Afghanistan
Når man i stillhet vil disiplinere forskningen
ORIENTERING-VARSLING: Mange som reiser spørsmål om legitimiteten til USAs kriger, synes å bli presset ut fra forsknings- og mediainstitusjoner. Et eksempel er her Institutt for fredsforskning (PRIO), som har hatt forskere som historisk sett har vært kritiske til enhver angrepskrig –...
mandag 12:09 Ny Tid
Minst tre drept av bomber i Afghanistan
Tre personer, blant dem et barn, ble drept da to bomber eksploderte i Afghanistan søndag. Omkring 20 er såret.
søndag 21. februar ABC Nyheter
Fem drept i bombeangrep i Kabul
Minst fem mennesker ble drept og to såret i tre separate bombeangrep i Afghanistans hovedstad Kabul lørdag.
lørdag 20. februar TV 2
NATO: Ingen slutt-dato i Afghanistan nå
Utenriksministrene i NATO vil se an forhandlingene mellom regjeringen i Kabul og Taliban før de avgjør eventuell tilbaketrekning av de nær 10 000 soldatene som nå står i landet.
torsdag 18. februar VG
Afghanistan: Finnes ingen gode alternativer for USA og Nato
Trumps regjering lovet Taliban at alle deres soldater skal være ute før mai. Tyskland synes det er en dårlig idé. Denne uken møtes Natos forsvarsministre. Alle lurer på hva president Biden mener.
tirsdag 16. februar NRK
Stoltenberg til VG om ny Afghanistan-frist: – Avtalen med Taliban er ikke uten betingelser
NATO har nå under 10.000 soldater i Afghanistan. Denne uken skulle forsvarsministermøtet bestemme om alliansen skal skal bli eller dra. Men nå ønsker ikke Jens Stoltenberg å antyde hvilken vei det går.
mandag 15. februar VG
Menneskerettighetsaktivister og journalister likvideres i Afghanistan
Minst 65 mediearbeidere og menneskerettighetsaktivister er blitt likvidert i Afghanistan de siste tre årene, ifølge en ny FN-rapport.
mandag 15. februar ABC Nyheter
Branninferno på grensa mellom Afghanistan og Iran
Fleire hundre tankbilar lasta med drivstoff står i brann på den største grenseovergangen mellom Afghanistan og Iran. Minst sju menneske skal vere døde.
søndag 14. februar NRK
VERDEN

USAs nye forsvarsminister kommer til Norge så snart han kan
USAs nye forsvarsminister Lloyd Austin har onsdag hatt sin aller første samtale med sin norske kollega Frank Bakke-Jensen (H). Neste uke skal NATOs forsvarsministere ta stilling til NATOs fremtid i Afghanistan.
onsdag 10. februar VG
Norskstøttet jenteskole ødelagt i kamper i Afghanistan
En norskstøttet jenteskole i Nord-Afghanistan har blitt ødelagt i kamper mellom sikkerhetsstyrker og væpnede opprørsgrupper, ifølge Flyktninghjelpen.
onsdag 10. februar ABC Nyheter
- Norge bryter med folkeretten
15-årige Farida Khurami og støttegruppa er knust over at hun ikke får komme tilbake til Norge, landet hun føler seg hjemme i. - Nå vurderer vi ulike tiltak, sier støttegruppa.
lørdag 6. februar Dagbladet
Bør skape debatt
Når FNs høykommissær stiller spørsmål om Norges lojalitet til folkeretten, bør dette lede til politisk debatt.
torsdag 4. februar Dagbladet
Farida-avgjørelsen: - Lamslåtte
Støttegruppa for Farida er sjokkerte over at Høyeserett i dag avgjorde at familien ikke får komme tilbake til Norge.
torsdag 4. februar Dagbladet
Ytterligere en norsk soldat i Afghanistan er coronasmittet
Onsdag ble det kjent at en norsk soldat i Afghanistan er coronasmittet. Torsdag opplyser Forsvaret at enda et smittetilfelle er påvist.
torsdag 4. februar ABC Nyheter
Hit sender COVAX de første vaksinedosene
Det globale vaksinesamarbeidet COVAX opplyste onsdag hvilke lavinntektsland som får de første rundt 337 millioner vaksinedosene.
onsdag 3. februar VG
20 år i Afghanistan: – Det var riktig å gå til krig med USA
Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen hevder Natos krigføring i Afghanistan har vært vellykket. Han mener det var riktig at Norge ble med da USA ba om hjelp mot Taliban.
mandag 1. februar NRK
Jens Stoltenberg oppsummerer 2020: Slik har NATO-landene endret syn på Kina
2020 var året da NATO-landene endret syn på Kina, ifølge NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.
30. desember 2020 VG
Representantenes hus stemte for å overstyre Trumps forsvarsveto
Over to tredjedeler av de folkevalgte i Representantenes hus vil ikke godta president Donald Trumps veto mot Kongressens forsvarsbudsjett.
29. desember 2020 VG
Ingen siste Trump-sprell i NATO, lover USAs ambassadør (+)
President Donald J. Trump har ikke instruert sin egen NATO-delegasjon om å foreta noen siste markeringer i NATO før han går av. Det opplyser USAs ambassadør til NATO til Aldrimer.no. kjetil@aldrimer.no Mens avtroppende president Donald J. Trump fortsetter å hevde at det amerikanske...
1. desember 2020 Aldri mer
Stoltenbergs vanskelige valg i Afghanistan: Bli? Eller dra?
Donald Trumps ordre om å kalle halve USA-styrken hjem fra Afghanistan, setter NATO-sjef Jens Stoltenberg i en knipe: Skal NATO bli eller dra? Svaret må være klart i februar.
30. november 2020 VG
Faren ved rask retrett
Sist uke kunngjorde USA at 2000 soldater skal ut av Afghanistan. Noen dager senere skjøt terrorister flere titalls raketter mot sivile mål i Kabul. Afghanistan er i en prekær situasjon. Det har vært tent et håp om fred. Det er nå fare om at alt som er oppnådd siden 2001...
25. november 2020 VG
Kabul terrorisert av over 20 granatangrep – minst åtte sivile drept
Afghanistans hovedstad Kabul ble rammet av kraftige granatangrep lørdag. Flere offentlige bygg er angrepet og det meldes om kraftige eksplosjoner i boligstrøk.
21. november 2020 VG
Saudiarabisk avis: Al-Qaida-leder Ayman al-Zawahri skal være død
Al-Qaidas leder og Osama bin Ladens etterfølger Ayman al-Zawahri døde tidligere i høst av naturlige årsaker, bekrefter sikkerhetskilder overfor Arab News.
21. november 2020 VG
Nei, Trump er ingen due
Den utenrikspolitiske arven etter Trump et økende kaos med kimen til en lang rekke nye regionale og internasjonale konflikter og kriger.
20. november 2020 VG
100 norske soldater i Afghanistan: Vurderer sikkerheten løpende
Regjeringen og forsvarsledelsen vurderer nå løpende sikkerheten til om lag 100 norske soldater i Afghanistan, etter at USAs president Donald Trump nå trekker ut 2000 soldater fra landet.
18. november 2020 VG
Trumps farlige arv
Det brukes ofte som et formildende trekk ved Donald Trump at han ikke har startet noen krig. Vil han holde fred i 11. time av sin tilmålte tid i Det hvite hus?
17. november 2020 VG
Amerikanske soldater sendes hjem fra Afghanistan
President Donald Trump vil kraftig redusere antallet amerikanske soldater i Afghanistan. Det kan få alvorlige konsekvenser for fredsprosessen, mener forsker ved Institutt for fredsforskning.
17. november 2020 VG
Stoltenberg advarer Trump: Høy pris for tilbaketrekning fra Afghanistan
President Donald Trump ønsker en massiv uttrekning fra Afghanistan før han må forlate Det hvite hus i januar. Men nå advarer NATO-sjef Jens Stoltenberg mot å gå for raskt fram.
17. november 2020 VG
Kritiserer planer om tilbaketrekking fra Midtøsten
Senatets republikanske leder, Mitch McConnell, advarer president Donald Trump mot å trekke tilbake militære styrker i Afghanistan og Irak. Det er ventet at Trump i løpet av få dager vil offentliggjøre planer om å trekke tilbake 2.000 soldater fra Afghanistan og 500 fra Irak...
17. november 2020 Aldri mer
Militært farvel til Europa eller nødvendige endringer? (+)
ANALYSE: Er endringene i US Marine Corps (USMC) et amerikansk, militært farvel til Europa eller nødvendige endringer for å tilpasse det amerikanske marinekorpset utfordringene i en ny tid? Av JARL OVE RAMSVIK / gjestekommentator / post@aldrimer.no US Marine Corps (USMC) har vært representert...
28. oktober 2020 Aldri mer
Veteran mener borgerkrig er et nødvendig onde: – Vil kunne skape varig endring
NEW YORK Småbarnsfaren Najja Plowden (39) så venner bli drept da han tjenestegjorde i Afghanistan. Han kaller president Donald Trump en «hvit nasjonalist», men håper likevel han vinner valget.
25. oktober 2020 VG
Dokumentet, der startede krigen i 2001
USA/Militarisering: Niels Harrit påpeger i denne kronik, at de europæiske landes deltagelse i angrebet på Afghanistan i 2001 var ulovlig – iflg. FN-traktaten. Ble en række land luret med i «krigen mot terror»?
9. september 2020 Ny Tid
Vil stanse bok fra tidligere sikkerhetsrådgiver Bolton
President Donald Trumps administrasjon går rettens vei for å stanse boka til tidligere sikkerhetsrådgiver John Bolton og hevder den kan true landets sikkerhet. Det amerikanske justisdepartementet fremmet tirsdag et søksmål i en føderal domstol i Washington hvor det går...
17. juni 2020 Aldri mer
ASIA

Hverdagsliv i Kabul
AFGHANISTAN: I hovedstaden Kabul, som bare får internasjonal oppmerksomhet når selvmordsbombere angriper, er regissør Aboozar Amini flue på veggen i vanlige menneskers tilværelse.
10. mars 2020 Ny Tid
Erna må kutte
Statsminister Erna Solberg har nå en god anledning til å gjøre noe hun har tenkt på lenge: Kutte i byråkrati og unødvendige lag i styringen av Norge.
22. januar 2020 VG
Kunsten å flykte: et europeisk mareritt
MIGRANTER: Familien Fazili er migranter. De gjør opptak med mobiltelefoner av sin farefulle ferd fra Afghanistan via migrantruten på Balkan og til en usikker framtid i Europa.
31. desember 2019 Ny Tid
Ordet som dreper
MUNNKURV: Maktovergrep, angrepskrig og massemord blir i dag utført uten at noen løfter en finger, siden all kritikk avfeies som «konspirasjonsteori».
3. juni 2019 Ny Tid
Assange og det frie ord
Arrestasjonen av Assange handler om en «arrestasjon av demokratiet».
2. mai 2019 Ny Tid
Posttraumatisk vekst
AFGHANISTAN: Har feltprest og forsker Gudmund Waaler i en ny bok om soldaters reaksjoner på å være i krig noe nytt å tilføye?
2. mai 2019 Ny Tid
Den misbrukte resolusjonen og norsk flauhet
Den britiske utenrikskomiteens rapport om Libya-krigen overses i Norge: Den forklarer at våre allierte på bakken var libyske islamister med bånd til Al Qaida.
7. februar 2019 Ny Tid
– Vi kan og bør lære av 9. april 1940
KRONIKK: Historien gjentar seg sjelden, men historiske begivenheter blir ofte trukket fram for å forklare samtiden. Til det gjør historien sin nytte - og vi bør lære av det som skjedde 9. april 1940. Av HEDDA BRYN LANGEMYR, prosjektdirektør i UTSYN For 500 år siden...
10. april 2018 Aldri mer
Avslått
Majid sier han er 17 år gammel. Det tror ikke UDI.
30. mars 2017 NRK P3
Donald Trumps norske løpegutter i Afghanistan
Hvorfor er debatten rundt Norges krigsdeltakelse og våpenhandel nesten fraværende? 
16. mars 2017 Ny Tid
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

VERDEN

ASIA

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL