevder å ha tatt kontroll over hovedstaden i Tigray-regionen, men TPLF er langt fra nedkjempet og er eksperter på geriljakrigføring
1. desember 2020 VG
Barn på flukt fra Etiopia-krigen: – Hjerteskjærende
Sivile som flykter fra krigen i Etiopia kommer til et naboland som ikke er i stand til å håndtere krisen. Blant flyktningene er mange barn som er kommet vekk fra sine foreldre.
28. november 2020 VG
For ett år siden fikk statsministeren fredsprisen: Nå frykter FN folkemord i Etiopia
Bare ett år etter at statsministeren i landet mottok Nobels fredspris har det brutt ut massakrer og blodig krig i Etiopia. FN advarer om økt etnisk spenning og høy fare for folkemord, krigsforbrytelser og etnisk rensing.
16. november 2020 VG
Om fortvilelse og undergang
INDIA: Grusomhetens Teater har nettopp kommet hjem fra India, der de deltok under den 12. internasjonale teaterfestivalen i Kerala. Vi ba regissør Lars Øyno reflektere rundt deres forestilling og erfaringer.
7. mars 2020 Ny Tid
Framtidens fredskultur og Abiy Ahmed
KOMMENTAR: I framtiden antas människor och regeringar ha lärt sig tillräckligt mycket för att kunna hantera konflikter utan vapen- och fiendetänkande. Om vi någonsin kommer dit, vet vi inte, men möjligheten finns, och hur det blir, beror på våra val.
1. desember 2019 Ny Tid
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

VERDEN

AFRIKA

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL