Afghanistan
Afghansk general: Folk med relasjoner til Taliban ble fløyet til Norge
Folk med relasjoner til Taliban ble fløyet til Norge, mens mange som burde vært evakuert hit, ble igjen i Kabul, sier en afghansk general. Forsvaret avviser å ha evakuert folk som ikke skulle blitt det.
09:20 ABC Nyheter
Hjelpeorganisasjoner varsler om akutt matkrise i Afghanistan
Over 22 millioner afghanere, blant dem 5 millioner barn, vil lide under akutt matmangel denne vinteren, advarer flere hjelpeorganisasjoner
mandag 13:22 ABC Nyheter
22 millioner afghanere kan sulte
Over 22 millioner afghanere vil lide under akutt matmangel denne vinteren, advarer Verdens matvareprogram (WFP). – Denne vinteren vil millioner av afghanere bli tvunget til å velge mellom migrasjon og sult, med mindre vi klarer å trappe opp den livreddende hjelpen, sier WFP-sjef David Beasley....
mandag 11:27 NRK
Føler seg sviktet av Vesten
Naheed Farid var bare 27 år gammel da hun ble valgt inn i Afghanistans nasjonalforsamling i 2010. Etter at Taliban tok over Afghanistan flyktet hun med familien av frykt for egen sikkerhet. Hun er svært bekymret for utviklingen i hjemlandet.
søndag 23:25 TV 2
Talibans Afghanistan
VG ble med Taliban-soldater på sharia-patrulje i Kabul.
søndag 21:04 VG
Barn drept i kamper i Afghanistan
Minst 16 mennesker, blant dem sju barn, skal være drept i skuddvekslinger mellom Talibans sikkerhetsstyrker og væpnede menn i byen Herat vest i landet.
søndag 18:30 ABC Nyheter
Barn drepen i Afghanistan
Minst 16 menneske, sju av dei var barn, skal vere drepen i skotutveksling mellom Talibans sikkerheitsstyrkar og væpna menn i byen Herat vest i landet. Kampane varte rundt tre timar søndag, og ifølgje politiet braut dei ut då spesialstyrkar omringa tre IS-medlem, som er skulda for å...
søndag 18:21 NRK
Barn drept i kamper i Afghanistan
Minst 16 mennesker, blant dem sju barn, skal være drept i skuddvekslinger mellom Talibans sikkerhetsstyrker og væpnede menn i byen Herat vest i landet.
søndag 18:13 TV 2
VERDEN

Ute av Afghanistan – fortsatt inne på Guantanamo
Det sitter det fortsatt flere titalls fanger på Guantanamo-basen på Cuba. En av dem er Abu Zubaydah. Han er verken tiltalt eller dømt for noe, men har vært internert i snart 20 år, de siste 14 årene på Guantanamo.
søndag 11:14 VG
Barnehjem sliter med å gi barna mat – det tar ikke drømmen fra Samira (9)
Jenter får ikke gå på skole etter 6. klasse under Talibans styre i Afghanistan, men foreldreløse Samira er fast bestemt på å bli lege.
søndag 01:05 TV 2
Talibans seier i Afghanistan gir likesinnede i Pakistan vind i seilene
Pakistanske Taliban er svært oppmuntret av utviklingen i Afghanistan. Også andre religiøse krefter i Pakistan surfer på Talibans seier i nabolandet.
fredag 09:20 VG
Frykter Talibans seier inspirerer
Pakistans Taliban, kjent som Tehrik-e-Taliban eller TTP, deler mye av den samme fundamentalistiske ideologien til Taliban i Afghanistan. De to gruppene regnes da også som nære allierte, skriver NTB. Nå er det mye som tyder på at bevegelsen gjenoppstår. Det sirkulerer mange fortellinger...
fredag 06:29 NRK
Strømløst i Kabul etter eksplosjon
En eksplosjon har ført til strømbrudd i Afghanistans hovedstad Kabul, opplyser kraftselskapet Breshna i en melding til sine kunder, melder nyhetsbyrået AFP.
torsdag 18:24 NRK
Her hyller den FBI-etterlyste Taliban-ministeren selvmordsbombere
Hyllesten fant sted i ballsalen på hotellet der norsk forsker ble reddet av norske marinejegere.
torsdag 17:12 TV 2
Afghanistans ambassadør: Vesten skylder oss en avtale
Han har avvist Talibans forsøk på å få ham til å representere dem, men Afghanistans ambassadør til Norge har ikke gitt opp håpet om å forbli i jobben.
torsdag 13:25 VG
Journalistar banka opp i Afghanistan
Journalistar som dekka ein kvinneprotest i Kabul torsdag, blei banka opp og jaga bort av Taliban-krigarar. Ei gruppe på 20 kvinner marsjerte gjennom sentrum av byen mens dei ropte slagord og bar plakatar. Kvinnene fekk marsjere i fred i halvannan times tid, men journalistane som dekka marsjen, blei utsette for...
torsdag 10:54 NRK
Ossietzkyprisen til afghanarar
Ossietzkyprisen for 2021 blir tildelt frie ytrarar frå Afghanistan for den viktige innsatsen dei har gjort for ytringsfridomen, skriv Norsk PEN i ei pressemelding. Omgrepet ytrarar omfattar aktivistar, journalistar, redaktørar, kunstnarar og andre som har fremja ytringsfridomen på fredeleg vis....
torsdag 10:50 NRK
Banket opp under kvinnemarsj
Journalister som dekket en kvinneprotest i Kabul torsdag, ble banket opp og jaget bort av Taliban-krigere. En gruppe på 20 kvinner marsjerte gjennom sentrum av byen mens de ropte slagord om ikke å politisere undervisningen og bar plakater om at kvinner ikke fikk lov å jobbe. Taliban-myndighetene...
torsdag 10:46 NRK
Ville USA skulle snakke med Taliban
Den russiske utanriksministeren Sergej Lavrov beklagar at USA ikkje blir med på samtalane med Taliban onsdag. Russland, USA, Kina og Pakistan hadde samtalar om vegen vidare for Afghanistan tysdag. Onsdag held samtalane fram med Taliban, men der ville ikkje USA vere til stades, melder Reuters.
onsdag 20. oktober NRK
Fra dramatisk flukt til første skoledag i Norge
I sommer flyktet de fra Afghanistan sammen med familiene sine. Første skoledag i Norge ble en stor kontrast for 31 afghanske barn denne uka.
onsdag 20. oktober NRK
Familien ble drept i et feilslått amerikansk droneangrep. Nå er beklagelsen kommet
BEIRUT Syv barn ble drept da USA trodde de angrep en IS-kriger. Da VG møtte familien i Kabul, var de frustrerte over at de ikke hadde fått en beklagelse. Nå er de blitt lovet et nytt liv i USA.
onsdag 20. oktober VG
WHO og Taliban enige om vaksinering
Verdens helseorganisasjon (WHO) og Taliban er enige om en landsomfattende kampanje for å vaksinere barn under fem år mot polio i Afghanistan. I de siste tre årene har Taliban nektet FN-organisasjoner å drive vaksinering i frykt for spionasje. Dermed har 3,3 millioner barn ikke blitt...
tirsdag 19. oktober NRK
Norges ukjente rolle i Taliban-forhandlingene
Høsten 2019 skulle avgjørende forhandlinger mellom regjeringen i Afghanistan og Taliban holdes i Norge. Norske diplomater spilte en langt viktigere rolle enn det UD tidligere har vedgått.
tirsdag 19. oktober VG
USAs Afghanistan-utsending trekkes
Zalmay Khalilzad, USAs Afghanistan-utsending, trekker seg, opplyser utenriksminister Antony Blinken. Khalilzad ledet USAs diplomatiske arbeid i Afghanistan fram til Taliban tok over makten i august. Khalilzad ble utnevnt av Donald Trump i 2018 og ble en nøkkelfigur i fredsforhandlingene med Taliban. Han er...
tirsdag 19. oktober NRK
Zalmay Khalilzad trekker seg
Zalmay Khalilzad, USAs Afghanistan-utsending, trekker seg, opplyser utenriksminister Antony Blinken.
tirsdag 19. oktober TV 2
Malala ber Taliban gi jenter skole
Fredsprisvinner Malala Yousafzai har sendt brev til Taliban der hun ber dem snu i synet på jenters skolegang. Afghanistan skal nå være det eneste landet i verden som forbyr jenter å gå på skole, skriver BBC.
mandag 18. oktober NRK
Malala ber Taliban sende jenter tilbake på skolen
Malala Yousafzai har sendt brev til Taliban der hun ber dem snu i synet på at jenter ikke skal gå på skole.
mandag 18. oktober NRK
FN startar poliovaksinasjon
Taliban har gitt grønt lys til å starte Afghanistan sin første landsomfattande kampanje på over tre år for å vaksinere barn mot polio, seier FN. Dei vil vaksinere 9.9 millionar barn under fem år. Det er millionar av uvaksinerte barn i landet, og 8. november startar...
mandag 18. oktober NRK
Belal (22) kalte storebroren for «pappa» i åtte år
Belal var et spedbarn da faren døde. Familien hans lot ham tro storebroren var faren, men med god grunn.
søndag 17. oktober NRK P3
Fugl ble frigjort under evakueringen – gir håp til afghanere
En liten fugl spiller hovedrollen i en uvanlig og rørende fortelling om den farlige og kaotiske evakueringen fra Afghanistans hovedstad Kabul i høst.
lørdag 16. oktober VG
IS sto bak selvmordsangrep mot moské i Kandahar
Den ytterliggående islamistgruppa IS tar på seg ansvaret for fredagens selvmordsangrep mot en moské i Kandahar i Afghanistan, der minst 47 mennesker ble drept.
lørdag 16. oktober ABC Nyheter
IS sier de sto bak selvmordsangrep mot moské i Kandahar
Den ytterliggående islamistgruppen IS tar på seg ansvaret for fredagens selvmordsangrep mot en moské i Kandahar i Afghanistan, der minst 47 mennesker ble drept.
lørdag 16. oktober VG
IS stod bak angrep mot moske
Den ytterleggåande islamistgruppa IS har teke på seg skulda for fredagens sjølvmordsangrep mot ein moske i Kandahar i Afghanistan, melder AFP. Minst 47 menneske blei drepne i angrepet. Angrepet er det fjerde store IS-angrepet sidan Taliban kom til makta 1. august.
lørdag 16. oktober NRK
ASIA

IS sto bak selvmordsangrep
Den ytterliggående islamistgruppa IS tar på seg ansvaret for fredagens selvmordsangrep mot en moské i Kandahar i Afghanistan, der minst 47 mennesker ble drept.
lørdag 16. oktober TV 2
FN med hjelp til Afghanistan
Den første av tre hjelpesendingar frå FNs høgkommisær for flyktningar til Afghanistan landa i Usbekistan fredag. I hjelpesendinga er det hushaldningsartiklar, kjøkkenutstyr og presenningar. Hjelpa skal fordelast på 18.000 familiar eller 126.000 menneske i flyktningleirar i...
fredag 15. oktober NRK
Putin: – IS bygger seg opp i Afghanistan
Russlands president Vladimir Putin åtvarar mot at lojale IS-krigarar er i ferd med å samle seg og bygge seg opp i Nord-Afghanistan. – Ifølge etterretninga vår er det rundt 2000 IS-medlemmar i Afghanistan, sa han i ein videokonferanse med leiarar i andre tidlegare sovjetrepublikkar...
fredag 15. oktober NRK
Putin: Flere tusen IS-krigere i Nord-Afghanistan
Flere tusen lojale IS-krigere samler seg og bygger seg opp i Nord-Afghanistan, advarer Russlands president Vladimir Putin.
fredag 15. oktober ABC Nyheter
Afghanistan-samtalar i Moskva
Neste veke skal utsendingar frå USA, Kina og Pakistan møtast i Moskva for å ha samtalar om Afghanistan, melder statlege nyheitsbyrå. Målet for møtet er å kome fram til eit felles standpunkt om den endra situasjonen i Afghanistan, seier Russlands utsending til landet, Zamir...
fredag 15. oktober NRK
Taliban klare for samtalar
Representantar for Taliban har stadfesta at dei vil delta i samtalar om Afghanistan i Moskva neste veke. Det er Vladimir Putins spesialutsending til Afghanistan som seier dette til nyheitsbyrået Interfax, ifølge Reuters.
fredag 15. oktober NRK
Mange drepne i fredagsbønna
Minst 32 personar er drepne og 53 såra i den kraftige eksplosjonen i ein sjiamuslimsk moske i byen Kandahar sør i Afghanistan, opplyser ein lege til AFP. Eksplosjonen i Fatemieh-moskeen skjedde under fredagsbønna. Det skal ha vore mange til stades i moskeen.
fredag 15. oktober NRK
Lege: Minst 32 drept og 53 såret i moskeangrep i Kandahar
Minst 16 mennesker er drept og 32 er såret i en kraftig eksplosjon i en sjiamuslimsk moské i byen Kandahar sør i Afghanistan.
fredag 15. oktober ABC Nyheter
Talet på døde i Kandahar stig
Minst 15 personar er døde og 31 er sende til sjukehus med skadar etter det som truleg var eit sjølvmordsangrep mot ein sjiamuslimsk moske i Kandahar i Afghanistan. Det opplyser helsepersonell til nyheitsbyrået Reuters. Foreløpig er det ikkje kjent kven som stod bak eksplosjonen, men...
fredag 15. oktober NRK
Mange døde etter kraftig moskeeksplosjon i Afghanistan
Minst 16 skal være døde og dobbelt så mange skadet etter det som trolig var et selvmordsangrep mot en moske under fredagsbønnen i Kandahar.
fredag 15. oktober VG
Eksplosjon i moské i Kandahar i Afghanistan
En bombe eksploderte i en moské i den afghanske byen Kandahar under fredagsbønnen. 32 mennesker er drept mens 56 er såret.
fredag 15. oktober NRK
Eksplosjon i moske i Afghanistan
Det har vore ein eksplosjon under fredagsbønna i ein moske i Kandahar i Afghanistan, melder Reuters.
fredag 15. oktober NRK
Tyrkia oppfordrer til internasjonalt engasjement med Taliban
Verdenssamfunnet må engasjere seg mer aktivt i Taliban for å hjelpe Afghanistan med å løse problemene, mener Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.
torsdag 14. oktober ABC Nyheter
Taliban-politisjef drept av bombe
En bombe tok torsdag livet av en politisjef fra Taliban og såret elleve andre i byen Asadabad øst i Afghanistan, opplyser tjenestemenn. En sykehuslege i Kunar-provinsen bekrefter at sykehuset har mottatt elleve sårede, blant dem fire Taliban-krigere og sju sivile. Ingen har foreløpig sagt...
torsdag 14. oktober NRK
Taliban advarer mot strøm av økonomiske flyktninger
Dersom ikke omverdenen opphever sanksjonene mot Afghanistan, kan det føre til en strøm av økonomiske flyktninger fra landet, advarer Taliban.
onsdag 13. oktober ABC Nyheter
Evakueringsfly landet i Spania
Et nytt fly med afganske flyktninger har landet i Spania, melder AFP. Det skal ha vært 160 mennesker ombord. Flyet ankom fra Pakistan klokken 20:45 tirsdag. Første fly ankom mandag og hadde 84 mennesker ombord.
tirsdag 12. oktober NRK
USA: Hatt positive møte med Taliban
Representantar for amerikanske styresmakter seier ifølge nyheitsbyrået Reuters at dei har hatt gode og positive samtaler med Taliban gjennom helga. USA har mellom anna snakka med Taliban om humanitær hjelp til Afghanistan. Det asiatiske landet har slite med å få tak på nok...
tirsdag 12. oktober NRK
Vi må snakke med Taliban
Afghanistan går mot økonomisk kollaps og en humanitær krise. Samtidig advarer statsminister Erna Solberg om at det kan bli kutt i bistand.
tirsdag 12. oktober VG
EU gir milliardhjelp til Afghanistan
EU har bevilget 1,2 milliarder euro i nødhjelp til Afghanistan, opplyser EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Pengene gis for å forhindre en enorm humanitær og sosioøkonomisk kollaps i landet, sier von der Leyen i en uttalelse. Pengene kommer i tillegg til en bistandspakke...
tirsdag 12. oktober NRK
Møter mellom Taliban, EU og USA
En delegasjon fra EU og USA møtte representanter fra Taliban til samtaler i Qatars hovedstad Doha i dag. EU-talskvinne Nabila Massrali sier møtet vil gi de vestlige landene mulighet til å ta opp flere temaer. Delegasjonen skal blant annet ta opp spørsmål om fritt leide for afghanere...
tirsdag 12. oktober NRK
– Taliban bryter løftene til kvinner
Taliban bryter løftene de har gitt afghanske kvinner og jenter, som får sine drømmer knust, sier FNs generalsekretær António Guterres i en uttalelse mandag. Han ber Taliban innstendig om å holde sine løfter om beskytte deres rettigheter kvinners rettigheter og innfri...
mandag 11. oktober NRK
FN bekymret over Talibans løftebrudd
Taliban bryter løftene de har gitt afghanske kvinner og jenter, som får sine drømmer knust, advarer FNs generalsekretær António Guterres.
mandag 11. oktober ABC Nyheter
Norske diplomater traff Taliban før helgen
Diplomater fra Norge og flere andre land møtte representanter for Taliban i Doha før helgen for å diskutere den humanitære situasjonen.
mandag 11. oktober ABC Nyheter
Taliban møter EU tirsdag
En delegasjon fra Taliban skal tirsdag møte representanter for EU i Qatar, opplyser de afghanske makthavernes fungerende utenriksminister. – I morgen møter vi EU-representantene. Vi har positive møter med representanter for andre land, sier Amir Khan Muttaqi i Taliban-regjeringen i...
mandag 11. oktober NRK
Afghansk kvinneaktivist: Må gå i dialog med Taliban
Det internasjonale samfunnet har ikke noe annet valg enn å samarbeide med Taliban, sier Jamila Afghani, som selv måtte flykte fra Kabul da den ekstreme gruppen tok makten.
mandag 11. oktober VG
VERDEN

Lover nødhjelp til Afghanistan
USA lover nødhjelp til Afghanistan, men anerkjenner ikke Taliban som landets nye makthavere. Det skriver NTB som siterer AP og AFP. I helgen møtte utsendinger fra USA høytstående Taliban-ledere til samtaler i Qatar, de første siden opprørerne grep makten i Afghanistan i...
mandag 11. oktober NRK
USA og Taliban har holdt møte
Amerikanske tjenestepersoner og høytstående Taliban-representanter har holdt møte i Qatar for å diskutere sikkerhet og menneskerettigheter i Afghanistan.
mandag 11. oktober TV 2
USA lover nødhjelp til afghanerne
USA lover nødhjelp til Afghanistan, men anerkjenner ikke Taliban som landets nye makthavere.
mandag 11. oktober ABC Nyheter
Rødt om etterlatte Afghanistan-ansatte: – En stor skam for Norge
Rødt og SV vil presse på for at en ny regjering lar tidligere Afghanistan-ansatte av det norske Forsvaret få komme til Norge. Ap og Sp er klare på at det blir en sak for byråkratene.
mandag 11. oktober VG
Taliban med brutal tvangsavrusning
Etter Talibans maktovertakelse skal det ryddes opp i rusproblemet i det afghanske samfunnet. Metodene som tas i bruk er nådeløse.
mandag 11. oktober TV 2
Norske Terje returnerte til Kabul: – Godt å være tilbake
Terje Watterdal i Afghanistankomiteen er tilbake i Kabul, og sier forholdene er bedre enn fryktet. Han oppfordrer Vesten til å gjenoppta sin støtte, selv om Taliban har makten. – Alternativet er verre, sier han.
søndag 10. oktober VG
Dette skjedde med Kabul-babyen
- Jeg ville ta sjansen. Jeg ville heller at hun skulle bli skadet enn å dø, sier babyens far, Hameed.
søndag 10. oktober Dagbladet
NATO-sjefen om «glemt» konflikt: – Dilemma
WASHINGTON D.C. Tyrkia eskalerte angrep i nord-Syria mens hele verden fulgte med på Talibans maktovertagelse. «Et dilemma», sier NATO-sjefen.
søndag 10. oktober VG
Også for telemarkinger har krigen i Afghanistan gått på psyken løs
SKIEN: 9000 veteraner har tjenestegjort i Afghanistan viser ny undersøkelse. De er også fra Telemark. - Bare i Tinn kjenner jeg åtte mann som har vært i landet. Flere har psykiske plager.
søndag 10. oktober Telemarksavisa
Nicholas om møtet med Rambo: – Det var første gang jeg følte ro på lenge
Afghanistan-veteranen var klar til å ta sitt eget liv. I stedet inngikk han en pakt med moren som førte til møtet med en helt spesiell hest. Nå har historien hans blitt romanen «304 dager».
søndag 10. oktober TV 2
Solberg advarer Taliban: – Det kan bli kutt i bistand
Afghanske aktivister som er blitt hjulpet til Norge, advarer mot å stole på Talibans løfter om å respektere kvinner og minoriteter. Statsminister Erna Solberg sier Taliban risikerer at det blir kutt i bistand.
søndag 10. oktober VG
Taliban utelukker samarbeid med USA
Lørdag møttes USA og Taliban for samtaler for første gang siden amerikanske styrker trakk seg ut av landet i august, og den islamistiske bevegelsen tok tilbake makten etter 20 år.
søndag 10. oktober TV 2
Slik ble milliarder sløst bort i Afghanistan
Et hotell til millioner av dollar som nå står tomt. Skogs-kamuflasjeuniformer til den afghanske hæren. Og et kraftverk som ble for dyrt å drive.
søndag 10. oktober VG
Norskansatte i Afghanistan ble lovet evakuering: – De har etterlatt oss
MAZAR-E-SHARIF / OSLO De har jobbet for det norske forsvaret, og har i flere år forsøkt å komme seg til Norge. Mens Taliban rykket frem, kom løftet om evakuering. Så ble det stille.
lørdag 9. oktober VG
USA og Taliban skal møtes
USA og Taliban skal denne helgen møtes til samtaler for første gang siden amerikanerne og Nato trakk seg ut av Afghanistan i august.
lørdag 9. oktober TV 2
USA angrep feil bil og drepte syv barn
KABUL USA sendte en missil mot det de trodde var en IS-terrorist. Han viste seg å være hjelpearbeider. Familien venter fremdeles på en beklagelse fra USA.
lørdag 9. oktober VG
USA og Taliban møtes til samtaler lørdag
USA og Taliban skal lørdag møtes til samtaler for første gang siden amerikanerne og Nato trakk seg ut av Afghanistan i august.
lørdag 9. oktober NRK
ANNONSE

ANNONSE

ANNONSE

AVISER

VERDEN

ASIA

ANNONSE

ANNONSE

2XS
XS
S
M
L
XL
2XL
3XL