Afghanistan
Eksplosjoner var fra bilbombe
Eksplosjonene ved en skole i Kabul i Afghanistan, som lørdag drepte minst 55 personer og såret 150, var knyttet til en bilbombe og eksplosiver fra bombekastere. Det melder afghanske sikkerhetsmyndigheter.
20:53 NRK
Minst 30 drept i angrep ved jenteskole i Kabul
Minst 30 mennesker ble drept da en bombe gikk av ved inngangen til en skole i Kabul, opplyser regjeringen i Afghanistan. Mange av ofrene er barn.
19:42 NRK
Minst 25 drept og over 50 såret i angrep nær skole i Kabul
Minst 25 mennesker er drept og 52 såret i en bombeeksplosjon i nærheten av en skole vest i Kabul, opplyser regjeringen i Afghanistan.
17:04 ABC Nyheter
Minst 40 drept i eksplosjoner nær skole i Kabul
Lørdag har flere eksplosjoner gått av i nærheten av det som skal være en pikeskole i den afghanske hovedstaden Kabul.
16:25 VG
Minst 40 drept i angrep mot skole
Minst 40 personer, mange av dem elever, er omkommet etter at flere eksplosjoner rammet en skole i Kabul i Afghanistan lørdag. Det opplyser innenriksdepartementet i landet.
16:24 NRK
Soldatenes innsats bør ikke glemmes
Nok et norsk militært engasjement drar seg mot slutten. I takt med demonteringen av de norske leirene i Afghanistan vil rapportene og analysene av vår deltakelse i det sentralasiatiske landet øke.
16:13 VG
Minst 25 drept nær skole i Kabul
Minst 25 mennesker, mange av dem elever, ble drept da en bombe eksploderte i nærheten av en skole vest i Kabul, opplyser regjeringen i Afghanistan.
15:36 NRK
Exit Afghanistan
Dette er norske soldaters ukjente historier, fra en krig som aldri blir vunnet.
07:56 VG
VERDEN

Takk for innsatsen
Hver 8. mai markerer vi frigjørings- og veterandagen. I år er det 76 år siden Norge igjen var et fritt land etter fem års okkupasjon. Okkupert av en fremmed makt med en ideologi som brøt markant med de demokratiske og humanistiske verdiene vår nasjon er tuftet på.
07:56 Lister24
USA og EU ber Taliban om møte
USA og EU ba fredag Taliban og den afghanske regjeringen gjenoppta fredsforhandlingene som har gått i stå, uten å sette betingelser om Afghanistans framtid. Partene må lage kompromisser om maktdeling som kan gi en legitim regjering, og at Taliban ikke må bruke tilbaketrekningen som et...
01:15 NRK
Les dagens VG her!
Siden mars 2020 har «alle legers drøm» vært å finne kuren på pandemien: Nå later det til at to medisiner i tablettform kan være på vei – og med litt flaks, kan de være klare til høsten. Les mer i dagens avis.
fredag 23:22 VG
Ekstra styrker til Afghanistan
USA sender ekstra styrker til Afghanistan for å bistå med tilbaketrekningen av amerikanske og allierte styrker.
fredag 00:51 TV 2
NATO pakker sammen i Afghanistan - Stoltenberg lover fortsatt støtte
NATO-landene ønsker å støtte Afghanistans væpnede styrker med trening og finansiering, også etter at NATOs styrke på omlag 10 000 soldater er ute av Afghanistan innen 11-september.
torsdag 13:04 VG
Fryktar dårleg tryggleik rundt privat omteljing i Arizona
Det amerikanske justisdepartementet er uroa over tryggleiken etter at eit privat firma no tel opp stemmer på ny i Arizona.
torsdag 05:17 NRK
Taliban tar kontroll over distrikt
Taliban har tatt kontroll over Burka-distriktet i provinsen Baghlan nord i Afghanistan etter kamper mot sikkerhetsstyrkene, opplyser lokale myndigheter. Store deler av Burka-distriktet har i flere år allerede vært under Taliban-kontroll.
onsdag 11:26 NRK
Krigen i Afghanistan har hatt en høy pris
USAs og Natos soldater er på vei ut av Afghanistan, og en kostbar krig går dermed mot slutten. Prisen har vært høy, både målt i menneskeliv og penger.
onsdag 06:17 NRK
Taliban på offensiven etter USAs tilbaketrekking i Afghanistan
Tusenvis av menneske flykta då det braut ut harde kampar mellom Taliban og afghanske regjeringsstyrkar i Helmand etter at USA starta tilbaketrekkinga.
onsdag 05:18 NRK
Taliban på offensiven i Afghanistan
Tusener av mennesker var på flukt etter at det brøt ut harde kamper mellom Taliban og regjeringsstyrkene i Helmand etter at USA startet tilbaketrekningen.
onsdag 04:08 TV 2
Rapport: Taliban truer kvinneretter
Dersom Taliban kommer tilbake til makten i Afghanistan står alt som er oppnådd for kvinner de siste 20 årene i fare, ifølge en amerikansk etterretningsrapport. Rapporten uttrykker frykt for hva som skjer når USA og Nato trekker seg ut av landet.
onsdag 03:57 NRK
Rapport: Taliban truer kvinners framgang
Dersom Taliban kommer tilbake til makten i Afghanistan, står alt som er oppnådd for kvinner i landet i fare, heter det i en amerikansk etterretningsrapport.
onsdag 02:06 TV 2
Tolv døde i styrtflom i Afghanistan
Minst tolv mennesker, blant dem fire barn, har mistet liv i styrtflommer i Herat-provinsen vest i Afghanistan, opplyser regionale myndigheter. Styrtflommene oppsto i distriktet Adraskan mandag kveld. To av de døde er foreløpig ikke identifisert, sier en talsperson.
tirsdag 12:05 NRK
21 skadde i Afghanistan
21 personar er skadde etter at ei bombe gjekk av nær ein skule i Farah-provinsen vest i Afghanistan. Fleire av dei skadde skal vere elevar, melder nyheitsbyrået AP. Ingen har så langt teke på seg ansvaret for angrepet.
mandag 16:30 NRK
Minst 15 drepne i Taliban-angrep
Minst 15 afghanske regjeringssoldatar er drepne i Taliban-angrep vest i landet, opplyser lokale styresmakter. Taliban har trappa opp angrepa i Afghanistan etter at USA og Nato formelt har begynt tilbaketrekkinga etter å ha vore landet i 20 år.
mandag 14:18 NRK
Over 100 Taliban-opprørere drept siste døgn, melder afghanske myndigheter
USA iverksatte formelt uttrekningen fra Afghanistan lørdag. Søndag har det vært harde kamper i landet.
søndag 2. mai VG
De var naboer til Osama bin Laden: – Han var en modig mann
BEIRUT I byen hvor han endte sine dager, er meningene delte om han som en gang var verdens mest ettersøkte mann.
søndag 2. mai VG
Tankbiler i brann i Kabul
En kraftig brann spredte seg fra tankbil til tankbil nord i Kabul lørdag. Minst ti personer ble skadd. Det dreier seg trolig ikke om et angrep. Det er ikke kjent hva årsaken til brannen.
søndag 2. mai NRK
FN fordømmer i Afghanistan
FNs generalsekretær António Guterres fordømmer bombeangrepet i Logar-provinsen i Afghanistan fredag. Han ber om nye forsøk på å skape fred. Minst 24 sivile ble drept og 110 ble såret i angrepet, som var rettet mot et gjestehus.
søndag 2. mai NRK
Amerikansk rapport: Kraftig økning i sult og vold i Afghanistan
USA og Nato startet 1. mai å trekke styrkene sine ut av Afghanistan. Samtidig rapporterer USAs generalinspektør for afghansk gjenoppbygging om at forholdene i landet er verre enn noen gang.
lørdag 1. mai NRK
Frykter terroroppblomstring i Afghanistan: – All grunn til å være urolig
Fristen for at amerikanske styrker skulle trekke seg ut av Afghanistan gikk egentlig ut 1. mai. De siste ukene har landet blitt rammet av flere dødelige terroraksjoner. Denne helgen smalt det igjen.
lørdag 1. mai VG
Tilbaketrekningen fra Afghanistan har begynt
Den siste fasen i den lange krigen i Afghanistan startet lørdag da tilbaketrekningen av USAs og Natos soldater offisielt begynte.
lørdag 1. mai ABC Nyheter
Bombeeksplosjon i Afghanistan
To afghanske regjeringssoldater er drept og 18 andre er såret i en bombeeksplosjon på en militærbase ved Bagram-flyplassen nord for Kabul. Den afghanske basen ligger i tilknytning til den store Bagram-basen, der styrker fra USA og andre Nato-land er stasjoner. Ingen har tatt på seg ansvaret...
lørdag 1. mai NRK
Dødstallet stiger etter bombeangrep
Minst 24 sivile ble drept og 110 ble såret i et bilbombeangrep i Logar-provinsen i Afghanistan fredag. Presidenten anklager Taliban, som nekter for å stå bak. De fleste ofrene var studenter, mødre og barn. Angrepet skjedde akkurat da folk var i ferd med å bryte fasten under ramadan.
lørdag 1. mai NRK
21 drept i angrep i Afghanistan
Minst 21 mennesker ble drept og 90 såret i et bilbombeangrep i Logar-provinsen i Afghanistan fredag. Presidenten skylder på Taliban, som avviser at de sto bak. Angrepet skjedde ved et gjestehus i provinshovedstaden Pul-e-Alam.
lørdag 1. mai NRK
ASIA

27 personer drept i Afghanistan
Minst 27 personer er drept i en eksplosjon i Logar-provinsen, øst i Afghanistan. Det melder nyhetsbyrået Reuters. Ytterligere 60 personer ble skadet av eksplosjonen som ble forårsaket av en bilbombe, ifølge lokale myndigheter.
fredag 30. april NRK
Norske styrker blir blant de siste som forlater Afghanistan
Nato har startet tilbaketrekningen fra Afghanistan, men de norske styrkene blir ifølge Forsvaret blant de siste som forlater landet.
fredag 30. april ABC Nyheter
Blant de siste som trekkes ut
Nato har startet tilbaketrekningen fra Afghanistan, men de norske styrkene blir ifølge Forsvaret blant de siste som forlater landet. Norge har spesialstyrker og et militært feltsykehus. Forsvarssjefen mener dette viser hvor viktig det norske bidraget er.
fredag 30. april NRK
Økning i voldsbruken i Afghanistan
Voldsbruken i Afghanistan har økt siden årsskiftet, til tross for fredsstamtalene som pågår, ifølge USAs generalinspektør for afghansk gjenoppbygging. I årets første tre måneder ble 573 sivile drept og 1.210 såret, 29 prosent flere enn i samme periode i...
fredag 30. april NRK
NATO bekrefter tilbaketrekking
Norges militære innsats i Afghanistan har kostet 10,5 milliarder kroner.
torsdag 29. april TV 2
Tilbaketrekking fra Afghanistan
Nato har startet tilbaketrekkingen fra Afghanistan, bekrefter en ikke-navngitt kilde i forsvarsalliansen torsdag. USAs president Joe Biden har satt som mål at amerikanske styrker skal være ute av Afghanistan innen 11. september, som er 20-årsdagen for terrorangrepene som førte til...
torsdag 29. april NRK
Krigen har kostet Norge milliarder
Afghanistankrigen har kostet Norge 10,5 milliarder kroner fra 2002 til 2020, ifølge Forsvarets Forum. Om man regner med sivil bistand, som kommer på 12,3 milliarder kroner, blir beløpet mer enn doblet. 14. april sa Nato at de vil trekke seg ut.
torsdag 29. april NRK
Ber ambassadeansatte forlate Kabul
USA har bedt ikke-essensielt personell forlate landets ambassade i Afghanistan som følge av økte trusler, melder AFP. Det skjer samtidig som USA forbereder seg på å trekke alle militære styrker ut av Afghanistan, innen 11. september.
tirsdag 27. april NRK
Vi må ikke frykte
I VG-artikkelen «Frykt i Kabul: − Taliban står klare til å overta» formidles det liten tillit og tro på den afghanske befolkningen og de afghanske styrkene. Men er det virkelig slik at Afghanistan står i fare for å falle sammen når internasjonale styrker forlater...
mandag 26. april VG
12 drept i angrep i Afghanistan
Minst tolv politimenn ble drept i to ulike angrep i Afghanistan søndag, ifølge myndighetene. Sju av dem døde i et bakholdsangrep i Logar-provinsen sør for Kabul. I Kandahar angrep en selvmordsbomber et politikjøretøy. Fem ble drept.
søndag 25. april NRK
Åtak fleire stader i Afghanistan
Minst 22 personar er drepne i åtak og attentat ei rekke stader i Afghanistan, opplyste styresmaktene i landet laurdag. I hovudstaden Kabul er fire politibetjentar, ein førelesar ved eit universitet og ein offentleg tilsett vorte drepne i tre ulike hendingar.
lørdag 24. april NRK
Tyskland vil være ut av Afghanistan før 4. juli
Tyskland planlegger å hente hjem alle sine soldater fra Afghanistan før 4. juli, opplyser forsvarsdepartementet i Berlin.
onsdag 21. april ABC Nyheter
Frykt i Kabul: – Taliban står klare til å overta
Taliban kontrollerer halve landet og regjeringen i Kabul er svak og upopulær. Forhandlingene om fred står i stampe. Det er realiteten når NATO trekker seg ut av Afghanistan etter 20 år.
mandag 19. april VG
Afghanistans katastrofer
USAs og Natos krig i Afghanistan har vært en katastrofe, som etterfulgte en katastrofe, som vil bli etterfulgt av enda en katastrofe.
søndag 18. april Dagbladet
- Forberedt på Taliban-angrep
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier det var en politisk, ikke militærfaglig avgjørelse å forlate Afghanistan nå. Forsvaret er forberedt på økt trusselbilde.
søndag 18. april Dagbladet
Forsvarssjefen forberedt på at Taliban vil angripe et Nato på vei ut av Afghanistan
Forsvarssjef Eirik Kristoffersen sier det var en politisk, ikke militærfaglig avgjørelse å forlate Afghanistan nå. Forsvaret er forberedt på økt trusselbilde.
søndag 18. april ABC Nyheter
Minst åtte drept i angrep mot moské i Afghanistan
Minst åtte personer ble drept da væpnede menn tok seg inn i en moské i Nangarhar-provinsen øst i Afghanistan søndag.
søndag 18. april ABC Nyheter
Åtte drept i moské i Afghanistan
Minst åtte personer ble drept da væpnede menn tok seg inn i en moské i Nangarhar-provinsen øst i Afghanistan søndag. Provinsguvernør Ziaulhaq Amarkhail sier at hendelsen antakeligvis skjedde som følge av en strid om eiendom.
søndag 18. april NRK
Oberstløytnant Marius Kristiansen fra Rana ble tildelt høyt rangert krigsdekorasjon: – Har vist personlig mot og fremragende innsats ut over det som er forventet
Regjeringen tildelt høyt rangerte krigsdekorasjoner for innsats i internasjonale operasjoner. Tildelingen skjedde fredag i statsråd. En av dem som fikk tildelt medalje var oberstløytnant Marius Kristiansen fra Rana.
lørdag 17. april $ Rana Blad
Ekspert om Afghanistan-exiten: – Joe Biden gir fra seg sitt siste forhandlingskort
Afghanistan-eksperter forstår frykten for at menneskerettigheter trues når Nato forlater landet. Det er fare for borgerkrig med flere fronter, sier en ekspert.
fredag 16. april ABC Nyheter
Bekymret for fremtiden uten USA og NATO i landet
Mange afghanere frykter borgerkrig og at kvinner vil få færre rettigheter når USA og NATO trekker de militære styrkene ut av landet.
fredag 16. april TV 2
Tyskland ut av Afghanistan i august
Tyskland trekker sine 1100 soldater ut av Afghanistan i midten av august, opplyser landets forsvarsminister. Kunngjøringen kommer etter at USA og Nato offentliggjorde at de avslutter sitt militære nærvær i landet.
fredag 16. april NRK
Trekker ut av Afghanistan
Tyskland trekker sine 1.100 soldater ut av Afghanistan i midten av august, opplyser landets forsvarsminister.
fredag 16. april TV 2
Toppdiplomat frykter borgerkrig i Afghanistan
– En skjebnetime, mener diplomaten Kai Eide. Han frykter det kan gå galt når Nato-soldatene forlater Afghanistan om få måneder.
torsdag 15. april NRK
Toppdiplomat frykter borgerkrig i Afghanistan
– En skjebnetime, mener diplomaten Kai Eide. Han frykter det kan gå galt når Nato-soldatene forlater Afghanistan om få måneder.
torsdag 15. april NRK
VERDEN

Norge ut av Afghanistan innen sept.
Norge begynner uttrekkingen av norske soldater fra Afghanistan 1. mai og skal være ute i løpet av september. Det opplyser utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Norge har i dag rundt 95 personer stasjonert i Afghanistans hovedstad Kabul.
torsdag 15. april NRK
Den lengste krigen
Det er et ustabilt land USA og NATO nå forlater, med beskjed til de stridende partene og afghanerne om at nå er det opp til dem.
onsdag 14. april TV 2
En historisk avgjørelse er tatt – Nato går samlet ut av Afghanistan
Nato-landene står samlet bak USAs plan om å trekke seg ut av Afghanistan fra 1. mai. – Ingen tror dette blir enkelt, sier Norges utenriksminister.
onsdag 14. april ABC Nyheter
Gir opp USAs lengste krig
Krigen er snart over for USA og de allierte. De trekker seg ut av Afghanistan. Men for afghanerne går krigen inn i en ny og farligere fase.
onsdag 14. april VG
USA vil støtte afghanske styrker
USAs forsvarsminister Lloyd Austin lover fortsatt støtte til afghanske sikkerhetsstyrker etter at USA og deres Nato-allierte trekker sine styrker ut av Afghanistan. Landet preges fortsatt av mye vold, medga Austin på Natos pressekonferanse onsdag.
onsdag 14. april NRK
Biden varsler historisk uttrekning
USAs president Joe Biden sier han vil trekke USA ut av Afghanistan innen 11. september - og at han har snakket med forgjengeren George W. Bush.
onsdag 14. april TV 2
Norske styrker ute av Afghanistan i september
– Vi begynner uttrekkingen av norske styrker 1. mai og er ferdig i september, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK.
onsdag 14. april NRK
Norske styrker ute av Afghanistan i september
– Vi begynner uttrekkingen av norske styrker 1. mai og er ferdig i september, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide til NRK.
onsdag 14. april NRK
Flere sivile afghanere blir drept
Til tross for fredsforhandlinger mellom regjering og Taliban har dødsfall blant sivile i Afghanistan økt kraftig så langt i år. Det viser tall fra FN i landet. De kommer samtidig med at USA er ventet å kunngjøre at deres og Natos styrker skal hjem.
onsdag 14. april NRK
USA bekrefter tilbaketrekking: Norge klare til å følge etter
USAs utenriksminister Antony Blinken bekrefter at USA trekker seg ut fra Afghanistan. Det norske Forsvaret sier de er klare til å følge etter.
onsdag 14. april VG
– Vi drar fra Afghanistan sammen
Nato-landene vil trekke seg ut av Afghanistan sammen, sier USAs utenriksminister Antony Blinken. Natos utenriksministre møtes i en videokonferanse i dag. Om få timer skal president Joe Biden legge fram USAs plan for en tilbaketrekning.
onsdag 14. april NRK
Taliban-nei til fredsmøter nå
Geriljabevegelsen Taliban sier de ikke vil delta på fredskonferansen om Afghanistan senere denne måneden, hvis ikke alle utenlandske styrker har trukket seg ut innen den tid. Det sier en talsmann for Talibans politiske kontor i Doha til Arianananews.
onsdag 14. april NRK
Biden vil trolig ta USAs soldater ut av Afghanistan innen 11. september
Datoen er symbolsk. President Joe Biden vil trolig trekke ut alle amerikanske soldater innen 20-årsdagen for terrorangrepene på USA som tok landet inn i sin lengste krig.
tirsdag 13. april NRK
Biden vil trolig ta USAs soldater ut av Afghanistan innen 11. september
Datoen er symbolsk. President Joe Biden vil trolig trekke ut alle amerikanske soldater innen 20-årsdagen for terrorangrepene på USA som tok landet inn i sin lengste krig.
tirsdag 13. april NRK
USA forlater Afghanistan – da må de norske soldatene også reise hjem
Innen 11. september skal alle amerikanske soldater være ute av Afghanistan, ifølge Washington Post. Dette betyr at også de norske soldatene trekkes ut.
tirsdag 13. april VG
Amerikansk tilbaketrekning fra Afghanistan innen 11. september
President Joe Biden vil trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan innen 11. september og kunngjøre dette onsdag, ifølge en rekke medier.
tirsdag 13. april ABC Nyheter
Stoltenberg: Russland har flere tusen kampklare soldater ved Ukraina-grensen
NATO og generalsekretær Jens Stoltenberg håndterer nå to kriser: Russlands opprustning av styrker langs grensen til Ukraina, og en deadline som nærmer seg i Afghanistan.
tirsdag 13. april VG
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

VERDEN

ASIA

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL