Egypt
Oppsiktsvekkende funn
Egyptiske arkeologer viste lørdag fram funnene som ble gjort under utgraving av to balsameringsverksteder og flere gravsteder fra oldtiden.
lørdag 17:28 Dagbladet
Arkeologer viser frem nye funn fra utgravinger i Egypt
Lørdag viste egyptiske arkeologer frem mumier, balsameringsutstyr og krukker – alle funnet under en ny utgraving. Objektene er 2400 år gamle.
lørdag 17:09 NRK
Egyptiske arkeologer viser fram nye mumie-funn
Egyptiske arkeologer viste lørdag fram funnene som ble gjort under utgraving av to balsameringsverksteder og flere gravsteder fra oldtiden.
lørdag 16:53 ABC Nyheter
Pave Frans gir 21 drepte koptere helgenstatus
21 kristne koptere som ble halshogd av IS-medlemmer i Libya i 2015, utnevnes til helgener av den katolske kirkes overhode. Pave Frans kom med kunngjøringen under et møte med pave Tawadros i Vatikanet torsdag. Han er overhode i den koptisk-ortodokse kirke i Alexandria i Egypt. Tawadros har ifølge...
torsdag 11. mai NRK
Fotballspiller nektet å bli byttet inn – har vært forsvunnet siden 18. april
Den egyptiske fotballklubben Ennpi har ikke fått kontakt med vingen Eric Traoré siden han nektet å bli byttet inn og forlot stadion under en kamp i april.
mandag 8. mai ABC Nyheter
Viking sjøsatte sin nye elvecruiser på Nilen
De første passasjerene kan seile på Nilen med Viking Ocean Cruises nye skip Viking Aton sommeren 2023.
onsdag 12. april ABC Nyheter
Fant 2000 bukkeskaller i tempel: Norsk ekspert tror ikke på forklaringen
Arkeologer har avdekket 2000 balsamerte bukkeskaller under ørkensanden. Værhodene på rad og rekke kan være offergaver til faraoen Ramses II.
søndag 9. april VG
Mann (30 000) vekker oppsikt
Ingen har sett denne mannens ansikt på 30 000 år. Nå er han «vekket til live» igjen.
fredag 7. april Dagbladet
VERDEN

Tusenvis av mumifiserte bukkehovud funne i Egypt
Arkeologar har funne meir enn 2000 mumifiserte sauehovud i Egypt som vart brukt til ofringar i eit tempel reist for farao Ramses II. Mumiar av hundar, geiter, kyr og gasellar vart også gravne opp av amerikanske arkeologar i Abydos sør i landet. Arkeologane trur bukkehovuda var offergåver som tyder...
søndag 26. mars NRK
Amisol: Besøk Egypt med god klima-samvittighet
torsdag 23. mars ABC Nyheter
Israelske og palestinske forhandlere i Egypt enige om å dempe spenningen
Israelske og palestinske representanter har på et møte i Egypt blitt enige om en mekanisme for å dempe spenningsnivået, melder Reuters.
søndag 19. mars ABC Nyheter
Egypt og Tyrkia vil normalisere forholdet
Egypt og Tyrkia planlegger et møte mellom landenes presidenter i andre halvår. De ønsker å normalisere forholdet og varsler snarlig utveksling av ambassadører. Planene om et kommende toppmøte ble kunngjort på en pressekonferanse i Kairo lørdag, der...
lørdag 18. mars NRK
Politisk thriller fra virkelighetens Egypt
ARABISKE FILMDAGER: «Boy from Heaven» er først og fremst en velkomponert spenningsfilm, men gir samtidig et spennende innblikk i religiøse miljøer og politiske konfliktlinjer i dagens Egypt.
onsdag 15. mars Ny Tid
Danmark legger om utenriksstrategien
Når Danmarks statsminister Mette Frederiksen er på offisielt besøk i Egypt, markerer det en ny dansk utenriksstrategi. Danmarks aktivistiske utenrikspolitikk med fokus på demokrati og menneskerettigheter er fortid, til tross for at Egypt er for et diktatur å regne, skriver Danmarks...
tirsdag 14. mars NRK
HRW: – Grusom dom mot egyptiske aktivister
29 aktivister ble i helgen dømt til strenge fengselsstraffer i Egypt – noen av dem til livstid. Human Rights Watch (HRW) kaller straffene for grusomme.
onsdag 8. mars ABC Nyheter
Fire omkom i togulykke i Egypt
Fire mennesker døde og 23 ble skadd da et tog sporet av i Egypt tirsdag kveld, ifølge myndighetene i landet. De første meldingene om ulykken tydet på at en person hadde mistet livet. Men onsdag ble det høyere dødstallet kunngjort av Egypts helsedepartement. Ulykken skjedde i...
onsdag 8. mars NRK
En omkom og 16 skadd i togulykke i Egypt
Det egyptiske helsedepartementet opplyser at en person har mistet livet og 16 er skadd i en togulykke. Nærmere detaljer om hendelsen er så langt ikke kjent.
tirsdag 7. mars NRK
Aldri sett før
Forskerne har funnet en 9 meter lang, skjult korridor i Kheopspyramiden i Giza. De tror korridoren kan lede til nye funn i den over 4600 år gamle pyramiden.
fredag 3. mars Dagbladet
Hemmelig korridor oppdaget i Kheopspyramiden
Forskerne har funnet en 9 meter lang, skjult korridor i Kheopspyramiden i Giza. De tror korridoren kan lede til nye funn i den over 4.600 år gamle pyramiden.
torsdag 2. mars VG
Hemmelig korridor oppdaget i Kheopspyramiden
Forskerne har funnet en 9 meter lang, skjult korridor i Kheopspyramiden i Giza. De tror korridoren kan lede til nye funn i den over 4.600 år gamle pyramiden.
torsdag 2. mars ABC Nyheter
Krigen i Ukraina har rammet verdensøkonomien hardt
Mennesker verden over sliter med de økonomiske følgene av den ett år gamle krigen i Ukraina, som fikk prisen på energi og mat til å skyte i været.
søndag 19. februar ABC Nyheter
Egypt lyser ut nye petroleumslisenser
Egypt planlegger tre internasjonale lisensutlysninger for olje- og gassleting og produksjon i 2023, sier petroleumsminister Tarek El Molla søndag.
søndag 12. februar NRK
Sisi ringte Assad for første gang – tilbød hjelp etter jordskjelvet
Egypts president Abdel Fattal al-Sisi har ringt Syrias Bashar al-Assad for å tilby støtte etter det katastrofale jordskjelvet.
tirsdag 7. februar ABC Nyheter
Detaljerte beskrivelser viser hvordan egypterne balsamerte sine mumier
Aldri før har man klart å identifisere de ulike ingrediensene som ble brukt i den mystiske «oppskriften».
søndag 5. februar NRK
Mumiefunn i Egypt vekker oppsikt
- Det er helt unikt for denne tiden at man ble mumifisert slik. Det var bare de kongelige som ble det, sier egyptolog Pål Steiner.
torsdag 2. februar TV 2
Over 4000 år gamme mumie funnet i Egypt
Arkeologer i Egypt har funnet en mumie i en forseglet sarkofag som har vært lukket i 4300 år. Det dreier seg om levningene etter en mann som het Kekashepes. Funnet kan være et av de eldste og mest fullstendige i Egypt noensinne av en person som ikke var kongelig, melder BBC. Mumien er dekket av...
fredag 27. januar NRK
Over 4.000 år gammel mumie funnet i Egypt
Arkeologer i Egypt har funnet en mumie i en forseglet sarkofag som har vært lukket i 4.300 år.
fredag 27. januar ABC Nyheter
Avslører hemmelighet
Den 2300 år gamle mumien bød på litt av en overraskelse.
torsdag 26. januar Dagbladet
Religiøse ledere i Egypt ber om global boikott av svenske varer
Verdens muslimer bør boikotte svenske og nederlandske varer, mener al-Azhar-universitetet i Egypt, en av verdens viktigste islamske institusjoner.
onsdag 25. januar ABC Nyheter
Oppfordrer til global boikott av Sverige etter koranbrenning
Al-Azhar-universitetet i Egypt oppfordrer til global boikott av svenske varer etter den høyreekstreme politikeren Rasmus Paludans koranbrenning. Det melder NTB. Ifølge Store Norske Leksikon er Al-Azhar et av de mest prestisjefylte lærestedene i den sunnimuslimske verden. Universitetet har i dag...
onsdag 25. januar NRK
Besvergelser fra «Dødeboka»
Egyptiske arkeologer har funnet 16 meter med papyrus som inneholder besvergelser fra den myteomspunne «Dødeboka» fra Egypt.
lørdag 21. januar Dagbladet
Når to folk har endt med å dele angsten for hverandre
ISRAEL: Ami Ayalon har stått i spissen for Israels kamphandlinger. Som marinesjef og som leder av landets interne sikkerhetstjeneste, fikk han en snikende følelse av at landet han så lidenskapelig forsvarte, manøvrerte seg inn i en strategisk blindgate.
fredag 20. januar Ny Tid
Fartøy gikk på grunn i Suezkanalen
Transportfartøyet MV «Glory» gikk på grunn i nærheten av byen El Qantara, som ligger langs Suezkanalen i Egypt.
mandag 9. januar VG
AFRIKA

IS hevder å stå bak angrep i Egypt
Ekstremistgruppa IS sier den står bak fredagens angrep i Ismailia i Egypt der tre politimenn ble drept. IS kommer med kunngjøringen i en uttalelse lagt ut på gruppas propagandakanal Amaq lørdag. Tre politimenn ble drept i fredagens angrep mot et kontrollpunkt ved et boligområde i...
31. desember 2022 NRK
Bild: Tribunekollaps i Egypt, 27 skadd
27 personer ble skadd da en tribune kollapset under en basketballkamp utenfor Kairo i Egypt, melder Bild.
25. desember 2022 VG
Bild: Tribuneulykke i Egypt – 27 personer skadd
27 personer ble skadd da en tribune kollapset under en basketballkamp utenfor Kairo i Egypt, melder Bild.
25. desember 2022 ABC Nyheter
En mer realistisk klimaavtale
Klimatoppmøtet er over og resultatet er som ventet skuffende, men også realistisk. Nå handler det mer om tilpasse seg de alvorlige klimaendringene, enn dramatiske kutt i utslipp.
21. november 2022 VG
Erdogan og Sisi hilser på hverandre
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og hans egyptiske motpart Abdel Fattah al-Sisi møttes søndag for første gang i Qatar. Erdogan og Sisi har vært uvenner siden militærkuppet i Egypt i 2013 da den islamistiske presidenten Mohamed Mursi ble styrtet. Mursi ble støttet av...
20. november 2022 NRK
Klimaforhandlingene i boks: – En fornærmelse mot planeten
Klimatoppmøtet COP27 i Egypt har kommet til enighet om en slutterklæring. Reaksjonene er blandede.
20. november 2022 VG
Flere land på klimatoppmøtet: Enighet om nytt fond
Det er enighet om et nytt fond som skal sikre støtte til fattige land som rammes av klimaendringene, ifølge Norge, Maldivene og andre deltakere på COP27.
19. november 2022 ABC Nyheter
Espen Barth Eide bekymret over klimaforhandlingene på overtid i Egypt
Klima- og miljøminister Espen Barth Eide er bekymret over manglende fremgang i klimaforhandlingene i Egypt, som lørdag pågår på overtid.
19. november 2022 ABC Nyheter
EU ser ut til å gi etter for viktig krav i klimaforhandlingene
EU ser ut til å være villig til å gi etter for et sentralt punkt i årets klimaforhandlinger i Egypt. Forhandlingene skal etter planen avsluttes fredag.
18. november 2022 ABC Nyheter
Eide: Klimaforhandlinger fremdeles ikke i mål
Klimaforhandlingene i Egypt kan dra ut på overtid. Det siste forslaget er ikke nok til å nå 1,5-gradersmålet, ifølge klima- og miljøministeren.
18. november 2022 ABC Nyheter
Prøver å redde Nilen med håv
Egyptiske aktivister vil snakke om klimautfordringene, men mange må holde seg hjemme fra klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh.
16. november 2022 NRK
Kan ha funnet Kleopatras grav
Ifølge egyptiske myndigheter kan mysteriet om hvor Kleopatra er gravlagt nå endelig være løst.
10. november 2022 TV 2
De unge representerer Norge i Egypt: – Veldig nyttig
Et titalls norske ungdommer deltar på klimatoppmøtet i Egypt. De følger møtene tett og prøver å påvirke forhandlingene så godt de kan. Tirsdag møtte de den norske statsministeren.
10. november 2022 TV 2
Advokat nektes adgang til sultestreikende aktivist i Egypt
Advokaten til den sultestreikende aktivisten Alaa Abdel Fattah sier at han nektes adgang til sin klient.
10. november 2022 ABC Nyheter
En generasjon elefanter har dødd på grunn av tørke
Den verste tørken på 40 år har fått alvorlige konsekvenser for elefantene i Øst-Afrika.
10. november 2022 TV 2
Her blir politikeren fjernet fra klimakonferansen
Et egyptisk parlamentsmedlem forsøkte å stanse en pressekonferanse med søsteren til den sultestreikende aktivisten Alaa Abdel Fattah, under klimatoppmøtet i Egypt.
10. november 2022 VG
FN:– Britisk-egyptisk aktivists liv i fare
FNs menneskerettighetssjef har bedt Egypt om umiddelbart å løslate den fengslede britisk-egyptiske menneskeaktivisten Alaa Abdel Fattah.
9. november 2022 TV 2
Frp ber regjeringen legge press på Kina og India på klimatoppmøtet i Egypt
Fremvoksende økonomier som Kina og India bør trappe opp klimakuttene, mener Frp, som ber regjeringen legge press på de to landene på klimatoppmøtet i Egypt.
9. november 2022 ABC Nyheter
Human Rights Watch tillatt igjen i Egypt
Nettstedet til Human Rights Watch (HRW) er tilgjengelig i Egypt igjen etter fem års forbud, opplyser menneskerettighetsorganisasjonen tirsdag kveld. Forbudet ble innført da HRW publiserte en rapport som dokumenterte rutinetilfeller av tortur, misbruk og systematisk tvangsforsvinninger på...
9. november 2022 NRK
Egypt og Emiratene vil bygge en av verdens største vindparker
De forente arabiske emirater (UAE) og Egypt signerte tirsdag en avtale om å utvikle et av verdens største landvindsprosjekter i Egypt. Avtalen ble signert av landenes presidenter under klimatoppmøtet COP27 i Sharm el-Sheikh i Egypt. Det melder Emiratenes statlige nyhetsbyrå, ifølge...
8. november 2022 NRK
FN krever at egyptisk aktivist løslates umiddelbart
FN krever at den egyptiske og sultestreikende aktivisten Alaa Abdel Fattah løslates umiddelbart.
8. november 2022 VG
FN krever at egyptisk aktivist løslates
FN krever at den egyptiske og sultestreikende aktivisten Alaa Abdel Fattah løslates umiddelbart. – FNs høykommissær for menneskerettigheter Volker Turk har uttrykt dyp beklagelse over at egyptiske myndigheter ennå ikke har løslatt bloggeren og aktivisten Alaa Abdel Fattah, sa...
8. november 2022 NRK
Bekymret for helsen til sultestreikende, egyptisk aktivist
Moren til aktivisten Alaa Abdel Fattah blir stadig mer bekymret for helsen hans og advarer verdensledere om at de kommer til å ha blod på hendene hvis han dør. Den fengslede egyptiske demokratiforkjemperen har sluttet å både spise og drikke, og Amnesty International har advart om at...
8. november 2022 NRK
Forskere slår full alarm
Havet i Arktis forsures i et overveldende raskt tempo. Forskere frykter at det kan bli helt isfritt om sommeren innen få tiår.
8. november 2022 Dagbladet
Klimatoppmøte i krisetider: – Det haster å gjøre noe
Hun skal få 2000 personer fra 194 land til å bli enige. Klimatoppmøtets sjefsforhandler, norske Marianne Karlsen, forteller om dramaet i kulissene.
6. november 2022 VG
VERDEN

Thunberg: Klimatoppmøtet er meningsløst
Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg vil ikke delta på neste ukes toppmøte i Sharm el-Sheikh i Egypt og kaller det meningsløst.
4. november 2022 ABC Nyheter
USA ber Egypt sette fri politiske fangar
USAs utanriksminister Antony Blinken oppmodar Egypt til å sette fri politiske fangar før klimatoppmøtet i Sharm el-Sheikh neste veke. Ifølge menneskerettsgrupper har president Abdel Fattah al-Sisi slått hardt ned på all kritikk og opposisjon sidan han kom til makta i eit...
4. november 2022 NRK
Blinken ber Egypt løslate politiske fanger
USAs utenriksminister Antony Blinken oppfordrer Egypt til å løslate flere politiske fanger før neste ukes klimatoppmøte i Sharm el-Sheikh.
4. november 2022 ABC Nyheter
Støre taus om EU-avtale
Norge har klar en avtale med EU om grønn industri, men statsminister Jonas Gahr Støre vil ikke si om olje og gass er en del av avtalen.
3. november 2022 VG
Krever mer enn nye klimamål: – Har levert fint lite
Opposisjonen på Stortinget og klimaorganisasjonene gir regjeringen ros for nye klimamål til FN. Men de ber om mer. – Så langt har regjeringen levert fint lite, mener Høyre.
3. november 2022 VG
Egypts mest framtredende aktivist skal sultestreike
Den fengslede egyptiske aktivisten Alaa Abdel-Fattah har gått ut i full sultestreik og skal slutte å innta vann når FNs klimatoppmøte begynner, ifølge familien. Abdel-Fattah, som er britisk statsborger, ble verdensberømt i forbindelse med den arabiske våren i 2011. Siden...
1. november 2022 NRK
RBK-profilen spilte under Knutsen i Glimt: – Vi fikk den riktige Kjetil
Det går mot et fullsatt Lerkendal når Europa-kåte trøndere tar imot «lillebror» Bodø/Glimt til toppkamp på søndag.
30. oktober 2022 TV 2
Verden henger kraftig etter med klimamål
Jordkloden blir varmere og varmere og det haster med radikale endringer. Men det går ikke rett vei, snarere tvert imot.
27. oktober 2022 VG
Fengslet aktivist benådet i Egypt
Egypts president Abdel Fattah al-Sisi har benådet aktivisten Zyad el-Elaimy, som ble pågrepet og fengslet etter å ha blitt intervjuet av BBC i 2019. 42-åringen var en av lederne under protestene som i 2011 førte til president Hosni Mubaraks fall, og han ble seere valgt inn i den...
24. oktober 2022 NRK
Klimakrise
Nok en gang skal verdens land forsøke å bli enige om konkrete tiltak for å redusere klima-utslippene. Men hittil ligger verden langt etter skjema. Dagens politikk vil varme opp kloden med 2,7 grader.
23. oktober 2022 TV 2
Hellas og Egypt mener Tyrkias avtale med Libya om naturgassleting er ulovlig
Hellas og Egypt mener avtalen som tillater Tyrkia å lete etter hydrokarbon i områder i Middelhavet, er ulovlig. De vil gjøre alt i sin makt for å motarbeide den. – Denne avtalen truer stabiliteten og sikkerheten i Middelhavet, sa den greske utenriksministeren Nikos Dendias...
9. oktober 2022 NRK
Erik krasjet i elg da han syklet
Syklisten husker bare deler av den stygge ulykken.
6. oktober 2022 TV 2
Coca-Cola anklages for grønnvasking
Coca-Cola har inngått en avtale med Egypt, som gjør merkevaren til sponsor for FNs klimatoppmøte. Nå beskyldes Coca-Cola for grønnvasking.
6. oktober 2022 VG
– Dette er i hvert fall ikke guttestreker
Feilkoblingene som ble oppdaget i trafostasjonen i Bergen kunne ført til større eksplosjoner eller «det som verre er».
3. oktober 2022 TV 2
Besøker Qatar etter boikott
Egypts president Abdel Fattah al-Sisi skal tirsdag besøke Qatar. Det blir det første offisielle besøket hans dit etter fire år med boikott.
13. september 2022 TV 2
Egypt skal rasjonere elektrisitet for å eksportere gass
Kabinettet i Egypt har blitt einige om å rasjonere elektrisitet i landet for å eksportere meir gass. Det melder Reuters. Butikkar må redusere bruken av sterkt lys, i tillegg til å ikkje sette temperaturane på lågare enn 25 grader. Statlege bygg vil også redusere...
11. august 2022 NRK
UD justerer ned reiserådet for Egypt
Utanriksdepartementet fjernar Sør-Sinai frå reiserådet for Egypt, men rår framleis frå å reise til Nord-Sinai og grenseområda mot Libya, melder UD i ei pressemelding. Reiserådet for Egypt blei sist endra i 2019 då det var ein høgare risiko for terrorisme...
5. august 2022 NRK
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

VERDEN

AFRIKA

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL