Brexit
The Times: EU og Storbritannia med ny tollavtale
Avtalen kan gi en løsning på toll-problemene knyttet til Nord-Irland etter Brexit, melder avisen. EU har akseptert en plan som gjør at man unngår rutinesjekker på varer som fraktes inn i Nord-Irland. I tillegg har de sagt seg enige i at EU-domstolen kun kan avgjøre...
tirsdag 31. januar NRK
Studenter fra EU-land i Storbritannia halvert etter brexit
Antallet studenter fra EU-land ved britiske universiteter har mer enn halvert seg etter Storbritannias utmelding av EU. Årsaken er at brexit har gjort det dyrere for EU-borgere å studere der, melder The Guardian. Beslutningen om å forlate EU har ført til at goder som boligstøtte og...
fredag 27. januar NRK
Brexit gav dyrere mat
Briter har betalt 6 milliarder pund mer for mat siden Storbritannia forlot EU, og det er de fattigste som rammes hardest, viser en ny studie. På grunn av brexit har britiske husholdninger gjennomsnittlig måttet betale 210 pund mer til mat i 2020 og 2021, ifølge studien til London School of...
2. desember 2022 NRK
Tankesmie: – Brexit forverret Storbritannias legemangel
Brexit gjorde Storbritannias mangel på legespesialister verre, viser en studie laget av tankesmia Nuffield Trust. I studien heter det at det mangler 4.000 leger i fire forskjellige spesialistområder – anestesi, pediatri, hjertelungekirurgi og psykiatri, felt der den britiske helsetjenesten har...
28. november 2022 NRK
Fiskarar skildrar Brexit-kaos på havet
Kappløpet om å nå makrellen før den kryssar til britisk sone fører til stress og samanstøyt mellom fiskebåtar.
26. november 2022 NRK
Det blir ikkje val i Nord-Irland i desember
Britiske styresmakter har avgjort at det ikkje blir val i Nord-Irland i desember eller tidlegare. Eit nyval må haldast innan midten av januar. Britanes Nord-Irland-minister Chris Heaton-Harris, seier han skal informere Parlamentet i neste veke. Nord-Irland har ikkje hatt ei ordinær regjering sidan...
4. november 2022 NRK
Andrew (24) har jobb, hus og kan norsk – likevel er det ikke sikkert han kommer seg til Norge
I august fikk Bø kommune fikk endelig tak i viktig arbeidskraft. Briten Andrew Rabbitt takket ja til jobb i distriktskommunen, men nå skaper norsk byråkrati trøbbel.
2. november 2022 NRK
Tok veien fra EU til helvete
I drøye seks år har følgene av «Brexit» sendt verdens eldste parlamentariske regime fra krise til krise, mens man ved hver korsvei trodde bunnen var nådd, skriver Einar Hagvaag.
25. oktober 2022 Dagbladet
Nærmest åpen borgerkrig
Sammenbruddet i britisk politikk er komplett når Liz Truss går av etter bare 44 dager.
20. oktober 2022 Dagbladet
Rapport: Handelen fra Storbritannia til EU er 16 prosent lavere som følge av brexit
Handelen fra Storbritannia til EU-landene er 16 prosent lavere enn de nivåene som var forventet, hadde ikke brexit blitt gjennomført, viser ny rapport.
20. oktober 2022 ABC Nyheter
Leyen ber Truss overholde brexitavtale
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen ber den påtroppende britiske statsministeren Liz Truss om å overholde brexit-avtalen og innta en «konstruktiv» rolle overfor EU, skriver The Guardian. Det er et tydelig spark til Boris Johnson som ved flere anledninger viste at han ikke...
6. september 2022 NRK
Visumkaos i Storbritannia: Håkon (17) får ikke dra på utveksling
Videregåendeelevene i Knarvik har gledet seg i et halvt år, men kun halvparten av dem får møte opp til skolestart i Wales på mandag.
1. september 2022 NRK
Har gjort mye skade
EU har mistet all tillit til den britiske statsministeren, som bryter en inngått avtale når den ikke passer ham, skriver Einar Hagvaag.
6. juli 2022 Dagbladet
Har gjort mye skade
EU har mistet all tillit til den britiske statsministeren, som bryter en inngått avtale når den ikke passer ham, skriver Einar Hagvaag.
6. juli 2022 Dagbladet
Boris Johnson: – Ulovlige ukrainske flyktninger kan bli sendt til Rwanda
Den britiske statsministeren Boris Johnson har tidligere sagt at ukrainske flyktninger ikke kommer til å bli sendt til Rwanda. Nå snur han og sier ukrainere som tar seg ulovlig til Storbritannia teoretisk sett kan bli sendt til det østafrikanske landet.
6. juli 2022 ABC Nyheter
Britisk bonde-krise: Hver fjerde melkebonde tenker på å slutte
Økende utgifter ser ut til å ta knekken på mindre britiske melkebruk. En av fire vurderer å slutte innen kort tid, viser en fersk undersøkelse.
1. juli 2022 Nationen
EU varsler søksmål mot Storbritannia for avtalebrudd
EU vil stevne Storbritannia for brudd på Nord-Irland-avtalen. Statsminister Boris Johnson vil slå en strek over deler av avtalen. Den britiske regjeringen fremmet nylig et lovforslag som overstyrer den såkalte Nord-Irland-protokollen. Den ble framforhandlet av EU og Storbritannia som en del av...
15. juni 2022 NRK
Meiner britisk lovforslag bryt med folkeretten
Den britiske regjeringa har lagt fram eit lovforslag som bryt med Nord-Irland-protokollen i brexitavtalen, som skulle hindre ei hard grense mellom Nord-Irland og EU-landet Irland. EU meiner lovforslaget er eit brot på avtalen, medan den britiske utanriksministeren Liz Truss kallar forslaget fornuftig og ei...
13. juni 2022 NRK
EU truer med rettslige skritt
Saken oppdateres
13. juni 2022 TV 2
Boris Johnson, fra brexit til partygate
Knapt to år etter at han sikret en solid valgseier, fremmet Boris Johnsons partikollegaer et mistillitsforslag mot ham. Mandag faller dommen.
6. juni 2022 ABC Nyheter
Storbritannia: Matprodusenter må redusere produksjon på grunn av mangel på arbeidsfolk
Britiske bønder og gartnere sliter med å få tak i nok arbeidere til å holde produksjonen oppe. Halvparten har redusert produksjonen.
28. mai 2022 Nationen
Storbritannia legger fram planer for Brexit-omkamp
Den britiske regjeringen presenterer tirsdag planene for hvordan Storbritannia vil tvinge fram endringer i handelsavtalen med EU for Nord-Irland.
17. mai 2022 Nationen
Storbritannia legger fram planer for Brexit-omkamp
Den britiske regjeringen presenterer tirsdag planene for hvordan Storbritannia vil tvinge fram endringer i handelsavtalen med EU for Nord-Irland.
17. mai 2022 ABC Nyheter
En besvergelse mot nyfascisme
KAPITALISME: Dreier kampen seg ikke nå om retten til ikke å bli utbyttet, men retten til å få lov til å delta? Det er mye som er verdifullt i Mikkel Bolt Rasmussens korte bok om fascismens mulige tilbakekomst i dagens verden – men den er svak med tanke på empirisk...
4. mai 2022 Ny Tid
Dette må du vite om valget i Nord-Irland
 
4. mai 2022 Fædrelandsvennen
Boris Johnsons tale møtes med vanntro: – Dine ord fornærmer ukrainerne, briter og sunn fornuft
Storbritannias statsminister sammenlignet Ukrainas forsvarskamp mot Russland med Brexit i en tale. Det vekker sterke reaksjoner.
20. mars 2022 ABC Nyheter
Ny frihandelsavtale mellom Storbritannia og New Zealand gjør britiske bønder nervøse
Bønder i Storbritannia frykter økt konkurranse når New Zealand får eksportere meieriprodukter gratis.
9. mars 2022 Nationen
Hva skjer med Storbritannia?
Brexit, en festglad statsminister og en krevevende koronapandemi - mye å snakke med statsviter og Storbritannia-kjenner Øivind Bratberg om.
10. februar 2022 TV 2
Parlamentsrapport: Brexit skaper trøbbel for britiske selskaper
Britiske selskaper er blitt rammet av økte kostnader, mer papirarbeid og forsinkelser som følge av brexit, ifølge en rapport fra en komité i Parlamentet.
9. februar 2022 Nationen
Rapport: Brexit skaper trøbbel for britiske selskaper
Britiske selskaper er blitt rammet av økte kostnader, mer papirarbeid og forsinkelser som følge av brexit, ifølge en rapport fra en komité i Parlamentet. Der konkluderes det med at kostnadene har økt og handelen falt for britiske bedrifter etter at Storbritannia forlot EU, skriver...
9. februar 2022 NRK
Parlamentsrapport: Brexit skaper trøbbel for britiske selskaper
Britiske selskaper er blitt rammet av økte kostnader, mer papirarbeid og forsinkelser som følge av brexit, ifølge en rapport fra en komité i Parlamentet.
9. februar 2022 ABC Nyheter
Brexit er ikke riktig medisin
Brexit har av mange EU-motstandere blitt løftet som en viktig seier. Også i Norge. Realiteten er likevel at det er frihandelsavtaler vi må til livs.
24. januar 2022 Attac Norge
Brexit er ikke riktig medisin
Brexit har av mange EU-motstandere blitt løftet som en viktig seier. Også i Norge. Realiteten er likevel at det er frihandelsavtaler vi må til livs.
21. januar 2022 Nationen
Britene raser: «Festen er over»
Det konservative partiet i Storbritannia har ikkje klodens mest suksessrike politiske rørsle for ingenting. Partiet vil ikkje la ein klovn skusle vekk sjansen til ein historisk femte valperiode. Dersom ikkje Boris Johnson tar seg alvorleg saman, kan han være ferdig før sommaren er over.
12. januar 2022 TV 2
Han kom til byen kom med en klar plan for tre år siden. Nå er han tilbake i en helt annen jobb.
 
7. januar 2022 Fædrelandsvennen
6 av 10 briter synes brexit ble verre enn antatt
Over 6 av 10 briter med stemmerett synes enten at Brexit har blitt dårlig, eller enda dårligere enn de antok, melder The Guardian. Avisen omtaler en undersøkelse utført på vegne av The Observer av Opinium. Undersøkelsen viser at 42 prosent at de som stemte «leave»,...
26. desember 2021 NRK
Fire av ti som stemte for brexit, er misfornøyd
Nesten halvparten av dem som stemte for at Storbritannia skulle gå ut av EU, mener det har gått dårlig eller verre enn ventet.
26. desember 2021 Nationen
Fire av ti som stemte for brexit, er misfornøyd
Nesten halvparten av dem som stemte for at Storbritannia skulle gå ut av EU, mener det har gått dårlig eller verre enn ventet. En måling gjort for The Observer viser at 42 prosent av dem som stemte for brexit, er misfornøyd med hvordan det har gått. 26 prosent sier det har...
26. desember 2021 NRK
Norge og Storbritannia enige om fiskeriavtale
Norge har for første gang inngått en bilateral fiskeriavtale med Storbritannia. Avtalen inkluderer gjensidig adgang til hverandres farvann og bytte av kvoter, skriver regjeringen i en pressemelding. Avtalen er slik utformet at partene har adgang til å fiske opp til 30 000 tonn bunnfisk i den andre...
21. desember 2021 NRK
UDI: Over 18.000 briter har søkt
Briter i Norge bekymret seg etter varsel om at de etter Brexit må søke om oppholdstillatelse før nyttår. UDI opplyser nå at de fleste har søkt og får bli.
19. desember 2021 TV 2
Ønsker migrasjonsavtale med britene
Frankrike ønsker en avtale mellom Storbritannia og EU om hvordan migrasjon skal håndteres, etter ulykken der 27 mistet livet da de forsøkte å krysse kanalen. Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin sier han vil ha en balansert avtale som skaper en «virkelig...
29. november 2021 NRK
Derfor krangler Frankrike og Storbritannia om migrantene
– Kjære Emmanuel. Slik begynte Boris Johnson brevet han skrev til den franske presidenten i går kveld. Det fikk ikke en like vennlig mottakelse.
26. november 2021 NRK
Franske fiskere varsler blokade
Franske fiskere vil fredag blokkere tre havner og ferjetrafikken over Den engelske kanal, og de vil også hindre godstrafikk gjennom tunnelen under kanalen. Fiskerne hevder at Storbritannia ikke etterlever brexitavtalen og at de er fratatt fiskerirettigheter de tidligere hadde. Lederen for den franske...
25. november 2021 NRK
Ikke engang Michel Barnier finner seg i alt fra EU
Spenningen i Norge om norske eller EUs lover skal ha forrang her hjemme, dirrer også midt inne i EU.
14. november 2021 ABC Nyheter
Johnson priser fransk vennskap
Storbritannias statsminister Boris Johnsen kaller fiskeristriden med Frankrike for «turbulens i forholdet». På vei til G20-møtet i Roma forsikret Johnson at Frankrike er en av britenes «beste, eldste og nærmeste venner og allierte», ifølge Sky News.
30. oktober 2021 NRK
Macron kritiserer britene
Frankrikes president Emmanuel Macron mener at Storbritannias troverdighet står på spill på grunn av brexit-striden om fiskerier og Nord-Irland. – Hvis man bruker flere år på å forhandle fram en traktat, og så noen måneder senere bestemmer seg for å...
30. oktober 2021 NRK
Full fiskerikrangel mellom briter og franskmenn
En krangel om utdeling av lisenser har ført til trusler om stengte havner og strenge tollkontroller. – Dette er ingen krig, men det er en kamp, sier Frankrikes fiskeriminister Annick Girardin.
28. oktober 2021 NRK
Truer med å nekte britiske båter
Frankrike truer med å forby britiske båter å komme til enkelte havner om ikke de to landene kommer til en avtale innen 2. november som gjør slutt på krangelen om fiskerilisenser. Det kommer frem i en uttalelse fra den franske regjeringen.
28. oktober 2021 NRK
Problemene bare vokser
Tørre bensinpumper, lange køer og mobilisering av militæret. Mens den britiske hverdagen vakler videre har Boris Johnson tilsynelatende ambisjoner om et galaktisk imperium i «Galactic Britain».
20. oktober 2021 Dagbladet
Storbritannia gir slaktere ekstra-visum for å redde jula-maten
Britiske slakterier mangler fagarbeidere. For å sikre forsyningene til jul åpner regjeringen for seks måneders visum for kjøttarbeidere.
19. oktober 2021 Nationen
EU tilbyr å lempe på grensekontroll
EU-kommisjonen tilbyr seg å redusere tollkontrollen og papirarbeidet for britiske produkt til Nord-Irland i håp om å dempe brexitstriden med Storbritannia. – Eg har lytta til og diskutert med dei nord-irske interessentane. Dagens forslag er det genuine svaret vårt på deira...
13. oktober 2021 NRK
Varemangel lenge i Storbritannia
Statsminister Boris Johnson sier han har kjent til krisen i transportnæringen lenge og at varemangelen kan komme til å vare helt til jul. Johnson åpnet søndag det konservative partiets landsmøte i Manchester med et forsvar av sin økonomiske politikk. Landet opplever...
3. oktober 2021 NRK
Britiske biler med nytt kjennetegn
Britiske bilister som skal kjøre til utlandet, må fjerne EU-stjerner og bokstavene GB på bilene, og erstatte det med bokstavene UK. Ifølge BBC har landet varslet FN om at landet skal bruke UK for United Kingdom (Det forente kongeriket), og ikke GB for Great Britain (Storbritannia), fra 1....
2. oktober 2021 NRK
Få mener brexit har gått bra
Bare 4 prosent av britene synes brexit har gått veldig bra. Det viser en ny spørreundersøkelse fra YouGov. 14 prosent mener det har gått ganske bra. Langt flere er misfornøyd med Brexit. 32 prosent mener det har gått veldig dårlig, og 21 prosent mener det har gått...
1. oktober 2021 NRK
Britisk minister: – Drivstoffkrisen er under kontroll
Storbritannias visefinansminister Simon Clarke uttaler torsdag til Sky News at landets drivstoffkrise nå er under kontroll.
30. september 2021 ABC Nyheter
Derfor mangler Storbritannia 100.000 lastebilsjåfører – varsel om nasjonal kalkunkrise før jul
Kombinasjonen brexit og pandemi har medført store problemer for britisk næringsliv. Britene hamstrer mat og drivstoff, noe som forverrer situasjonen.
28. september 2021 Nationen
Derfor mangler Storbritannia 100.000 lastebilsjåfører – varsel om nasjonal kalkunkrise før jul
Kombinasjonen brexit og pandemi har medført store problemer for britisk næringsliv. Britene hamstrer mat og drivstoff, noe som forverrer situasjonen.
28. september 2021 TV 2
Scholz vil ikkje hjelpe britane
Tysklands finansminister, Olaf Scholz, har liten sympati for krisa i Storbritannia. Landet manglar lastebilsjåførar, som igjen fører til mangel på varer og drivstoff. Scholz, som kan bli Tysklands neste statsminister, meiner problema heng saman med brexit. – Vi jobba hardt for å...
27. september 2021 NRK
– Ambulansepersonell frykter konsekvensene
Det er nesten tomt for de vanligste typene bensin flere steder i Storbritannia. De siste dagene har det vært en panisk hamstring, og det er lange køer ved landets bensinstasjoner.
27. september 2021 TV 2
Panikken brer seg i Storbritannia – frykter pasienter ikke får hjelp i tide
Hundrevis av soldater kan sendes ut for å levere drivstoff til bensinstasjonene som har gått tomme.
27. september 2021 TV 2
Panikken brer seg i Storbritannia – frykter pasienter ikke får hjelp i tide
Hundrevis av soldater kan sendes ut for å levere drivstoff til bensinstasjonene som har gått tomme.
27. september 2021 TV 2
Mangler arbeidere etter Brexit: Trenger 100.000 sjåfører
Panikkhamstring av bensin har ført til enorme køer og tomme pumper i Storbritannia. Nå håper de å hente tusenvis av sjåfører fra utlandet.
26. september 2021 NRK
Ti dagar på å redde jula
Dersom Storbritannia ikkje finn fleire lastebilsjåførar dei neste ti dagane, står jula i fare, ifølge den britiske handelsstanden, melder Reuters. – Vi treng fleire lastebilsjåførar for å møte den akutte varemangelen, seier interesseorganisasjonen som...
24. september 2021 NRK
Storbritannia utsetter kontroller
Den britiske regjeringen sier tirsdag at den utsetter innføringen av full grensekontroll for varer fra EU. Mer papirarbeid og nye innvandringsregler har bidratt til forsyningsproblemer i Storbritannia etter at landet gikk ut av EUs indre marked ved nyttår. Etter planen skulle det vært...
14. september 2021 NRK
Britisk mangel på lastebilsjåfører
Britiske myndigheter gjør prøven for lastebilsertifikat enklere for å takle en omfattende mangel på lastebilsjåfører som fører til tomme butikkhyller. Mangelen skyldes at tusener av sjåfører fra EU-land forlot Storbritannia etter brexit, og også til en...
10. september 2021 NRK
Tomt i grønnsaksavdelingen
Varer kommer ikke frem til butikkene. McDonalds mangler milkshake, KFC har ikke salt og Nando's mangler kylling og må stenge. Årsaken er for få sjåfører.
4. september 2021 NRK
Færre utenlandske studenter
Antall studenter fra EU-land ved britiske universiteter har sunket betraktelig. Ifølge ferske tall har 11.700 studenter fra EU-land blitt tatt opp på britiske universiteter denne høsten. I fjor var tallet 27.750. Noe av nedgangen skyldes koronapandemien. Men hovedgrunnen til nedgangen skyldes...
4. september 2021 NRK
EUs tidligere Brexit-forhandler stiller til presidentvalg i Frankrike
Michel Barnier, EUs tidligere sjefforhandler i brexit-forhandlingene, bekrefter at han stiller som kandidat i presidentvalget i Frankrike neste år.
27. august 2021 ABC Nyheter
Britene vil bruke fanger i kjøttindustrien
Britiske kjøttprodusenter mangler arbeidskraft. De ønsker nå å la kriminelle få jobberfaring i bransjen.
26. august 2021 Nationen
Berre ei handfull er igjen i kampen om å få batterifabrikk, men alle kan tape
82 kommunar søkte om å få fabrikken som kan skape 2000 arbeidsplassar. Berre nokon få er aktuelle no. Samstundes kjem nyheita om at fabrikken kan hamne i utlandet.
25. august 2021 NRK
– Min 16 år gamle datter måtte erklære at hun verken var krigsforbryter, terrorist eller ekstremist
Det er mye som er akkurat som før. Den samme dama sitter i kassa i butikken. Banken sender fortsatt sjekkhefte til nye kunder. Men noe er nytt for en returnerende korrespondent til Storbritannia.
21. august 2021 NRK
Blokaden avblåst ved Jersey
Striden om fiskerettigheter ved Jersey har blåst over i denne omgang. Britene kaller hjem to marinefartøyer, og statsminister Boris Johnson sier seg fornøyd. 50 franske fiskebåter protesterte mot nye regler etter at britene gikk ut av EU ved årsskiftet.
6. mai 2021 NRK
Britene kaller hjem marinefartøy
To skip fra den britiske marinen kalles hjem fra øya Jersey i Den engelske kanal. Skipene rykket ut for å overvåke protester fra franske fiskere i havnen i St. Helier. Storbritannia og Frankrike er uenige om fiskekvoter etter brexit.
6. mai 2021 NRK
Hudløs eksponering
Anoreksi: Ublu bruker Lene Marie Fossen sitt eget forpinte legeme som lerret for sorg, smerte og lengsel i sine serier av selvportretter – aktuelle både i dokumentarfilmen Selvportrett og i utstillingen Gatekeeper.
1. januar 2020 Ny Tid
Brexit: Uærlighetens pris
EUROPAS UTFORDRINGER: Brexit-kaoset ser ut til å kulminere i at britene forlater EU – nå som valget av Boris Johnson er tilbakelagt. Brexit er prisen britene må betale for ikke å ha hatt en ærlig diskusjon om innvandring, multikulturalisme og det britiske imperiet. Men er...
1. januar 2020 Ny Tid
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL